Ako riešiť financie vo vzťahu bez manželstva?
Nikdy sme sa nevzali (obaja to považujeme za bezpredmetné), narodil sa nám syn, no náš vzťah je na bode mrazu. Žijeme spolu, správame spolu, ale okrem toho si nijak neprejavuje náklonnosť, lásku, atp. Finančne však väčšinu ťahám ja, nájom, stravu, dieťa. Je mi ponizujuce od neho pýtať, tak platim z rodicaku čo zvládnem. Mal by sám chcieť a podieľať sa na financiách, nie? Niekedy rozmýšľam, že či je naozaj tak obmedzený, že mu to neťukne. Vseobecne je zvláštny, napr. ani vo vzťahu nemal potrebu na veľké prejavy lásky, nie to ešte teraz. Zaraba fajn, nechcem však aby sme prišli do fázy, kedy by sme sa mali rozprávať o výživnom, pre mňa je odlúčenie a striedavka ako koniec sveta. Nechcem si dieťa pohadzovat do puberty. Čo ďalej?
Autorka, a prečo o tom nediskutujes s priatelom?
Každý deň je horší a horší, tápam v akejsi melancholickej depresií a rozmýšľam, čo všetko mohlo byť inak...ale už ako keby nemám energiu robiť zmeny.. starostlivosť o dieťa, tento chlap, ktorý s nami len žije...je toho príliš
@zmrzlinka2021 nemá záujem.
@stanulienkat mozno sa tu nejaky pedagog inspiruje😁 a niekde aspon ku koncu roka s dievcatami preberie vsetko od toho ako vznikaju deti, s kym si maju rodit a kedy az po ako ma fungovat partnersky/manzelsky zivot
Nuž, keď obaja považujete inštitút manželstva za bezpredmetný, pravdepodobne spoznáš jeho zmysel a význam. A žiaľ, utrpí tým zase len dieťa.
Pozri je pekne, ze si dokazala vsetko kedysi tahat sama a nepotrebovala ho.. ale veci sa zmenili ... vyries si financie, zapajaj ho do starostlivosti, kludne nech ostane po roku doma a ty pojdes do prace...nech je aspon trochu uzitocny a buduje si vztah ku dietatu...
tak var len sebe a dieťaťu, per sebe aj dieťaťu, povedz že pre neho nemáš. Čo ti poradiť, keď nekomunikujete? Ale asi si si sem prišla vyliať len srdiečko ako mnohé zakladateľky diskusií...
@emlaju ja nepovažujem za dôležitú informáciu, či sú zobratí, alebo nie pretože sobášným listom by sa z neho nestal zodpovedný a charakterný chlap. To by taký bol aj bez sobasneho listu. Je veľa mužov, ktorí nie sú zobratí a príkladne sa starajú o partnerku aj o dieťa. Toto je primárne zlý výber partnera.
@anjelicek26 navrhla som presne to, bez odozvy. Veľmi sa bojím, že moje dieťa nebude mať kompletnú rodinu, veľmi sa bojím, že ostanem sama na všetko...
autorka, kolko ma dieta rokov?
Milá autorka, najvyšší čas dospieť. Nemôžeš byť hlúpa keď si zarábala nadštandardne, prečo sa vo vzťahu tak správaš? Ten ujo čo s vami býva je otec dieťaťa a má povinnosť sa o neho starať aj finančne, bývanie asi tiež nie je zadarmo a o sexe pomlčím.
Autorka ale ty uz si sama na vsetko... to, ze tam je on "pritomny" ale nepomoze, nespolupodiela sa, nefunguje... je ti na dve veci... je to len na efekt... aj tak je vsetko na tebe, ziadnu zmenu nepocitis... Bohuzial ten krok - natvrdo mu povedat, ako sa veci maju a co kolko bude platit, kde potrebuje potiahnut, tomu sa uz vyhnut neda, ked mu to samemu nedojde (alebo aj dojde, len to ignoruje, lebo mu to vyhovuje)
Dieta neprislo ako blesk z jasneho neba, museli ste mat nechraneny sex pri ktorom ste boli obaja. A ak si nadstandsrdne zarabala asi nie si blbka aby si nevedela ako sa robia deti.
Chapem ze ti je smutno, ze nemas energiu a ze riesit financie v takomto vztahu je ponizujuce. Aj pre mna by bolo.
Len tvoje dieta uz ma nekompletnu rodinu. Pre teba je kompletna rodina asi mama otec a dieta a je primarne o pocte clenov, ja som z nekompletnej (otec zomrel). Sesternica je z kompletnej (otec alkoholik, oddelene spalne, vztahy na bode 0) a vies co? Mama nam dala tolko lasky ze sesternica mohla len zavidiet.
@januska12323 nemyslím si, že som hlúpa. Vždy sa snažím robiť veci tak, aby bolo všetko v poriadku. A nepríde mi v poriadku, ak dieťa vyrastá v nekompletnei rodine..takto to v sebe mám...to, že s ním mám dieťa, už nezmením..
@cookie29 rok a pol
@really8 dieťa prišlo ozaj nečakane, zlyhala antikoncepcna metóda. Naschvál nepíšem viac, neprajem si, aby ma tu niekto spoznal. Ďakujem za pochopenie.
@zmrzlinka2021 toto všetko čo si opísala, sa ma robiť na pôde kostola,nie v štátne inštitúcii. Prehlbovanie viery v boha nemá čo robiť v štátnej inštitúcii, preboha. Ved uz trocha sudnosti. Hlavná vec že panbičkári sú proti sexuálnej výchove na skolach, ktorá je miliónkrát prirodzenejšia pre človeka, ako imaginárne veci. Takže stále sa zakladajú na modrom koníku takéto témy aj vďaka panbičkárom.
@really8 ďakujem, máš pravdu vo všetkom... Snažím sa pozviechať, vravím si, že toľko ľudí je na tom naozaj zle a ja sa tu rucam... Len už jednoducho chcem lepšie dni, chcem vstávať s tým, že sa teším, že som vstala...nie žiť takto.
@anjelicek26 ďakujem, aj ty máš pravdu. Je to neodvratne, skúsim si s ním sadnúť. Ak po tom všetkom bude chcieť ísť, tak nech pôjde.
Naozaj sa snažím nájsť v sebe silu kvôli synovi, odkedy sa narodil neexistuje vec či človek, na ktorom záleží viac..
Ešte aby ste pochopili, prečo je pre mňa ponizujuce žiadať ho o peniaze...jeden mesiac mi poslal polovicu prenájmu, s tým, že som poďakovala, vravím, že takto by to malo byť a on že prečo, veď neje toľko čo my, energií minie menej.. a vyhadzoval mi to na oči pri maličkostiach, či som vraj nevďačná, že sa mi ničím nezavdaci a pod. Ja nezvládnem takýto druh komunikácie, osočovanie, urážanie, pripadám si ako idiot. A radšej to nechám tak.
Vidis. A ty riesis kompletnu rodinu. A jeho pohlad je on a vy dvaja. Pre neho nie ste rodina. Je to velmi smutne a krute ale samym dvom vam bude lepsie. Ked toto nebudes mat na ociach denne….
Sadnite si spolu a porozprávajte sa o financiách, spočítajte si priemerné mesačné náklady a koľko % z vášho spoločného príjmu na nich potrebujete.
Založte si bezplatný samostatný účet na spoločné výdavky a naň posielajte trvalým príkazom dohodnutú sumu. K účtu vydať bezplatne 2 karty pre každého na spoločné nákupy, na účte nastaviť trvalé príkazy na energie, réžie a domácnosť.
Osobné veci (mobil, poistky, zábavu, koníčky) si bude každý platiť zo svojho účtu.
Dieťa je spoločné, takže otecko by mal platiť aj časť nákladov na dieťa, nie len to čo on zje. Keď by býval inde tiež by platil energie+nájomné, zadarmo by nemal bývanie.
Je načase postaviť sa tejto otázke čelom. Či vládzeš alebo nie, či si vyčerpaná alebo nie. Toto nie je koniec sveta. Mať poriadok vo finanćiách znamená mať istotu aj keď sa ti niečo stane. Sadnúť a nastaviť nové pravidlá. Polovica nájomného, strava, čistiace prostriedky, odteraz každý mesiac na osobitný účet kde budeš niečoposielať aj ty. .. a neďakovať. Keď sa mu to nepáči, nech si hľadá podnájom a to bude čumieť koľko minie. Ako ti vôbec môže byť blbé pýtať financie na život v spoločnej domácnosti a nato že prispieva na vlastné dieťa? Stratiť veľmi nemáš čo, v najhoršom sa budeš naťahovať o alimenty na ktoré máš nárok. A ak dôjde k najhoršiemu, že chlap odíde máš čistý stôl a vieš začať s niekým iným kto za to stojí. Mám kamarátky ako Ty čo ťahali kopec vecí samých a ver mi, že nedopadli dobre.
@really8 je mi do plaču, keď mi to takto na priamo niekto "flusne" do tváre ..
@maranco bola by som nekonečne vďačná, keby toto prebehlo, ale bez šance. K tomu ho nedokopem.
No a čo keď ti je do plaču. Pozbieraj sa a zabojuj o svoju česť, hrdosť a dieťa. Zatiaľ ťa má na úrovni slúžky, ale sa ma si sa do tejto úlohy postavila.
Autorka,
ale on s tebou nemal zaujem sa viazat, tvorit rodinu. Uz nechcel uplne zdupkat ked si otehotnela, ale proste s tebou neratal do zivota a teraz sa snazi o to, aby si to bola ty, co "ho opustila" a on bol tym chudacikom.
Vy nemate problem len peniaze ale celkovo nefunkcny vztah, odlisne smerovanie. On kym s tebo len randil a vyuzival ta, jemu bolo dobre, ale nechce s tebou nic viac.
* K tomu ho nedokopem. *
Keď s tým nesúhlasí tak sa ho spýtaj čo on navrhuje, ako si predstavuje spoločné fungovanie.

@stanulienkat Lenze podstata krest. nabzenstva nie je "oboznamovanie sa" ale budovanie viery a vztahu s Panom Jezisom u dietata. A nie, ludia, co veria nepatria do stredoveku. V mojom okoli mam vela mudrych ludi, ktori su veriaci. Nemyslim "nabozenskych ludi", ale ludí, ktorí realne aj tak ziju, sú ohladuplni, laskavi a zasadne nič nechcú mat spolocne s ludmi ako kuffa a podobny odpad