Ako riešiť nefér asignáciu dedičov pri hypotéke?
Dobrý deň. Mám dilemu. S priateľom plánujeme sa brať ale je tu jedna nevyriešena otázka. Býva u mňa, on má svoj byt na hypotéku. Vďaka mne má + 650€ mesačné z nájmu, z ktorého platí inkaso za svoj byt, za moj byt a svoju hypotéku. Nie je lakomý. Mám však dilemu. Mám byt bez hypotéky. Keď sa zoberieme a zomriem (sme zdraví, ale človek nikdy nevie) tak môj byt dedí on ale keby sa mu niečo stalo tak jeho byt by som nededila ja ale jeho mama keďže v poistke hypotéky ako aj v 3.pilieri je uvedené jeho mama. Príde mi to nefér. Nie je to sebecké, keď mu navrhnem aby si dal opraviť meno v tých poistkach (nie teraz, až keď budeme manželia)? Hypotéku bral ešte predtým ako sme sa spoznali. Tak preto tam figuruje jeho mama, to chápem.
@kitycat ako som sa dostala ja k môjmu bytu? Prečo vás to zaujíma? To predsa nie je témou diskusie. Drela som v zahraničí 6 rokov! Predstavte si. Nikto mi nič nedal zadarmo.
@veselo_neveselo
@rachel36a konečne normálny komentár. Ďakujem.
ak planujete mat dieta, tak aj tak zdedi dieta po vas vsetko a nie rodicia. A samozrejme, automaticky si staci prehlasit v poistkach, 2-3.... piliery a vsade dedica na manzelku/manzela. TO nie je ziadna veda a urcite by som to doma navrhla. Nevidim dovod, ked je zenaty aby to ostalo na rodicov.
Ak nie su deti, dedi aj rodic, nie len manzelka..
@karolinakr_ba to som nevedela, ďakujem. Dieťa plánujeme.
@karolinakr_ba ale aj to sa dá vyriešiť závetom
Možno sa mýlim, ale majetok získaný pred manželstvom nie je po uzavretí manželstva automaticky spoločný. A ak nebudú deti, oba byty dedia rodičia, ak budete v jednej domácnosti tuším 10 rokov, až potom má nárok I manžel/ka.
Predmetom tejto diskusie je, ze uz pochovavas seba a frajera a chces jeho byt. Otras
@karolinakr_ba a ak sú deti? Dedí manželský partner, deti a rodicia už nie?
Kúpte si spoločný byt a tvoj daj tiež do prenájmu...lebo ak on bude bývať v tvojom byte, v prípade rozvodu ho musis vyplácať zo všetkých rekonštrukcií a kupy nábytku atd.. co ste počas manželstva zrealizovali.
Autorka síce ti už vysvetlili zmysel poistky pri hypotéke.
Ale ja poviem iné....
Dohodnite si to, on si to ani nemusí uvedomovať, že ty nad tým premýšľaš...
Takéto veci sa prepisujú, keď k tomu prichádza. Čiže možno po svadbe ťa všade uvedie... To nevieme...
A platí čo som to aj vyššie napísala, že máte sa o Tom porozprávať. Nie domýšľať si, že druhé.u hocičo dôjde samému 🤷♀️
@cafelatte ano, tak. Manzel a detiX
Nemas co riesit. A uz vobec noe tu s cudzimi ludmi. Podla mna je normalne,ze jeden druheho zaistite ak by sa nieco stalo. Ved na to sa idete brat,aby ste spolu zdielali vsetko. Je to vymysleny problem ,ale asi sa mas dobre ak potrebujes zatazovat hlavu😉

@monsterablue dieťa plánujeme mať