icon

Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?

savannah28
31. mar 2024

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:

Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).

Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.

Ďakujem a budem vďačná za každú radu.

savannah28
autor
31. mar 2024

@duunlo už jeho mamina má byt v hypo.

dadis
31. mar 2024

@savannah28 A hovori ti pravdu? Teraz som si v aplikacii vub naklikala uver 35tisic a splatka je 529 eur..a to su ovela vyssie uroky ako pred 2 rokmi

klementinka58
31. mar 2024

@dadis ja som brala min mesiac 20 000 a to mam celkom slusny prijem, splatka 300e , tolko penazi by mu bez rucitela alebo zabezpeky nedali, musi tam byt nejaky zadrhel

dadis
31. mar 2024

@klementinka58 Ja si tiez myslim, ze autorka nepozna celu pravdu. Ja som sice brala len hypoteku, ale teraz bezne banky beru info zo socialnej poistovne o mzde

savannah28
autor
31. mar 2024

@vanilkovazmrzka takto... Ja rozumiem že to znie ako hlúposť... No viem čo píšem, tiež som bola z toho zaskočená. Môžem teoreticky pridať aj ten dotyčný výpis ak ho 'nájdem, posielal mi ho.. Ak sa tu dajú pridávať snímky ale vyzerá to že áno... Pokúsim sa to' nájsť.

klementinka58
31. mar 2024

@savannah28 podla mna rucil bytom alebo mal rucitelov

savannah28
autor
31. mar 2024

@syslik81 prácu má poriadnu už dlhodobo.

vikisisi
31. mar 2024

Banka poskytuje predschválene limity na základe obratov, takže priateľ musel niekoľko desiatok mesiacov robiť vysoké obraty na účte, teda od niekade vkladal peniaze pravidelne každý mesiac

gemerka17
31. mar 2024

@savannah28 najlepšie bude si najist nejakého finančného poradcu, nech vám to vysvetli polopate a tiež aj moznosti. Vyzerá, že dlžník je viac ako finančné aj ekonomicky negramotny. To sa takto radiť ťažko dá, keď nevieme kde je pravda a cely príbeh má dosť zadrhelov a celkovo čudné sprostredkovanych informácií.

savannah28
autor
31. mar 2024

@vanilkovazmrzka našla som. Ak budete chcieť môžem poslať.

savannah28
autor
31. mar 2024

@klementinka58 nemal. Viem ze nie, poznám celú situáciu.

deedol
31. mar 2024

@savannah28 zaujimalo by ma, ktora banka nechce dohodnut odklad splatok. doteraz som bola v tom, ze je to pre nich schodnejsie ako riesit exekuciu, najma ak dany clovek nic nevlastni.

oli18
31. mar 2024

@gemerka17 prilis vela otaznikov sa tu vynara. Pravda bude niekde uplne inde.

savannah28
autor
31. mar 2024

@dadis on má nejakých cca 45 000

klementinka58
31. mar 2024

no ak mal taky obrat ze mu poskytli uver 40 000 aj ked si to urcite overuju cez socialnu poistovnu tak by nemal byt problem uver refinancovat a znizit splatku, len pri plate 800 e mu to nevyjde taka suma

savannah28
autor
31. mar 2024

@klementinka58 preto sa snažíme zbierať informácie ak by vedel niekto poradiť aké by bolo dobre riešenie aj pre neho aj pre banku.

klementinka58
31. mar 2024

lebo aj ked mas predschvaleny uver na zaklade zostatku a obratov tak aj vtedy si overuju cez uverovy register a socialnu poistovnu. Cize aj keby tam mal nejake nelegalne prachy z nelegalnej cinnosti tak cez socialnu poistovnu by mu to nepreslo ked nemal trvaly pracovny pomer a len zaskok. Mozno ho niekto vyuzil ako bieleho kona ak mu daval na ucet obrat z firmy ale to uz by bolo dost sci fi

klementinka58
31. mar 2024

skus tu hodit ten vypis, co je tam uvedene
@savannah28

andrejka1974
31. mar 2024

@savannah28 myslím si že to bude skôr nebankovka normálna banka si overuje príjem a neberie príjem čo je na dohodu a nestačí obrat na úcte treba doklad z daňového úradu zmluva ptrodte toho treba veľa a s normálnou bankou sa dá dohodnúť na odklade splátok vždy sa dá dohodnúť

savannah28
autor
31. mar 2024

@deedol chcú k tomu vydokladovať že jeho príjem sa znížil..

klementinka58
31. mar 2024

@savannah28 tak predtym tam musel mat nejaky prijem vysoky, respk nacierno alebo co ked chcu vydokladovat znizenie prijmu

chrobak7
31. mar 2024

@savannah28 Nepoznám presne všetky finančné detaily. ale predpokladám, že tá mamina hypotéka nie je na celú hodnotu bytu. Ak je to menej, ako polovica hodnoty bytu, tak by sa dala urobiť nasledovná vec za predpokladu, že nemá ďalších súrodencov, ktorí by si nárokovali na mamin byt. Tiež predpokladám, že býva u mamy.

Takže - od mamy by odkúpil byt za cenu hodnoty zvyšnej maminej hypotéky + hodnoty úverov, ktoré si on nabral. Dúfam, že hodnota bytu bude dostatočná, aby pokryla obe tieto sumy. Prípadne si zobrať ešte nejakých 5000 navyše, ako rezervu.

Na hypotéku dostane nejaký cca 4%-ný úrok dajme tomu na 20 rokov, prípadne viac, aby mu vyšlo na splátky úveru.

Z novej hypotéky sa splatí mamina hypotéka, on si splatí tie spotrebné úvery. Následne bude splácať hypotéku a bude tam bývať s mamou. Mama mu bude dávať "nájomné" vo výške splátky tej maminej hypotéky. Verím, so spoločným príjmom to zvládnu splácať.
Poznám jednu rodinu, ktorá takto riešila dlhy po nebohom otcovi. Navyše aj mama mala dlhy. Tak od mamy "odkúpili" byt, v ktorom spoločne bývali a splatili dlžoby. Mladí v podstate majú byt, ale mama zostala bývať u nich (v jej bývalom byte).

savannah28
autor
31. mar 2024

@andrejka1974 najhoršie je to že je to riadna banka.

marhulka13
31. mar 2024

@savannah28 povedz ktorá, lebo toto co tu píšeš vôbec nedáva logiku. Niekto tu určite nehovorí pravdu

luccija
31. mar 2024

@savannah28 sama píšeš, že mu fiktívne niekto iný posielal na účet peniaze, alebo on sám si si ich vkladal.Ale aj tak si banka overuje či na TPP v akej výške atď..je trocha blbé peniaze minút a teraz to hodiť na banku, že neoprávnene mu poskytli úver.
Nech ide za bankovým ombudsmanom.Takto si zničiť život:(

savannah28
autor
31. mar 2024

@klementinka58 napr. V slsp sa zameriavajú na sociálne odvody, v tejto banke ani veľmi nie.. A aj ja sa snažím prísť na to kde je pes zakopaný či to vedia nejak obísť alebo čo.. Veľmi chceme nájsť riešenie no už sme zúfalí z toho že prečo a ako.

katica06
31. mar 2024

@savannah28 píšeš,,má veľmi zodpovedný prístup,, to čo spravil je všetko len nie zodpovedné

savannah28
autor
31. mar 2024

@luccija veď práve... Keby mu niekto na účet poslal len tak aj 1000eur alebo akúkoľvek sumu nič to nemení na fakte že príjem mal taky aky mal.
Teraz keby som vám ja poslala tento a ďalší mesiac len tak prevodom 1000eur dá vám hneď banka len tak úver? Pochybujem o tom aj ja preto sa snažím na to prísť.

klementinka58
31. mar 2024

@savannah28 vub je solidna banka a overuje klientov cez odvody socialnej poistovne aj ked mas uver predschvaleny

savannah28
autor
31. mar 2024

@katica06 v tom s vami súhlasím.. No uznal že to nebola dobrá voľba.. A predsa aj ten rozum ide s vekom, v tom čase mal 21...čo nie je samozrejme ospravedlňujúce, len si až tak 'neuvedomoval následky a ďaleké vyhliadky do budúcnosti.