Ako najlepšie využiť 3000 EUR?
Ahojte maminy, velakrat som tu nasla kopec zaujimavych inspiracii, tak som zvedava, co mi poradite tentokrat 😊. Sme 5-clenna rodina, dvaja pubertaci a ZTP predskolak, obaja s manzelom pracujeme, prijmy celkom fajn. Mame prerobeny starsi rodinny domcek, ale na dvore je toho este treba celkom dost porobit - novu branu, vzadu na zahrade plot, casom zateplit - ale to je momentalne naozaj hudba buducnosti. Vacsinu financii nam zhltne hypoteka, jedlo pre 5-clennu rodinu, leasing na auto, terapie s najmladsim dietatom, samozrejme rozne skolske aktivity, vylety starsich deti, lekari, lieky, atd. Na dovolenke (ziadnej, ani pardnovy vylet), sme neboli uz asi 5 rokov, cca od narodenia najmladsieho. V restauraciach sa nestravujeme, ani donasku si neobjednavame (mozno tak raz za polroka). V lete budeme mat nasetrenych cca 3000 eur - viem, su to peniaze, ktore clovek dokaze minut smahom ruky, pre nas bolo narocne ich usetrit. Na co by ste Vy tieto peniazky minuli? Dopriat si vylet, dovolenku? Obavam sa, ze s tymto rozpoctom by aj to bolo narocne...na druhej strane, obcas clovek potrebuje vypnut a ideme uz par rokov na doraz, na hranici vyhorenia. Zrepasovat/dat si urobit novu branu, s tym, ze to nam uz ostane? (Aj to na novu obavam sa nemame aj tak). Neurobit nic z toho, ale dalej setrit? Dakujem za rady a nazory 😊
Keď sú to jedine našetrené peniaze,tak neminat
3000 euro nijak neminat.
Ak je to vaša jediná rezerva, asi by som to ani neminala a šetrila ďalej. Ak sú to peniaze, ktoré ste sa rozhodli ušetriť pre nejaký cieľ a máte inú rezervu, tak ich použite na niečo čo potrebujete, ak máš pocit, že potrebuješ dovolenku a stráviť spoločný čas s rodinou, choďte, ak máš pocit že bez brány sa ďalej nepohnete a si s toho nervózna, urobte bránu ….. toto je ťažko povedať. Hlavne sa necítiť byt vinná, ak si chces niečo dopriať. Ja osobne by som išla na dovolenku, pretože nič nie je dôležitejšie ako rodina a čas strávený spolu (teda okrem účtov)
@anonym_autor trošku nerozumiem. 90 % tvojho príspevku je o vašich nákladoch a potom rozmýšľaš ako minúť 3000 €? No nijako. S 3 deťmi, hypotékou na krku, ZŤP dieťaťom, s leasingom na auto, by sme mali mať 5x toľko len rezervu
@anonym_autor To je velmi pekna suma na dovolenku pre piatich 🙂 Isla by som a uzila si to co najviac
Keď sú to jedine našetrené peniaze,tak neminat
@anonym_bc4388 Z racionalneho hladiska je to asi pravda, na druhej strane uz 5 rokov nikde neboli, stale len skola, praca, spat, repeat. Proste stale kolotoc bez zmeny.
Jedina rezerva? Nechat ako rezervu…maximalne by som malu cast pouzila na nejaky pekny vikendovy vylet, nemusi to byt drahe. Ale vacsinu naozaj v tomto pripade a este s chorym dietatkom odlozit.
3k € rezerva, je na 5 clennu rodinu, celkom malo...
Pride necakana situaciu a môzete mat problem.
Hovori sa,ze by mala mat domacnost fin.prostriedky,aspon na 6 mesiacov,pri vypadku prijmu.Pouzil by som max.1000€,niekde na 1-2 dnovy vylet,rozhodnutie je samozrejme na vas.
@anonym_bc4388 Z racionalneho hladiska je to asi pravda, na druhej strane uz 5 rokov nikde neboli, stale len skola, praca, spat, repeat. Proste stale kolotoc bez zmeny.
@luccys dá sa ísť na dovolenku a nemusí minút 3000
A keď tak ťažko odkladajú peniaze,tak hneď ich rozbit? už sú dosť v mínuse
A myslim, že taká rodina si vie užiť a oddýchnuť aj za pár supek, lebo nieje to o peniazoch
Chodte na dovolenku. Ano mali by ste setrit, robit plot atd...ja vam radim chodte niekam s detmi. Spravte im zazitok. Zoberte ich na hrnciarsky kurz (samozrejme to bol len typ). Mozte ist pri more. Neviem ci sa vam da ist autom. Mozno niekde sever Chorvatska.
Tiez radsej este setrit,setrit,setrit.Je zla doba,treba mysliet dopredu.Je sice super,oddych potrebuje kazdy,ale co ak pridete domov,dom vytopeny alebo sa pokazi dolezity spotrebic a ine.
Ja by som to tiež odložila ako rezervu a prikladala ku nej aj na ďalej… na dovolenke možno na chvíľu zresetujete, aj to len ako tak, lebo okolo deciek budete stále lietať a budete zachvíľku tam kde ste boli… mať nejakú istotu dá hlave pokoj dlhodobejšie, aspoň mne sa lepšie zaspáva s pocitom, že keby dačo, tak peniaze na to sú…
@anonym_autor spravte rodinnu radu a ak ste roky spolu nikde neboli, zvazte par dni povedzme v nejakom kempe (chatky, mobilne domy...) kdesi na peknom mieste v prirode (SR, Morava), kde su bud bazeny, alebo nejake jazero, detske ihriska ci ine zaujimavosti pre detvaky.
Chodte na dovolenku. Ano mali by ste setrit, robit plot atd...ja vam radim chodte niekam s detmi. Spravte im zazitok. Zoberte ich na hrnciarsky kurz (samozrejme to bol len typ). Mozte ist pri more. Neviem ci sa vam da ist autom. Mozno niekde sever Chorvatska.
@anonym_b84300 k moru. Nie “pri more”
Urcite by som neminula. Našla by som niečo so slušným úrokom a tam by som peniaze držala. Podľa mňa je rozumne dostať sa postupne na rezervu aspoň 10 000€ a proste na tie peniaze nesahat.
5 rokov nikam neist by ma zabilo. Mas este k tomu aj ztp dieta. Sice netusim, o aku dg sa jedna, ale pri mnohych je prospesny pobyt pri mori alebo na horach. Ja by som teda na tvojom mieste isla na dovolenku a pokojne len za 1500€. Stale ti nieco ostane. My sme 4 clenna rodina a da sa cestovat aj s takymto rozpoctom. Ale ak je vas zivot len o prqci, povinnostiach, odtrhani si od ust, tak to je za mna dlhodobo neudrzatelne.
Pozrite egypt. Pre mňa najlepšia hodnota za peniaze len tak namatkovo marec už tam bude 30st.- 5clenna rodina all inclusive 1780e.s letenkami transferom jedlom a s ubytkom PRE VSETKYCH (Júl august určite nie, 50st na slnku) a v lete doma na záhradke by som polosvojpomocne robila plot a bránu za zvyšok. Ale súhlasím s tým, že rezerva pre rodinu tiež musí byť, tak keď je to jedinych 3000e tak šetriť dalej, plot a brána počkajú. Dovolenku nájdite co najvýhodnejšiu.
5 rokov nikam neist by ma zabilo. Mas este k tomu aj ztp dieta. Sice netusim, o aku dg sa jedna, ale pri mnohych je prospesny pobyt pri mori alebo na horach. Ja by som teda na tvojom mieste isla na dovolenku a pokojne len za 1500€. Stale ti nieco ostane. My sme 4 clenna rodina a da sa cestovat aj s takymto rozpoctom. Ale ak je vas zivot len o prqci, povinnostiach, odtrhani si od ust, tak to je za mna dlhodobo neudrzatelne.
@lindusss2016 no ved presne taky mam pocit, ze tak zijeme, len praca, povinnosti, setrenie..ja pracujem 7 dni v tyzdni...len neviem si predstavit, kam sa da ist s takym rozpoctom, vobec nemam skusenosti s takymto zariadovanim dovolenky, po vlastnej osi. Inak sme obaja jazykovo zdatni.
Je to vasa jedina rezerva? Ci mate este nieco odlozene? Pre mna od prvej vyplaty bola priorita nasetrit rezervu, na ktoru sa nesiaha a je v pripade akutneho problemu. Aj ked to znamenalo ozeliet par rokov dovolenku a luxus. Na druhej strane si viem predstavit, ze je tam uz potreba vypadnut z toho kolotoca. Nemusite vsetko rozbit pri mori, da sa cestovat aj lowcost. My napr setrime na dom, takze k moru nechodime kazdy rok, ale zas oddych od stereotypu chceme, tak chodime skor na poznavacky po CR. Takto na dovolenku namiesto 3-4tis minieme tisicku. (Je mi jasne, ze poznavacka je o inom ako more, ale tak mame ine priority, neda sa mat vsetko). Ja viem, ze je to narocne, ked clovek vidi ako kazdy naokolo lieta kadetade a ten oddych kdesi pri mori by fakt bodol, ale "financny vankus" je pre rodinu podla mna najdolezitejsia vec, hlavne ak su tam deti.
Ja by som decká niekde zobrala na 3-4 dni ( ak sa so ZŤP dieťaťom dá a nebol by to väčší stres ako doma ). Nemusí byt more, kľudne Polsko, CR- apartmány sú mimo hlavnej sezóny celkom dostupné. A určite neminies 3000.
Je to vasa jedina rezerva? Ci mate este nieco odlozene? Pre mna od prvej vyplaty bola priorita nasetrit rezervu, na ktoru sa nesiaha a je v pripade akutneho problemu. Aj ked to znamenalo ozeliet par rokov dovolenku a luxus. Na druhej strane si viem predstavit, ze je tam uz potreba vypadnut z toho kolotoca. Nemusite vsetko rozbit pri mori, da sa cestovat aj lowcost. My napr setrime na dom, takze k moru nechodime kazdy rok, ale zas oddych od stereotypu chceme, tak chodime skor na poznavacky po CR. Takto na dovolenku namiesto 3-4tis minieme tisicku. (Je mi jasne, ze poznavacka je o inom ako more, ale tak mame ine priority, neda sa mat vsetko). Ja viem, ze je to narocne, ked clovek vidi ako kazdy naokolo lieta kadetade a ten oddych kdesi pri mori by fakt bodol, ale "financny vankus" je pre rodinu podla mna najdolezitejsia vec, hlavne ak su tam deti.
@anonym_7b78ad je to jedina rezerva, mimo to mame mozno par stovak....tiez.som si niekedy nevedela predstavit takto zit, ale kupili sme starsi domcek, kompletne ho vnutri prerobili, to zhltlo x desiatok tisic...no a potom sa nam narodilo tretie, nie zdrave dietatko...a teda na lieky, terapie, atd...ide neskutocne vela penazi. Vlastne na vsetko. My sme obaja s manzelom vs vzdelani ludia, aj dobre zarobime, len tie pravidelne vydavky su proste vysoke. A ked si teraz citam tie diskusie, kto ide kam na dovolenku a ze niekto ide na 3-4 zahranicne dovolenky rocne, zda sa mi to az nemozne a neuveritelne a je mi z toho trocha smutno...a pri tychto vsetkych konsolidaciach a zdrazovaniach vsetkeho uz duplom ☹
Taliansko sever Bibione, cez taliansku agenturu prenajat byt na tyzden pri mori napr mcagenzia oddychnut si
Skúste Poľsko, Gdansk....menšie mesta, kde to nie je plne a drahe...naši chodia na víkend nizkorozpoctovo....ziwiec, pszyna...ale ak máte iba 3000 tak by som este šetrila a az potom išla
@anonym_7b78ad je to jedina rezerva, mimo to mame mozno par stovak....tiez.som si niekedy nevedela predstavit takto zit, ale kupili sme starsi domcek, kompletne ho vnutri prerobili, to zhltlo x desiatok tisic...no a potom sa nam narodilo tretie, nie zdrave dietatko...a teda na lieky, terapie, atd...ide neskutocne vela penazi. Vlastne na vsetko. My sme obaja s manzelom vs vzdelani ludia, aj dobre zarobime, len tie pravidelne vydavky su proste vysoke. A ked si teraz citam tie diskusie, kto ide kam na dovolenku a ze niekto ide na 3-4 zahranicne dovolenky rocne, zda sa mi to az nemozne a neuveritelne a je mi z toho trocha smutno...a pri tychto vsetkych konsolidaciach a zdrazovaniach vsetkeho uz duplom ☹
@anonym_autor no nemôžeš mať všetko. Aj dom prerobený, aj 3 deti aj dovolenky. Ak je to jediná rezerva, tak 3 000 € je žalostne malo. Hlavne, keď máte leasing na auto a hypotéku. Či čo ste chceli robiť, keď bude musieť niekto zostať na PN dlhodobo alebo bez prace?
Choďte aspoň na predĺžený víkend niekam lowcost alebo si spravte povedzme týždeň keď budete síce doma ale aspoň obedy si budete objednávať a ty si aspoň od varenia oddýchneš... Ale inak šetriť, tych 3tis nie je veľa na rezervu.. napriklad 21.2. bude mať penzión Mária výpredaj, majú aj izby pre piatich, je tam veľmi dobre a bude to za malé peniaze 😊 skús pozrieť
Došetriť na zateplenie a to urobiť. Bude ti to šetriť mesačné výdavky na kúrenie, zvýši hodnotu nehnuteľnosti. Určite to nevyhoďte na dovolenku, za týždeň zmizne a ste zase na nule.
Jazykovo zdatni…. Ale financna gramotnost vas obchadza.
Tiez sme nikam nechodili,dolezite bolo dokoncit dom,ked sa porobilo vsetko podla nasich predstav,tak az vtedy sme si zacali uzivat aj dovolenky letecke.
Musis si urcit priority,ale hlavne mysli na rezervu,co ak.Min.aspon 3m.
3000 eur je malo ako rezerva pre 5-clennu rodinu. Co ak sa pokazi kotol, auto, pracka, chladnicka...? Co ak jeden z vas nebodaj ochorie a bude dlhodoby vypadok prijmu? Na druhej strane chapem, ze vam chybaju spolocne zazitky, oddych. Mozno by som spravila kompromis - zarezervovala cez booking nejaky apartman na 3 noci na SK (max do 500 eur). Ak budes varit a nebudete sa stravovat po restikach, neminies viac ako doma. Oddychnete si a mozno vas to namotivuje este viac odkladat do buducna.

prenaja by som si niekde byt alebo apartman a šla na dovolenku , bud zoo, more, kupele, ... hory