Ako ovplyvní zrušenie 13. dôchodku dôchodcov?
Aky mate nazor ze tento rok nebude 13. dochodok, kto za to moze? Moja mama je z toho velmi smutna a nahnevana
@oli18 moja zlata na 13.ani na ďalšie dochodky naša krajina jednoducho nemá, nechapes to?
A na nezabúdaj, ze na tie vase dochodky robia aj tie matky s deťmi, ktoré sú aj samozivitelky a majú niekedy pre 2 osoby menej ako ty sama na seba. Tak tu nevyskakuj. Keď máš nízky dôchodok, mala si nízke odvody a nemáš mat prečo vyšší dôchodok. Mala si si šetriť, tak ako to radia teraz nám. My keď pôjdeme do dôchodku dostaneme možno polovičku z toho co mas ty, ak vôbec.
Nechcem byt zlá ale podľa mna je toto zaslúžená karma - väčšina dôchodcov, ktorá volila smerohlas ich volila prave pre takéto veľkorysé sľuby (a to aj historicky, nie len v týchto voľbách, …). S tým, že “mladi sa o seba môžu postarať, ale čo my dochodcovia”.. tak snad to aspoň niektorých teraz zamrzí 🥳. Ešte by mohli seknúť s odvodmi pre dlhodobo nezamestnaných.
Myslím, že smutní sú všetci, nielen tí, ktorí volili SMER, HLAS, SNS...... Ak tvoja mamka patrí k ficovoličom, tak si to zapríčinila žiaľ sama, ľutujem skôr tých, ktorí tento politický marazmus nezapríčinili.
@oli18 takze si odpracovala 37 rokov? A kolko si si odviedla? Prečo si sa na starobu nezabezpečila?
Uvedomte si, že úradnícka vláda nemohla schváliť rozpočet. Čakalo sa na vymenovanie novej vlády. Rozpočet ešte nie je shválený. Nevedia presne koľko EUR môžu vyplatiť.
Po novom roku bude vypaltený 13. dôchodok. (606€)
Náš štát je na ceste ako bolo Grécko. Máme veľké dlhy.
@elmivelmi aj keby volila iné strany, nebol by jej vyplatený v tomto roku plný 13. dôchodok. Ostatné strany len sľubovali kvôli hlasom. Nie je mysliteľné, aby bol schválený rozpočet švihnutím prútika. To si musíme všetci uvedomiť.
Predošlá vláda narobila veľké dlhy
@oli18 nechápem, vianočné dostanete. Nedostanete to, čo ste nedostali ani predtým.. nebojte sa, môžete byť kľudná, prídavky na dieťa ak neznížia, určite nám nezvýšia. Zrušia nám daňový bonus, nedostanem na dieťa tých 110 či 100€ pre prvákov. Už vám je lepšie? Ja budem pracovať ďalej, nech je na váš dôchodok a šetriť si na svoj, za pár rokov pôjdem na dôchodok a na ten už štát mať nebude. Ani na bežný, ani na vianočné ani na 13.
Teraz bolo v TV na jednotke, že 13-ty dôchodok bude podľa starých predpisov, v závislosti od výšky dôchodku. Ja neviem, ale treba si správy poriadne prečítať alebo počúvať a ešte, že má byť aj ten vianočný príplatok v decembri. Každý vie v akom stave nechala predchádzajúca vláda financie a úradnicka tu bola vlastne zbytočne dlho . Ja si vôbec nemyslím, že je nejaký dôvod písať, že nemali dôchodcovia voliť strany sociálne zamerané, lebo tie pravicovo zamerané by neboli lepšie.
@isis234 tieto sracky nevznikli za 3 roky. To súdny človek musí uznať a to Saša z Trnavy si nezastavam.
Štát má byť ako domácnosť. Pokiaľ mám ledva na splátky nemôžem predsa brať ďalšiu pôžičku aby som mala na vianočné darčeky alebo dovolenku a nedaj boh na iphone a iné,, značkové,, veci. ( V štáte si to prenesme na výdavky), nie my sme tak bohati že necháme schatrat nápr hrubú stavbu nemocnice atď. To áno v severských krajinách alebo Švajčiarsko neurobi. Keď nevedia pani šetriť tak nech sa učia od ľudí ktorí z malých platov vychovali deti a aj postavili nápr dom a ešte aj ušetrili. A od Nich si treba brať príklad. Nikdy neplačú že sa majú na prd a aj si dovolia kúpiť.
@lienka.7
@top_manazerka Zbytočne aj reagovať. Keď mne nedaju niečo navyše tak nech zoberú iným to, čo už dostávajú 😀 Potom bude spokojnejšia 😀😀😀A to kolko odpracovala ? Veď mnohé ženy tu pomaly ani v pláne neboli keď ona nastúpila do prvej roboty a kto vie neskôr možno aj viac odpracujú ako ona, keďže dôchodcovských vek sa zvyšuje, alebo sa toho dôchodku nedožijú a pritom budú dlhé roky robiť.
Oli, praj a bude ti dopriate..
@misinka0611 Ano, nech im zoberu 🤦♀️ lebo ona robila 37 rokov..to je akoze vela 37 rokov? Moja mama isla do dochodku po skoro 46 odpracovanych rokoch. Tak asi tam bude pes zakopany..
Ja neviem, preco sa ti dochodcovia stazuju.
Moja mama Isla do dochodku v 55 rokoch? Ja pojdem do dochodku v 68. Dochodku, ako ho teraz pozname, ze sa da z neho s odretymi usami vyzit, nebude.
Materska 3 roky, Tu v UK do roka sup do roboty, platila som 80 libier za den v skole so zlavou. Druzina ma stoji 6 rano a 12 poobede.
Slovensko je socialny stat, rozdava peniaze, ktore realne nema.
Sorry, Malo byt 80 v skolke
@oli18 Moja zlata, ja pracujem presne 30 rokov, o nic moc menej ako ty, a mam vyse 50, len nie som dochodkyna. Narozdiel od teba totiz pojdem do dochodku minimalne o 10 rokov neskor akosi sla ty, takze neviem, co tak strasne si sa namakala, mne to este vela rokov nehrozi....vychadza mi to, ze si odrobim aspon 45 rokov....
JTeraz v veci: ja tym mladym doprajem, napriek veku totiz nie som zla toxicka teta ako ty, ze ti urobi dobre, ked okresu aj rodinam s detmi....
@petronelag tu ide o to že mali dochodci dostať v priemere 600 eur 13 dôchodok. A teraz dostanú iba nápr 200 podľa výšky dôchodku. To či dostanú doplatene sa nevie, tento rok lebo sociálna poisťovňa na to nemá prachy.
Tento rok veľa ľudí ide lebo sa oplatí na dôchodok po 40 rokoch a zvyšujú sa dôchodky.
A to tento rok ešte dostali peniaze výpalné od detí.
Takže naše ročníky už aby sme si začali sušiť seno čo budeme jesť na našom dôchodku a hľadať parcelu pod ktorým mostom budeme bývať.
Na matky s deťmi ktorým otec neplatí sa z vysoká každý vytoto.
A vieš odkiaľ chcú zobrať prachy na 13 dôchodok na budúci rok? Zrušiť 2 percenta z ktorých sa napríklad aj deti chodía liečiť, Alebo ľudia dajú autistom. A podobným občianskym združením
@dadis No a moja robila skoro 30 rokov a z dôchodku nevidela ani cent, lebo ani s ho nedožila ( choroba ). Ale toto tak nemám rada. Veď jej nikto nič neberie. Je to niečo navyše, čo bolo sľúbené a nie schválené aby si už mädlila ruky. Áno neprijemne keď cakali rovno dvaja peniaze, ale prskat takým štýlom keď ja nedostanem navyše aby druhým zobrali? Povie to aj deťom svojim veď nech vám zoberú, lebo mne nedali?
@lienka.7 jasné,majú sa postarať deti,tak isto ako sa o svoje deti majú primárne starať rodičia a nechať dotácie od štátu do šesť rokov na zdravé decka. A fnukat,čo za zobracenku im štát platí minimálne tri roky a veľa šikovným aj dalsie tri roky,plus oteckom Md ,plus kadejake odrby,ktorých to na MK vidíš neúrekom. Takže presne,o rodičov deti a o deti rodičia. Problém je ,keď sú ľudia bez deti...všakže.
@bykaterina No neziskovky a mimovladky su Ficovi a Pellemu dlho trnom v oku, tam je jasny ciel: zlikvidovat ich. Svagor robi vo vyskumaku, uz chcu vyhadzovat tieto subjekty zo vsetkych projektov...
@mircalla ale uznaj je to normálne? Že niekto zbiera 2percenta nápr pre deti ktoré sú autistami aby mohol ten klub fungovať a rodičia si odovzdávať informácie ako svojpomocna skupina a zároveň aby aj deti boli spolu? Alebo dieťa má zdravotný problém a zbierajú peniaze na cvičenie v adel v Piešťanoch? Alebo ok na vedú a výskum? A milión iných vecí..
@bykaterina Toto ma extremne vytocilo dnes....
@maciatkolulu Ale zase porodnost sa nejako stimulovat musi zase..a zase povedzme si, vela z nas nema kam to dieta do 3 rokov odlozit...treba najst rovnovahu..mlade rodiny su zatazene uvermi, komu zacali koncit fixacie to zaboli, podla mna tie danive bonusy a vyssie pridavky boli teraz v case vysokej inflacie dost nevyhnutnost. Aj dochodcom vyplacali inflacne zvysenie v predstihu..
@mircalla Presne tak, moji rodičia aj svokrovci sú 75+ a presne viem ako sa "narobili" drvivú väčšinu ich produktívneho života....... a to jeden bol učiteľ, jedna úradníčka, jeden technik a jedna predavačka, ale všetci sa zhodli na jednom, že nezávidia nič dnešným zamestnaným, lebo za ich čias sa do roboty chodilo najmä oddýchnuť a trochu popracovať, veľa sa oslavovalo, spoločensky žilo a "poradovalo", o prácu sa nebáli a nikto ich nenútil do výkonov, nadpriemeru v každej oblasti.
@bykaterina presne,jeden veľký hnus. A tie matere,či si naháňajú predĺžené rodicaku n kadejaké pofiderne diagnózy,na ZDRAVE deti. Ktoré sú následne v škôlke celý deň a ideál aj cez prazdniny. A tým reálne chorým ostane to isté👍👍👍to sa môže stať len na sk.
@maciatkolulu Aj ja som bola jednou z tych materi mimochodom. Moja dcera ma tazku diagnozu a predlzeny jej odklepli podla mna este od dveri. Sama som nevedela v tej dobe, ci ju do skolky prijmu, ci bude chodit na pol dna, ci zvladne cely, ako s podavanim liekov, ci sa jej stav nezhorsi..ano, nastupila v 3 rokoch, po adaptacii hned na cely den, chora bola ako bezne deti a hned v 6 rokoch isla na ZS. Mala som tie peniaze vracat? Zisli sa nam..
@maciatkolulu Na to tu roky upozornujem, vzdy ma chcu zlyncovat....temy typu predlzeny rodik, dievcata, poradite mi diagnozu? Mozne len na Slovensku
@maciatkolulu no brať rodicak napr na 4r dieťa a mať dieťa v škôlke a žena v práci, môže sa len na Slovensku diať. Ono to že človek dieťa nemá kde dať je smutné, keď chodili babky do dôchodku v 54 rokoch mnohým rodinám to pomohlo. No kolegyňa tým že už mamu nemala pomáhala jej s.dcérou kolegyňa čo išla na dôchodok v tesné pred 60. Aj toto je možnosť nápr keď bývam ďaleko od babky tak nájsť si náhradnú aj nápr ako susedu tam kde bývam.
@mircalla Ja si osobne myslim, ze ten predlzeny zo zdravotnych dovodov sa uplne jednoducho ziskat neda..ide to cez posudkovych lekarov ustredia prace (aj ked korupcia je vsade). No a ked mi dcerka nadtupovala do skolky, tak som vredy riesila, ci MS moze podavat lieky. Nemoze, kedysi chodili chore deti do sanatorii, kde bol zdravotny personal a detom lieky podaval, dnes take institucie vymyzli, radsej predlzili rodicovsky - asi to stat takto vyjde lacnejsie.
opr. vymizli 🤦♀️

No inak moze si za to tvoja mama, keby neverila populistom, nie je sklamana.
Ale slovenski dochodcovia su nepoucitelni uz od roku 1989