Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?
Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?
My máme príjem 7000 aby sme zo ako tak zvládali a to žijeme pod Tatrami (ale tu je veľká dražoba) mám 32 rokov a 2 deti hneď po sebe, VŠ obaja, dve auta, hypotéka, súkromne škôlky a deti kruzky, cestujeme. Čiže taký príjem ti treba aby si to s deťmi dala v takom štandarde ako si predstavuješ 5-7000.
@katka700 mas pravdu s tym setrenim a docasnym obmedzenim standardu, ale teda si uplne mimo s tymi cenami, lebo jedna vec je pozriet si niekde na realitnom webe najnizsie ceny bytov, ale to su vacsinou take byty co clovek vazne nechce a vrazi do nich este ovela viac
Máte príjem v čistom taký ako ja s manželom .a to máme tri deti , dvoch veľkých psov , dom ,auto , a jednu dvoj-trojtyzdnovu spoznávaciu dovolenku každý druhý rok , a každý rok nejakú tyzdnovu dovolenku sk a a okolie .
Ale veľkú rozdiel .my sme chceli deti hneď po strednej , vedela som ,že to nebude jednoduché ( od 19 bola snaha a rodila som prvé v 24 , mám za sebou 6 tehotenstiev , 4 pôrody a máme 3 deti )
Hypo sme brali pred 12 rokmi ,kedy boli úroky asi ako dnes , a pozerám ,že takmer polovica hypo splatená teraz do mojej 40tky .
Chcela som ísť na VŠ,nakoniec som sa rozhodla srdcom , a hoci občas ľutujem to vzdelanie ,cítim ,že to tak malo byť ,možno by som vôbec neskôr nemala možnosť mať dom s 2500m pozemkom ,deti ,psov , život ,aký som vždy chcela , a bola by som žena s VŠ postavená pred otázky ,ktoré si kladies teraz ty .
Tým ti chcem len napísať , že nie vždy sa dá mať všetko , a nie vzdy sa dajú veci naplánovať . Je dosť pravdepodobné ,že ak budeš rodičovstvo ďalej odkladať ,možno sa mamou nemusis stať, a možno sa ti rovno narodia dvojičky . Ide o to ,aby si nežila život ,ktorý nechceš ,a tak riadila svoje rozhodnutia .
U nás nepadla ani myšlienka ,že by sme deti mať nechceli ,hoci by sme mali štandard potom ,že úžasný . Áno deti nás stoja veľa , času , energie ,financií . A dávajú nám omnoho viac .
Pri prijime ,ktorý uvazdaz ,s tým ,že máte odložené , by som kalkulačku nevytahovala , a tu túžbu po rodine nezabaijala vypočtami , a šla do dieťaťa . Veď ich nemusíš mať štyri. Na druhej strane ,ak sa obaja bojíte a deťmi nie ste istí , vedz ,že zmysel života nie sú deti resp. Nemali by byť nimi . Vieš žiť plnohodnotne aj bez nich ,ale musis s tým byť ty a tvoj partner 100% ok , bez štipky pochybnosti
@lelelienka Ceny sa mi pozerať nechce takže hádať sa nejdem, ale zas sa netvarme že všetky byty s "nižšou" cenou predávajú asociáli, je tam plesnive umakartove jadro, komancovska tapeta rovno na paneli a hnijuce drevené okná. Väčšina ľudí tie byty nejakým spôsobom prerobila (možno aj s naivnou predstavou že tak zvýšia cenu nehnuteľnosti) a tí čo ich kupujú ich zas prerabaju podľa seba.
Každý by chcel žiť v krásnom byte podľa svojho vkusu.
No ale keď raz dakto nemá 50k navyše, tak nech nevyhadzuje obklady len preto že teraz je v móde iný odtieň a veľkosť než 10 rokov dozadu.
Sprchové kúty/vane majú teraz iný tvar ale ak ten čo tam je stačí poriadne vydrhnut načo ho vyhadzovať?
Funkčná kuchynská linka (nemyslím tú hrôzu čo bola kedysi súčasťou bytov) sa dá premalovat, netreba hneď volať pánovi zo zberného dvora a objednávať novú v najdrahšom kuchynskom štúdiu.
Keď práve nie je na drevenú palubovku stačí aj PVC s filcom zospodu nalepené obojstrankou.
A tak by som mohla pokračovať.
Nechcem nikomu krivdit, nevravím že tak zmysla každý.
Len môj dojem z mladších ľudí je že keď raz chcú bývať vo svojom chcú to mať kompletne prerobené podľa najnovších trendov a zariadené tak že z tých cien sa vám prevratia oči.
Darmo vysvetľujem že ak plánujú deti nemá to význam.
Lebo ich deti budú iné, nič neohryzu, nepokreslia, neobleju.... A okrem toho oni ich ustriehnu 😂
...a tunajšej vetve finančných poradcov sa opäť raz zapálili žilky zo sumy 3000 € a chytili tmu😂 😎
@autorka premýšľate rozumne, držte sa toho a nenechajte si do toho kecať od nikoho, hlavne nie tu od mudrlantov razenia "mybysmeztakéhopríjmu"... 😉 My sme svojho času (cca 12 rokov nazad) chceli tiež pekný byt v Prahe, ale keď sme zistili, že ceny tých, ktoré sa nám páčia atakujú 10-12 miliónovú hranicu, tak sme to zavrhli a kúpili nový RD 20 minút od centra, ktorý bol za podstatne rozumnejšie peniaze. Najlepší ťah, aký sme mohli urobiť. Hľadali sme lokalitu s dobrou dopravnou dostupnosťou (aj mimo auta) a hlavne, aby to bolo do tých 20-30 minút. Skúste aj vy popremýšľať, či by to nebolo riešenie pre vás. Ak ste túto možnosť nezvažovali, je možné, že vám dobrá príležitosť, ktorú finančne bez problémov zvládnete, len uniká👍
@katka700 nejde vobec len o ten byt samotny, ale castokrat a hlavne aj o lokalitu a v konecnom dosledku sa moze ukazat ako ovela vyhodnejsia volba radsej teraz trochu prisetrit a kupit dobry byt ako kupit teraz nieco len tak aby bolo a o par rokov to aj tak menit. A ako som pisala vyssie, zacinat sa da aj uplne inac s niecim mensim, len to uz nie je pripad autorky, ale je to zodpovedne predvidanie a priprava
@katka700 hádať sa nechceš ale ironizovať ze “mladi chcu bývať a mať prerobené podľa najnovších trendov” budes … hej hej človek co chce byt za 250k je úplne náročný a mega si ulietava na trendoch 😅 na to aby si dnes mala byt s normálnou metrazou, v normálnej lokalite a štandarde si môžeš nachystat tak 350 a to nemáš absolútne nič extra, žiadne zámky a haciendy, takže naozaj škoda reči
Keď človek chce mať všetko naraz a finálny štandard s pekným bytom v dobrej lokalite hneď do tridsiatky, tak potom to je ťažko.
Ale takto to mladí nikdy nemali (okrem tých, čo zdedili) ani v bohatších krajinách, obvykle sa bolo treba za nejaký čas "vypracovať"...
@lelelienka Súhlasím, kúpiť menší byt v dobrej lokalite je tiež riešenie.
@bonboniera Nielen mladí, každý by chcel bývať najlepšie a najkrajšie ako sa dá, ideálne v dome alebo v novostavbe vo velkometraznom byte. To je normálna ľudská vlastnost.
Lenže svet je žiaľ nefér a musíme sa zakrývať takou perinou akú momentálne máme aj keď je žiaľ často žalostne tenká.
Treba hľadať "čo si môžem momentálne dovoliť" nie sa sťažovať "ako mi klesne životný štandard".
nechces sa stahovat z bratislavy kvoli praci??? a kolko ludi do mesta dochadza cisto preto lebo bratislava je sakra predrazena??? .. 900 eur najom nie je nic normalne a zostat bezdetni len preto ze ste lenivi sediet 20 minut vo vlaku no tak to vam zelam taky prazdny a nudny zivot
@purple_wolf Prečo by mali mať bez detí prázdny a nudný život?
@bonboniera 🙏 lepsie by som to nenapísala 👍
@purple_wolf ja som dobrovolne bezdetna a "prazdny a nudny zivot" rozhodne nemam
@purple_wolf
Ako zase netreba to takto preháňať. Ja mám tri deti, ale kopec ľudí okolo, ktorý deti nemajú a teda, prázdny a nudný živo tiež nie. Čo je toto za somarinu, že len deti ti zabezpečia naplnený život????
Ja hlasujem za to dieťa. Jedno nám už nejaký ten mesiac mrnčí cez stenu od susedov a je to zaujímavé 🙂
Teraz som zistila prečo máme narušený rozpočet 🙈
Myslim ze nikdy nebudes mat taku situaciu ze si povies teraz uz mam financie aj na dieta.bude hypoteka,bude yteba splacat,ine vydavky..moja rada: majte dieta,mozno neskor uz nebudes moct mat deti,vsetko sa da zvladnut
Môj názor je taký, že trosku plánovať a trosku nechať životu voľný priebeh......málokedy to je tak ako chceme.....mať deti vtedy...keď si poviete áno teraz sme s tým ôk aj keď to nie sú ideálne podmienky.......
Povojnova generácia nemala viac ako jedno dieťa.(zvacsa) ...ľudia sa báli ze vojna sa vráti.....ľudstvo ma vždy svoje éry.......baby boom........klima.......ale vždy musíme dat priestor novému životu.....bez toho by sme my starsí neprežili....
Tak my prenajimame 3izb. v Petržalke za 780 😂😂sme teda dobráci ocividne. Podla mna cim skor rieste hypo este kym robis aj ty inak hypo nebude. Zarabate 3litre a podla mna si zijete luxusne. A zase ty budes mat peknu matersku a druha vec nemusis byt doma 3roky a aj muz bude urcite zarabat viac. Ani ti nejdem pisat ake platy sme mali my po vyske v Bratislave 😂.
Ako hlavny problem vidim brat pomerne vysoku hypo a nasledne ist na matersku. Aj vseobecne odporucania hovoria o tom, ze hypo by nemala presahovat 30% prijmov, o to viac, ak miniete vacsinu uspor na kupu bytu. U vas by tov pripade materskej bolo odhadom cca 50% prijmu len na byt. Cize uplne chapem obavy. Asi najlepsie co najrychlejsie dosetrit na kupu nehnutelnosti, neprestrelit poziadavky pri kupe - moze ist o startovaci byt a zmenite casom. Nasledne zasa vybudovat nejaku financnu rezervu pre pocit ako takeho pohodlia a nasledne dieta/deti. To sa potom uz vyvrbi casom, ludia vacsinou casom zarabaju viac, na materskej sa aj prirodzene ludia uskromnia. A potom sa uvidi kedy mat druhe a ci vobec. My sme nemali hypo, ale splacali sme byt rodine a pred tehotenstvom a pocas neho som si budovala financnu rezervu, nakoniec sme byt splatili skor ako som vobec predpokladala a aj nasmanzé v pohode uzivil nastastie, ale nevedela som ci to tak bude vopred. Zaklad je zdravie, co pri troche stastia bude a niektore veci proste aj tak nedoplanujes vopred.
Trochu z nárokov povolíte aspoň počas tvojej materskej-rodicovskej
Ja neviem...pri takomto rozmýšľaní radšej deti nemajte a užívajte si peniaze...na starobu ostanete sami, ale budete spomínať na peniaze 💰....čo všetko ste za ne mali a ako vám s nimi bolo dobre...
Ja na šťastie takto nerozmýšľam a s veľkou radosťou a naozaj srdečne, všetky peniaze čo mám, vložím do svojich detí a neľutujem ani jeden cent....
A neuvazovali ste zit v mensom meste a do BA dochadzat? My tak tiez zijeme a v case ked sme kupovali byt, bol oproti cenam v BA rozdiel 20%, co je teda dost. Ako je to teraz, neviem, ale tak nejaky rozdiel tam isto bude.
Vlakom to mame do BA 20 min, to je nic a ked potrebujeme ist do obchodov, co tu nemame, raz za cas ideme autom a vybavime, co treba. Ja osobne nie som fanusik byvania na dedine, ale male mesto je prijemne a tym, ze je BA na skok, viem mat vyhody velkomesta prakticky hocikedy.
A vyhovuje mi, ze prakticky vsetko si viem obehnut pesi (vacsina lekarov, obchody, posta, lekaren, deti pesi do skoly aj skolky).
Pre rodinu s 2 detmi je 3-izbak uplne v pohode, my mame dokonca 3 deti a su spolu v jednej izbe (2 teenagerky a jeden skolkar 😆, zaujimava kombinacia inak... Na tu nema ani kulturne vyzitie v BA 🤭)
Neviem.kde byvate ale 2i-ruzinov v ba stoja cca 700e, 3i 800-900 novostavby nie 40r panelaky.
Mate drahy prenajom.
Pri kupe nehnutelnosti a dietati sa treba vzdy uskromnit.

Na tvojim mieste si popri práci nájdem nejakú brigádu ja aj chlap tie peniaze navyše odložte, dieťa presuňte o 3/4r keď budete mat dosť na to aby ste nemuseli stresovať ci kúpiš dieťaťu nové topánky alebo radšej novú bundu lebo na oboje nevyjde... Skus sa zabezpečiť tak aby ste vyzili min rok z toho nasetreneho vrátane všetkých výdavkov. A budete v pohode... Pokiaľ teda tvoj stndrt nie je 4x do roka Maledivy v nejakom luxilusnom rezorte..