Ako používať kreditnú kartu a ako ju zrušiť?
Vie niekto ako používať kreditnú kartu(nie debetnú) a ako ju zrušiť? A či to vôbec ide?
fuu, kreditka s limitom 500 eur? to akoze vazne? tak to by som bola radsej asi bez nej, ved to mam tak max na 2 tyzdne 😀
@luliu Splatka by sa mala pripocitat k zostatku na karte po zaplateni splatky a nie 1.v mesiaci.
Mas kartu s 500€,minies 300- ostane ti k 1. 200 € .
Minies 200€,17. zaplatis splatku 300,na karte ku koncu mesiaca,ak neminies 300,zostava 300.
K 1. mas na karte 300,neminas,17.zaplatis 200,neminas,na karte ku koncu mesiaca 500€.
@luliu prvého ta nepusti minut cely kredit, iba po nevyčerpanu sumu
A aku mas podmienku cerpania? Lebo ja napr kreditku pouzivam rokya nemám určené koľko musím minut... Myslim.
@simca06022011 TB má minimálne 300€ aby bolo vedenie účtu zadarmo
@niekto2hy nie na cely nasledujuci mesiac, iba kym nepride splatka. V den ked sa pripise, sa ta suma obnovi.
S 500 by som ani náhodou nevyšla, ale 1000 je tak na hrane. To niekedy musím prepínať na debetnú kartu, aby som to neprešvihla do 17steho, kým sa mi splatí a zase nabehne kredit.
A netuším prečo je automatická splátka na 17steho. Bolo by lepšie skôr. Tiež mi to tak nastavili v banke.
@simca06022011 To viem. 500€ a 17.splatnost je blbost. (Ci vobec minie na nieco celkom 300)
@luliu nemusis platit za klasicky ucet,ked pouzivas kredit...
@25daniela aj ja mam splatnost 17teho 😀 😀 😀 ale teda ja si davam automaticku splatku vo vyske minimalnej, a doplatok k minimalnej splatke zadavam rucne par dni po tom ako mi pipne vyplata.... No len teda moj limit na kreditke je vyrazne vyssi 🙂
@niekto2hy pozri on nemusi minut celych 500 urcite, to by totiz vobec nedavalo zmysel a ak ma kredit 500 a minie iba 498,t ak bude rychlo utekat kupit nieco za 2eur aby to splnil, no nebude.. proste takto to nebde mat nastavene... ja fungujem roky aj s kreditkou, neamm s tym absolutne problem. Nemusi si dat automaticku splatku, moze ju vypnut a uhradit si to kludne aj prveho, ale podla man to netreba vobec, ja mam kreditku ako doplnkovu vec, platim aj debetnou a bez problemov fungujem. Najlepsie je par mesiacov si to vyskusat a uvidi sam ako to bude vychadzat.tu tazko o tom diskutovat.
@simca06022011 Bavime sa o 300,nie 500 - aby za nu neplatil. A pokial nevyuzije jej moznosti,tak mu je na 2 veci...
@niekto2hy 100eur za 2t minie... ;) tak neviem co nevyuzije akoze ...
@andreatytler kreditnu kartu využívam sj chápem ako funguje, čo neviem a chcem sa spytat je “záznamy banky”. Ja splácam kreditku v rámci 40 dni ale nie v konkrétnom termíne ale hocikedy v plnej výške, to znamená zaplatím kreditkou (koli výhodám ktoré poskytuje) a napr v ten istý deň dlh vyrovnám, vyhodnotí ma banka ako nedôveryhodnú? Že neplatím v rovnakom termíne, ale povedzme dlh na kreditné vyrovnám aj 20x v rámci obdobia 40 dni?
@simca06022011 Poloz otazku autorovi... 😎
@zeldia Urcite ta banka nevyhodnoti ako nedoveryhodnu ak splatis minutu ciastku aj 20x do mesiaca. Jedinne co je pre banku problem je ak nevyplatis minimalnu ciastku v nimi urceny den.
@kaktusik007 Aj 500 je dobry limit. Kazdy musi nejako zacinat.
Mne banka nechcela dat ziadnu kreditku. Musela som si ulozit 1000 na specialny ucet ktory bol ako zaruka pre banku. Az po roku ukazkoveho splacania som dostala kreditku be rucenia a po par rokoch mi banky same nukali kreditky bez akychkolvke podmienok. Teraz mam asi 4 s limitom 10000. Takze netreba sa vysmievat niekomu ak zacina s 500.
@andreatytler neviem, či na Slovensku majú niečo ako budovanie kreditnej histórie. Tu v Kanade sa jednoducho bez kreditky žiť nedá, na Slovensku asi hej, keďže tam aj online platby veľa ľudí platí debitkami, kreditky sú potrebné pre tých, čo cestujú do zahraničia, v rámci Slovenska asi nie, neviem, či tam majú nejaké dividendové produkty, ak áno, tak sa čudujem, že to viac ľudí nevyužíva i keď pre mnohých ľudí je to asi plus, ak si nedokážu ustriehnuť výdaje a platby, tak je lepšie kreditku radšej nemať
@andreatytler neviem kde si nasla info ze sa vysmievam ze niekto dostal limit 500 - ja som sa iba pozastavila nad tym ze takyto limit a ziadny sa asi rovna - pretoze za 500 eur si napriklad moc auto v zahranici nepozicias a uz vonkoncom nekupis letenky domov, ak by sa cosi pototo... tam potrebujes mat aspon 2 tisicky minimalne, aj to je podla mna na hrane.
@sisaka presne, na SVK zial vela ludi ani nevie rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou :( a ano, vacsina ma iba debetku, kreditka je ti zbytocna - tiez som si ju vybavovala iba kvoli tomu ze som potrebovala auto pozicat, a nejak mi uz ostala.
@kaktusik007 toto fakt neviem, ako to máte na Slovensku, ale ja si tu môžem na kreditku previezť extra peniaze. Povedzme že mám limit len $500, ale potrebujem zaplatiť $1000, tak si jednoducho tie peniaze tam prevediem a zaplatím to z kreditky. Nie sú za to ani poplatky, ani pokuty, takže ak si niekto len začína budovať kreditnú históriu a viac mu nedajú môže to riešiť aj takto.
@sisaka to tu nie je.
@kaktusik007 aha, tak to je blbé… a ako banka určuje, aký vam dajú kreditný limit? U nás to ide práve podľa tej kreditnej histórie, takže keď ju nemáš, tak banka ti jednoducho nedá limit povedzme $5000
@sisaka tak ono je to uverovy produkt, cize si vlastne preklapavaju kolko na ucet dostavas, ako dlho si klient, ake mas uverove ine produkty.... Aj preto je u nas jednoduchsie dostat kreditku od banky kde mas ucet, lebo ta ta skor pozna 🙂
ja som ked som ju pytala rovno povedala kolko chcem, tete skoro zabehlo z toho cisla, ale potom to nejak natukala do toho ich systemu a vysla mi este vyssia suma - evidentne sa tetuska s tym asi casto nestretava tu u nas.... Ale ako pisem, ja mam kreditku ako rezervu ak by som zmeskala lietadlo v zahranici aby som mohla sebe a detom a rodicom kupit letenky domov 🙂 a pouzivam ju na bezne vydavky v obchodoch, uz ked ju mam.
@niekto2hy na Slovensku asi pre nič, lebo ste zvyknutý platiť debitnou kartou aj online a asi nemáte benefity z toho, keď platíte kreditnou 🤷♀️ Ja neviem, nepoznám slovenský systém kreditiek a debitiek. Ja debitnu kartu takmer nepoužívam, sem- tam zaplatím nejakú malú položku ako káva, chodi mi tam výplata, platím ňou telefón, ale tam to konči, všetko ostatne platím kreditkou od nákupov, cez benzín, letenky, ubytovanie, reštaurácie až po elektrika/voda/plyn. Ja mám dividendy z platieb, k tomu mám rôzne poistky na nej, vrátane online platieb, požičaneho auta, cestovnú… Mne sa absolútne neoplatí používať debitnú kartu.
@kaktusik007 to takto nefunguje, na kreditku di môžeš vložiť peniaze a potom kľudne z tej kreditky zaplatíš ľubovoľnú sumu. Napríklad limit na kreditné 300e lebo som sa tak rozhodla a chcem zaplatiť za dovolenku 2000e platím kreditkou tak že di na ňu vložím 1700 redp 2000e zaplatím dostanem bonus za nákup 1%

Chapem. Dlhsie mi to trvalo kedze ja miniem max 1/3 z limitu a este k tomu nemam ziadne poplatky ani keby som kreditku vobec nepouzila.
Dajme tomu ze kreditku zacnes pouzivat prvy krat 1.9. Mas na nej $500 limit a musis minut $400 mesacne aby si nemal poplatky.
Medzi 1.9 a 30.9 musis minut $400 - tento prvy mesiac nie je problem a mas cely mesiac na to aby si ich minul
Ale kredit sa ti automaticky obnovi az 17.10, cize od 1.10 do 17.10 mozes z kreditky vycerpat len $100 a potom medzi 18.10 a 31.10 musis minut $300 aby si sa dostal na $400 mesacne.
To je fakt kravina.
Posun si automaticke splatky na zaciatok mesiaca a ak sa neda zrus si to automaticke platenie a plat manualne na zaciatku mesiaca.
A po roku uspesneho pouzivania a ukazkoveho splacania, chod spat do banky a poziadaj o navysenie kreditku bez akychkolvek poplatkov bez ohladu na to ci ju pouzivas alebo nie. A ak ti nedaju chod do inej banky. Tvoje zaznamy o splacani budu dostupne vsetkym bankam, cize by o teba mali mat zaujem ako o dobreho klienta.