icon

Ako riešiť financie vo vzťahu bez manželstva?

22. apr 2024

Nikdy sme sa nevzali (obaja to považujeme za bezpredmetné), narodil sa nám syn, no náš vzťah je na bode mrazu. Žijeme spolu, správame spolu, ale okrem toho si nijak neprejavuje náklonnosť, lásku, atp. Finančne však väčšinu ťahám ja, nájom, stravu, dieťa. Je mi ponizujuce od neho pýtať, tak platim z rodicaku čo zvládnem. Mal by sám chcieť a podieľať sa na financiách, nie? Niekedy rozmýšľam, že či je naozaj tak obmedzený, že mu to neťukne. Vseobecne je zvláštny, napr. ani vo vzťahu nemal potrebu na veľké prejavy lásky, nie to ešte teraz. Zaraba fajn, nechcem však aby sme prišli do fázy, kedy by sme sa mali rozprávať o výživnom, pre mňa je odlúčenie a striedavka ako koniec sveta. Nechcem si dieťa pohadzovat do puberty. Čo ďalej?

really8
22. apr 2024

To ti verim. Je to uplne normalne. Musi to byt velke sklamanie, ani si to nedokazem predstavit. Je mi to luto. Dostala si tu rady, mozno to bude najtazsii krok ktory si v zivote musela urobit ale o to pysnejsia na seba budes. A tvoje dieta nieskor tiez.

pleja
22. apr 2024

Ak na nič nepristúpi, podaj na súd žiadosť o alimenty.

autor
22. apr 2024

@pleja on by sa vrátil zrejme k mame, alebo by si našiel nejakú inú a ja by som ostala sama so synom...neber ma zle, položila by som za neho život, sama by som nejedla, aby mal...ale aký je to život osamote? Neviem si predstaviť teraz pri dieťati nadväzovať nejaký nový vzťah, zase od začiatku.. pre mňa nepredstaviteľné. Naťahovať sa po súdoch, to vôbec nie je pre mňa, nie som ten typ človeka, radšej ústupim a mám aký taký pokoj..

maranco
22. apr 2024

@pleja do dvoch rokov dieťaťa môže žiadať aj výživné pre nevydatú (slobodnú) matku

autor
22. apr 2024

Mne to príde úplne šialene, naša situácia...nemal by mať chlap v sebe niečo také, ako že sa postará o rodinu? Alebo aspoň o potomkov ..ja siaham čoraz častejšie na svoje úspory, aby syn mal všetko, ale nie sú nekonečné...dokedy mám toto trpieť

autor
22. apr 2024

@really8 ja to strašná bolesť, taká beznádejna

0silvia0
22. apr 2024

Prepáč, ale tieto výlevy o tom, čo by mal chlap robiť a prečo to ten tvoj nerobí, sú irelevantné. Skús si to celé zracionalizovať a niečo aj podniknúť.

heleninamama
22. apr 2024

@stanulienkat Neviem, prečo tu pletieš náboženstvo. To z nikoho idiota neurobí. Táto žena je zrejme neveriaca, keďže žila a sexovala s chlapom bez záväzkov a pokojne porodila nemanželské dieťa. Jedine, že by kvôli viere nešla na potrat a teraz si vychutnáva plody svojho rozhodnutia. Kľúčové je, že dieťa plánované nebolo, chlap ho nechcel a tak sa k celej veci aj stavia. Nemá potrebu na dieťa prispievať a ani na jeho matku. Považuje za jej problém, že ona kvôli dieťaťu nepracuje. Nevníma ich totiž ako svoju súčasť.
Záchrana rodiny je v tomto prípade smiešna, keďže žiadna rodina tu nebola a nie je. Rodina totiž nevzniká tým, že dvaja sa spolu náhodne vyspia a žena otehotnie.
Chybou autorky je, že je príliš mäkká a namiesto rozumu používa len city a hlavne, nevie existovať sama. Potrebuje chlapa, a keď nie je k dispozícii poriadny chlap, tak zoberie hocičo, aj jeho atrapu, len aby nebola sama. Keby sa s ním aj rozišla, nájde si obratom takéto istého alebo aj horšieho, zas porodí nemanželské decko v snahe o akúsi ilúziu rodinu a pripútanie si muža a takto pôjde dookola, kým jej maternica bude slúžiť. Je zbytočné jej radiť rozchod. Pre mňa sú takéto ženy totálne hlúpe a je absolútne jedno, či sú veriace alebo nie. Tu dokonca nepomôžu ani školy, to je proste vadný softvér. Normálna žena, keď cíti, že chlap ju nemiluje, ani dieťa, otrasne sa k nim správa... ide preč, dorieši veci súdne, dá sa dohromady a funguje sama s dieťaťom.

subartic
22. apr 2024

autoka dokedy to dopustíš dovtedy to bude trvať. Urobila si veľmi veľa chýb vo vzťahu s ním a pokračuješ v nich . Muž ti takmer neprispieva ale ty by si mu dala všetko aj keby si ty nejedla wtf ? Sebeláska ti nič nehovorí ? Začni u seba. Urob posledný rozhovor s ním , keď nepomôže , dieťa daj do jaslí a ty choď do práce , jeho sa zbav. To nie je muž pre život . Počase príde niekto iný . A dporučujem ti terapiu u psychológa, dlho som tak submisívnu ženu nazažila.

autor
22. apr 2024

@0silvia0 viem. To len pomimo toho, ja vôbec nedokážem pobrať, že sa niekto môže takto správať.

mamina7070
22. apr 2024

v prvom rade psycholog/psychiater ty potrevujes liecbunaspon na cas nepozeras sa na veci racionalne

ty okradas vlastneho syna a nicis mu zivot tymto pristupom a tym ze tivis a staras sa o darcu spermie ktory ho vlastne nechce a nechce ani teba len ta vyuziva

ja tiez nechapem ako sa matka moze takto spravat voci vlastnemu dietatu ze uprednostnuje chlapa co ich vlastne nechce a len munvyhovuje ze ho zivis a ked prestane pojde o dum dal

autor
22. apr 2024

@mamina7070 dieťaťu nič materiálne nechýba. Vôbec nič. Jediné čo chcem vyriešiť, lebo viem, že to nie je správne, aby mal mňa, aby som bola v poriadku. Viem, že takto sa ďalej nedá.

autor
22. apr 2024

@subartic psychológa zvažujem, neviem, či som submisivna, alebo len nedokážem byť taká trpká, zlá..

subartic
22. apr 2024

ale ty si submisívna. Presadenie vlastných oprávnných záujmov sa nespája so zlobou a trpkosťou , ale s úctou k sebe. Kde ju preboha máš, kde si ju zabudla? Máš sa ty vôbec rada alebo si večná trpiteľka? Ako ja som veľmi prorodinná , ale takéhoto partnera by som vykopala z bytu a to doslovne. Musíš zmeniť softér v hlave, nastavenie k životu a chrániť seba a svoje dieťa.

katka700
22. apr 2024

@stanulienkat No veď, preto som napísala "akože emancipacia". Aj tu na koni čítaš názory ze "hanba by ju fackovala keby za seba nechala platiť na rande". Baby chcú byť tak nezávislé že sa sami stavajú do pozície "sugar mommy" a vyberajú si lakomcov či neschopakov nevhodných do vzťahu. Chlap má byť chlapom a k tomu patrí aj schopnosť v rámci možností finančne ťahať rodinu (tým nemyslím opačný extrém keď chlap drie v 2 robotach a zenuska má náplň práce soping, kadernícky, fitnesko a nechtíky) v období keď sa žena stará o bábätko.

mamina7070
22. apr 2024

tvojmu dietatu chyba otec a tebe partner to co mas doma je len parodia
potrebujes hlavne ženit myslenie a vymanit sa z pozicie obete a tejto pseudoemancipacie

takto sa otec a partner nesprava a je to aj chyba zeny ze mu to omoznuje

ropucha6
22. apr 2024

Naco je dietatu otec, ktory je len pritomny? A tebe taky muz? Na nic, akurat si z toho na nervy. Rozumiem, ze nejake diskusie uz prebehli. Ak naozaj on nema potrebu sa zapajat a postarat sa o vas dvoch, tak by som ho poslala naspat k matke. Tu nejde o to, ze ty to zvladas (aj ja to zvladam), ale stat sa moze hocico a ak naozaj nie je zaujem, tak nie je o com. Nebudes prva ani posledna s vyzivnym, aspon mas sancu najst casom niekoho lepsieho.

katka700
22. apr 2024

Autorka keďže si pred dieťaťom bola na vyššej pracovnej pozícii submisivna zrejme nebudeš. Ty si submisivna len vo vzťahu s tým hajzlikom. Keby sa ťa niekto pokúsil takto zneužívať v práci nenechala by si to tak. Otázka je prečo sa necháš zneužívať debilnym chlapom. Na záchranu vzťahu treba dvoch ale podľa toho čo si napísala si vzťah nikdy nemala. Ten chlap je s tebou bol len preto že si mu pripadala atraktívna a ako bonus má bývanie, stravu a vysoký životný štandard skoro zdarma. Teraz nastala situácia kedy by mal financie potiahnuť on. To sa mu už nepozdáva, preto ten chlad a odmeranost. Priznaj že si spravila chybu, však on tak veľa nezje, ďalej všetko plat a on ti veľkoryso odpustí. Aspoň dovtedy kým sa neminie tvoja finančná rezerva.

cookie29
22. apr 2024

autorka, prepac, pises ze by si zivot dala za dieta... ale prikladom mu nepojdes? Ten tvoj chlap nie je normalny, prepac. Netusim ci len kreten, alebo nejaky PN a pod, to uz je totalne jedno, ale dieta vnima vase spravanie, ako sa Ty spravas k nemu a on k Tebe. Neviem ci mas chlapca alebo dievca a je to jedno, ale si predstav, ze by si sa raz mala pozerat ako sa Tvoj syn takto sprava ku zene alebo ako Tvoja dcera nechava so sebou zametat... vyber si, myslis ze budu stastni? nechcem Ti davat pocit viny, ale bohuzial aj toto ma totalny dopad...

nikyball
22. apr 2024

@zmrzlinka2021 presne a vidis, ona sa ponižovat nebude a on bez chrbtovej kosti s cistym svedomim sa ponizi a este na tom zarobi :D takze kto je na tom lepsie :D

hipollita
22. apr 2024

Ahoj, je mi luto ked taketo nieco citam. Ale ak ti je hlupe od neho pytat peniaze, tak to skus nepriamo. Nechod nakupovat jedlo ty, ale posli do obchodu vzdy jeho so zoznamom. Taktiez nejake plienky a podobne by som posielala jeho nakupovat a takto by ti zostali nejake peniaze a zaroven by sa musel aj on nejako financne podielat…Nevidim dovod, preco by to nemal robit ked je to aj jeho dieta a zjavne nie z vlastnej vole si musela zostat na materskej a na rodicaku. Plati vlastne on vobec nieco? Ja by som to netolerovala aj ked nie ste manzelia, byvate spolu a mate spolocne dieta. Tak minimalne naklady na tieto 2 veci by mali byt nejako rozumne prerozdelene a jedlo teda nech si robi a kupuje sam ked teda vsetko prepocitava :D

enmery
Autor odpoveď zmazal
liz_lemon
22. apr 2024

prepac, ale ty kde si nechala rozum? najprv platis skoro vsetko ty, lebo zarabas viac, zijes s clovekom, ktory ta nema za nic, ani len nema snahu, ze by ti to teraz vratil, ked si bez prijmu, a este s nim aj spis? ty si asi o sebe myslis, ze si nezavisla zena, ktora sa predsa nebude ponizovat, ale pritom si vyuzivana z kazdej strany
kompletna rodina je super, ale nie pri takomto vztahu, kde sa citis frustrovana

venom19
22. apr 2024

To vase dieta ma v ockovi pekny vzor ako sa spravat k zivotnej partnerke. Ja by som darmozraca nezivila, nech ide kade-lahsie, sudne bude platit vyzivne a vy mate o darmozraca menej.

mamina7070
22. apr 2024

btw a on je uvedeny v rodnom liste? mne to smor pride ze ty nevies zit sama preto sa ho tak drzis a nie kvoli synovi

katkazocele
22. apr 2024

@stanulienkat lepšie vyučovanie náboženstva o imaginárnych bytostiach ako sexuálna výchova o to ako aj Muž môže otehotnieť 😉

venom19
22. apr 2024

Snazim sa ludi nesudit..dieta sa pritrafilo, ok, dieta je za mna velky dar......ale ozaj ma zaujima a nechapem, ze co zeny nuti drichmat s takymito individuami

really8
22. apr 2024

@katkazocele preco hned takyto debilny priklad? O sexe a otehotneni sa da hovorit aj inak. Len vy musite hned ist do extremu.

januska12323
22. apr 2024

Za dieťa by si dala aj život? A kde je tá sila keď máš pýtať od jeho otca peniaze, ktoré mu právom patria? Čo také sa stane keď odíde? Nemá ťa rád, nie je dobrým príkladom dieťaťu, neplatí za bývanie, energie a ty mu ešte robíš slúžku. Po jeho odchode ušetríš za energie, jedlo, nebudeš musieť počúvať debilné reči a ešte dostaneš výživné. Ale nie radšej úplná rodina, ktorú nemáte ani teraz.

pleja
22. apr 2024

Život osamote je ťažký, ale môže byť plný sebaúcty, pocitu odvahy že som to zvládla. Nenechala som so sebou zametať. Ale zdá sa, že ty na potvrdenie svojej hodnoty potrebuješ chlapa. Daj si dohromady čo tu píšeš: dýchala by si zaňho? nejedla by si? Fakt, to ti taký ne-chlap stojí za to?
Takého by som rýchlo vyprevadila k mamičke, veci by som za ním vyhádzala a večer by som strieľala ohňostroje že som sa zbavila príživníka.
No a čo keď nie si na súdy, Vieš koľké neboli? Ber to ako lekciu v živote. Nie si prvá ani posledná.
Ty nebojuješ (len) za seba, ale aj za dieťa a to by ti malo stáť za to. Ale prosím ak ho aj vyhodíš nenasťahuj si hneď podobného do bytu. Na vzťah budeš zrelá až keď si budeš vážiť samu seba a keď nájdeš akú takú hrdosť.