icon

Ako máte vyriešený rodinný rozpočet?

brna1989
1. jan 2020

Ahojte,zaujíma ma skúsenosť partnerov v manželstve,nie frajer a frajerka.je tu kopec tém a problémov, často čítam ,že partneri v manželstve majú výdavky cca pol na pol.je to len taká téma na zamyslenie pre mňa, kopec žien tu píše v témach rôznych,že manžel buď neprispieva do domácnosti alebo sa delia výdavky na pol na pol.napr u nás máme spolocny účet,nie vždy sme ho mali,ale aj tak sme vždy platili veci tak,že sme si to nedelili,aby to vyšlo približne na pol na pol.mne to príde zvláštne v manželstve.ja zarobim cca okolo 600eur v čistom a manžel niekoľko násobne viac.nikdy sme si noc nevycitali,ani nedelili rozpočet alebo nakupy.ked na mojom ucte už neostali financie,platilo sa z mužovej karty..ako to máte vy?

brna1989
autor
2. jan 2020

@zuzka1117 ja som tiež teraz na rodičaku,inak zarobím o mnoho mnoho menej ako manžel.chvalabohu nie je lakomy a nikdy mi nevyhadzoval na oči,že zarobím minimálnu mzdu cca.riesime financie spolu (ale nie samozrejme každý nákup,použitie karty a podobne.to nie ) ,aj šetríme ,keďže zarobí dosť veľa .

zuzka1117
2. jan 2020

@brna1989 no ja tiež zarobím o dosť menej ako muz, povolaním som učiteľka ale nikdy sme to neriešili veď sme manželia. O lakomosti u muža nemôže byť reč, on by mi kúpil čokoľvek. Mne to príde zvláštne deliť si výdavky na polovicu v manželstve

eliska13
2. jan 2020

@brna1989 to je zlaté ako to opisujes "spravovať účet, zakladať nové platby akoby si kráľovskej rodine sa starala o účet😀dôležité je, že nie je lakomy a, že Ti dopraje tak to má byt

brna1989
autor
2. jan 2020

@eliska13 hej?no nenapadlo ma iné slovo 😆👍

brna1989
autor
2. jan 2020

@zuzka1117 aj mne,neviem ,možno niekto povie,čo táto rieši,každý nech si urobí po svojom.to je pravda,to je jasné ,ale neviem ,či sa človek môže citiť dobre v takom partnerstve.ja napr viem,že keby to bolo opačne,že ja podnikám a zarobím viac ako muž,tak to neriešim a máme to rovnako ako teraz.o Tom je manželstvo pre mňa.

evinqua
2. jan 2020

Mame dva ucty - kazdy si ponechal jeden svoj este spred svadby, moja vyplata, teraz rodicak idu na "moj" a pouzivame ho ako setriaci, platime z neho obcasne velke vydavky ako boli predcasne splatky hypo. Na bezne vydavky pouzivame ten na ktory ide muzova vyplata, takze v podstate bezne veci plati iba on - mne vyhovuje mat hotovost takze nemame ani dve karty k uctu ale vyberie mi urcitu ciastku mesacne z ktorej ja platim male obcasne nakupy potravin atd. Oba ucty alw pokladame za spolocne a obaja mame vzdy prehlad kde kolko mame aktualne.

sense
2. jan 2020

@brna1989 tak ja ti poviem ja sa citim dobre v takom partnerstve.... ale nevyratavame si presne do centu na polovicu....ani ked jeden nema al potrebuje nie je problem to zatiahnut ale on zaplatu cast ja cast plus minus je to rovnako a co si kto urobi sozvyskom je jeho vec... a nemusim vravit chlapovi kupila som si topanky, alebi potrebujem si kupit topanky a podobne.... a rovnako aj muz ....

Spolocny ucet len s dispozicnym pravom by som nechcela.... po par skusenostiach znamich...kt sa nakoniec k peniazom nedostali ked sa nieco prihodilo...

ankaevka
2. jan 2020

@sense ale to nie je spolocny ucet, ak ma jedna strana iba disponibilne pravo, v tom sa vela parov myli..spolocny je 50/50, kde su dvaja majitelia rovnakym dielom

brna1989
autor
2. jan 2020

@sense konečne sa tu ohlásil aj niekto,komu vyhovuje "zvláštny systém" pre mňa.kazdy sme nejakí.tebe by nevyhovoval nás systém domácnosti.je to v poriadku👍

sense
2. jan 2020

@ankaevka nezijem na svk neviem ako tk tam.chodi s uctami ale vuem ze jedny znmay to tak.mali ze spolocny ucet, zial majitelovi uctu sa nieco stalo a ten druhy sa k prniazom nedostal.... ..

lenka2710
2. jan 2020

@brna1989 my máme jeden účet a dve karty, všetko chodí na jeden a aspoň mám prehľad,aké platby odišli, aký je zostatok a tak! Keby sme mali dva alebo tri, mala by som v tom asi zmätok,neviem

brna1989
autor
2. jan 2020

@lenka2710 ja som tiež za to.mala by som v tom chaos.

sense
2. jan 2020

@brna1989 to ze mame kazdy iny a nie spolocny tak neznamena ze si ale rozratavame vydavky na centy alebo ze ked ideme chlapovim autom tak mu davam na benzin...ani kino al veceru neplatime pol na pol... len nemame spolocny ucet...

Preto som aj v prvom.komente napisala... zalei ako to komu vyhovuje.... a neznaenaze jeden al druhy sposob je divny... a ani nepotrebujem o tom diskutovat s cudzimi ludmi

brna1989
autor
2. jan 2020

@sense och,veď ja ti nekažem sa vyjadrovať k téme,keď nechceš o tom diskutovať s cudzími ľuďmi,tak nemusíš komentovať tému na MK.to ,že ja napíšem,že je to pre mňa divné,áno je to pre mňa divné.to,že ty to tak nepomenuješ.ja ti to neberiem.

ankaevka
2. jan 2020

@sense a to je pripad, ze majitelom je jeden a druhy ma iba disponibilne pravo, vtedy sa ucet blokuje..ak su majitelia dvaja, banka taky ucet neblokuje v pripade umrtia jedneho..s takym uctom jeden bez druheho nemozu ani nic spravit, vsetky zmeny musia byt podpisane aj jednym aj druhym vlastnikom

lenka2710
2. jan 2020

@brna1989 úplne ako môj muž, asi by nás aj od elektriny odpojili a to nehovorím, že vtedy treba zaplatiť škôlku, alebo obedy, odvody, to jemu sa nad tým rozmýšľať nechce! A samozrejme keď treba niečo väčšie kúpiť, vždy to prekonzultujeme spolu, šetríme na sporiacom, malej šetríme zvlášť
Keď už je na účte malo peniažkov, vždy ho informujem, aby nekupoval niečo väčšie ale počkal kým príde výplata! Podľa mňa normálne manželské spolužitie! Ale áno, každému iné vyhovuje

brna1989
autor
2. jan 2020

@lenka2710 hej,presne ako u nás.mame už len toľko a toľko , idú ešte sťahovať peniaze ,už neoodavaj tiket ,počkaj do výplaty 😆😆😆
Teraz nemáme také,že už nám nevychadza mesiac,že máme málo na ucte,ale keď mal inú prácu,tak sme tak fungovali.chcel ísť umyť auto do umyvarky,tak si musel počkať 😆😆 sú to vtipné príhody,ale to zaživa asi každý,či má spoločný účet alebo každý na svoje triko 😊

southbay
2. jan 2020

@brna1989 mame dva prepojene ucty kvoli BMK, ale financie domacnosti spolocne, vieme kto kolko zaraba a spolocne rozhodujeme o vydavkoch, budget ako taky robim ja a aj mam v hlave co si kedy budeme moct dovolit (manzelku to nebavi, povie si co chce alebo co nam treba a ja nastavim financie), v manzelstve neexistuje moje a tvoje ale len nase

brna1989
autor
2. jan 2020

@southbay za mňa tiež v manželstve ,čo je moje ,to je aj tvoje a opačne 😆
Niekde sa stará o financie muž,niekde žena a niekde možno aj obaja.kazdemu ako vyhovuje.ale teda každý si hrabať u seba a pritom sme partneri,to je pre mňa nepochopiteľné .

jaroe
2. jan 2020

my mame jeden ucet, vsetko je nase.

kikus985
2. jan 2020

Máme spoločný účet na ktorý chodia všetky príjmy a odchádzajú všetky výdavky. Ja mám ID a rodičák, to je okolo 500€, mužova výplata je 2300€. Ak si jeden z nás chce kúpiť niečo drahšie, tak to najprv nadhodíme v konverzácií. Nemyslím bežné veci ako oblečenie atď. ale napr. teraz riešim kávovar a ten čo sa mi najviac pozdáva stojí cez 500€, muž minulý mesiac chcel zase kúpiť veci ohľadom jeho koníčku. Takže konzultujeme výdavky ktoré sú viac menej nepotrebné ale chcené 😀 Ešte sa nestalo že by jeddn z nás nesúhlasil 😀. Celkovo to máme nastavené spôsobom že zapisujeme úplne všetky výdavky a príjmy a cieľ je aby sme na konci roka boli v pluse. Takže ak sme jeden mesiac v mínuse 800€ tak neriešime keď vieme že do konca roka sa to dobehne.

brna1989
autor
2. jan 2020

@kikus985 tak v tom máte poriadok ,super 👍👍

sarinecka1234
2. jan 2020

Aj mi platíme nájom 600€a som na rodiča ku tak co iné ostava a sme 5 člena rodina

mmoonna
2. jan 2020

Ja som pozerala na internete ten spoločný účet manželov. Ako som si všimla, tak banky ho moc neponúkajú. Myslím, že len mBank a Unicredit bank. Inde, čo som pozerala, tak len jeden majiteľ účtu a druhý má disponibilné právo. Neviete, ako je to inde?

ankaevka
2. jan 2020

@mmoonna v kazdej ho podla mna daju, my mame vub a riesili sme ho cca pred16-17 rokmi a sami nam taky navrhli..treba ist do banky a priamo sa pytat

lenkakravcova
2. jan 2020

@brna1989 U nás platí všetko manžel co treba do domácnosti, inkaso, hypo. ☺️ Účet mame aj spoločný a aj každý súkromný. Zo spoločného sa platia výdavky rodinné,, súkromný účet je u každého na súkromné výdavky, aby sme si to vedeli sledovať.

adkoalauri
2. jan 2020

Ucty mame zvlast,on posiela na moj ucet urcitu sumu a ja hospodarim..dovolenky plati vacsinou on a ja zoberiem vreckove...ak ma nejake bocne,tak aj z tych da..nekontroluje ma,neriesi,kedy co kupim ale na druhej strane ani nerozhadzujem..vzdy sa mi podari usetrit nieco

zuzankkaa1
2. jan 2020

Tiez sme manzelia a mame spolocny ucet. Obom nam tam chodi vyplata,vydavky,sporenie vsetko spolu,2 karty,len mne chodia sms za platby 😁🙈 vraj sa to neda nastavit na 2 telef. cisla.....neviem si predstavit mat dva ucty 🤔

brna1989
autor
2. jan 2020

@mmoonna toto neviem.mi fungujeme na jednom účte,manžel majiteľ ,ja spoludisponent

brna1989
autor
2. jan 2020

@zuzankkaa1 hej,vraj to nejde na 2cisla.aj my sme to chceli a chodí to teda len manželovi.ja mám IB a tam si to viem odsledovat