Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:
Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).
Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.
Ďakujem a budem vďačná za každú radu.
nabehnite do banky, nedokážem uveriť tomu, že človek s príjmom 200 euro dostal úver zo splátkou 360 eur, to je nelogické.
a súhlasím s maranco, obrat 100 prevodov z mesiac je veľmi podozrivý.
Každý človek vie, že úvery treba splácať, ak ich zvládal platiť z príjmu 200, tak ich zvládne platiť aj pri 800.
@katkaa01 tak ja určite nie. 😆 Chcela som len vedieť prečo mu to dali a on je ochotný splácať ale za upravených podmienok kvôli synovi. To je všetko.
@sasa1310 plat bol rôznorodý. 150, 200, 250, občas 300 a tak.
@savannah28 ten "známy" je otec tvojho dieťaťa alebo súčasný partner, podľa všetkého ti nehovorí celú pravdu
Dobre dámy, keď niečo nové tak píšem.. Uz som tak psychiky vyčerpaná z tohto ako nikto🤣 potrebujem už pauzu
pekný deň prajem. ❤️
@savannah28 jasne, pri plate 300 eur dokázal bez problémov splácať splátku 347 eur od roku 2022, potom 98 eur od 1. mája 2023 a ešte tuším 249 eur bola posledná splátka v od 9. mája v roku 2023 a to ešte aj žil z toho. Klame ťa ohľadne príjmov. Nič viac, nič menej. Pri účte magnifica musí mať nad 2 200 eur príjem, a na úvery tiež potrebuje príjem. On to všetko určite mal, len teba zavádza, že nemal. Nechce náhodou aby si mu tie úvery pomohla splácať ty?
@sasa1310 jasné že ju klame, veď sama nenapíše ako mohol mať taký účet, ako mohol platiť splátky keď podľa jej slov mal na výplatu raz 90, raz 150 eur 😃😃 to si akože splácal splátky raz za tri mesiace, a potom si banka povedala že booooze to je super klient, drb mu ďalšiu pôžičku 🤣🤣🤣🤣🤣
@savannah28 cize plat mal 150 a kto vtedy platil splatku? 🤦♀️
V konecnom dosledku, uver zobral, vysku splatky vedel..nie je nepricetny, ani zbaveny svojpravnosti
@misiak7777 sama píše, že doteraz ich bez problémov splácal. Asi jej nedoplo, že ten príjem tam musel byť.
@savannah28 vieš, čo, keď to tak celé čítam, ani nech nechodí do banky a nech poctivo spláca. Toto celé zaváňa podvodom. Buď úverovým voči banke, alebo teba chce zatiahnuť do podvodu, či podvodom vymámiť od teba splácanie úveru.
@savannah28 stale tu cakame na tvoju odpoved, z coho splacal doteraz tie splatky? Padali mu peniaze kazdy mesiac z neba,ci ako,ked tolko nezaraba? 😁
Mal ten plat a poberal rodičovský príspevok na syna, tak preto mu to celkom ako tak vychádzalo, no banka povedala že rodičovsky sa ako príjem neberie tak ho za príjem asi nemám považovať. Každý hovorí inak.
Z mojej strany asi všetko..kým nebude niečo nové 😆
autorka, dufam, ze niesi pokutnicka. Ak sama nevies, tak tomu len ublizis.
A v podstate mi tu asi nikto ani nepomôže... Tak už asi ani to nie 😆 za tých pár dobrých rád a odporúčaní ďakujem.
@ndrag nie nie, to nie 😆
Pekný deň
@savannah28 tak co ma dva 20 000uvery a jeden 5000e?
@sasa1310 áno ja viem
@savannah28 príjem ma taky aký ma a načo si bral 3 úvery keď ich nevie splácať?Darmo teraz vyplakavate nech ide do banky keď ste jeho priateľka choďte s nim a poraďte sa tam.My tu na MK o tom nevieme len sa môžme dohadovať ze ako to mohlo byt.Vsak pozrite sa na výpisy z uctov kolko peňazí mu tam chodilo kolko vkladal a budete mudrejsia
A už preistotu aj vymazala účet, keď zistila ze tu s klamstvom neuspeje😅
@savannah28 treba ísť do banky a sa poradiť a povedať im ze v akej je situácii a spojiť 3 úvery do jedného aby mal 1 splatku
@nelka93 juuuj skoda, som myslela,ze sa to nejako rozluskne. Mala este jednu temu v januari kde hladala pracu v rakusku na turnusy kvoli synovi. Ktovie ako to teda bolo cele lebo vyzera ze prijem nemaju a bonitu ako dlhorocny klient s nadstandardnym prijom
@klementinka58 a možno to bola mama, ktorej sa zrekonštruoval byt a syn, čo si nabral úvery. Inak si neviem predstaviť, ktorému chlapovi by tak slepo verila.
@klementinka58 ja sama mam osobného bankára a som prémiový Klient, no inej banke a veru príjem musel byť nad 2000 a dosť dlhu dobu. Takže klamú obaja. Predschvalenku som aj ja mala pravidelne aj 15000 aj zasa mam finančnú gramotnosť na vyššej úrovni ako slečna a jej partner, lebo inak by túto tému nezakladala. No co už skoda
Neviem ako to bolo s tym jeho prijmom lebo vypisy a screeny ozaj vyzerali ze tu bpnitu mal🤔
Ja len dúfam že jej došlo že klamal.. nemusí to tu verejne priznať, len nech si to ona uvedomí
Autorka, najneskôr do 2tyzdnov ta požiada o pomoc, ale finančnú. Aby platil úvery a buše prisahal, že ti bude splácať, 😀
Autorka zrušila účet 😀😀😀
@savannah28 tento tvoj frajer musí byť špeciálny človek, úplne výnimočný. Má plat ledva 200€ , ale dostane 20000+, zaplatí pár splátok a opäť mu ponuknu ďalších 20000+, ma plat len 800€ , ale dostane účet, kde je podmienka príjem min. 2000€ a ty mu fakt žerieš tieto rozprávky? Máš koľko 18 rokov?
Prečo sa ty tým vôbec trápiš a riešiš to, keď ti očividne klame? Minimálne o výške príjmu ti klame a keď máš aspoň aké také IQ , tak sama musíš vidieť, že ti klame.
Nabral peniaze, pomíňal a zrazu, keď možno zmizol vedľajší príjem vďaka ktorému dostal úvery aj výhody v banke a nemá z čoho platiť, tal ty to máš riešiť?
Základná matematika nepustí dostanem z dohody 200 eur, potrebujem zaplatiť nájom ( predpokladám, že býva u mamy a neplatí), potrebujem jedlo a ešte mi z tých 200 eur ostane aj na splátky úveru?
Vieš mi vysvetliť ako sa to dá? Ako z 200 eur zaplatil splátku aj bežnú réžiu na žitie?
Je finančne negramotný, to je jasné, keď má príjem 700€ a zoberie si úvery so splátkami 900. Až si ty matka jeho dieťaťa, tak ver tomu, že ťa klame. Mal iné príjmy o ktorých nevieš, o tie prišiel a je tam, kde je.
Píšeš, že si bola pri tom, keď vyberal druhý úver. Prečo si mu to nevyhovorila už vtedy, keď si vedela aký má príjem a kolko už musí platiť?
Skôr mi to príde, že ste povyberali peniaze kolko sa dalo, peniaze pominali a teraz hladate spôsob ako z toho von.

@savannah28 sa pýtam, z čoho platil 2 roky úver, keď teda ako vravíš, mal len 200 eur brigády? na tom výpise úveru nevidím, že by nemal splatenú splátku.