Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:
Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).
Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.
Ďakujem a budem vďačná za každú radu.
@user62056819 davala screeny z vub apky zo zostatku uveru, to uz zmazala
@user62056819 nikde nenapísala názov banky hoci sa na to viackrát pýtali, ale priložila časť výpisu aj snímky s poskytnutého úveru z ktorých je jasné že je to VÚB.
Precital som to a okrem pobavenia a zasnutia som zistil, ze na Slovensku vznikol novy literarny zaner. Sci-Fi, ci Fantasy lit. pozna kazdy, tento zaner je Fin-Fa = Finančna Fantastika . Toto by mala byt povinna literatura na zakladnu financnu gramotnost . Kapitola s nazvom :
Spekulantstvo = cesta do pekla
akurat teraz som zahliadla na fb skupine nepreberaci, ze su obvineni dvaja ludia chalan s priatelkou z falsovania vypisov, zneuzivania listin vub a tatrabanky, dokonca maju aj maleho syna. Nabrali pozicky a nedokazu splacat, vybavovali pozicky pre inych, dokonca zneuzivali peciatky firiem..Je na nich vypisane trestne oznamenie a tiez to bolo sumy ako v tomto pribehu, tak bud takto vedia oklamat banky viaceri, alebo je to mozno aj autor temy
@klementinka58 inak, to som si aj ja pomyslela, či tu autorka len nehľadá nejaký návod, ako sa z toho vyvliecť a podobne, že si je vedomá podvodu a hľadá cestu von.
@klementinka58 a sme doma. To bude tuto autorka s priateľom. Preto sa ho celý čas zastávala a potom ušla z diskusie . Asi si myslí, že keď zmaže účet, tak ju policajti nedohladajú , že toto ona písala.
@klementinka58 prosím ťa v ktorej skupine nepreberaci to je?
Ďakujem
@klementinka58 takže im hrozí basa, nakoľko sú to úverové podvody
Vy ste tu akí Colombovia 👍🙂😃
@maranco nepisu to tak konkretne ako sfalsovali vypisy uctu, len ze falsovanie vypisov z vub a tatrabanky, zrejme pouzili peniaze firuem aby vyzerali ako bonitni klienti. skoda, ze konkretne nepisu, normalne ma to zaujima ako sa da tak oklamat system, ved nevyzera ako IT maniaci
@klementinka58 mňa zaujíma na výpise tých 105 × ePlatby VUB, čo s tým robili keď toľko platili v eshopoch.
@maranco mohli to byt podla mna aj nejake nakupy z firemneho uctu ak sa tvarili, ze maju firmu. Netusim naozaj ci firmy nakupuju tovar takto
ktovie ako to bolo podla toho opisu vobec netusim 🙂 ja som v takychto veciach neznala 🙂
@klementinka58 podľa opisu to vyzerá na Vrchní, prchni! Vydávali sa za iné firmy a zinkasovali peniaze ktoré patrili firmám.
@maranco ale zeby im nejaky podnikatel previedol tolko penazi na ucet? ci to vkladali v hotovosti
a mozno tuto temu zalozila frajerka oklamaneho nimi.
@klementinka58 niee, toto tu bola urcite frajerka toho podvodnika, ved sa snazila ho (ich) z toho vysekat, hladala sposoby, kde mohla chuda VUBka pochybit 🤣🤣 necitala som to cele este, ale pan pisal, ze vystavovali falosne faktury, zneuzivali udaje jeho firmy aj peciatky, cize podla mna vystavili faktury za podvedeneho majitela, len tam dali asi svoje c.u. a tak sa obohatili - ze platiaci nevedomky poslali peniaze nie majitelovi firmy, ale im na ucet. Preto dava zmysel aj ten VIP ucet a osobny bankar (lebo vysoke prijmy a obraty). 🙄 Jasne, s 90 eur prijmom mesacne... Sadnem si k tomu o chvilu a docitam cele
@heidi4 jaaaj tak potom mohlo byt tych nakupov cez eshop 105 ci kolko a pri takom prijme sa rychlo dostali ako bonitni klienti, mozno aj preto osobny bankar nedviha lebo uz je v tom zapletena policia. A pri bonitnych klientoch aj uvery im daju bez skumania prijmu tusim to niekto spominal. a uvery zrejme brali kvoli tomu, aby vyplatili typka co podal trestne oznamenie.. tam je este aj ich mailova komunikacia v obrazkoch uvedena
@klementinka58 podla mna to bola len bachorka, ze ich osobny bankar im nedviha telefon. To by si nemohol dovolit pri VIP klientoch, ci? 🤣 Podla mna sa uz nemala na co vyhovorit, ze nikto (v banke) im chudakom info nechce dat, tak dolovala tu od bab, ako sa z toho vyvliect
@heidi4 Od 10/2025 už bude ťažšie sfalšovať číslo účtu kam posielaš peniaze.
Banky budú mať povinnosť overovať meno majiteľa účtu.
Ak zadáš v IB/appke číslo účtu ktorý patrí firme zobrazí sa ti názov firmy.
Ak zadáš súkromné číslo účtu a meno majiteľa zobrazí či to sedí a je to naozaj on.
Na 100 % je autorka tejto diskusie tá Simona. Autorka musí byť jednoduchšia lebo ešte aj tu si dala bydlisko Lučenec a je z RS.

@savannah28 ak máš dojem, že dostal peniaze "neprávom" treba ísť na sociálnu poisťovňu a za pár minút dajú výpis, aké odvody platil v tom roku. My sme s mužom žiadali o úver, vyrátali sme si presne, koľko môžme dostať a schválili nám o 25 tisíc menej. Nešlo mi to do hlavy, tak som šla na SP a zistila, že muž má dvojité výplatne pásky. Jedna pre neho a druhá (reálna) do sociálky. Samozrejme, platil mu zamestnávateľ iné odvody, z nižšej sumy. Takže banka mu bez toho, aby overovala príjem nič nedá. Toľko papierovačiek, čo sme potrebovali k úveru.. ďalej, rodičák sa ako príjem ráta, nie v každej banke, ale vo VUBke áno. Ďalej, ak dostane úver a nemá na splácanie, nemá si ho brať. Posledné: stavím sa o hoc čo, že má iný účet, kde mu chodia peniaze, pretože neexistuje, aby mal takto úvery. Má syna, kde má ženu? Zarába aj ona? Nemá byt, kde žije? V podnájme? Z čoho ho platí? Alebo je pod mostom? Prípadne u tej mamy? Celé je to čudné. Určite ti niečo tají. Chce pomôcť, okej. Choď s ním do tej sociálky a hneď uvidíš, či klame on alebo pochybila banka. Stavím sa, že on.