icon

Ako najlepšie využiť 3000 EUR?

Včera o 06:19

Ahojte maminy, velakrat som tu nasla kopec zaujimavych inspiracii, tak som zvedava, co mi poradite tentokrat 😊. Sme 5-clenna rodina, dvaja pubertaci a ZTP predskolak, obaja s manzelom pracujeme, prijmy celkom fajn. Mame prerobeny starsi rodinny domcek, ale na dvore je toho este treba celkom dost porobit - novu branu, vzadu na zahrade plot, casom zateplit - ale to je momentalne naozaj hudba buducnosti. Vacsinu financii nam zhltne hypoteka, jedlo pre 5-clennu rodinu, leasing na auto, terapie s najmladsim dietatom, samozrejme rozne skolske aktivity, vylety starsich deti, lekari, lieky, atd. Na dovolenke (ziadnej, ani pardnovy vylet), sme neboli uz asi 5 rokov, cca od narodenia najmladsieho. V restauraciach sa nestravujeme, ani donasku si neobjednavame (mozno tak raz za polroka). V lete budeme mat nasetrenych cca 3000 eur - viem, su to peniaze, ktore clovek dokaze minut smahom ruky, pre nas bolo narocne ich usetrit. Na co by ste Vy tieto peniazky minuli? Dopriat si vylet, dovolenku? Obavam sa, ze s tymto rozpoctom by aj to bolo narocne...na druhej strane, obcas clovek potrebuje vypnut a ideme uz par rokov na doraz, na hranici vyhorenia. Zrepasovat/dat si urobit novu branu, s tym, ze to nam uz ostane? (Aj to na novu obavam sa nemame aj tak). Neurobit nic z toho, ale dalej setrit? Dakujem za rady a nazory 😊

Strana
z4
anonym_570627
Včera o 12:24

Za mňa na dovolenku vyčleniť z tých 3000 max 500e, viac by bolo už celkom nezodpovedné... Ale ísť niekam raz za rok by som išla, hocikam a kľudne len na 3 dni... Má to podľa mňa veľkú hodnotu aj psychologicky, aspoň maličký pocit, že aj trochu žiješ, nielen prežívaš. Ako dieťa sme tiež nemali peniaze na dovolenky, ale naši každý rok niečo vymysleli, aj keď to bola len pozicana chata od rodiny či dokonca od fary. A vôbec si nepamätám na koľko to bolo dní a či to bol luxus ale mám spomienky ako sme tam boli ako rodina, máme fotky, zážitky. A tak to beriem aj teraz, keď už mám ja deti, že chodíme často, ale keďže rozpočet tiež veľmi nepustí, tak celkom lowcost... Pre príklad, jedna z najlepších 3dňoviek minulý rok nás 2+2 (ale deti mám ešte malé) stala 200e. V hoteli so stravou, bazénom, vyzitim pre deti. To bolo ako za facku a bolo nám výborne. Strávim pri tom viac času, aby som našla takéto výhodné ponuky, ale za mňa to stojí za to...

anonym_42949c
Včera o 13:08
@anonym_33ca3c

@anonym_42949c dosť sprostý komentár, zamysli sa nad sebou.

@anonym_33ca3c neviem nad cim sa mam zamyslat. Nemaju nic nasetrene a este aj to nic chcu minut a ostat doslova s holym zadkom. Ano, to je financna negramotnost, aj ked sa ti to nepaci. Ale v podstate je mi to jedno 🙂 Este by im mohol niekto poradit pozicku na dovolenku 😉

anonym_2c120b
Včera o 13:36
@anonym_01f907

@anonym_42949c vidis a ja jej napriek tomu odporucam,aby na tu dovolenku sla. Netreba hned pisat katastroficke scenare, co ak... Clovek ,ktory nonstop pracuje,stara sa o deti + jedno dieta k tomu este ztp,potrebuje aj vypnut a oddychnut. Viem to podla seba.
Autorka,chodte,zmente prostredie. A ked sa vratite,skuste odkladat viac mesacne,aby ste cim skor nieco nasetrili.

@anonym_01f907 nemusi byt hneď jeden z nich invalid ale pokazený spotrebič, výdavok na zubára/ strojček/ auto atď nie je katastrofický scenár ale takmer istý scenár a ak vyvalia peniaze na dovolenku, tak im na to nezostane. Doprajú si týždeň oddychu a budú sa stresovať pri každom jednom neočakávanom výdavku najbližšie roky, to je fakt rozumné?

mateson2004
Včera o 13:51
@anonym_b2ce0c

@anonym_autor a až teraz to čítam pozornejšie. Takže vy tých 3000 € ani ešte nemáte. Ty rátaš, že budete mať v lete našetrené. Takže to môže a nemusí byť. A prepáč, ale ja som myslela, že ste mladá rodinka s 3 deťmi, kde mama teraz nastúpila do prace po dych retazovych rodičovských. Že ešte len začínate šetriť z dvoch platov. A nie, že puberťáci a malé dieťa. Čiže nie ste najmladší, takže za mňa máte žalostne malo peňazí aj na život a nie ešte na dovolenku

@anonym_b2ce0c citala si pozorne? Potrebovala si jej naložiť? Kupili dom ktorý prerobili. Takže peniaze išli tam.

spongebob1
Včera o 13:56

@anonym_autor Deti nemaju starych rodicov? Ved mne by srdce trhalo, keby som videla, ako moje vnucatka nechodia na vylety. Ja by som radsej pouzivala 30 rocnu kupelnu a dopriala rodine dovolenku. Nejaky plot, branka by ma nezaujimala. Bez nich mozete zit.
Vy neidete ani zo zoo, na hrad, atd. Ziadne aktivity na MDD? Ved vela byva zadarmo. Napr.Noc muzei, mestske dni v mestach, atd.

mateson2004
Včera o 13:58

Neuveritelne ako ste tu hnusne niektoré. Na normalnych slusnych ludi. Maju tri deti , jedno ZTP, kupili dom ktory prerobili, čo je fakt vela penazí. Pracujú, snazia sa setriť ....a tu z nich spravia financne negramotnych. Mňa by zaujimala situácia, ale fakt ozajstná tych co tu perlia ...

majlo1234
Včera o 14:00

A co by vam bolo vzacne? More/hory/bazeny/spoznavacka? Co by ste si priali? Idelane by bolo najst nejaky kowcost kompromis, zalezi aj odkial ste, ale urcite by som sa najprv sustredila na budovanie financnej rezervy, ta je v dnesnej dobe strasne dolezita

anonym_01f907
Včera o 14:10
@anonym_2c120b

@anonym_01f907 nemusi byt hneď jeden z nich invalid ale pokazený spotrebič, výdavok na zubára/ strojček/ auto atď nie je katastrofický scenár ale takmer istý scenár a ak vyvalia peniaze na dovolenku, tak im na to nezostane. Doprajú si týždeň oddychu a budú sa stresovať pri každom jednom neočakávanom výdavku najbližšie roky, to je fakt rozumné?

@anonym_2c120b tak to zaplati z vyplaty prip.na splatky.

anonym_b84300
Včera o 14:12
@mateson2004

Neuveritelne ako ste tu hnusne niektoré. Na normalnych slusnych ludi. Maju tri deti , jedno ZTP, kupili dom ktory prerobili, čo je fakt vela penazí. Pracujú, snazia sa setriť ....a tu z nich spravia financne negramotnych. Mňa by zaujimala situácia, ale fakt ozajstná tych co tu perlia ...

@mateson2004 aj mna. Všetci sú za vodou s jachtou na mori.

anonym_e83f30
Včera o 14:16

NO ja som tiez planovala co s peniazmi osud to vyriesil za mna, polamal sa mi zub a ani najlepsi zubar ho nevie zachranit len implantat, a do toho auto. A je po 3000e

anonym_42949c
Včera o 14:32
@mateson2004

@mateson2004 tak ja ti kludne napisem ako sme na tom. Dvaja pracujuci, dve deti v pubertalnom veku, z toho jedno na sukromnej strednej skole s nemalym skolnym. Platy nemame horibilne ani jeden z nas. Na dovolenky chodime kazdy rok 1x, a nasetreny mame viac ako 17-nasobok toho, co tu pani zakladatelka. Samozrejme, ze je to podstatne narocnejsie s tromi detmi, z toho jedno s diagnozami, ktore zhltnu vela penazi. Len si myslim, ze kazdy, kto tu podla teba "utoci" sa snazi dotycnej vysvetlit, ze naozaj nie je rozumne minut v ich situacii 3000€ na dovolenku a ostat s nulou na ucte.
Moja kolegyna 40tnicka ostala z minuty na minutu leziaci pacient, nehybny, nehovoriaci, nevnimajuci. Jej muz musel odist zo zamestnania, takze im vypadli hned dva prijmy.
Ale skoda reci, ako som pisala, kludne nech idu na 5 dni do Chorvatska, viac im z toho nevyjde alebo aj pozicku nech si este vezmu, je to v konecnom dosledku ich zivot.

mateson2004
Včera o 14:38
@anonym_42949c

@mateson2004 tak ja ti kludne napisem ako sme na tom. Dvaja pracujuci, dve deti v pubertalnom veku, z toho jedno na sukromnej strednej skole s nemalym skolnym. Platy nemame horibilne ani jeden z nas. Na dovolenky chodime kazdy rok 1x, a nasetreny mame viac ako 17-nasobok toho, co tu pani zakladatelka. Samozrejme, ze je to podstatne narocnejsie s tromi detmi, z toho jedno s diagnozami, ktore zhltnu vela penazi. Len si myslim, ze kazdy, kto tu podla teba "utoci" sa snazi dotycnej vysvetlit, ze naozaj nie je rozumne minut v ich situacii 3000€ na dovolenku a ostat s nulou na ucte.
Moja kolegyna 40tnicka ostala z minuty na minutu leziaci pacient, nehybny, nehovoriaci, nevnimajuci. Jej muz musel odist zo zamestnania, takze im vypadli hned dva prijmy.
Ale skoda reci, ako som pisala, kludne nech idu na 5 dni do Chorvatska, viac im z toho nevyjde alebo aj pozicku nech si este vezmu, je to v konecnom dosledku ich zivot.

@anonym_42949c stačilo napisať, ja by som na dovolenku neišla. Hotovo, ostatne si si mohla odpustit

anonym_42949c
Včera o 14:39
@mateson2004

@anonym_42949c stačilo napisať, ja by som na dovolenku neišla. Hotovo, ostatne si si mohla odpustit

@mateson2004 ok, nabuduce ak budem chciet pridat nejaky prispevok, oslovim ta v sprave, aby si mi ho schvalila a skontrolovala. Dovidenia.

anonym_de06da
Včera o 14:40
@anonym_e83f30

NO ja som tiez planovala co s peniazmi osud to vyriesil za mna, polamal sa mi zub a ani najlepsi zubar ho nevie zachranit len implantat, a do toho auto. A je po 3000e

@anonym_e83f30 Iba implantat? Stacil by aj mostik, len niekdo si potrebuje pomastit vrecko.

anonym_e83f30
Včera o 15:21
@anonym_de06da

@anonym_e83f30 Iba implantat? Stacil by aj mostik, len niekdo si potrebuje pomastit vrecko.

@anonym_de06da implantat je najlepsue riesenie aby mi nwmuseli brusit zdrave zuby.

anonym_2c120b
Včera o 16:01
@anonym_01f907

@anonym_2c120b tak to zaplati z vyplaty prip.na splatky.

@anonym_01f907 takto sa dostávajú ľudia do vážnych finančných problémov. Horko naškrabané peniaze minúť na dovolenku a potom brať práčku na splátky lebo na novú nemám.

anonym_b2ce0c
Včera o 16:28
@mateson2004

@anonym_b2ce0c citala si pozorne? Potrebovala si jej naložiť? Kupili dom ktorý prerobili. Takže peniaze išli tam.

@mateson2004 áno čítala som pozorne. Píše, že väčšinu financií zhltne hypotéka. Tak už len to o niečom svedčí. Zobrať obrovskú hypotéku na dom, v ktorom treba všetko prerábať. Potom nech sa nedočká, že neni na dovolenky. Mohli mať byt a chodiť po dovolenkách. Menšiu hypo, menšie náklady. Alebo kúpiť iný dom

anonym_b2ce0c
Včera o 16:36
@mateson2004

@mateson2004 tiež mám 3 deti, z toho jedno ZŤP. Kopec peňazí nás dieťa stálo. Autista. Ale v čase regresov dieťaťa sme predsa nemohli posledné peniaze vložiť na dovolenku. Všetko išlo na deti, a keď sa niečo vyskytlo navyše, tak sa ušetrilo. Ale ani nás nenapadlo zobrať vysokú hypotéku na prerábku starého domu. Uskromnili sme sa v 3-izbovom byte s menšou hypo, aby v prvom rade bolo z čoho platiť, keby sa niečo pokazilo a v živote sme nebrali auto na leasing. Platíme životné poistky, aby o deti bolo postarané, keby sa jednému z nás niečo stalo. Len v tejto rodine sa žije na dlh sa mi zdá. A jediné čo autorku trápi je, že nebola 5 rokov na dovolenke. Mňa to vtedy netrápilo veru, keď nebola poriadna rezerva na účte. A tu autorka ešte ani nemá tých 3000 €.

anonym_04913e
Včera o 16:37

Ja by som si peniaze nechaval v tomto pripade tiez v rezerve. Som typ, ktoremu sa lahsie spi s vedomim, ze keby nieco, su v zalohe peniaze, z ktorych by sa dalo vykryt neocakavane vydaje. Mne osobne na odreagovanie staci aj tura v okoli, co je uplne low budget zalezitost, ale pohyb a priroda, hlavne, ak je to pravidelne, urobia vela.

anonym_547f90
Včera o 16:41

Ona ako zivnostnik nemoze mat poistku v pripade pnky,teda iba urazovu poistku.Dufam,ze aspon hypo mate poistenu,teda ak je muz normalne na zmluvu tam poistka pnky,invalidity,smrti,tu treba mat.

hellwant
Včera o 19:16
@zalka

@hellwant si ešte raz precitaj príspevok môj a ubytko za tu cenu v apartmáne zoženie stačí sa pozrieť na Fb v skupinách. Nebudem písať o iných krajinách keď o nich neviem.
Preto píšem len o BG.. Kúpi jogurty vajíčka syry chlieb pečivo zeleninu a ma raňajky (osobne tam salámy šunky nekupujem mne nechutia) .. Doma by to kupovala tiež lebo aj na svk vo svojom dome jedávajú.
Keď máš pláž 500m od apartmánu a cez obed sa i tak nevypalujes na slnku ale sa vrátiš na apartmán tak vieš pripraviť rýchle jedlo... Napr to grilované kura kúpiť, ryžu uvariť obed raz dva hotový... Zájsť na kávu zmrzku koláčik stále môžu.
Deti môžu byť vychované skromne, a rodicia im nemusia kupovať to co si myslia na počkanie. Večere to isté, bud suchá alebo niečo ľahké. Záleží od preferencií.
Preto som písala dovca za 1000 plus strava ja autorku neposielam do restik kde za 1 porciu da 10e minimálne. A určite by som nešla niekam len na vikend a nerozbila 1000e aby som 2 dní bola niekde s polpenziou na svk a zaplatila vstupné na kupko. Keď viem ísť k moru, a mat ubytko s bazénom.
PS: sama mam tam apartmán, nenukam ho tu ale keď požičiavam známym tak týždeň vyjde na 305e pre max 4 osoby, a ceny co som uviedla v prispevku sú reálne ceny z fb za koľko núkajú svoje apartmány Slováci a Česi v BG.

@zalka kde som pisal ist na 2 dni a minut tam 1000? 180 eur na stravu na tyzden so zmrzkami a kolacikmi a vodami len financny stres. Ak niekto chce mat starosti take ako doma aj v Bulharsku- okrem mora( ako pises, prejedia aj doma, ale aj cele dni a starosti ako doma, tak kde je rodinny oddych) tak ok, ale stavit, ze to dam za 1000 a super si oddychnem, to iste nie, bude to polovicate. Ano maju viac, ale z toho co pisala, su na tom po prerabke vystavení, kedze iba toto je rezerva. Ja by som siel na 1 dnove vylety a kym memal aspon 6 k rezervu a dalsich 2,5k na dlhsiu dovolenku, tak by som ju neriesil. A to zabudas, ze nevieme, co to chore dietatko potrebuje, ci aj tam by neboli naklady navyse( specificka strava napr?) Cize lepsie ratat s väcsim budgetom

zalka
Včera o 19:24
@hellwant

@zalka kde som pisal ist na 2 dni a minut tam 1000? 180 eur na stravu na tyzden so zmrzkami a kolacikmi a vodami len financny stres. Ak niekto chce mat starosti take ako doma aj v Bulharsku- okrem mora( ako pises, prejedia aj doma, ale aj cele dni a starosti ako doma, tak kde je rodinny oddych) tak ok, ale stavit, ze to dam za 1000 a super si oddychnem, to iste nie, bude to polovicate. Ano maju viac, ale z toho co pisala, su na tom po prerabke vystavení, kedze iba toto je rezerva. Ja by som siel na 1 dnove vylety a kym memal aspon 6 k rezervu a dalsich 2,5k na dlhsiu dovolenku, tak by som ju neriesil. A to zabudas, ze nevieme, co to chore dietatko potrebuje, ci aj tam by neboli naklady navyse( specificka strava napr?) Cize lepsie ratat s väcsim budgetom

@hellwant pozri ja som dala návrh, autorka sa rozhodne či bude šetriť dalej ... alebo trošku vypnú ako rodina a vyšalia sa pri mori abo na kupku ...
dovolenky sa dajú riešiť aj low cost ...
mimochodom vieš o tom, že ludia zvyknú aj vyhorieť ... občas vypnutie , zmena prostredia ozaj pomôže ...
A na další rok budú mať našetrených 6000e a zase im ludia povedia športe, lebo dovolenka za polovicu to neni dovolenka, lebo to neni letecky a all inclusive a stať sa môže neviem čo ...
Mnoho ľudí, aj ked boli bez rezerv, a mali rozostavané domy ... tak raz za pár rokov si dovolili ísť k moru, zmeniť prostredie ... a nešli letecky, nešli do hotelov all inclusive, šli autom, šli do apartmánu .. šli na týžden nie na dva ... varili si, a deti neukazovali prstami že chcú to, že chcú hento, že chcú tamto ...

anonym_4d9a50
Včera o 20:33

Fajn zarábať môže napísať ten, kto má k tým zárobkom primerané výdaje.
Autorka má výdaje obrovské, takže o nejakom fajn zárobku nemôže byť ani reč.
Starý dom je hltač peňazí, hneď ako by som zistila, že moje dieťa je ZŤP a budeme musieť liať peniaze do terapii, liekov… by som dom predávala. Osobne radšej žiť skromne v menšom byte a dovoliť si zájsť raz za čas do reštaurácie, zobrať deti cez víkend na výlet a raz do roka na týždňovú dovolenku ako robiť ako mulica a prežívať.
Robiť 7 dni v týždni od rana do večera, muž 6 dni, spať
v noci 3 hodiny a nemať ani na týždeň dovolenky nie je fajn príjem. Plánovať, čo s 3000 €, ktoré ešte ani nemajú tiež nepoukazuje na nejakú finančnú gramotnosť, to, že sa to pýta VŠ vzdelaná žena je tiež zvláštne, tam by som čakala, že si to vie vyrátať a prehodnotiť sama s VŠ vzdelanym mužom. 3000 je nič, treba šetriť ďalej, tam treba prehodnotiť výdavky, ak sú teda príjmy fajn, ak rodina túži aj niečo zažiť

autor
Včera o 20:36
@mateson2004

@mateson2004 dakujem 🙏🙏 my sme mali nasetrenych niekolko desiatok tisic predtym samozrejme, domcek sme si kompletne prerobili sami, vlastnymi silami....
A teda, pre vsetky uzivatelky: nestiham citat vsetky komentare ani odpisovat vsetkym. Nechcela som pisat dg najmladsieho, ale je tam autizmus, aj telesne obmedzenie...a medzi tie terapie ratam logopeda, rehabilitacie, specialneho pedagoga, sedenia so psychologickou atd...nemala som na mysli "vystrelky" typu delfinoterapie. Len proste tie posledne roky su narocne, tocime sa v kolobehu povinnosti a prace a chcela som sa poradit s uzivatelkami, ci by za danych okolnosti sli niekam...nemusi to byt more, ani na tyzden. Okrem toho samozrejme kazdy mesiac mame aj nepredvidane, resp.mimoriadne vydavky, rodinne oslavy, zubara, oblecko detom, skolske vylety...s tym ratame a na to peniazky mame. Zijeme normalne slusne, detom nikdy nic nechybalo, starsi sa venuju sportu, hudobnemu nastroju...len skratka sme s manzelom blizko vyhorenia, lebo je to takto narocne, chyba ten cas, len tak vypnut. A ano, je moja chyba, ze sa porovnavam, ze mi robi zle, ked citam, kto chodi na kolko dovoleniek rocne. Uvedomujem si, ze mam obrovske stastie, ze vobec mam deti, ze mam takeho skveleho a tiez pracoviteho manzela (su rodiny, kde otcovia rodiny nezvladli postihnutie). Dakujem v kazdom pripade za vsetky Vase postrehy, rady, nazory, kazdy mi nieco dal.

luizina
Včera o 21:56
@anonym_autor

@anonym_7b78ad je to jedina rezerva, mimo to mame mozno par stovak....tiez.som si niekedy nevedela predstavit takto zit, ale kupili sme starsi domcek, kompletne ho vnutri prerobili, to zhltlo x desiatok tisic...no a potom sa nam narodilo tretie, nie zdrave dietatko...a teda na lieky, terapie, atd...ide neskutocne vela penazi. Vlastne na vsetko. My sme obaja s manzelom vs vzdelani ludia, aj dobre zarobime, len tie pravidelne vydavky su proste vysoke. A ked si teraz citam tie diskusie, kto ide kam na dovolenku a ze niekto ide na 3-4 zahranicne dovolenky rocne, zda sa mi to az nemozne a neuveritelne a je mi z toho trocha smutno...a pri tychto vsetkych konsolidaciach a zdrazovaniach vsetkeho uz duplom ☹

@anonym_autor urcite chodte na nejaku peknu dovolenku, zaslusite si ju vsetci

zalka
Včera o 22:29
@anonym_autor

@mateson2004 dakujem 🙏🙏 my sme mali nasetrenych niekolko desiatok tisic predtym samozrejme, domcek sme si kompletne prerobili sami, vlastnymi silami....
A teda, pre vsetky uzivatelky: nestiham citat vsetky komentare ani odpisovat vsetkym. Nechcela som pisat dg najmladsieho, ale je tam autizmus, aj telesne obmedzenie...a medzi tie terapie ratam logopeda, rehabilitacie, specialneho pedagoga, sedenia so psychologickou atd...nemala som na mysli "vystrelky" typu delfinoterapie. Len proste tie posledne roky su narocne, tocime sa v kolobehu povinnosti a prace a chcela som sa poradit s uzivatelkami, ci by za danych okolnosti sli niekam...nemusi to byt more, ani na tyzden. Okrem toho samozrejme kazdy mesiac mame aj nepredvidane, resp.mimoriadne vydavky, rodinne oslavy, zubara, oblecko detom, skolske vylety...s tym ratame a na to peniazky mame. Zijeme normalne slusne, detom nikdy nic nechybalo, starsi sa venuju sportu, hudobnemu nastroju...len skratka sme s manzelom blizko vyhorenia, lebo je to takto narocne, chyba ten cas, len tak vypnut. A ano, je moja chyba, ze sa porovnavam, ze mi robi zle, ked citam, kto chodi na kolko dovoleniek rocne. Uvedomujem si, ze mam obrovske stastie, ze vobec mam deti, ze mam takeho skveleho a tiez pracoviteho manzela (su rodiny, kde otcovia rodiny nezvladli postihnutie). Dakujem v kazdom pripade za vsetky Vase postrehy, rady, nazory, kazdy mi nieco dal.

@anonym_autor určite by som šla niekam, zmena prostredia prospeje i vám i deťom. Zase Vás to nakopne do toho pomyselného boja.

Strana
z4