icon

Ako prežiť z priemerného platu v dnešnej dobe?

Včera o 10:06

Ahojte. Potrebujem vaše rady.
Mame doma veľmi náročnú situáciu. Doteraz som žila s rodičmi kvôli tomu že som vela cestovala, bolo to výhodnejšie ako platiť zbytočný nájom.

Rodičia majú dlhoročnú krízu, aktuálne to vyzerá že dospeli k rozvodu. Musím si nájsť bývanie. Menila som robotu - čiže už aktuálne nemám vozidlo ( mala som služobnú na sukr. Účely )

Ako vyžiť z priemerného mesačného platu? Dostanem 1000€ v čistom. Nájmy sú 500€ minimálne, + si musím zaobstarať auto, pretože bez auta sa už dnes nedá.

Mám VŠ, ale dobrú prácu nájsť neviem. Naozaj netuším čo robiť. Ten tlak ktorý aktuálne cítim je enormný a som fakt zufala ..neberte to prosím ako sťažnosť. Naozaj len hľadám riešenia a chcem počuť reálne skúsenosti..

lienka.7
Včera o 12:54

@anonym_autor nebo treba veľa cestovať ale aj sporit...

annnnie19
Včera o 12:55

@anonym_autor Ak by som bola na tvojom mieste ja…ešte jednu brigádu resp. pracu by som si našla. A popritom hľadala lepšie platenú pracu alebo sa snažila posunúť v tej v ktorej som na lepšie platené miesto.

anonym_ab7376
Včera o 12:56

@anonym_autor si slobodná, bezdetná, môžeš sa za lepšie platenou prácou odsťahovať kdekoľvek aj za hranice. Alebo mať popri práci ešte brigádu, kým zoženieš niečo lepšie

autor
Včera o 13:02
@anonym_9b7e01

@lucik194 tak dost bezny plat aj na strednom Slovensku, hlavne u zien. Na to, ze zacina, to nie je zle. Takze casom to bude lepsie.
V BB jedna znama plati 700 eur za 3 izbak, ma 4 deti. Odisla od muza a este jemu dava 200 eur na hypo, co si brali kvoli domu. Pomaha jej mama, kamarati atd...ma plat ucitelky, okolo 1100 v cistom. Bez pomoci by neprezila...☹. Ale ona potrebuje 3 izbak, kedze ma 1 dospele a druhe takmer dospele dieta, potom este 12 rocne a 4 rocne.
Takze 1 izbak v malom meste, no skus este pohladat, mozno najdes aj nieco lacnejsie, ale nejdem mudrovat. Nie je to lacne, pretoze aj z prenajmu sa platia dane, aj zdravotka, takze aj ten, co prenajima, potrebuje zarobit.
Ja som po rodicovskej v roku 2019 mala na polovicny uvazok 320 v hrubom, teda cely plat by bol 640 v hrubom. Skoro nik mi neveri, ze to tak bolo. Z dnesneho pohladu, co viem dnes, mohla som radsej dat dieta do skolky na 4 hodiny a byt doma, este aj by sa mi to ratalo do "odpracovanych rokov na dochodok", lebo ta mzda bola tak o nicom, ze ani len do rokov sa mi to nezapocitava. Nadherne, ze? Ale sala som tomu sancu a poucila sa, otrocit nikde nebudem, pokial nebudem vyslovene musiet. To len k tomu platu este.

@anonym_9b7e01 ano bohužiaľ.. a musím povedať, že mame nejedného blízkeho známeho ktorý aj dnes zarába 700-800€. Ženy kt. Ostali samé kvôli nevere + dieťatko majú.. veľmi ťažké a velmi smutne ..

autor
Včera o 13:03
@annnnie19

@anonym_autor Ak by som bola na tvojom mieste ja…ešte jednu brigádu resp. pracu by som si našla. A popritom hľadala lepšie platenú pracu alebo sa snažila posunúť v tej v ktorej som na lepšie platené miesto.

@annnnie19 aktuálne to robím. Hľadám aj full time s lepším platom ale zároveň kým ho nemám posielam CV aj na “brigády” to nazvem. Som si vedomá že boli sviatky. Ale demotivuje ma, ako sa to vôbec nehýbe. Viem že to chce čas, len žiadne odpovede vzbudzujú otázky, že či robím niečo zle

anonym_372caf
Včera o 13:07
@anonym_c9f966

@anonym_372caf nové mesto nad váhom má mhd, ale inak je to tak malé mesto že prejde osoba aj peši.

@anonym_c9f966 To fakt? Skoda, ze tu byvam dlho a linka1, 2 bola zrusena davno. Ako sa dostanem z autobusovej stanice k mojmu bytu na Ceresnovej?

anonym_c9f966
Včera o 13:17
@anonym_372caf

@anonym_c9f966 To fakt? Skoda, ze tu byvam dlho a linka1, 2 bola zrusena davno. Ako sa dostanem z autobusovej stanice k mojmu bytu na Ceresnovej?

@anonym_372caf tak sa ospravedlnujem, ked som tam bola tak ešte fungovala. A ty máš očividne auto, takže sa dostaneš autom. Hádam keď si niekto hľadá byt na prenájom, tak si nenajde novostavbu na okraji mesta ako ty ale niečo bližšie ku práci. Ak nie, tak proste treba ísť bicyklom, peši, nájsť niekoho kto chodí autom podobnú trasu a prispievať mu. Či lepšie je nevyžiť a sťažovať sa? Nenapísala jediný dôvod prečo tak nevyhnutne potrebuje auto aj keď sme sa jej na to každá pýtali. Ju nedrží hypotéka, môže sa presťahovať do Ba, platiť výrazne menej za izbu v zdielanom byte a chodiť výlučne mhd. Však snáď hľadám možnosti ako to ide a nie ako to nejde.

anonym_94a0ce
Včera o 13:19
@madeincssr

U jedného z rodičov sa zatiaľ nebude dať, povedzme dočasne? Možno by to privítal aj ten rodič. Hlavne sa nedaj s autom nalákať na nové auto, ani žiadne úvery či splátky. Použiteľné nenáročné auto sa dá poriešiť aj do 2-3 tis.
Izba v zdieľanom byte. Ak sa zídu fajn, ohľaduplní spolubývajúci...

@madeincssr poraď auto za 2-3 tisíc. Kľudne aj pošli inzeráty. Ja kupujem zánovné a aj tak sa bojím že bude viac v servise ako na ceste.

anonym_3e4016
Včera o 13:22

Napr na Orave je tiež nájom od 450€ vyššie,mhd žiadna a práce malo,niektoré ste ozaj z lacného kraja.
Autorka-možností tu máš popísaných dosť ,stačí si len vybrať a odhodlat sa.
Ja mať 23 rokov,zvažujem zahraničie .Veľa šťastia !

mimaapeto
Včera o 13:26

v 21 rokoch som riešila hypoteku na byt na dedine... bola som sama , pracovala som v obchode a v tom čase som mala čistý príjem 400€ a dala som to ... hypo ti vyjde lepšie a platíš za svoje a nie za podnájom... pomaly sa postav na svoje nohy...

madeincssr
Včera o 13:28
@anonym_94a0ce

@madeincssr poraď auto za 2-3 tisíc. Kľudne aj pošli inzeráty. Ja kupujem zánovné a aj tak sa bojím že bude viac v servise ako na ceste.

@anonym_94a0ce to treba intenzivne v inzercii hladat a hlavne nemat velke naroky. Radsej mensie, s mensou vybavou a o to zachovalejsie s mensim najazdom, pokial mozno neburane. Nejake tipy obcas niekomu posielam, ale konecna obhliadka (s niekym skusenym) a najma rozhodnutie je na kupujucom. A ani nove auto nemusi byt bez potreby servisu (zarucne opravy). Anonymovi sa sprava neda poslat.

anonym_c9f966
Včera o 13:29
@anonym_372caf

@anonym_372caf ale veď pozerám že nie je zrušená celá mhd. Normálne je platný CP na stránke. Len nie hentie dve linky čo píšeš. Autorka píše, že u nich žiadna MHD nepremáva a ja som sa odvolávala na to. V čom sa teda mýlim? Klamú cestovné poriadky? Mňa to naozaj zaujíma nakoľko sa do nového mesta chystám.

anonym_b0ae7c
Včera o 13:40
@mimaapeto

v 21 rokoch som riešila hypoteku na byt na dedine... bola som sama , pracovala som v obchode a v tom čase som mala čistý príjem 400€ a dala som to ... hypo ti vyjde lepšie a platíš za svoje a nie za podnájom... pomaly sa postav na svoje nohy...

@mimaapeto Ako jej daju hypo, ked nema uspory? Tych 20% na byt zoberie odkial?
@anonym_autor Zdielana izba, hoci aj s cudzimi, dalsia praca, brigada, byvanie hladat blizko prace. Zvazit odstahovanie do ineho mesta s viac moznostami. Po skole som splacala este pozicku na skolu, mala som plat 500e, byvala som doslova v prerobenej pivnici za 200e (s dalsimi ludmi), ale bolo to 10min pesi od roboty. Postupne som sa pozviechala, plat sa zvysil, setrit som zacala od 20e mesacne, kazde odmeny, bonusy som si odkladala na rezervu. Ak sa dalo, privyrabala si. Plakanie ti momentalne nepomoze, treba zatat zuby, vzdat sa predstav o samostatnom byte, aute.

anonym_372caf
Včera o 13:43
@anonym_c9f966

@anonym_372caf ale veď pozerám že nie je zrušená celá mhd. Normálne je platný CP na stránke. Len nie hentie dve linky čo píšeš. Autorka píše, že u nich žiadna MHD nepremáva a ja som sa odvolávala na to. V čom sa teda mýlim? Klamú cestovné poriadky? Mňa to naozaj zaujíma nakoľko sa do nového mesta chystám.

@anonym_c9f966 MHD su taxiky. Preto je ich tu tolko. Hlavne netreba verit vsetkemu, co je na internete.

anonym_94a0ce
Včera o 13:44
@madeincssr

@anonym_94a0ce to treba intenzivne v inzercii hladat a hlavne nemat velke naroky. Radsej mensie, s mensou vybavou a o to zachovalejsie s mensim najazdom, pokial mozno neburane. Nejake tipy obcas niekomu posielam, ale konecna obhliadka (s niekym skusenym) a najma rozhodnutie je na kupujucom. A ani nove auto nemusi byt bez potreby servisu (zarucne opravy). Anonymovi sa sprava neda poslat.

@madeincssr ktoré značky v tejto sume odporúčaš a prečo si myslíš, že lacnejšie autá majú menší nájazd?

anonym_c9f966
Včera o 13:46
@anonym_372caf

@anonym_c9f966 MHD su taxiky. Preto je ich tu tolko. Hlavne netreba verit vsetkemu, co je na internete.

@anonym_372caf takže je tento cestovný poriadok platný od 14.12. 2025 na stránke SAD neplatný? Ja sa normálne pýtam.

barbie2023
Včera o 13:56
@anonym_autor

@anonym_c204bf nie.. mám len 23 rokov. Skončená škola, počas ktorej som síce pracovala ale išlo všetko na bývanie + strava. Aktuálne mám nový štart. Nemala som z čoho sporiť

@anonym_autor musíš vydržať. Niečo ťa to naučí. Proste si ten plat nenafuknes. Jedine nejaká brigáda popri Tom a stanoviť si čo je dôležité a čo nie 🤷 každý nejak začal.

madeincssr
Včera o 14:12
@anonym_94a0ce

@madeincssr ktoré značky v tejto sume odporúčaš a prečo si myslíš, že lacnejšie autá majú menší nájazd?

@anonym_94a0ce napis mi sukromnu spravu ked tak.

slavomira236
Včera o 14:41

@anonym_autor ja mam tolko s dvoma detmi a este aj odlozim nieco..ty sama vyzijes..

mimaapeto
Včera o 15:18
@anonym_b0ae7c

@mimaapeto Ako jej daju hypo, ked nema uspory? Tych 20% na byt zoberie odkial?
@anonym_autor Zdielana izba, hoci aj s cudzimi, dalsia praca, brigada, byvanie hladat blizko prace. Zvazit odstahovanie do ineho mesta s viac moznostami. Po skole som splacala este pozicku na skolu, mala som plat 500e, byvala som doslova v prerobenej pivnici za 200e (s dalsimi ludmi), ale bolo to 10min pesi od roboty. Postupne som sa pozviechala, plat sa zvysil, setrit som zacala od 20e mesacne, kazde odmeny, bonusy som si odkladala na rezervu. Ak sa dalo, privyrabala si. Plakanie ti momentalne nepomoze, treba zatat zuby, vzdat sa predstav o samostatnom byte, aute.

@anonym_b0ae7c spotrebný úver .... bežná prax aj ja som si tak brala ...

nikoletta1712
Včera o 16:10
@anonym_ed3973

@nikoletta1712 No skutocne, autorka je naozaj v zavideniahodnej situacii…🤦‍♀️
Vies, su aj ludia, ktori si to premysleli lepsie a maju aj nasetrene aj cestovali, len to treba pouzivat aj rozum 🙂

@anonym_ed3973 Len mám pocit z tvojho príspevku, ktorý patril autorke, že ty možno našetrené máš, ale ďalej ako za hranicami Slovenska, Češka, Rakúska si nebola…

anonym_94a0ce
Včera o 16:23
@slavomira236

@anonym_autor ja mam tolko s dvoma detmi a este aj odlozim nieco..ty sama vyzijes..

@slavomira236 ale máš DB a minimálne výživné od otca a rodinný príspevok.

anonym_ed3973
Včera o 18:05
@nikoletta1712

@anonym_ed3973 Len mám pocit z tvojho príspevku, ktorý patril autorke, že ty možno našetrené máš, ale ďalej ako za hranicami Slovenska, Češka, Rakúska si nebola…

@nikoletta1712 pocit mozes mat, realita je ina 🙂 O mne to vsak vobec nie je, pointou mojho prispevku bolo, ze sa da aj cestovat aj setrit, je mnoho moznosti, aby sa clovek potom nedostal do takejto situacie.

autor
Včera o 18:11
@anonym_ed3973

@nikoletta1712 pocit mozes mat, realita je ina 🙂 O mne to vsak vobec nie je, pointou mojho prispevku bolo, ze sa da aj cestovat aj setrit, je mnoho moznosti, aby sa clovek potom nedostal do takejto situacie.

@anonym_ed3973 zvládla som Paríž so všetkými atrakciami ( múzeá, eiffel atd ) na 6 dní za 200€ - v tom letenky. Bývala som 5 minút peso od veže. Že sa nedá za nízku sumu cestovať 🤓

anonym_ed3973
Včera o 18:19
@anonym_autor

@anonym_ed3973 zvládla som Paríž so všetkými atrakciami ( múzeá, eiffel atd ) na 6 dní za 200€ - v tom letenky. Bývala som 5 minút peso od veže. Že sa nedá za nízku sumu cestovať 🤓

@anonym_autor ok, ved ale kde pisem ze by sa nedalo cestovat za nizku sumu? Tak si pochopila moje prispevky? Ved tie su prave o tom, ze sa to da, ak clovek chce 🤷‍♀️

anonym_f0155a
Včera o 18:19
@anonym_autor

+ väčšina z vás ani nemá prehľady o cenách nehnuteľnosti v prenájmoch. Pred tým ako sa začnete vyjadrovať ako NIE JE MOŽNÉ tolko platiť, si skúste spraviť všeobecný prehľad.

@anonym_autor myslím, že prehľad o nájmoch mnohe máme - mnohé z nás byty aj samé prenajímajú. To skôr ty tu nemáš prehľad o realite (nechcem vyslovene spomínať finančnú gramotnosť), keď chceš z toho štartovacieho platu, čo momentalne zarobíš, platit samostatný najom plus auto a ešte aj slušne žiť.

Mi nevrav, že v malom meste typu Dunajska Streda, Nové Zamky, Kolárovo, atd, sa nevieš prejsť do prace a spat domov. Tak o čom ma byt tato diskusia keď na každý príspevok odpovedas len nechcem, nedá sa? Potom ozaj len šup za lepšou pracou za hranice - btw. ak skončíš v nejakom veľkomeste mimo SR, tam zo začiatku na 99.9% tiež budeš žiť v zdieľanom byte a bez auta.

wiliam3royal
Včera o 18:24

@anonym_autor nemala si zbytocne vela cestovat, minat peniaze..., mala si si peniaze odkladat, zadovazit si vlastne byvanie... Co mas dnes z toho ze si tak vela cestovala? Fotografie a zivotne linie na socialnych sietach..., to je vsetko, realita ta vsak tvrdo dobehla, ano najmy su dnes drahe ale keby si to riesila skôr, nemusela si dnes byt na ihlach, tak odid do krajin kde je to lacnejsie alebo zarobis podstatne viac...

anonym_cbe19d
Včera o 19:00

Strasne sa smejem ako hejtuju cestovanie (zrejme ludia co boli najdalej vo vedlajsom meste🤣). A po dalsie ako hejtuju autá (vraj žrút peňazí). Keby nemám auto, precestujem oveľa viac peňazí, plus stratím more času. Kúpiť spoľahlivé auto na začiatok sa dá za 3-4tis. Hlavne mestske auta su lacne a spolahlive, aj ked starsie. Cesta do práce autom ma vyjde 5€, keby tam idem busmi (1 prestup)-denne by to bolo 10€.

viestta
Včera o 19:09
@wiliam3royal

@anonym_autor nemala si zbytocne vela cestovat, minat peniaze..., mala si si peniaze odkladat, zadovazit si vlastne byvanie... Co mas dnes z toho ze si tak vela cestovala? Fotografie a zivotne linie na socialnych sietach..., to je vsetko, realita ta vsak tvrdo dobehla, ano najmy su dnes drahe ale keby si to riesila skôr, nemusela si dnes byt na ihlach, tak odid do krajin kde je to lacnejsie alebo zarobis podstatne viac...

@wiliam3royal dieca ma 23 rokov, co myslis kolko mohla sporit popri skole? Aj penazi aj casovo. Keby od matury odkladala mesacne stovku, tak ma 5 x 12 x 100€. Za to by urcite mala vlastne byvanie 🙄

mirkam3
Včera o 19:45
@wiliam3royal

@wiliam3royal ty vies, že ona ma 23r a len nedávno skoncila VŠ? Ale pobavil si 😂😉. Tiež si myslím, že mohla radšej zainvestovať do vlastného dvojizbaku niekedy okolo r2010, ten by vtedy kúpila výhodnejšie nez dnes.🙈