icon

Ako má obyčajný človek nasporiť na dom?

19. apr 2022

Som smutná z nasej situácie .
Ako ma obyčajný človek našetriť na svoj dom?
Nedarí sa našetriť na ten ich potrebný vklad ci ako to nazvať. 😭
To si fakt obyčajný človek nedovolí vlastnú strechu nad hlavou? 😏😔

danielinaa
19. apr 2022

@neanonymna hej? A ty ten dom bez hypo mas, ked to autorke radíš?

solange7
19. apr 2022

@autorka neberiem ta ako spodinu. Ale odlozit par stovak nieje ziaden luxus. Ved ste dvaja preboha. Predpokladam, ze obaja pracujete. Kde teda zijete? Cely zivot v podnajme?

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
danielinaa
19. apr 2022

@neanonymna nič o tom nevieš ale rady dávaš. Co uz

kikushaa
19. apr 2022

@panelacikova rusovce

danielinaa
19. apr 2022

@neanonymna Tak si maz ked si nestojís za vlastným názorom.

panelacikova
19. apr 2022

@kikushaa ale pozemok je už akože váš? lebo ak nie, tak sa mi to veľmi veriť nechce 🙂

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
kikushaa
19. apr 2022

@panelacikova ano ved pisem pozemok mame, cisto len stavba.

saxana000
19. apr 2022

@fidka79 o zivotnej poistke jak sa ludia v mojom okoli chvalia ako dobre urobili ze ju zrusili..a mne vlasy dupkom vstavaju ked to pocujem

sasa1310
19. apr 2022

porovnávaš neporovnateľné, keď nerátaš do ceny domu pozemok, ktorý tvorí veľmi významnú súčasť ceny daného domu ako takého
@kikushaa

jana_eyre_2
19. apr 2022

@sasa1310 ako píšem, niekoľko krát sme ju prefinancovali.. čiže sme starú splatili novou s lepšími podmienkami.. zobrali sme si vtedy naozaj vysokú sumu.. pretože vtedy mali nehnuteľnosti vysoké ceny a boli nižšie platy.. takže zopakujem, bolo to porovnateľné.. @lea_nr predpokladám že asi si vtedy ešte kúpy nehnuteľností neriešila.. /žijeme kúsok za BA, takže tu bolo vždy draho/

Ale teda ja nikomu neberiem že môže bedakat nad tým aké je to ťažké, lebo netvrdím že nie je.. len mi je teda dosť zvláštne že ma tu ľudia označujú za to, že som si dovolila napísať že sme si brali hypotéku, lebo tak to zvacsa robia obyčajní ľudia.. 🤷

sasa1310
19. apr 2022

@neanonymna autorka tak môže prd hladať alternatívy, keď má chlap pred 50tkou, ledva niečo ušetria. Tam je otázne či im vôbec vyjde hypotéka aj na garsonku

panelacikova
19. apr 2022

@kikushaa no tak to je rozdiel... autorka nemá pozemok, teda tak sme to pochopili asi viaceré. ak som osobne niečo prehliadla, beriem späť... a ak si chceš zaobstarať aj pozemok a ešte aj stavať, tak ťa to v rovnakej lokalite +/- pár km vyjde ten dom s pozemkom omnoho drahšie než byt.

diaszoky
19. apr 2022

@saxana000 preco

kikushaa
19. apr 2022

@sasa1310 to je pravda, teraz by sme tam nekupili nic sialene ceny sialena doba

sasa1310
19. apr 2022

@jana_eyre_2 ono to treba brať v prvom rade v porovnaní s mladými. Mladý človek, ktorý len začína pracovať a chce sa dopracovať k vlastnému bývaniu. Pred 15 rokmi ti na to stačil stabilný priemerný príjem, nájsť si nehnuteľnosť a splácať. Teraz potrebujú mladí tiež toto všetko, akurát k tomu treba prirátať takých dobrých 70 000 eur v hotovosti, aby vôbec mohli vziať hypotéku na priemerný 3izbový byt v BA. A toto sa ti tu snažíme vysvetliť. A dokým ten mladý šetrí tých 70 000 eur, tak sa ceny nehnuteľnosti posúvajú vyššie, čiže v konečnom dôsledku nič nešetrí

kikushaa
19. apr 2022

@panelacikova to ano, pokial nemaju pozemok su to nemale vydavky navyse

panelacikova
19. apr 2022

@kikushaa tak. a hlavne, keď ani jeden z nich (alebo obaja spoločne) nedokáže našetriť za roky rokúce aspoň "základ"....

jana_eyre_2
19. apr 2022

@sasa1310 ale veď to ja viem, načo sa mi to snažíte vysvetliť? Ja som sa preboha čosi pýtala? Len som napísala, že som obyčajný človek a máme dom, na hypotéku.. reagovala som čisto na to, čo napísala autorka (mimochodom iba o pár rokov mladšia odomna) a tu už sa začne riešiť ako si to vôbec dovolím porovnať.. nič som neporovnavala, konštatovala som že hypotéka..

17alexis
19. apr 2022

Zalezi, kolko zarabate, nie kazdy si moze dovolit vlastne byvanie. Kym dostavame dom, byvame u svokry a kym sme si vyhliadli pozemok a mohli ho kupit - byvaly majitel este musel doriesit nejake veci, presiel takmer rok. Za tu dobu sme asi jeho vacsiu cast mali nasetrenu. Kym sme mohli zacat stavat, presiel zas rok lebo na stavebnom mala baba na vsetko cas, cize zas sme nasetrili. My si vieme odlozit jeden mesacny plat, s muzom zarabame takmer rovnako. Ak neviete nasetrit, tak zmente pracu, ja som tiez menila, vdaka comu sa mi zdvojnasobil plat.

smajcii
19. apr 2022

Ja budem asi večný rojko a snilek, ale predstavy domu som sa nevedela nikdy vzdať. Celý život som byvala vo veľkom dome, teraz posledný rok v byte a na druhom konci republiky. Máme 30 a 28 rokov a rezervovaný bungalov v novostavbe 40 km od BA. Podotknem už len, že sme obaja úradníci, takže klasika tabuľkové platy, ale obaja veríme, že to nejako dáme. Momentálne čakáme na dokončenie a minimálne prvý rok bude ťažko, ale verím, že nie nemožne 🙂 možno je len potrebné prestať sa báť a hľadať aj trošku ďalej než len vo veľkom meste. Jasné rozumiem, že práca, škola, krúžky a neviem čo bude ďaleko a človek aj veľa precestuje, ale zas na druhej strane si vravím, že život je príliš krátky na to aby sa len prežíval. Keď raz nie som spokojná v byte, tak urobím všetko preto aby som raz žila vo svojom dome. Držím palce 🙂 skúsili sme šťastie a snáď si raz za to poďakujeme 🙂

panelacikova
19. apr 2022

@smajcii brali ste na to hypotéku či inú pôžičku? lebo ak áno, ste úplne iný prípad, než uvádza autorka.... taktiež vekovo. je rozdiel do 30 rokov a rozdiel 40-50-nici 🙂

smajcii
19. apr 2022

@panelacikova nečítala som komentáre, reagujem na samotný príspevok, kde sa vek neuvádza 🙂

A samozrejme hypotéka, lebo 170 tisíc bežný 30tnik asi nemá šancu mať 🤭😁 iba žeby sme predali obličky a ešte aj vyhrali športku 😁😁😁

panelacikova
19. apr 2022

@smajcii chápem, je tu 5 strán 🙂 autorka nevie našetriť ani na "vklad" a teda na základ na to, aby mohla žiadať o hypotéku. plus, majú už "pokročilý" vek na hypotéku, čiže celkovo je to dosť nereálne, aby mali šancu postaviť dom.

ruzicka603
Odpoveď bola odstránená
nicole003
19. apr 2022

@lea_nr ze pred 13.rokmi to bolo jednoduche? Maly 3.izbak za 1 150 000 korun povodny stav, plat 9000 korun a len uver mesacne 7 500 korun. Hej bolo jednoduche mat 8% urok, mali sme stastie a vdaka zamestnavatelovi nam znizili na 6%.a to este plno poplatkov okolo toho.nikdy to nebolo ani nebude jednoduche.

autor
19. apr 2022

Ďakujem ruzicka za tvoj komentár, potešil ma.
Jasné, netreba sa nikdy vzdávať.

sticker
autor
19. apr 2022

@solange7 nie, mame mestský byť.