Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?
Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔
V tomto veku keď len par tisic mate a ešte keď sa všetko zdražuje. To už je bez šance, čím skôr sa zmierite s tým ze dom nikdy nebude, tým lepšie. V 50tke začínajú už prvé zdravotné problémy, hypo na 30 rokov nedostanete, len kratšie ale tam sú obrovské splátky, to nestihnete, nehovoriac o tom, ze keď tých par tisíc miniete na hypo, nemat žiadnu rezervu a ist na doraz. Ja by som nespavala, ale ak toto chcete, hold vas život. Posedieť si ho vy.
Co ste také kruté? 😃
Kamarátka tiez brala s mužom keď mali obaja po 40tke. Snívať je predsa ešte dovolené 🙂
Myslela som, ze ste pred 30tkou a len tak predbezne uvazujete.
V tomto veku uz by som rozmyslala max tak nad nejakou vikendovou chatkou. My sme dom riesili ked sme mali 23. Nieje to tak davno, boli vyhodne uroky a este ako tak dobra ponuka na trhu. Teraz je to trochu komplikovanejsie, ale mame vela ludi v okoli, ktori stavaju alebo predavaju byty a kupuju domy. Len by som to neriskovala s uplne holym zadkom.
Krute? OBAJA ziadatelia o uver musia mat menej ako 65r ku dnu splatnosti uveru (teda saspon v tej jednej banke kde som tento rok bola), inak smola. Ziadna krutost, realita. A v tom veku, naozaj ak mate problem nasporit, tak bude problem aj s domom... moji rodicia teraz dostavali (58r), lenze z uspor. Komplet. A nie hypoteky.
@stanulienkat nemyslim si,ze dom je pre ludi s vyssej vrstvy. Ved si pozri ceny bytov,su uz na takej urovni,ze su porovnatelne s domami
však zobrať môžu, keď na to majú. Ty píšeš, že na dom nemáte.
@sasa1310 otázkou je co robili 20 -30 rokov produktivneho veku, ked si mohli odkladať. Keby len 200 eur mesačne odkladali, tak po 20 rokoch majú 48 000, po 30 tich 72 000. A neverím ze sa neda aspoň 200 odložiť keď každý odlozi stovku. Jedine ze žijú na doraz ale takí si dom nezaslúžia, je to nezodpovedne.
@danielinaa ono je jedno čo robili. Ale tak keď hovno mám v 50ke, tak budem rada, keď mi aspoň na garsonku vyjde a nie ešte snívať o dome. Choré
@simca06022011 pripadne si mozu vziat uver aj s kratsou splatnostou, no v tom pripade sa im suma splátky zvysi. A ked si chces zobrat 250K na napr 15 rokov, tak to zrovna taka švanda nieje.
Teraz asi niekde bývate nie?tak prečo nepredate?
Tak snívaj. Ale väčšina ludi aj niečo pre svoje sny robi. Co si robila 20 rokov co si zamestnaná? Co si si neodkladajte? Snívať nestačí, treba pre to niečo urobiť.
@sasa1310
@neanonymna tak. pred 20 rokmi mali brať byt/dom na hypotéku, dnes by už mali vo veľkej väčšine splatené....
Aj ja som stale strasne snivala o dome. Nic velke. Ale ked sme sa s muzom osamostatnili, prislo dieta a vidim aka je doba tak som si povedala, ze dom ostane len snom. Dala som si dolu ruzove okuliare a povedala si, ze som vdacna za byt co mame ( ktory tiez musime splacat). O dom sa musis starat a to si ziada dalsie investicie. Aj ja sa drzim toho, ze skacme do vysky svojho platu ..
vy ste typický príklad finančnej negramotnosti. Zatiaľ čo vy šetríte, tak ceny stúpajú. Uvediem príklad. Dajme tomu, že mesačne ušetríte 200-300 eur. To máte za rok 3 600 eur ušetrených. Ono by to bolo fajn, keby si tie peniaze šetrila na dovolenku alebo ako rezervu, ale nie na nehnuteľnosť. Pretože zatiaľ čo ty si za rok ušetrila 3 600 eur, tak tvoja vysnívaná nehnuteľnosť stúpla na cene o 10-násobne viac ako ty si za ten čas stihla našetriť. A preto na neho nikdy nenašetríte
@neanonymna 15 rokov som zamestnaná a určite som nezarabala vtedy iba 200 eur. 🙂 A to robím pre mnohých poradnu prácu predavačky.
A kde vlastne cely cas zijete? V podnajme?
@panelacikova pred 20r by ona hypo nedostala, ja som mala prijem od 18tky, a v 2005 sme nemali sancu s partnerom zobrat hypo, museli ziadat rodicia
@solange7 no to nie len ze nie je sranda, to je nerealne. Pretoze ja mam napr. teraz 92t+20t refinanc, na 15r a splatka je tam taka, ze by ju nedali, ak nevedia usporit.
@neanonymna tazko, pred takmer 20r som v ba ako uplne obycajna predavacka (mala som rok pauzu :DDD) zarobila 10-15t SKK... podla toho aky som mala vysoky predaj. Cize tak.. v BB o rok v kancelari na polovicny uvazok som mala okolo 8t v cistom.
@simca06022011 tak pardon, boli stavebné úvery a medziúvery. ja som pred viac než 20 rokmi brala na jednu z nehnuteľností stavebný medziúver. bol sakra predražený, ale bol byt... na to ti vtedy stačil príjem a ručiteľ. ja som s ručiteľmi problém nemala, pretože ľudia, čo ma poznajú, vedia, že som čestná a nikdy by som im neuškodila... ale bola možnosť. nebola som jediná vo veku 21 rokov, ktorá si v tom období kúpila nehnuteľnosť.
@simca06022011 realne by to teoreticky bolo, keby mali na to prijem + keby si teda brali len 60 alebo 70% z celkovej hodnoty nehnutelnosti. Ale to nieje tento pripad.
Znama nedavno "ochutnala" realitu nanovo. Predavali byt, stavali a nasledne refinancovali uver. Obaja po 40tke, splatnost si dohodli 20 rocnu. Este mali stastie a vychytali urok 0,5% myslim ze to bolo minuly rok na jesen. Len teda ta splatka nieje roztiahnuta na 30 ale len na 20 rokov. Takze splatka je vyssia.
@neanonymna nerozumiem.... a čo chce každý, šetriť? veď to je totálne nerentabilné.... a odjakživa, teda lepšie povedané od pádu komunizmu a následne až po dnešok, bolo absolútne zbytočné na byt či dom šetriť. vždy (aj pri vyšších úrokoch) sa oplatilo vziať pôžičku. či už hypo alebo stavebko
@simca06022011 pred 20 rokmi dávali hypotéku bez problémov. Stačil príjem. Úroky síce cez 7 %, ale dávali. A netreba zabudnúť, že ceny nehnuteľnosti boli o 3/4 menej ako teraz. Čiže vtedy si brala 100 % hypotéku v takej výške, v akej teraz musíš mať cash, aby si vôbec hypotéku dostala
@neanonymna to ze bola taka minimálna, neznamená ze ju všetci mali. Ozaj nie si ty autorka príspevku? Keď ju takto obranujes. Človek s minimálkou nema na dom a nechápem prečo o nom sníva a ešte sa aj sťažuje prečo to nejde.
@neanonymna clovek pred 40 s partnerom pred 50 ked si povedia ze nechcu uver, su bez uspor a chcu dom - to je fakt len naivne snivanie.
@panelacikova prrrsne
@panelacikova Mali sme vysoke prijmy obaja (ja teda normlane a on nadstandard, kedze uz vtedy bol IT, ale na zivnost, cize to zase inak riesili aj ked prijem mal) a uver by sme nedostali. Presne to je 17 rokov. a ziadny medziuver ani stavebny uver sme neriesili, hypoteku na byt sme brai. Zobrali ho nakoniec rodicia a to dokopy ani nemali taky prijem ako my:D ja to do dnes nechapem, preco sme neboli dostatocne bonitni :D r 2005 to bol presne. Ja by som v zivote nikoho neziadala mi rucit, ved ja si nejdem ani vajce pozicat ked mi dojde :DDD kdeze taketo daco (tym nemysilm, ze ty si to spravila zle, len proste ja som ina povaha, mna by slak trafil skor ako by som dakoho na to nahovorila)
@solange7 nebolo, lebo prijem asi nemaju, ked nevedia usetrit. Ja mam este nizky urok a aktualne 12r splatnost=92t a splatka cca 750EUR. K tomu naklady na dom pravidelne a som na 1000-1100mesacne... preto som aj pisala, ze proste by to nedali. Do toho zariadenie, opravy a ostatne vydavky na zivot. Ale to si musia oni zvazit doma teda.
@sasa1310 vid vyssie, ja som vtedy hypo riesila... takze mam ine skusenosti.

to ako vážne, muž má pred 50kou a vy nemáte ani vlastné bývanie a byt nechceš, chceš dom? 😀 mne sa asi sníva a vám tiež. Snívajte ďalej o dome.