Ako pomôcť dcére s bývaním a hypotékou?
V úvode poprosím o slušnú diskusiu bez zavzdušňovania a zloby.
Anonymne píšem zo zjavných dôvodov, som normálna osoba, nie trol.
K téme:
Mám dcéru, bola prváčka na vš, nebavilo ju to, odišla ešte počas zimného semestra, teraz má podané dve iné prihlášky, takže to vyzerá, že bude študentka od septembra. Teraz pracuje, zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne.
Bývame v okresnom meste na západe a máme v podstate tri možnosti, čo jej ponúknuť, ale chce byť samostatná a má aj argumenty, rozumné, prečo to nechce.
Pozerá si prenájmy, ale ceny sú aké sú a podnájom odmieta. Chce byť sama.
No a tu mi napadá a aj jej. Či ísť no nájmu a platiť niekomu, alebo počkať cca pol roka, to by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat, aby jej vyšla hypotéka. Cca 20 tisíc má už teraz ušetrené a za pol roka by vedela ušetriť ešte niečo a my by sme jej prispeli na tých 20%, čo potrebuje v hotovosti na novostavbu, ktoré stoja od 220000 aj s parkovaním. Išli by ste do toho? Alebo by ste ju poslali do prenájmu alebo by ste jej povedali buď zoberieš náš byt alebo si rob čo chceš a s nami nerátaj? Čo vám príde najlepšie riešenie? Do iného mesta ísť nechce a ja ju mám rada nablízku.
@anonym_7d6f5f tak záleží kde kupuješ. Niekto chce len novostavbu lebo sú tam aj nižšie náklady mesačné, je to nové, krajšie, energeticky menej náročné, viac presvetlené atď atď. Asi netrú biedu keď podnikajú, majú byty a môžu si dovoliť doplatiť dcére na štart nejaké peniaze. Každý sa prikryje takou perinou na akú má.
@anonym_bb13d5 na jednej strane píše že dcéra od nich pomoc nechce, chce byť samostatná a má na to rozumné argumenty. Na druhej strane majú jej platiť vysoké odvody pol roka, doložiť jej na základ hypotéky a počítam že aj zariadiť byt keďže svoje peniaze tiež vloží do hypo. Tak ako veľmi chce byť samostatná? Ako rodič by som jej pomohla ale na nejaký lacnejší byt. Aby som nemala obavy ako to bude sama ťahať. Samozrejme je to už na nich
Pozor na to zamestnanie v rodinnej firme kratky cas s vysokym prijmom, banky to vnimaju ako ucelove a vo vasom pripade opravnene, cize nie je iste schvalenie.
S predajom bytu a kúpou druhého pre ňu muž nesúhlasí. Ak sa byt predá, chce kúpiť chatu alebo byt v chorvátsku. Uvažuje nad tým predajom už nejaký čas, ale nechával ho pre ňu, keby ho chcela. Ak nebude chcieť, chce si splniť svoje túžby. Byt je len v jeho vlastníctve.
@anonym_autor nech si za uspory byt zrekonstruuje a splaca vam. Zas urok bohvieaky nedostane a vyvoj tehu je, aky je.
@anonym_bb13d5 na jednej strane píše že dcéra od nich pomoc nechce, chce byť samostatná a má na to rozumné argumenty. Na druhej strane majú jej platiť vysoké odvody pol roka, doložiť jej na základ hypotéky a počítam že aj zariadiť byt keďže svoje peniaze tiež vloží do hypo. Tak ako veľmi chce byť samostatná? Ako rodič by som jej pomohla ale na nejaký lacnejší byt. Aby som nemala obavy ako to bude sama ťahať. Samozrejme je to už na nich
@anonym_7d6f5f piše, že ceny bytov su v meste kde byvaju vysoke a rozdiel medzi 5-10r novostavbou a starym bytom neni taky velky. na ich mieste by som asi tiez tak rozmyslala kebyze je rozdiel 15-20tis a môžem mať novostavbu, tak asi idem do novostavby nez do 60 ročnej bytovky
Ak sa chce osamostatniť, zatiaľ môže bývať aj vo vašom škaredom byte za energie, to stačí na to, aby zistila aké je to mať vlastnú domácnosť... s hypo počkať, kým sa nezabehne v novej škole a nezistí koľko času jej to bude brať, či bude mať možnosť popritom zarobiť toľko, aby vedela splácať, či ju to vôbec bude tentokrát baviť a nebude chcieť ísť študovať inam a podobne...
Muž navrhuje, aby bývala v našom dome. Je dvojgeneračný, ale nemá dva vchody, tak to si ja myslím, že veľký rozdiel nebude, to môže zostať vo vlastnej izbe.
@anonym_autor pre mladých sú najhoršie tie dvojgeneračné domy....
Ak sa chce osamostatniť, zatiaľ môže bývať aj vo vašom škaredom byte za energie, to stačí na to, aby zistila aké je to mať vlastnú domácnosť... s hypo počkať, kým sa nezabehne v novej škole a nezistí koľko času jej to bude brať, či bude mať možnosť popritom zarobiť toľko, aby vedela splácať, či ju to vôbec bude tentokrát baviť a nebude chcieť ísť študovať inam a podobne...
@anonym_137da8 tiež by som jej buď ponúkla tento byt alebo nech zatiaľ ešte býva doma 🙂 možnosti ste jej dali. Nemá stabilnú prácu, do školy ešte ani nenastúpila, počkala by som s týmto celým. Keď bude mať stabilnú prácu s oficiálnym príjmom, potom by som jej pomohla aj s hypotékou keď na to máte možnosti. Ale práca by bola u mňa podmienka. Žiadne na čierno
@anonym_autor predala by som nepekny byt, cast penazi by som si nechala, cast by som jej dala na kupu noveho ako zaklad, nech ma nizsiu hypo. Fiktivnemu zamestnavaniu by som sa vyhybala ako cert svatenej vode, lebo to nie je len papier, treba aj odvody zaplatit, aj je to napadne a nechcelo by sa mi do toho.
@anonym_autor predala by som nepekny byt, cast penazi by som si nechala, cast by som jej dala na kupu noveho ako zaklad, nech ma nizsiu hypo. Fiktivnemu zamestnavaniu by som sa vyhybala ako cert svatenej vode, lebo to nie je len papier, treba aj odvody zaplatit, aj je to napadne a nechcelo by sa mi do toho.
@sissy27 ja by som manžela do toho netlačila, tipujem že je to byt po jeho rodičoch a na tento účel ho predať nechce, rešpektovala by som ho
nepomahala by som jej ... je rozmaznana.. a co ze 3izbak je povodny stav-ved nech si ho prerobi ..nech si najde niekoho do podnajmu .. hlavne nech sa nauci,ze v zivote nedostane len to co chce
A tiež aby ste si ešte nenarobili problémy že ju fiktívne zamestnate. Nakoniec zaplatíte drahé odvody a banka to posúdi ako účelové a hypo jej neschvália a prídete o peniaze za odvody
@anonym_autor pomohla by som jej finančne, ale max na kúpu garsónky, aby nemala vysoké splátky a zvládala ich platiť sama. Neskôr keď sa zamestná si môže kúpiť väčší byt. Dôležité je dostať sa na trh s nehnuteľnosťami a investovať do vlastného a nie vyhadzovať peniaze do prenájmov.
Ja by som pockala, kym dostuduje vysoku skolu a potom riesila jej byvanie. Ak ma 20 rokov a u vas dokonca moznost byvat v casti dvojgeneracneho domu, nie je o com. Ona nechce pocas studia cez prazdniny cestovat za zarobene peniaze? Pripadne ist na Erasmus? Ked si uviaze na krk hypoteku, bude to zbytocne velky financny zavazok pre studentku.
@anonym_autor ja som isla do hypo, s hypo + energie ,telka internet - platim 560 eur, cisty najom u niekoho by bol minimalne 800 mesacne za podobny byt. A to este 800 realitka a 800 depozit a to nehovorim o majiteloch co chcu potom este platit za spinku na koberci alebo nakukat do bytu a klast podmienky koho tam mas a koho nie. Hodnota bytu porastie cize kazdy rok nejake tie % . Urcite pomozte s hypo nech ma svoje.
@anonym_497c88 najom je lacnejší ako vlastne bývanie po započítaní všetkých nákladov
@anonym_78612a
@anonym_de6f11 ja mám len obavy, či to bude vládať platiť, keď pôjde do školy a či kým to splatí za 30 rokov, či to bude mať hodnotu
@anonym_autor realne to bude platit ovela kratsie, ako 30 rokov. Uz o 5-10r je budu ini "zavidiet", ze ako lacno kupila, len za 220tisic.
Ved predsa inflacia - rast cien aj platov.
Oproti tym co budu brat vtedy, za tie ceny, bude predsa vediet davat predcasne splatky, co cele splatenie urychli.
Byt za 220 tisic. 20% nasetri a 176 tisic hypoteka so splatkou +- 800€ + energie cca 100€. Bude vladat popri skole splacat 900€ na byvanie? Samozrejme bude mat aj ine naklady: strava, cestovne, mobil, internet, poistka bytu, skolske potreby, oblecenie, obuv.
Kolko bude stihat zarobit nacierno v kasine popri skole? V decembri nechala skolu. Je zaciatok maja. To za 4 mesiace zo zarobenych penazi usetrila 20 tisic? To je 5 tisic na mesiac. Kolko v skutocnosti zaraba? A co realne robi...radsej sa nepytam....
Ked mate dvojgeneracny dom (samostatna kuchyna a kupelna?), tak nech byva u vas "samostatne", zaplati si cast energii a nech skusa hospodarit sama. Nemusi mat na zaciatok samostatneho hospodarenia hned tisicove fixne naklady.
Ale...ked vie usetrit 5 tisic mesacne, tak ziadnu pomoc s hypotekou nepotrebuje. Za par rokov si kupi byt v hotovosti, skola pocka.
@anonym_autor
No, my by sme to ani neriešili. Mám taký pocit, že slečna by si mala najprv začať vážiť peniaze a vy sa jej snažíte dať všetko bez práce. Keď je podnájom drahý, nech ide do spoločného bývania. Keď sa jej nepáči škaredý byt, tak si musí priplatiť alebo znížiť nároky.
Naše deti bývali kade-tade a úprimne, ani ma to veľmi nezaujímalo. Viem, že jeden starší syn býval istý čas s frajerkou v garáži, lebo míňali peniaze na cestovanie po svete. Obidvaja pritom brigádovali popri škole. Teraz, keď bývajú vo vlastnom a majú hypotéky, je jasné, že im pomôžeme. Myslím si, že im to veľmi pomohlo a dnes vedia žiť v rámci svojho rozpočtu.
P.S.: A kedy chcú, môžu ísť aj s kamarátmi do nášho ďalšieho domu pri mori.
@anonym_autor pre mladých sú najhoršie tie dvojgeneračné domy....
@anonym_671924 áno, ja viem. My sme to tak kúpili. Teraz tam máme HO keď potrebujeme plus fitko, tak je to aspoň využité, ale keby tam chcelo niektoré z detí bývať, má to k dispozícii. Vysťahovať to viem rýchlo.
Pozor na to zamestnanie v rodinnej firme kratky cas s vysokym prijmom, banky to vnimaju ako ucelove a vo vasom pripade opravnene, cize nie je iste schvalenie.
@la_dolce_vita to som netušila, že to banky takto berú. Áno, bolo by to účelové
Ja budem za prísneho rodiča. Pokiaľ ide na VŠ denne štúdium a bývalá by v rovnakom meste ako bývate teraz, tak by som jej uhradila poplatky spojené s VS a všetko okolo. Bývať by mohla doma. Ak by sa chcela osamostatniť, tak si moze zarobiť. A už by som nechala na ňu, či pôjde do podnájmu, alebo si zaplatí hypotéku a na aký veľký byt. Nech sa nauci koľko si môže toho dovoliť.
@anonym_7d6f5f piše, že ceny bytov su v meste kde byvaju vysoke a rozdiel medzi 5-10r novostavbou a starym bytom neni taky velky. na ich mieste by som asi tiez tak rozmyslala kebyze je rozdiel 15-20tis a môžem mať novostavbu, tak asi idem do novostavby nez do 60 ročnej bytovky
@anonym_bb13d5 áno, preto takto rozmýšľam. V podstate rozdiel je v cene garáže, alebo parkovania. Neviem, prečo sú tie staré byty takto drahé
Byt za 220 tisic. 20% nasetri a 176 tisic hypoteka so splatkou +- 800€ + energie cca 100€. Bude vladat popri skole splacat 900€ na byvanie? Samozrejme bude mat aj ine naklady: strava, cestovne, mobil, internet, poistka bytu, skolske potreby, oblecenie, obuv.
Kolko bude stihat zarobit nacierno v kasine popri skole? V decembri nechala skolu. Je zaciatok maja. To za 4 mesiace zo zarobenych penazi usetrila 20 tisic? To je 5 tisic na mesiac. Kolko v skutocnosti zaraba? A co realne robi...radsej sa nepytam....
Ked mate dvojgeneracny dom (samostatna kuchyna a kupelna?), tak nech byva u vas "samostatne", zaplati si cast energii a nech skusa hospodarit sama. Nemusi mat na zaciatok samostatneho hospodarenia hned tisicove fixne naklady.
Ale...ked vie usetrit 5 tisic mesacne, tak ziadnu pomoc s hypotekou nepotrebuje. Za par rokov si kupi byt v hotovosti, skola pocka.
@anonym_70d7b8 ona mala nejaké peniaze ušetrené už predtým. Robí od 16, teda brigáduje a šetrí si. Nemá výdavky, všetko má zabezpečené u nás. Nerozhadzuje na zbytočnosti. V podstate už ani nikam nechodí, lebo kamošky a spolužiačky sú buď na vš v iných mestách alebo v zahraničí. Ona nechce ísť, aspoň zatiaľ nie. Možno neskôr.
Ďakujem za informácie. Ak to navýšenie platu nie je dobrý nápad, nemá to zmysel. Nebudem to riskovať.
@anonym_70d7b8 ona mala nejaké peniaze ušetrené už predtým. Robí od 16, teda brigáduje a šetrí si. Nemá výdavky, všetko má zabezpečené u nás. Nerozhadzuje na zbytočnosti. V podstate už ani nikam nechodí, lebo kamošky a spolužiačky sú buď na vš v iných mestách alebo v zahraničí. Ona nechce ísť, aspoň zatiaľ nie. Možno neskôr.
@anonym_autor a kvoli comu chce vlastne byvat sama?
@anonym_autor najlepšie riešenie pre ňu bude to, že si nasporí a zaobstará všetko sama. Lebo takto si neskôr nebude nič vážiť, keďže všetko dostane rovno na tácke od vás. Už je dospelá a treba ju nechať, nech si sama obstará aspoň časť bývania
😟Som jedina, ktorej toto cele pride pritiahnute za vlasy? Naco je studentke vlastna nehnutelnost? Ako ju chce potom splacat? Pride mi, ze ma velke oci a absenciu akejkolvek kritickosti a vy tiez. Nebude mat sancu toto tahat ako studentka (ak sa bude chciet venovat riadne aj studiu..). Byt na jej mieste, usetrene peniaze investujem cez brokera, aby sa zhodnocovali. Teraz nech sa dostane na skolu, na aku chce, nech si odchodi aspon tie dva semestre, aby vedela, ci na studium ma ozaj predpoklady, bavi ju a zvlada ho a popritom nech skusi brigadovat a zarabat aspon taku sumu, aby si hypoteticky vladala platit hypo, energie, stravu… sama. Potom nech robi taketo vazne kroky.
@anonym_autor najlepšie riešenie pre ňu bude to, že si nasporí a zaobstará všetko sama. Lebo takto si neskôr nebude nič vážiť, keďže všetko dostane rovno na tácke od vás. Už je dospelá a treba ju nechať, nech si sama obstará aspoň časť bývania
@sasa1310 Ja by som sa tiez prilis neangazovala. Skola ju nebavila, pojde na dalsiu, co ak ju nebude bavit aj ta? Skola c.3.? Netreba davat detom vsetko. Davat dcere v 20ke nehnutelnost je podla mna presne ten priklad, co narobi viac skody, ako uzitku.
@sasa1310 Ja by som sa tiez prilis neangazovala. Skola ju nebavila, pojde na dalsiu, co ak ju nebude bavit aj ta? Skola c.3.? Netreba davat detom vsetko. Davat dcere v 20ke nehnutelnost je podla mna presne ten priklad, co narobi viac skody, ako uzitku.
@anonym_5ff7c0 ja to vidím v okolí aj v rodine. Ten kto dostal od rodičov, dopadol v podstate o niekoľko rokov horšie ako tí, čo si všetko nadobudli sami. Nemuseli šetriť od mladosti na nič, tak sa to nikdy poriadne nenaučili

@anonym_autor neviem či je to vaše jediné dieťa, ak áno tak by som ten škaredý byt predala a dala jej peniaze ak je to možné a zbytok hypo
@anonym_671924 ostatné deti sú ešte malé.