icon

Ako najlepšie využiť 3000 EUR?

18. feb 2026

Ahojte maminy, velakrat som tu nasla kopec zaujimavych inspiracii, tak som zvedava, co mi poradite tentokrat 😊. Sme 5-clenna rodina, dvaja pubertaci a ZTP predskolak, obaja s manzelom pracujeme, prijmy celkom fajn. Mame prerobeny starsi rodinny domcek, ale na dvore je toho este treba celkom dost porobit - novu branu, vzadu na zahrade plot, casom zateplit - ale to je momentalne naozaj hudba buducnosti. Vacsinu financii nam zhltne hypoteka, jedlo pre 5-clennu rodinu, leasing na auto, terapie s najmladsim dietatom, samozrejme rozne skolske aktivity, vylety starsich deti, lekari, lieky, atd. Na dovolenke (ziadnej, ani pardnovy vylet), sme neboli uz asi 5 rokov, cca od narodenia najmladsieho. V restauraciach sa nestravujeme, ani donasku si neobjednavame (mozno tak raz za polroka). V lete budeme mat nasetrenych cca 3000 eur - viem, su to peniaze, ktore clovek dokaze minut smahom ruky, pre nas bolo narocne ich usetrit. Na co by ste Vy tieto peniazky minuli? Dopriat si vylet, dovolenku? Obavam sa, ze s tymto rozpoctom by aj to bolo narocne...na druhej strane, obcas clovek potrebuje vypnut a ideme uz par rokov na doraz, na hranici vyhorenia. Zrepasovat/dat si urobit novu branu, s tym, ze to nam uz ostane? (Aj to na novu obavam sa nemame aj tak). Neurobit nic z toho, ale dalej setrit? Dakujem za rady a nazory 😊

Strana
z5
anonym_b2ce0c
19. feb 2026
@anonym_autor

@mateson2004 dakujem 🙏🙏 my sme mali nasetrenych niekolko desiatok tisic predtym samozrejme, domcek sme si kompletne prerobili sami, vlastnymi silami....
A teda, pre vsetky uzivatelky: nestiham citat vsetky komentare ani odpisovat vsetkym. Nechcela som pisat dg najmladsieho, ale je tam autizmus, aj telesne obmedzenie...a medzi tie terapie ratam logopeda, rehabilitacie, specialneho pedagoga, sedenia so psychologickou atd...nemala som na mysli "vystrelky" typu delfinoterapie. Len proste tie posledne roky su narocne, tocime sa v kolobehu povinnosti a prace a chcela som sa poradit s uzivatelkami, ci by za danych okolnosti sli niekam...nemusi to byt more, ani na tyzden. Okrem toho samozrejme kazdy mesiac mame aj nepredvidane, resp.mimoriadne vydavky, rodinne oslavy, zubara, oblecko detom, skolske vylety...s tym ratame a na to peniazky mame. Zijeme normalne slusne, detom nikdy nic nechybalo, starsi sa venuju sportu, hudobnemu nastroju...len skratka sme s manzelom blizko vyhorenia, lebo je to takto narocne, chyba ten cas, len tak vypnut. A ano, je moja chyba, ze sa porovnavam, ze mi robi zle, ked citam, kto chodi na kolko dovoleniek rocne. Uvedomujem si, ze mam obrovske stastie, ze vobec mam deti, ze mam takeho skveleho a tiez pracoviteho manzela (su rodiny, kde otcovia rodiny nezvladli postihnutie). Dakujem v kazdom pripade za vsetky Vase postrehy, rady, nazory, kazdy mi nieco dal.

@anonym_autor zatiaľ na všetko máte, lebo pracujete, nie ste chorí a pod. Treba si uvedomiť, že stačí nejaký úraz a tvoj chlap je vyradený z prace a aj z brigády. A keďže zarábate fajn a nič moc našetrené, tipujem, že máte obrovské výdavky. A na tie výdavky treba mať vždy peniaze, čo si chorá, či PN či bez práce, alebo dá stane čokoľvek. A keď mas autisti a chodí do škôlky mali ste pýtať príspevok n auto a nie platiť leasingy. Ako VŠ vzdelaná musíš vedieť na aké kompenzácie máte nárok

tanapeta
19. feb 2026

Vaše príjmy sú fajn len z toho titulu, že manžel má 2 prace a aj ty pracuješ. 7 dní v týždni. A takto vela pracujete nie preto, aby ste mali vyšší štandard, ale preto, aby ste vyžili. Tam je váš hlavný problém. Nie to, že si nebola 5 rokov na dovolenke

anonym_fc8ac4
19. feb 2026

Ak sú to vaše jediné ušetrené peniaze tak by som ich odložila ako rezervu, určite by som ich neoplieskala za dovolenku a pod. a snažila by som sa k tomu ešte niečo doložiť, lebo ako píšu, môže sa stať čokoľvek a bez rezervy je človek v keli.

spongebob1
Autor odpoveď zmazal
anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_2c120b

@anonym_01f907 takto sa dostávajú ľudia do vážnych finančných problémov. Horko naškrabané peniaze minúť na dovolenku a potom brať práčku na splátky lebo na novú nemám.

@anonym_2c120b ano,hned uz katastroficke scenare. Ked pojde raz na dovolenku 🤦‍♀️

anonym_2c120b
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_2c120b ano,hned uz katastroficke scenare. Ked pojde raz na dovolenku 🤦‍♀️

@anonym_01f907 ja netusim kde vy žijete keď je pre vás výmena práčky, spojky na aute či strojček pre dieťa katastrofický scenár. Pre mňa sú to bežné výdavky ktoré celkom isto nastanú. A ktoré osoba ako ona nezaplatí len tak z výplaty. Katastrofický scenár je žiť bez rezervy s 3 deťmi z ktorých je jedno zťp.

drobcek17
19. feb 2026

@anonym_autor ako mama dieťaťa ktoré je tiež na autistickom spektre, by som veľmi silno premýšľala, či ísť na dovolenku. Naš syn má aspergera, na terapie nechodí, pracujem s nim len ja doma, čiže neviem si ani len predstaviť koľko peňazí musíš dať do terapii. Píšeš, že syn je autista, bude tolerovať zmenu? Zvládne nové prostredie? Dokáže prespať v inom ako svojom bezpečnom prostredí? S týmto majú autisticke deti problém. Nebolo by lepšie kúpiť domov bazén a urobiť si "dovolenku" doma? Nechcem ťa odradiť, ale skús si to premyslieť, náš syn tieto veci zvláda, dokonca miluje zmeny, ale kamoška má autistu, ktorý to nezvláda a už 7 rokov neboli na žiadnej dovolenke a ani nepôjdu.

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_2c120b

@anonym_01f907 ja netusim kde vy žijete keď je pre vás výmena práčky, spojky na aute či strojček pre dieťa katastrofický scenár. Pre mňa sú to bežné výdavky ktoré celkom isto nastanú. A ktoré osoba ako ona nezaplatí len tak z výplaty. Katastrofický scenár je žiť bez rezervy s 3 deťmi z ktorých je jedno zťp.

@anonym_2c120b a vy uz viete napr.ze dietatu bude treba na strojcek. A hned vsetko sa jej pokazi

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_2c120b

@anonym_2c120b a pracku si vie kupit aj za 300 eur cez homekredit bez navysenia,ak uz by jej tu pracku trebalo

anonym_547f90
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_2c120b a pracku si vie kupit aj za 300 eur cez homekredit bez navysenia,ak uz by jej tu pracku trebalo

@anonym_01f907 a na co pozicky??Na toto nech ma extra dalsiu rezervu,rezervu cisto na spotrebice,aby to vedela kupit hned bez pozicky,ktoru ani nemusia schvalit.
Takze radsej tie peniazky odlozte a sporte dalej,nech mate 3krat tolko min.Teda rezervu na 3m

anonym_b2ce0c
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_01f907 jasne, pôžičky na všetko. To je zjavne tvoj zmysel života pracovať na dlhy

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_b2ce0c

@anonym_01f907 jasne, pôžičky na všetko. To je zjavne tvoj zmysel života pracovať na dlhy

@anonym_b2ce0c este ze vies o mojom zmysle zivota. 👍to ti tvoja vestecka gula prezradila?

anonym_b2ce0c
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_b2ce0c este ze vies o mojom zmysle zivota. 👍to ti tvoja vestecka gula prezradila?

@anonym_01f907 tak zjavne áno, keď tu ponúkaš kúpenie obyčajnej pračky na splátky, ako keby si išla rohliky kupovať. Však v pohode s kľudom, brať úver na spotrebnú vec

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_547f90

@anonym_01f907 a na co pozicky??Na toto nech ma extra dalsiu rezervu,rezervu cisto na spotrebice,aby to vedela kupit hned bez pozicky,ktoru ani nemusia schvalit.
Takze radsej tie peniazky odlozte a sporte dalej,nech mate 3krat tolko min.Teda rezervu na 3m

@anonym_547f90 ano extra rezervu na spotrebice, extra rezervu na strojcek pre deti, extra rezervu na nabytok, extra rezervu pre pripad rozvodu ... cize kolko rezerva 30 tisic ci viac??

Skoda ze vam unikla pointa tohto prispevku. Autorka ma 3 deti z toho 1 ztp. Robi 24/7, muz 2 roboty. Vy si vobec ani jedna nemyslite,ze si zasluzi ona,muz oddychnut si? Zmenit prostredie, vypnut a nabrat aj silu , mat zazitky s detmi? Uz si to uvedomte , ze zijeme len raz. A autorka a jej rodina ma pravo aj na chvilu vypnut . Nie je robot.
Ja by som skor odporucila zmenit celkove hospodarenie,lebo ak obaja pracujete tolko vela, tak niekde robite chybu,ak viete len tolko usetrit mesacne. Skor skuste zmenit toto.

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_b2ce0c

@anonym_01f907 tak zjavne áno, keď tu ponúkaš kúpenie obyčajnej pračky na splátky, ako keby si išla rohliky kupovať. Však v pohode s kľudom, brať úver na spotrebnú vec

@anonym_b2ce0c a? Mesacne po 30 eur bez navysenia. To je problem? A to ked si tu niektore dokonale mamicky vezmete hypoteku na dom na 30 rokov kt.mesacne splacate vo vyske cez 1000 eur je podla teba ok?? A potom tu pisete ze ste si poziadali od statu aby vam ,,preplatili,,lebo vam zvysili mesacne splatky? To je ok? Asi hej 🤷‍♀️

anonym_b2ce0c
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_b2ce0c a? Mesacne po 30 eur bez navysenia. To je problem? A to ked si tu niektore dokonale mamicky vezmete hypoteku na dom na 30 rokov kt.mesacne splacate vo vyske cez 1000 eur je podla teba ok?? A potom tu pisete ze ste si poziadali od statu aby vam ,,preplatili,,lebo vam zvysili mesacne splatky? To je ok? Asi hej 🤷‍♀️

@anonym_01f907 áno hypotéka je ok. Je to nevyhnutnosť a je to na bývanie, ktoré každým rokom stúpa na hodnote.

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_b2ce0c

@anonym_b2ce0c este dopisem 30 mesacne za 10 mesiace. Nie 30 rokov po 1000 eur

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_b2ce0c

@anonym_01f907 áno hypotéka je ok. Je to nevyhnutnosť a je to na bývanie, ktoré každým rokom stúpa na hodnote.

@anonym_b2ce0c no tak ked toto je podla teba ok,tak potom sa nemame o com bavit

anonym_b2ce0c
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_b2ce0c no tak ked toto je podla teba ok,tak potom sa nemame o com bavit

@anonym_01f907 tak asi nie. Či ako sa chceš dopracovať k vlastnému bývaniu?

anonym_01f907
19. feb 2026
@anonym_b2ce0c

@anonym_01f907 tak asi nie. Či ako sa chceš dopracovať k vlastnému bývaniu?

@anonym_b2ce0c mozes sa realizovat tu v tento teme:

Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?

magduska2
19. feb 2026

@anonym_autor Fuha,akože nečítala som všetko..pár komentov na začiatku..a teda odvaha vam nechýba.V dnešnej dobe je 3tis. žalostne málo,pár drobných..a ak sú to vaše jediné našetrené peniaze a žiadnu inú" rezervu" keď niečo nemáte ani by ma nehlo ísť to niekde rozflákať.
Dnes je doba zlá,ťažká..člověk sa musí spoliehať na seba,píšes že dieta je choré..treba rehabilitácie..čo ked sa pokazí auto? Odíde lednička,pračka...a z 3tis je jedna tretina hned preč..
my sme zrazili srnu...niečo čo nečakáš,neplánuješ..a tvoje našetrené by bolo fuč.
Zážitky sa dajú vytvárať všade, kludne "za humnama" na to netreba drahú dovolenku.
Osobne by som" pokračovala v šetrení" a napr.leto si spríjemnila s detmi inak..máte dom..urobte párty na záhrade,prespávačku s premietačkou,detom bazen ,vylety dostupné 1 den a pod.

anonym_b2ce0c
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_b2ce0c mozes sa realizovat tu v tento teme:

Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?

@anonym_01f907 nepotrebujem. Však odpovedz ako si sa dostala k vlastnému bývaniu, keď teda hypotéka nie je ok pre teba.

anonym_6a2ddf
19. feb 2026
@magduska2

@anonym_autor Fuha,akože nečítala som všetko..pár komentov na začiatku..a teda odvaha vam nechýba.V dnešnej dobe je 3tis. žalostne málo,pár drobných..a ak sú to vaše jediné našetrené peniaze a žiadnu inú" rezervu" keď niečo nemáte ani by ma nehlo ísť to niekde rozflákať.
Dnes je doba zlá,ťažká..člověk sa musí spoliehať na seba,píšes že dieta je choré..treba rehabilitácie..čo ked sa pokazí auto? Odíde lednička,pračka...a z 3tis je jedna tretina hned preč..
my sme zrazili srnu...niečo čo nečakáš,neplánuješ..a tvoje našetrené by bolo fuč.
Zážitky sa dajú vytvárať všade, kludne "za humnama" na to netreba drahú dovolenku.
Osobne by som" pokračovala v šetrení" a napr.leto si spríjemnila s detmi inak..máte dom..urobte párty na záhrade,prespávačku s premietačkou,detom bazen ,vylety dostupné 1 den a pod.

@magduska2 a prečo nemáš pripoistenie stret zo zverov pri PZP, šlo by to z poistky a ty by si nemala problém .

magduska2
19. feb 2026
@anonym_6a2ddf

@magduska2 a prečo nemáš pripoistenie stret zo zverov pri PZP, šlo by to z poistky a ty by si nemala problém .

@anonym_6a2ddf Ale ja som nemala problem..ja som si opravu zaplatila .Ja som tym chcela poukazat na vysku" nasetreneho"

anonym_5589a1
19. feb 2026

Neber si k srdcu komentare od zien, ktore si myslia, ze kazdy musi mat minimalne 20000 rezervu a ked nemas si negramotna.nie je to pravda..tu na koni su vsetky financne gramotne, s rezervami min.rocnymi, dovolenkami,sukromnymi skolami a povazuju to za standard. No vieme, ze v realite vacsina ludi na slovensku tento standard nema a neznamena to, ze su automaticky negramotni alebo by nemali mat deti ;) bezte na dovcu- akukolvek,kdekolvek vy aj deti si to zasluzite..🙂

strelkyna1
19. feb 2026

Dovcu potrebujete, financnu rezervu tiez. Asi musite byt kreativny. Nemate niekoho zo znamych, kto ma aspon chatku, kam by ste mohli pravidelne zadarmo/za symbolicku sumu chodievat? Alebo skuste zarezervovat bytik, nieco fakt lacne na 2-3 noci (aj tak tam budete len spat), na nejakom peknom mieste. Taka dovolenka Vas vyjde 3 stovky aj s benzinom dokopy. Popripade zavolat starku/zaplatit opatrovatelku a ist aspon na 1 den niekam Vy dvaja, ale pravidelne chodievat (detom vynahradite inokedy). Nebudete musiet platit ubytko, takze Vas to bude stat len pripadne vstupenky a benzin. Nie je to sice 5* hotel pri mori, ale lepsie pravidelne cosi za par supov ako jedna dovolenka (pocas ktorej mozete ochoriet, lebo zakon schvalnosti) a potom dalsich 5 rokov nic.

maminkadeticiek
19. feb 2026

Ak je to vsetko co mate urcite by som ich neminala!To zijete z mesiaca na mesiac bez rezervy?Ci od leta tak planujes zit?

anonym_547f90
19. feb 2026
@maminkadeticiek

Ak je to vsetko co mate urcite by som ich neminala!To zijete z mesiaca na mesiac bez rezervy?Ci od leta tak planujes zit?

@maminkadeticiek 3000eur chce usetrit do leta,cize 500eur mesacne odlozi.

anonym_2c120b
19. feb 2026
@anonym_01f907

@anonym_2c120b a vy uz viete napr.ze dietatu bude treba na strojcek. A hned vsetko sa jej pokazi

@anonym_01f907 neviem či strojček, ale iné výdavky na 100% áno. je pre nich problém našetriť rezervu. Spotrebiče sa na 100% raz pokazia, auto je žrút peňazí a len im želám aby boli z tých šťastných ktorí neplatia za strojček, drahšie zákroky u zubára, okuliare a iné. Kiežby na to míňať nemuseli. Ale spoliehať sa na to nemôžu. A ísť na dovolenku a potom na to nemať nie je nič iné ako nezodpovedné a finančne negramotné.

matusformanek
21. feb 2026

@anonym_autor rozumne rozdeliť. časť minut na to, čo je dôležité a čo ma pre vas hodnotu. časť treba aj odložiť ako železnu rezervu, keby sa niečo pokazilo (pračka,...) a časť aj investovať. rozumne, premyslene. šetrenim nezbohatnete. ale stači investovať hoci len 50e mesačne po dobu 10-15 rokov a mate 16-17 000€...pri 8% p.a. čo je hruby priemer vykonu svetovych trhov. samozrejme dlhodobo, nie každy rok, kedze to koliše

Strana
z5