Ako máte podelené financie?
Ako mate s partnerom podelene financie? Celkom ma zaujíma ako to je v iných domácnostiach 😊za seba som spokojná a nemenila by som a keby mám iny vzťah chcela by som to opäť rovnako neviem si ani predstaviť fungovať inak. Tak len tak či tieto veci máte nastavene k spokojnosti oboch alebo jeden z vás s tým spokojný nie je a mavate pre financie hádky?
My sme zatiaľ bezdetni ale sme spolu už veľmi dlho a fungujeme štýlom, že nájomné si delíme napoly a takmer všetko platí partner. Nikdy nepocita za čo koľko zaplatil alebo koľkokrát, ale ja si nikdy nepytam napríklad peniaze na oblečenie a podobne ako to robia niektoré ženy ( alebo na kadernicku, kozmetickú). Platí stravu či v obchodoch, reštaurácie, káva aj niekoľkokrát za deň. Boli časy kedy ťahal všetko sám keď som ešte nepracovala a teraz keď pracujem angažujem sa v tom že mu hocikedy niečo kúpim ( oblečenie alebo niečo čo viem že chcel, aj drahšie) samozrejme aj ja urobím hocikedy nákup ale on co sa tohto týka podstatne viac.a platim rôzne výlety hocikedy ho prekvapim že som nám zaplatila nejaký pobyt a podobne. Som rada ze mám muža ktorého nesvrbi ruka ked ma niečo za ženu zaplatiť, viem ze aj ked budeme mat rodinu nebudú v tomto nikdy problémy ze ja nebudem mat peniaze a bude ťahať on a zase na druhu stranu vždy mám potrebu odvďačiť sa, prekvapiť, zaplatiť niečo co jeho samého nenapadne ( take nakupovanie oblečenia neznáša chodil by v tom istom). Tak by ma zaujimalo ci to takto máte viaceré - ze muž od vás nechce platiť ( okrem teda byvania ) a tak vám aj z výplaty zostanú slušne peniazky ktoré ale aj tak chcete minút s ním Alebo na neho. Snáď ma nikto neoznačí za zlatokopku pretože tie si podľa mna len odkladajú bokom a míňajú na seba a tešia sa z každej koruny ktorú nemuseli minút, to nie je môj prípad akurát teda si nedelime peniaze ze daj ty toľkoto na stravu ja dám toľkoto na niečo iné a podobne
Keď vidím akí vedia byt ini muži čo sa týka peňazí tak toho môjho si budem držať zubami nechtami
@januska12323 je rozdiel platiť niečo s tým že partner na to čaká a iné je platiť niečo pretože chceš ale nemusíš. V takom prípade u oboch to ma celkom pridanu hodnotu že ja nemusím ale robím to a on to nečaká ale príde to. Chápeš? Viac po lopate - keby ideš s chlapom na večeru ktorú zaplatí on, pôjdete aj druhý deň a tu už niektorí čakajú že zaplatíš ty ale sú muži ktorí na to nečakajú a žena tu večeru nezaplatí ale prekvapí ho trebárs darčekovou taškou s niečim čo chcel ale nepýtal si to .. pochopené ?😊
@autorka
Tu ťa tie "moderné" akritizujú, že si zo stredoveku, ak ťa chlap živí a ste tak spokojní. 😀 Hlavne ze oni sedia celé dni v práci (a pomedzi tú kariéru podpisujú na MK).
Autorka
😂 Pobavilo. Odhadujem to na trololo alebo brutálnu nudu.
Ale zase dávno tu táto téma nebola 🤭
Btw. čo u teba znamená, že ste s partnerom spolu už dlho?
@terezka1947 lebo ja mám občas pocit že sa niektorí pozerajú cez prsty, preto ma zaujimalo kto ma podobne.
@lenkakravcova pritom ja som nikde nemoralizovala ako je to takto správne a oni to majú zle 😃 vidíš možno aj preto neviem že na tuto tému je tu kopu diskusii ako mi písali, lebo tu chodím sporadicky. Veď ked je nkekto spokojný ako to má logicky prečo sa obuvat do iných? Normálna diskusia podľa mna hádam to ide aj bez vrcania proste si vymieňame názory
Autorka, a ako ste na tom s nehnutelnostami? Kazdy ma svoju ci mate spolocnu?
Ja som tu nedávno dala jednu diskusiu o videu a odeve, automaticky mi zmenili názov admini na niečo iné než som písala ja.. A aj keď som v diskusii v úvode uviedla, aby sa tam ľudia nehľadali len uviedli svoj názor, objavila sa tam kopa žien, ktoré nevedia čítať.. Ono tu na MK to tak často funguje, nerob si z toho nič. 😀
Normálne pracujúci človek MK zvyčajne nestíha, takže častokrát tie ženy, čo tu vypisujú anonymne aké je to úbohé, že muž živí ženu sú práve tými mužmi živené, len majú akúsi sociálne spoločenskú traumu priznať si to a normálne žiť.
K odpovedi na tvoju otázku: u nás má finančnú zodpovednosť za rodinu manžel. Ja, ak niečo zarobím, bud kúpim niečo do domácnosti co by sme inak nekúpili, alebo šetrím (to sa deje málokedy, ja som v tomto hrozna), alebo si kúpim tovar na eshop, alebo niečo pre seba či deti, darček manželovi. Ale inak všetko doma platí on. Účet mame rodinný, kde posiela peniaze a z toho platíme výdavky.
@lenkakravcova A necítiš sa divne, že si od neho závislá? Ja by som bola z toho v strese. Ale vo vašej komunite je to norma, že muž je pán a žena poslúcha, nie?
Vtipna tema. Hlavne logika toho, ze nic mi nechyba, som spokojna a tak o tom zalozim temu. Samozrejme anonymnu.
Keďže som na polovicnom invalidnom tak skoro všetko platí manžel
@suzitok ano vacsina spolocnych uctov je takto ale vraj dakde v mbank je aj ozaj spolocny ale nemam to overene. V realite ale vies v podstate rychlo previest peniaze keby bolo treba a hlavne ja by som nemohla mat skutocne len jeden ucet, proste co ak zblbne karta alebo ma banka nejaky vypadok, t.j. mame okrem spolocneho uctu, ktory aktivne vyuzivame aj kazdy este svoj ucet, v inej banke, kde su dake mensie rezervy + mame revolut kde sa daju zas tie docasne karty vyuzivat a je to fajn na platbu v zahranici. Takze mne toto nepride ako daky extra problem, cele je to proste ako to mas v hlave ci vnimas peniaze ako spolocne aj ked su rozne podelene. Spolocny ucet je ale fajn lebo je to taky hlavny, kde si vieme pozriet vydavky, je to pekne pokope.
Autorka my vnimame vsetky nase zdroje ako spolocne, proste na zaciatku som sa viac snazila vyvazovat ze ma manzel pozyva a pod, predsa sme sa este tak nepoznali. ale cim sme boli dlhsie spolu tak to zacinalo byt jedno lebo sme vedeli ze chceme proste byt spolu navzdy a ak by sa aj nieco udialo tak sa vieme dohodnut.
Lenže, takto môžu hospodáriť, každý na vlastnom piesočku, len partnery, ktorý nie sú manželia.Pokiaľ, sa jedná o manželstvo,tak vsetky príjmy okrem dedičstva a darovania, idú do spoločného BSM.
Jednoducho financie máme od začiatku spoločne,žiadne delenie moje tvoje ale naše a o všetkom rozhodujeme spolu bez ohľadu koľko kto zarobí
Nijako 😀 mam pristup k jeho karte, on k mojej.
Sme v DE a tu sa vsade neda platit kreditkou, takze je to uplne nahodne.
Takto to bolo aj pred detmi. S byvalimi som to mala tak isto. Nikdy nebol problem a neviem si to ani predstavit inak. Neviem si predstavit vsetko rozpocitavat.
Najst vhodnu mieru v tychto veciach pomoze predstava. Tak si predstav, ze si muz. Pracujes ako strhana, vsetko platis a ona berie z uctu a klipka ocami. 🙂 Na zaciatku vztahu ti to nebude vadit, ale postupom casu ...?
A mate aj nejake uspory ci vsetko prehajdakate na kavicku 6x za den?
@zuzanockamt prečo by to malo byť tak, že muž je pán a žena poslúcha? chlap môže byť aj normálny a tým pádom sú si seberovní.
@sashabb Ja som napísala, že v ich komunite, nie, že by to tak malo byť. Neprečítala si si to poriadne, vytrhla si to z kontextu. V ich náboženstve to je inak.
@zuzanockamt Nie, necítim sa zle. Neviem ako to myslíš s tým poslúchaním, ale aby si si to možno jednoduchšie predstavila čo sa týka takého bežného dňa (náboženské veci vynechám v popise):
Ráno vstanem, dám deťom jesť, umyjem riad (nahádžem ho do umývačky), pripravím si veci, čo budem variť na obed, hrám sa s deťmi (zadám im nejaké úlohy v zošitoch, alebo s čím sa budú teraz hrať), pozriem si správy na mobile/pc. Idem si pozrieť na eshope, či nemám nejakú objednávku - ak áno, nabalím, spracujem. Nakŕmim dieťa najmenšie. Uvarím obed. Najeme sa (manžel pracuje na home office), popracem po obede z jedla, dám deťom zase nejaké úlohy s čím sa majú hrať, ja si čítam alebo nastavujem weby, alebo plejem záhradku. Poobjednávam čo treba do domácnosti, čo mi už chyblo a tak, alebo sadnem do auta a idem si nakúpiť čo treba do mesta s deťmi - financie mám na spoločnom účte, kúpim čo treba a páči sa mi. (Riešim len to, či sú peniaze na účte :D - ak náhodou nie sú, tak si beriem svoje z eshopu, neskôr mi to "rodinný účet" vráti.). Večer si čítame, alebo sa rozprávame, alebo si ukladám a organizujem oblečenie pre deti, alebo kuchyňu, podľa toho čo treba.
Ty by si mala z takéhoto života stres?
Ja si myslím, že kopa žien je oveľa viac vystresovaná z toho, že nestíha po práci vybrať deti zo škôlky/školy, že ich nemajú kde nechať cez letné prázdniny, že im doma stojí práca v štósoch po skrinkách.. Každý je iný. Mne to takto celkom ako to máme vyhovuje.
@zuzanockamt tak dotyčnú nepoznám, ani som nepozerala jej profil. Ja mám takéto fungovanie rodín v blízkom okolí, čiže taktiež to beriem za normálne. A to nie je žiadna podobná komunita.
@lenkakravcova Áno, vadilo by mi, že žijem stereotyp, že vedomostne upadám, tým pádom VŠ + ďalšie vzdelávania by mi boli na nič. Vadilo by mi, že nemám svoju každomesačnú výplatu na účte. Ja nie som typ na ženu v domácnosti, unavuje ma to.
@zuzanockamt Chápem, ak by si sa nevzdelávala, tak by si asi ozaj upadala (rovnako tak v práci, kde je to monotónne, s tým úplne súhlasím). Samozrejme, ak by si popri tom, čo si doma študovala napr. programovanie, alebo niečo iné, čo ťa zaujíma, tak by si myslím taký pocit nemala.
Ja ako som chcela si pár vecí stále zadovážiť svojho štýlu (čo sa týka oblečenia a domácnosti) a nikde ich nemali, tak som si začala zisťovať ako je to s webmi, neskôr otvorila eshop, takže som sa popritom naučila myslím celkom dosť (a stále sa učím).
V zime som mala toho opäť menej, tak som si začala viac študovať niektoré zložitejšie témy v náboženstve, spracovávať ich a nakoniec som z toho urobila web (síce len cez Intellij idea, ale aj tak znovu niečo nové, čo som sa naučila). Ono človek keď chce, si nájde to, čomu sa chce venovať. A nemusí to byť v hodinách sledovanie telky, alebo videí na Tik toku 😀
Mali sme roky rokuce všetky účty na moje meno, peniaze chodili tam a hospodárili sme spoločne. Pred troma rokmi chlap menil prácu a podmienka zamestnávateľa (mierne paranoidna) bola vlastný účet bez cudzieho prístupu (ma to doslova takto v zmluve). Odvtedy ma účet aj on. Platí z neho všetko a asi mu aj dosť ostáva, keď odo mňa nič nepyta 🤣 Ja platím len deťom školu a školské potreby a financujem drobné výlety a svoje povyrazenia si (ako nechty ci kaderníčka a tak). Tiež mi zostáva dosť. Nehnuteľnosť mame, je výhradne moja 😍 Nepotrebujem sa "rovnať" mužovi. Možno nemám šancu zarobiť rovnakú sumu ako on, ale tiež nemusím makať 12 hodin denne ako on, môžem si vziať voľno a byť s deťmi a venovať sa práci, ktorá má bavi. A ktorá by ma, mimochodom, celkom slušne uzivila aj bez muza.

Nemáme spoločný účet,každý má svoj. Nikdy sme to nemali potrebu spájať,veď si veríme. A možno aj tí,čo majú spoločný účte to majú rovnako. Tiež si veria a neriešia výdavky.
Poznám komu podobne žijúcich parov,čiže rarita to určite nie je.