icon

Ako ovplyvnia zmeny váš dôchodok v 2. pilieri?

19. dec 2023

Ahojte, píšem ohľadom plánovaných zmien, ktoré aktuálne nová vláda schválila. Vie mi prosím niekto, kto sa rozumie povedať, či sa mi aj najďalej oplatí zotrvať v indexovom fonde ? Momentálne mám 100% v indexovom, dôchodok mám ešte ďaleko , tak či sa to aj po zavedení zmien stále oplatí ? Nebude to príliš rizikové ? Ako sa konkrétne v 2. pilieri plánované zmeny prejavia? Ďakujem za odpovede

mantava
20. dec 2023

Ešte pokiaľ mi niekto napíše, že moja otázka je mimo danú tému, tak určite nie, keďže zmeny v II. pilieri nastanú práve "vďaka" zmenám vo financovaní rodičovského dôchodku....a áno, účelovosť je v tom zjavná

dedobedo
21. dec 2023

@jarka_black Ak je na trhoch výpredaj, tak to často dopadne aj na dlhopisové fondy. Takže presun do dlhopisového fondu nie je vždy o zachrane. Ďalšia vec o ktorej nemajú mnohí ani poňatia je to, že ak si v akciach, indexe a podobne a presunieš to už so stratou do dlhopisového fondu, prakticky si si nakúpila stratu. Mám to z vlastnej skúsenosti.

dedobedo
21. dec 2023

Kto je koho voličská základňa? Máš kolko? 25, 30 či už viac? OK, raz budeš tiež riešiť dôchodok. Teraz si predstav, že si celý život poctivo pracovala, bola zamestnancom, ty a zamestnávateľ ste desiatky rokov futrovali na tvoje rodne číslo slušne odvody do Sociálnej posťovni. Čakáš slušný dochodok. Napr. na našu aktuálnu dobu dajme tomu 1000€, je to slušný dôchodok, nie? No a bude nasledne 10 rokov inflácia 5%, hádaj čo to urobí s tvojim dochodkom 1000€? Takže aby si mala po 10 rokoch rovnaku kupnu silu ako novopriznany dôchodok 1000€, bolo by potrebné, aby ti socialna poisťovňa vyplácala na konci 10. roku po každoročnej inflácii 5% už 1628€.

dedobedo
21. dec 2023

@82peter82 no EU zrovna davať za príklad neviem či je dobré. Pokial sa niečo nezmení, tak vy "mladí" to budete požadovať čoskoro zmeniť. Vieš, čítam teraz takú knihu o českom hokejistovi, čo nelegalne odišiel v roku 1981 do Kanady, hrať hokej. Hned ako dostal peniaze zo zmluvy, nevedel čo s tym. Peter Šťastný mu dobre poradil, aby to investoval do dochodkového fondu. A urobil dobre. EU obchádza strašidlo boľševizmu, nemate zrejme tušenie, ako štát SR okrády lepšie zarábajúcich, ktorí sa skladajú na nemakačenkov a darebakov.

jarka_black
21. dec 2023

@dedobedo Samozrejme, presúvam vždy z vrcholu. Napríklad dnes som bola v dlhopise, ktorý menej kolíše. A indexový dnes naozaj stratí, ako tak pozerám burzu. Takže mne sa dnes úspory nezmenšia o 0,77% čiže o 68 € čiže nestratím akoby mesačný príspevok.

stanislavicenka
21. dec 2023

NASA "skvela" vladka "iba" znizi percenta, ktore pojdu do II.piliera na 4%. Ale tym padom znizi nam moznu vysku buduceho dochodku

stanislavicenka
21. dec 2023

@jarka_black lenze ked mas 30 rokov do dochdoku, budes radsej v poklese mesacne pravidelne nakupovat v indexovom fonde, nie stagnovat v dlhopie

jarka_black
21. dec 2023

@stanislavicenka Ja nestagnujem. Ja čakám na príležitosť. Takýmto spôsobom môžem mať viac ako dá indexový fond. Detto v 3. pilieri.

dedobedo
21. dec 2023

@stanislavicenka kupa dôchodku z nasporenej sumy v 2.pilieri sa neoplatí. Dúfam, že to vieš. Či?

dedobedo
21. dec 2023

@jarka_black Málokto to pozera a ženy asi vôbec nie. Tiež som sa občas s kolegynami o tom bavil a nikto nič. Nestaraš sa, nemáš jej vravím. Ja mam VUB Generali, apku v smartfone od nich a tiež pozeram burzy apkou yahoo finance. Jo, index je dost hore, cena akcií na vrchole. Ale vždy môžeš pozerat kolko chceš a príde čierna labuť....

jarka_black
21. dec 2023

@dedobedo Ja si pozerám, lebo ma to aj baví, aj živí. Ale existuje komfortnejší spôsob - kúpiť si predikčný model a podľa neho ísť. Za rok to je asi 3 hodiny "práce" v aplikácii 2. piliera. Robia to tak stovky ľudí po štyridsiatke, ktorí majú v 2. pilieri už peknú sumu a to ročné zhodnotenie je potom napr. 4.000 alebo 15.000 €. A velice radi obetujú denne 30 sekúnd 😃

dedobedo
21. dec 2023

@jarka_black Ako kúpiť predikčný model? Mysliš prijať predvolenú investičnú stratégiu? Mám kamoša, čo je mladší, ale ma tam viac nasporene. Ked sa ma pytal na ten index, tak som mu povedal, že prespal najlepšie roky. No čo už. No kto vie ako to dopadne. Zle sa to vyvíja. Aktuálne sa k nasporenej sume bude dať dostať len tým, čo im vznikne narok na dôchodok do roku 2024 vrátane. Od roku 2025 tam 50% musí zostat a ...ved asi vieš. Vy mladí si myslíte, že sa to možno zmení. Neviem, vidim čo sa deje. Politici sa boja chudobných dochodcov, prijimaju sa kontroverzné zákony, sledujte aj Mihála, ten to dobre píše, citujem "Ak takto získate 40 rokov dôchodkového poistenia, pri odvodoch z hrubej mzdy 380 eur bude váš minimálny dôchodok 460 eur. Áno, iní bývalí zamestnanci budú mať (možno...) 700-eurové dôchodky – ale z odvodov zaplatených zo mzdy 1 400 eur." https://hnonline.sk/komentare/komentare/9612129...

jarka_black
21. dec 2023

@dedobedo Áno, pána Mihála sledujem.

Predikčný model je pre konkrétne ETF - pre to, ktoré ako podkladové aktívum tvorí 60-70% indexového fondu (NN, VUB-GENERALI a Uniqa). Ako sa darí tomuto ETFku, tak sa darí našim dôchodkovým úsporám. Nájdete ho v Mesačných správach k indexovým fondom, v závere v tabuľke. Z tohto dôvodu majú tieto 3 indexové fondy podobné dobré výsledky.

(ten model sa kupuje normálne cez net, ide o súkromnú aktivitu sporiteľov, nemá nič s predvolenou stratégiou)

dedobedo
22. dec 2023

No to sa priznam neviem kde hladat. Daš link?

jarka_black
23. dec 2023

@dedobedo píšem do súkr. správy

dedobedo
27. dec 2023

@jarka_black Takže nič z toho, lebo ja mam inu dss. Teba presvedčil prejst do iniqa?

jarka_black
27. dec 2023

@dedobedo V zásade je jedno, či máme indexový fond uniqa, generali alebo nn. Ak ale chcem robiť presuny denne a nevyblokovat sa na ďalšie 2 dni, tak len v uniqe sa to dá. Viem ale, že nn aj generali už predĺžili časy na presun, tuším do 18.h., aby to mohlo byť zúčtované v danom dni. Ak máte niektorú z týchto dvoch, skúste si zajtra pred 18.h urobiť presun malej časti. Ja som sa na to pýtala v nn ešte v septembri a robili vtedy úpravy.
Btw, dnes som nestratila 😉

jarka_black
27. dec 2023

@dedobedo Mňa nikto nepresviedčal 🤷🏼‍♀️ ja si idem svoje

dedobedo
28. dec 2023

@jarka_black si od začiatku v UNIQA?

jarka_black
28. dec 2023

@dedobedo Nie. Predtým som mala piliere v NN a aj som tam pracovala. O určitom posune v možnostiach zmeny medzi fondmi nechceli počuť. Až rok po tom, čo som sa zdekovala.

mantava
28. dec 2023

@jarka_black prepáč ale táto debata je už len medzi vami, mrzí ma že ste zašli tak ďaleko. Mnohí z nás nemajú možnosť sa týmito vecami zaoberať takto aktívne, vieš, niektorí máme aj nad 55 rokov / ach áno, aj taķí existujú / a pracujeme aj v iných oblastiach ako poisťovníctvo... Ďakujem, že ste si našli čas a odpovedali aj na naše otázky....

erikavesela
28. dec 2023

@82peter82 a ty rozumies pojmu obyvatelstvo starne?...pretoze tvoje "vypocty" pri husakovych detoch odchadzajucuch do dochodku akosi nesedia...80 000 rocne ich pojde do dochodku a len cca 40 000 sa narodi a to nehovotime o buducich ptispuevatelich ale narodenych...kazdy rok sa rodi menej a menej deti. Preto tento sucasny dochodkovy system je cisty nezmysel

erikavesela
28. dec 2023

@82peter82 nie zvysena porodnost...zvysenie pracujucich ludi, bufucich danovych poplatnikov a to je mozne napr.dnesnym danovym bonusom a nie podporou vsetkych

mantava
28. dec 2023

Aké zvýšenie pracujúcich ľudí? To ako by bolo možné dosiahnuť keď sa nerodí dosť detí? To je nejaká novodobá socializácia???? To si vymyslela sama?

erikavesela
28. dec 2023

@mantava zlata moja...rozmyslaj...mozno ti dopne, ze urcita cast narodenych deti nikdy pracovat nebude, preto je potrebne podporovat tych, kt.potomkovia pracovat budu, treba presvedcit ludi, kt.odisli do zahranicia, aby sa vratili, ludi, kt.sem prichadzaju ako migranti, aby pracovali a nie podporovat rodiny nemakacenkov...pretoze tych potomkovia robit, pri dnesnych podporach, je jedno akych, nikdy nebudu...to ze tvoje rozmyslanie je obmedzeme na jednoduche + a - je vysledok dnesneho skolstva...samozrejme, ze malonarodenych deti tuto krajinu z problemov nevytrhne...preto treba podporovat tych, kt.budu danovymi poplatcami, tych rodiny, kt.potomkovia budu robit a nie valat si sunky...

mantava
28. dec 2023

@erikavesela tak v prvom rade nie som zlatá tvoja, to tak na úvod. Mám odpracované roky doma a aj v zahraničí a to v štátoch, o ktorých sa možno tebe ani nesníva..... Nikdy a nikto nebude riešiť moje a dovolím si tvrdiť ani tvoje dochodky, keďže tie tvoje vychvalované poisťovne sú dcérami západných matiek, kde je femografická krivka už roky horšia ako u nás.

erikavesela
28. dec 2023

@mantava takze...kde pisem o poistovniach?...nikde...ja len tvrdim, ze podporovat sa maju pracujuci a nie nemakacenkovia, skus citat s porozumenim.....ja som v tvojom veku a ani omylom sa s manzelom nespoliehame na statny dochodok, ani 2.pilier...mne je jedno, kde si zila, to nikoho nezaujima, zaujimavy bude nas zivot na dochodku...a kdeze tento stat nema na vyplacanie, 2.pilier bude podla mna "znarodneny", a ty sa presne o nom informujes, tak zbehla v tejto otazke nebudes...vies...sporit sa da aj inak ty scestovana...femogragicka?..demograficka, nie?...ked uz si pri demografickych krivach, skus si nieco o tom dostudovat..o aspektoch, kt.ju ovplyvnuju, kt.su podladom a pod.

mantava
28. dec 2023

Takže aby som sa nestratila v tejto diskusii....nie, nie je podľa mňa rozumné spoliehať sa na zahraničné a v konečnom dôsledku ani na štátne dôchodky. Ľudia v zahraničí , kde je táto téma už desaťročia aktuálna, sa spoliehajú len sami na seba. Rozumné investície a vo vlastnej réžii.

erikavesela
28. dec 2023

@minimie uz si poziciavame za uroky pobobne grecku.. vyrazne drahsie ako napr.nemecko...presne kvoli ratingu...financne zdravie nasho statu je velmi zle

mantava
28. dec 2023

Je tu niekto, kto mi odpovie na moju otázku: ako sa V PRAXI bude z 2. piliera financovať rodičovský dôchodok? Zníženie. príspevkov atď. ovládam ale nerozumiem realizácii v PRAXI. Ďakujem