Ako používať kreditnú kartu a ako ju zrušiť?
Vie niekto ako používať kreditnú kartu(nie debetnú) a ako ju zrušiť? A či to vôbec ide?
@kaktusik007 Zalezi od koho mas kreditnu kartu.Napr.PPF pyta 1.60€,ale vrati to v zlavach..
@kaktusik007 No nutia ludi aby kreditku pouzivali, lebo tak najlepsie banka na tom zarobi. Dufaju ze budes platit uroky.
Tu su vsetky bezne karty bez akehokolvek poplatku, ci ju pouzivas alebo nie. Ludia kreditky nepotrebuju, banky potrebuju aby ich ludia pouzivali. Ked sa to viaz rozmohne, bude medzi bankami konkurencia a budu sa bit o to aby ludia pouzivali ich kreditku. V momente ked prva banka ponukne kreditku bez poplatku a obmadzeni, ludia zrusia svoju doterajsiu kreditku s poplatkom a prejdu na tu novu.
Kreditka je super, platim s nou všetky online nákupy, su to peniaze zadarmo, musíš ich iba kazdy mesiac vyplatiť späť. Cize ja to mam automaticky nastavene ze celi dlznu sumu stiahne z uctu k dnu výplaty a tym padom urok 0.
Zrušiť ju vies v banke, aky poplatok za to je neviem. Samozrejme treba ju vyplatiť k dnu zrusenia.
Plus kredutka vobec nie je novy produkt, xy.rokov sa pouzivaju... Poplatky idu hlavne vydavatelovi tej karty priamo.
@andreatytler ja kartu tiež používam roky a zdarma, pretože ju mám podľa dávnych podmienok v cene účtu a keďže splňam podmienky mám účet úplne zdarma. To som bola prekvapená, že platba až nad 5 EUR, KEBY NEBOL SO MNOU MANžEL, TAK TOVAR MUSíM VRáTIť, LEBO JA skoro vždy mám nulovú hotovosť v peňaženke
@mijo53 Podla mna ak by niekto kto uz dlhsie uspesne pouziva kreditku prisiel do banky a poziadal o zrusenie toho poplatku, alebo aspon o znizenie tej minimalnej obratovej sumy, tak by mu banka vyhovela. Treba skusat.
su poplatky aj za platbu na amazone, ebayi, a podobnych strankach? To je prevod, či platba alebo čo je to? ... dnes sa mi podarilo zaplatiť obed mobilom, takže tych 300 by som mohol zvládnuť. mesačne.
vždy v apke je že internetová platba, kde si zadáš potom údaje kreditky ak chceš platiť.
To je platba.
@niekto2hy aj keď to je sukromna osoba a nie obchod čo tam inzeruje?
Ak dostavas tovar alebo sluzbu ako protihodnotu za peniaze ktore posielas kreditkou, tak je to platba. Nezalezi na tom ci je to sukromna osoba, alebo obchod.
Ak by si posielal peniaze niekomu na ucet, nedostavas za tie peniaze ziadny tovar a ani sluzbu. Vtedy je to prevod. Alebo ak si vyberies hotovost z bankomatu z kreditky alebo u prepazky, tak to je prevod (alebo spravny vyraz na to je ze si kupujes hotovost pomocou kreditky) a vtedy vzdy platis tie vysoke uroky bez ohladu na to ci peniaze vratis na cas alebo nie.
@andreatytler ako to funguje so splatkou? ... uzavierky su vzdy 1. V mesiaci, ale kredit sa neobnovil, automaticka splatka ma byt az 17. deň to mam vzdy cakat do 17teho dňa mesiaca a potom rychlo míňať za 12 dní 300€ aby som to stihol do uzavierky v mesiaci? ... to nedava logiku predsa. Ak je uzavierka 1.den v mesiaci, mala by byt aj splatka... cize miesto 30 dni mas 12 dní ...
Minute peniaze,pokial nechces platit urok,musis vratit do 17.Ak nevratis,pocita sa ti urok.
@niekto2hy mam automaticku splatku. A ta je nastavena na 17ty den v mesiaci. ... ale zatial nic. Na internete je info, ze automaticka splatka prebehne bez ohladu na to ci splatis nieco manualne. ... preto sa putam
Tak sa pytaj v ,,banke".
@niekto2hy ok
@simca06022011 nevieš poradiť?
Dnes ti to stiahne, ani mne zatiaľ nestiahlo
Za cyklus 1.8.-31.8. ti stiahne 17.9. (17.9. bol vikend, stiahne to dnes, mne taha 15 sa mi zda). Cerpas od 1. vlastne iba rozdiel, dnes doplatis co si minul za august a do kona mesiaca cerpas dalej. Max do sumy aku mas stanovenu. Cize nie je to 2t, je to v podstate 6t co mas pozicane peniaze bez uroku (ak by si ich vycerpal 1.8. vsetky, tak splacas az v polke augusta).
Inak vsetko predsa vidis v bankingu.
@simca06022011 ,,septembra"
@niekto2hy ano septembra :DD dakujem
Ako vravi @simca06022011, kreditna spolocnost ti dava 2 tyzdne navyse splatit kazdy mesiac, preto ten datum 17teho. Ak si urobil nejaky nakup po uzavierke, zarata sa to do dalsieho mesiaca. Cize je mozne ze pri kazdej uzavierke budes dlhovat peniaze ak pouzivas kreditku casto ale to vobec nevadi. Pre kreditnu spolocnost je dolezity ten datum 17teho.
Ja nemam ziadnu kreditku nastavenu na samosplatky, takze s tym nemam vela skusenosti, ale, neda sa ti autosplatka presunut na skorsi datum? Kludne aj na ten prvy den v mesiaci a tym budes mat uzavierku zosynchronovanu s platbou. Ak je autosplatka presne v posledny den kedy mozes kreditku splatit, tak by som bola dost nervozna, ze co ak sa nieco stane pocas tej samosplatky a neprejde to a budes platit uroky. Aspon si posun tu autosplatku na 15teho alebo 13teho.
Ale najlepsie by bolo si tu autosplatku uplne zrusit a platit si vycerpany kredit vzdy manualne na zaciatku mesiaca hned po tom ako ti pride vypis. Nech mas ty kontrolu nad svojimi peniazmi. A zaroven si v tom momente aj prestuduj ci tam nemas nejake cudne nakupy, ktore si neurobil ty a ked nieco take najdes, hned to oznam na kreditnu spolocnost.
@andreatytler nemá sa čo stať, platbu si sťahuje automaticky banka, samosplatka je veľmi pohodlná a istá
@luliu Na mna az prilis pohodlna. Ja ani ucty za elektrinu, alebo ine siete nemam nastavene na aumaticku platbu, iba splatku hypoteky mam automaticku. Mam rada ten pocit ze sa nespolieham na banku ze kde a kedy posielat moje peniaze.
@andreatytler suhlasim, tiez som myslel tymto sposobom, ze by to bolo lepsie mat v prvom dni v mesiaci. Lebo nahodou to neprejde a hned platis uroky vysoke.
@simca06022011 dobre stiahlo mi, rozumiem. Ale kredit sa obnovi, az ked sa splati splatka... cize na minutie toho kreditu, mam iba ak 17teho padne na vikend tak 11 až 12 dní. Lebo vždy prvého v mesiaci je uzavierka. ... čiže ja miniem kredit do uzavierky, a potom 17 dni cakam bez kreditu v novom mesiaci, kym sa mi kredit obnovi a potom ho zase musim za 12 dni minut... lebo vdaka tomu mam aj za vedenie uctu mensi poplatok resp. Bez poplatku.
Pripada mi to trochu absurdne. Preco mam cakat 17 dni v novom zuctovacom obdobi kym sa kredit obnovi a mozem peniaze vyuzit. A to keby mam este vyssiu sumu pozicanu, tak neviem, budem kupovat ferrari vzdy na konci mesiaca asi... 🤣🤣🤣
Nie, na minutie kreditu mas vzdy cely mesiac. A 17teho kazdy mesiac nemusis splatit uplne vsetko co si s tou kreditkou do 17teho nakupil. Musis splatit iba to co si nakupil do uzavierky.
Povedzme ze kupis TV 20.10 a potom stolicku 4.11. Vypis co ti pride 1.11 ti ukaze len to TV a ty musis splatit let to TV do 17.11.
Ta stolicka bude v dalsom vypise, ktory pride 1.12 a ty ju musis splatit do 17.12
Ale teraz fakt neviem ako to je ked je samosplatka... ci si banka stahuje sumu ktora je aktualne vycerpana ku dnu splatky (teda 17teho) alebo si banka stahuje len sumu ktora je uvedena na vypise (suma, ktora bola vycerpana v case uzavierky).
Ja splacam kreditku v momente ked mi pride vypis (co je par dni po uzavierke) a splacam len to co mam na vypise. Ak som nieco kupila pocas tych par dni po uzavierke, tak ma to ani nezaujima a budem to splacat na buduci mesiac.
Niekto ta nuti minut cely kredit?
@andreatytler no ved dobre... ale mas 500€ povedzme kredit, minies 400€. V novom mesiaci 17teho ti stiahne iba tych 400€. Ale od zaciatku mesiaca po 17.den v mesiaci budes mat na ucte len 100€. Az po tom, co ti to stiahne, sa ti obnovi na 500€ opäť. Chapeš. Čiže máš od 17teho do 30-31eho čas cca 12 dni na to aby si to minula, ak teda chceš mať tie bonusy, lebo musiš istu čiastku minut aby si nemala poplatky.
Nemáš pravdu, tych 500 sa ti obnovuje prvý deň v mesiaci

@andreatytler ale banka nepyta peniaze za jej pouzivanie... banka pyta peniaze za to ked ju mas a nepouzivas 🙂 su tam obratove limity, dost smiesne, pre klasicku VISA je to 300 eur mesacne a mas ju bez poplatku a pre zlatu bolo 500, netusim ci dvihli.