icon

Ako prestať prehnane šetriť a odkladať peniaze?

8. mar 2024

pisem sem, lebo myslím, že moj "problém" mi uz zacina trochu prerastat cez hlavu. mala som dlhsie po vysokej skole financne problemy, kedy som ostala sama na hypoteku, ktoru sme povodne splacali dvaja a aby som sa cim skor zbavila dlhu, zacala som extremne odkladat peniaze bokom, pomaly nic som si nedovolila kupit, lebo 3 dni pred vyplatou som mala na ucte vzdy doslova zopar centov. roky sli a uz su to 4 roky, co mam splatenu celu hypoketu, nemam uz ziadne dlhy, dobru stabilnu pracu, no mam v sebe akosi stale hlboko zakoreneny zvyk extremne stale setrit a odkladat peniaze bokom. momentalne mam na ucte uz zopar tisic a sledujem zlavove letaky, som schopna obehnut 3 obchody len aby som kupila co najvyhodnejsie jahody a usetrila 50 centov. pripadam si uz niekedy smiesna, ale neviem s tym prestat. je mi luto si ist vecer sadnut von, lebo vsak doma si dam drink lacnejsie.
prosim vas ako mam prelomit tento zvyk a prestavit svoje myslenie? raby by som si zacala tie peniaze uzivat, no mam ten psychologický blok, bojim sa ze tymto stylom precitnem az niekedy v starobe. ak to takto hlupo nazvem, som bohata, no vediem zivot chudobneho cloveka a velmi sa za to na seba hnevam.

Strana
z2
dankuk
12. mar 2024

A nebolo by vhodnejsie minat peniaze na spolocne zazitky s priatelmi a rodinou ako na seba?
Nie je mozne neminat, ked mas okolo seba ludi, ktorych mas rada a s ktorymi chces prijemne travit cas. Treba sa socializovat, chodit s kamaratmi do kina, na koncerty, na vylety. S kolegami na kavu/vino, poklebetit si.

dkethe
12. mar 2024

Ja skor nad tym premyslam .. co ta bavi? Mas nejake hobby? Do toho by ti nemalo byt luto investovat. Takze skor toto "podme riesit" .okrem kukania akcii a prace mas nejaku zalubu?

Ja som tiez drzgros 🙄 elektroniku menim ked skape (pred dvoma rokmi mi odisiel po 13rokoch televizor, co sa so mnou 4* stahoval a zazil 2 frajerov, jedneho manzela a 2 deti 😂) , oblecenie mam v jednej metrovej skrini a 1 sufliku, auto koroduje, vlasy mi striha muz. Ale za vylety a dovolenky s rodinou, wellness a masaze - ojojoj 🙈 a nelutujem ani cent

otila1
12. mar 2024

Povedz si, že žijeme len raz práve tu a práve teraz a tiež, že dnes si tu, ale zajtra už nemusíš a že peniaze si aj tak do hrobu nevezmeš a potom to už pomaličky pôjde samo. Dopraj si, zaslúžiš si to 🍀

alex1212
12. mar 2024

Mne to asi za to nestojí ušetriť pár centov a chodiť po obchodoch, radšej sa idem prejsť do prirody. Čas je vzácny.. kúp si ďalší byt prenajímaj, investuj.. a tak budeš musieť stále uťahovať opasok a mať dôvod na šetrenie.. bezhlavo míňať tiež nie je ok.. chorobne šetriť je lepšie.. pozvi sem tam kamošky na pizzu, rodinu na koláčik a pod. Možno keď sebe kúpis je ti ľúto, ale keď potešis iných sem tam aspoň to šetrenie nebude až také patologické.. dopraj iným, ak nie sebe a uvidíš..

kvoli
12. mar 2024

Podľa mňa by bolo super investovať do nejakého koníčka. Ja zbieram mince a bankovky, väčšinou staré. Mám kusy z roku 1600... Nedávam do toho veľa, je to záľuba, nieco ako dejepis inak. Ak sa k nejakej minci dopracujem naštudujem si panovníka co je na nej vyobrazeny, mapu z tých čias a podobne. A hlavne tie peniaze v tom na hodnote nestratia, časom len získajú.

ivankatal
12. mar 2024

@thereisabear presne s týmto súhlasím 🙂 vyčleniť si určitú sumu, ktorú skratka minieš na seba- pre radosť. Nie základné veci ako nákup potravín a podobne,ale vyslovene na nejaké veci naviac- výlet,reštaurácia,nejaká kaviareň,masáž alebo čokoľvek ti napadne..uvidíš,že ti to dobre padne a pokiaľ vyslovene nerozflákaš výplatu na nejakú blbosť,budeš mať z toho dobrý pocit. Uvedom si,že ano,je dobré mať niečo ušetrené,lebo nikdy nevieš v akej situácii sa ocitneš,ale je dôležité si vedieť aj dopriať. Lebo co z toho života budeš mat,že "peniaze pod vankúšom" a žiadne zážitky,žiadna radosť? 🙂

sussie1
12. mar 2024

Poradim Ti 2 veci. Ked si chces dopriat, plat kartou, psychologicky to menej "boli". A druhu, ked Ta to uz bude obmedzovat natolko, ze by si pomyslala nad navstevou psychologa, zisti si, kolko taka konzultacia stoji a mozes skusit rozflakat tu ciastku miesto sedenia u neho. A vlastne este bonusova rada, keby si tu vec, ktoru chces, kupovala pre niekoho druheho, tiez by si tak pozerala na cenu, alebo kamoske/mame a pod. by si urobila tu radost a dopriala jej to lepsie, hoc drahsie? A keby ani ta karta a ostatne nezaberalo, zrataj si aj faktor, ze nakolko sa zjednodusi tvoj zivot, ked sa napr. nebudes hnat cez cele mesto kvoli jahodam, ale kupis si hoc drahsie niekde blizsie? Skus sa naucit mysliet na to, ze platis za ten luxus vacsieho pohodlia (aby si mala pocit, ze za tych 50 centov navyse dostanes nejaku protihodnotu 🙂 )

mell27
12. mar 2024

Ja mám podobný problém 🤦 druhým nemám problém dopriať, ale sebe neviem, akurát, že kvôli 50 centom už neobehávam obchody 😃 vážim si aj svoj čas 😃 bývam v malej prenajatej zbičke, každý deň si varím, oblečenie nosím, pokiaľ ho doslova nezoderiem a väčšinu mojej výplaty investujem, aspoň po sebe niečo zanechám 😃

dankuk
12. mar 2024

@mell27 ale komu tie peniaze zanechate? Detom?

senta_sofia
12. mar 2024

Stale lepsie byt setrna, ako lakoma. Nikde nie je napisane, ze ak mas peniaze, musis ich nevyhnutne utracat. Ak sa ti nieco paci alebo to potrebujes, tak si povedz, ze teraz si to mozes dovolit. A zas uprimne, ak bez toho prezijes, asi si to az tak nepotrebovala

mell27
12. mar 2024

@dankuk deti nemám, iba neterky

dankuk
12. mar 2024

@mell27 to je take smutne, ze si nic nedoprajete. Nikdy sa nechcete potesit napr.novymi satami, alebo knihou?

bbalin
12. mar 2024

Ja v tom až taký problém nevidím, je super, že si vieš sporiť a odkladať peniaze, že neminas na hlúposti, zároveň si sama napísala, že chodíš aj na dovolenky, výlety a nešetríš na knihách či fitness... Takže zase silou mocou míňať peniaze na niečo, z čoho sa možno ani tešiť tak nebudeš, len kvôli tomu aby si si vytvorila zvyk, tak to by som ja osobne neriešila takto... Možno ešte skúsiť si kúpiť napr. permanentku na masáže alebo tak... Všetko sa dá zmeniť, ide len o tvoj zvyk, začni možno tým, že pôjdeš si sadnúť s kamarátkou von na jednu kávu. Ak budeš mať výčitky, proste si sama sebe kľudne nahlas povedz, že ved zarábaš, zaslúžiš si to, budeš mať na čo spomínať a peniaze sa ešte zarobia. A potom sa snaž už viac to neriešiť v hlave. Držím palce 🙂

karolinka1991
12. mar 2024

Ahoj, nemusis tu ciastku minut na seba, ak to ma byt vec, ktoru si kupis len preto, aby si si ju kupila - ak budes vnimava, najdes okolo seba mnoho ludi v roznych tazkych zivotnych situaciach, ktorym mozno pomoze prave ta Tvoja mesacna ciastka. Myslim, ze ked budes takto pomahat druhym, kde to urobi rozdiel, budes mat z toho aj radost aj dobry pocit 😊. P.S. Sice nie som v rovnakej situacii ako Ty, ale mam podobne vnutorne nastavenie a vacsiu radost mi urobi financne niekomu pomoc, ked sa da, ako si nieco kupit pre seba (takisto to potom vacsinou lutujem, ak ide o "rozmar")

pieksamaki
13. mar 2024

No. Ja som bola tiež občas taka. Aby som co najskôr zaplatila dlhy rodičom. A bankam...keď mi ešte dôchodkom rušili na stavebné...chápala som ze sami nemali a svojim dôchodkom mi rucili na prvú hypotéku.....a život tak nejak ma rôzne fázy.....aj sme veľa premrhali na veci ktoré sme museli akceptovať pod tlakom.( pri detoch) ..nie vzdy je cas rozmyslat...a ked clovek pracuje ani nevie...ako sa inde inak zije ..aj mi je to dakedy ľúto.....ale zAse mam vsetko ( zdravie, rodinu...byvanie) a nemám problém aj niekoho pozvať....lennie som typ na darčeky...nerada prijímam...nerada dávam....skor pozvem, dlho rozmyslam co by toho druheho naozaj potesilo..

Podľa mňa raz príde fáza aj u teba....ze nebudeš nad tým rozmýšľať a budeš proste žiť ako príde.
Predsa sa inak pozerá na peniaze mladý, zadaný, starší ľudia, žena s dieťaťom, atď.......
Inak to je milá téma. ..

vevericka2020
13. mar 2024

Perfektné je, že si identifikovala problém. Ak máš aj vyčlenenú čiastku na seba, práve tú môžeš investovať do "terapie". Vyber si možno kouča, nie rovno terapiu u psychológa ak sa ti to zdá vhodnejšie. Takto investujes do seba, na sebarozvoj a vyriesis aj problém.

dobromila
13. mar 2024

@karolinka1991 konečne tu niekto spomenul charitu. To čo ušetríš na sebe, daruj núdznym, alebo proste 10% z príjmu. Zamestnávať Ťa budú úplne iné myšlienky ako výčitky, čo si si mohla dopriať a nedopriala. Treba sa viac zamerať na druhých - či blízkych alebo neznámych v ťažkostiach a ich reálne potreby a rozdávať ľuďom radosť - či spoločnými aktivitamu, zážitkami alebo financiami.
Ja keby mám mesačne voľných 2000, tak ich bez problémov miniem takto 😄

gabrielabydzo
13. mar 2024

@simona20201309 nekupujete v jednom obchide kvôli 50 centov??A na aute kolko prejazdite??Určite sa budem autom voziť po celom meste a nakupovať kade tade aby som ušetrila.A namiesto o štvrtej prídem domov o deviatej večer,lebo som stála v zápchach kvôli rožkom v akcii🤣🤣🤣

simca06022011
13. mar 2024

Vies co, ja som kedysi s tymto tiez mala problem, ale mam chlapa co rozahdzuje :DDD a ja som si povedala jedneho dna, ze proste musim aj na seba nieco... a naplanovala som si, napr. kazdy mesiac proste kozmeticka, 2x masaz... na kavu pojdem,s tym som problme nikdy nemala, lebo vsak par eur... co sa tyka potravin = na cerstvych nesetrim takto, na trvanlivych ano =kupim do zasoby.
Cerstve potraviny kupujem podla sezony, cize nestane sa mi ze teraz budem behat za jahody. Pretoze jahody si kupim na trznici, ked budu naozaj u nas rast :D jahody napr beriem pozitkarsky, tak ako si sem tam doprajem rucne robeny nugat a kaslat na to ze mini kus ma vyjde 10EUR. Proste si to kupim.
stanov si sumu, ktoru musis minut na seba mesacne/tyzdenne, to by mohlo fungovat. Pripadne, kolkokrat za mesiac musis ist von socializovat na drink, kavu, obed, nejaku kulturu... a daj si to do diara, ako keby to bolo platenie povinnych účtov. Postupne prestanes mat taketo vycitky, zvyknes si. A pustis tu korunu. Ale zase je pravda ze rozhadzova tzbytocne netreba...
Ja som bola nutena pred rokmi volat si taxik, lebo nebola ina moznost ako sa z novostavby dostat do mesta/prace.. mne to bolo tak trapne, a este k tomu aj peniaze vyhadzovat za to, ze kolkokrat som sa ako tapa vybrala kilometre pesi :DD zvykla som si za par mesiacov a uz to beriem ako normalne :D dokonca mesacne na takuto prepravu miniem menej ako na auto :D

simca06022011
13. mar 2024

a co sa tyka charity, pred rokmi som podporovala dieta cez viac nez sperk, a teda ta mini platba trvalym prikazom mi ani nechybala, ani som si nevsimla ze ide prec... ale urcite by som nedarovavala tisice eur, preotze aj rezervu si proste budovat musis. Ked budes potrebovat kvoli niecomu vyssiu sumu, nik ti tie peniaze neposle. Cize stanov si kolko mesacne odlozis, kolko minies.

ddaassuullaa
13. mar 2024

Ja mam jednu bohovsku radu🤣 posli mne a ja ti slubujem ze miniem k tej sume este 2x tolko😅
Ja som dalsi extrem, miniem aj co nemam, obrazne povedane😉.
Zijes len raz....ak sa stane nieco necakane, nepredvidatelne...uvedomis si, ze si nezila, len prezivala...

gab1sol
13. mar 2024

Autorka, ale ty si dopraješ, len je pre teba dôležité niečo iné… Potrebuješ každý mesiac kaderníka? Potrebuješ nutné chodiť na nechty? Potrebuješ pravidelnú masáž? Nie, tak jasné, že sú to pre teba vyhodené peniaze, aj keď iní to potrebujú… Ty si dopraješ dovolenku, no nepotrpiš si na luxus, preto ťa luxusná/drahšia dovolenka hnevá a vyčítaš si ju. Máš rada knihy a tak do nich investuješ. Ak máš priateľov, tak si povedz, že ideš večer von s nimi a nie, že ideš míňať peniaze. Ak nemáš s kým chodiť do reštaurácie, tak áno, zdá sa ti to ako vyhodené peniaze. Sústreď sa na svoje záujmy a záľuby a tam dávaj peniaze. Evidentne luxusný sveter ťa nepoteší a podľa mňa ho ani nechceš, preto tie výčitky.
Neviem, koľko máš našetrené, lebo tisíce sú aj 3000, ale aj 96000. Kým prvá suma nie je veľa a je pri nej vhodné pokračovať so šetrením, druhá suma je už o niečom inom.

zeldia
13. mar 2024

Ja celkom nechápem problém. Začali ti vadiť peniaze na úcte? bojíš sa inflácie? Porovnávaš sa s okolím? Vadi ti strata casu pri objehani zliav? Máš výčitky z nákupov (naco mi to bude, bolo to drahe). Lebo zbytočne nevyhadzovať peniaze je viac ako moderne a ekologické. Ja zbieram všetky “body” a kartičky kupony na zľavy a nadávam dokonca okoliu keď mi to pobabru a prídem o kupón koli tomu že to ta druha osoba nevie použiť😂 ja to mam ako hobby. Čiže sa pobijem koli 50 centom za zľavnené jahody ale nemam problém na druhej strane zaplatiť 2tisicky za zubara.
To že ti je ľúto nechávať peniaze po krčmách je veľmi veľmi moderne. To ako sa sprava personal v reštauráciách ich arogancia a ceny ja im tiež odmietam za to platiť. Podľa mojho názoru si jedna rozumná žena ktorá vie ako na to s peniazmi.

lucopeda
13. mar 2024

Odporucam nejaky webinar od Katarina Runa, vela sa venuje tejto teme, zazilasi nedostatokatak sa branis aby si ho nezazila znova,ale uz nemusis.

katarinaforever
13. mar 2024

No toto ti nezávidím veru musí to byt hrozný život že šetríš na sebe… asi terapia

ivec16
13. mar 2024

mozno az najdes niekoho, tak budes rada minat na druhych… ja sebe tiez az tak nedorajem ale
robi mi radost ked maju iny radost… tak mozno potom na partnera a deti minat budes… a ok zas na oplatku kupi tebe a vsetko bude ako ma byt

laurajk
13. mar 2024

Rezervu a nieco si odkladat je urcite fajn...ale zas nie obracat kazdy cent... vies niekedy si staci len uvedomit, ze nic z toho "usetreneho/materialneho" si do hrobu nevezmes... takze urcite si treba aj dopriat, kym sa da...♥️✌

elisebah91
13. mar 2024

Čau autorka...úplne ti rozumiem, mám taký istý problém...kvoli vidiny usetrenia, zľave a pár centov by som boka ochotná prebrazdit obchody. Ale začala som si uvedomovať že čo ušetrím keď sa musím autom dostať z jedného obchodu do druhého pre tú vec? Stojí mi napr tých 0,50 centov za to? A druhá vec...čas sú peniaze. Stojí mi zabiť iba 15 minut v obchode keď už môžem byť na ceste domov?
Keď to na teba príde, že ideš ,,ušetriť,, na centoch rozumne si to odôvodni, že cesta tam ťa vyjde drahšie ako pár centov ušetrených. Že chces mať viac kľudu, v zmysle nenahat sa z obchodu do obchodu.
Normálne si to povedz nahlas, keď sedíš v aute pred, po nákupe. Nastav si tak mysel.

Zvyšok užívania si peňazí myslím príde časom, keď sa NAUČÍŠ TY ovládať a spĺňať tieto mini ciele. Ty ich uchopis pevne a oni ti už nebudú rozkazovat.
Držím palce ✊🏼

elenka.k
14. mar 2024

ty máš našetrených pár tisíc - a si šetriaca ešte WAW - aj ja chcem byť -
👏

sroubek78
15. mar 2024

Asi máš nejaký blok, odporúčam osloviť Katku Trimmelovú (tu je link na fcb: https://www.facebook.com/groups/169459130399835...). Je úžasná, určite príde na to, kde v minulosti nastala chyba.

Strana
z2