Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:
Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).
Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.
Ďakujem a budem vďačná za každú radu.
@klementinka58 s mnohými vecami ktoré ste písali vyššie súhlasím, no bohužiaľ v tomto s vami súhlasiť nemôžem pretože to nie je úplne pravda.
@savannah28 ved nemusis suhlasit, bud ti klame a nevies celu pravdu alebo je tak negramotny financne ze naletel nejaky uzernikom
@savannah28 stále si nenapísala o akú banku ide. Moc tomu neverím lebo žiadna banka ti nedá 45k len na základe obratu na účte ako pred schválený úver bez ručiteľa alebo založenia nehnuteľnosti. Tých potvrdení do banky ako mzdárka vypisujem a potvrdzujem niekoľko každý mesiac. A ludia čo majú aj slušný príjem majú problémy občas dostať úver keď majú deti a nie len tak bez PP
@matullienka VUB
@klementinka58 asi to bude osobná otázka z mojej strany, ospravedlňujem sa... No ak by som sa mohla opýtať - vy mate VUB banku?
@savannah28 ano mam a samozrejme mi overovali prijem cez odvody soc poistovne mne vyslo max suma 21000e a to mam ozaj slusny plat
takze bud si popoziciaval od nejakych uzernikov, alebo splaca niekomu komu rucil prip rucil nehnutelnostou ale spotrebak v takej vyske bez pracovnej zmluvy s dobrym platom pri tak mladom veku by nedostal
@matullienka ja s vami úplne súhlasím. Preto zisťujeme prečo je to tak pretože ono to naozaj tak je.
Ja už neviem čo ďalej ako postupovať a hľadať riešenie.
@savannah28 Tak minimálne musí mať podpísané nejaké zmluvy o úvere, treba ich dôkladne prečítať a skúsiť tam niečo nájsť
@klementinka58 tak ako, niekomu v tom čase so 700e platom dali 45 000. 🙂
@savannah28 podla mna nevies celu pravdu ako to bolo
@savannah28 neverím ničomu, čo je tu napísané. Neverím, že mu banka dala len tak taký úver/úvery. Jedine, ak by sa on priklonil k podvodu. Neverím, že mu banka odmieta dať odklad splátok. Jedine, ak by už bol v omeškaní. Neverím, že zrazu je zodpovedný. Skôr to hrá tak, aby sa nad ním nakoniec niekto zľutoval a zaplatil to zaňho.
@matullienka už ich budem vedieť naspamäť za chvíľu :D
ďakujem vám za radu, ceníme si každú jednu. Hádam na niečo už prídeme ako to vyriešiť aby bol ako sa hovorí baran celý aj vlk sýty.
@savannah28 no to asi ťažko, ani pred 2 rokmi nikomu s príjmom 700 eur a dieťaťom určite nedali úver 45k.
@gab1sol
1. Banka mu naozaj odmieta dať odklad splátok.
2. Nie, naozaj sa neuchýlil k žiadnemu podvodu.
3. A to za tie úvery... Áno, to sa snažíme zistiť na základe čoho mu ich dali keď ich dať nemali.
@matullienka presne tak ako hovoríte.
tak to asi nezistíš tu,prečo nejdeš s ním do banky?
@matullienka presne tak ako vravíte, ja s vami súhlasím v plnom rozsahu, no prečo jemu áno? Keď na toto 'nájdem vysvetlenie tak budem veľmi rada.
Pises,ze dostal najskôr jeden 20k a potom druhy.Tak,ale uz ked dostal prvy,tak museli odratat pri schvalovani druheho uveru,vysku splatky toho prveho.A podla zarobku mi to moc nevychadza,neviem.A aj my sme mali uver z VUB,pracoval som v zahranici,vydokladoval som este aj kopiu toaletneho papiera,kym to schvalili.
Bolo to cca.v roku 2005.Nasledne druhy uver 10000€ na zateplenie bol bez problemov.
osobne si myslím, že o "normálnu" banku nejde. Lebo veď ako tu niekto písal tak banky pozerajú na príjmy atď. veď už len logika ... dať niekomu kto má príjem 200€ úver kde je splátka 800 či koľko je pritiahnuté za vlasy. A vlastne PREČO mu zamietli ten odklad?
@savannah28 bud klameš ty alebo tvoj známy . Na milion percent
@janulik2008 vraj musel vydokladovat ze sa mu znizil prijem tak asi toto nedolozil dedukujem
@savannah28 no za mňa sa prikláňam k podvodu a niekto mu dal potvrdenie na vysoký príjem. Vždy sa dajú prípadne aj do sociálnej poisťovne poslať opravné výkazy. Takže nikdy neuverím tomu, že mu banka dala len tak úver. Keď ľudia berú 45k zakladajú nehnuteľnosti v podstatne vyššej hodnote. Takže treba zložiť ružové okuliare a chlapec nech povie pravdu alebo si rieši prusery sám
a inak už keď nič, tak nech ide do banky a tam to rieši. Skoro pri všetkom je že keď sa vyskytne problém, napr aj dlh na zdravotke, je lepšie nacupitať do banky ako hrať mŕtveho chrobáka.
@klementinka58 nevyznám sa v tom síce, ale pochybujem že by banka dala taký úver keď nemal príjem ...
kazda banka ma povinnost si overit prijem aj napriek tomu, ze uver je predschvaleny, neviem presne v ktorom roku to bolo ale zakon o spotrebitelskych uveroch znemoznil bankam poskytovat klientom predschvaleny uver bez overenia prijmu 🙂 takze neviem presne o aku banku ide ale evidentne nepoznas celu skutocnost (bol tam rucitel, spoludlznik, docasne navyseny prijem = odvody do SocPoist)
40 tis. € nie je malo, obzvlast ak boli uvery poskytnute po sebe, cize mal riadnu platobnu disciplinu atd.
@rozculena chcela som vedieť ak je tu niekto kto má podobné skúsenosti ako to riešil aby boli spokojné obe zúčastnené strany... No vidím že náš prípad je asi exemplárny a to ma zaráža ešte väčšmi.
Viem že niekomu to môže pripadať neuveriteľne ( samozrejme sa nečudujem) ale naozaj by som si nevymyslela nejakú hlúposť. Áno ľudia sú rôzni no ja naozaj hľadám len nejaké rady a odporúčania, ako sa dá v takejto veci pomôcť.
@savannah28 ak je čo i len deň v omeškaní, už mu odklad nesplatia. Takže to môže byť ten dôvod. A tebe klame. Ak by mal aj predschválený úver, musí podať k nemu žiadosť. A ak by tam uviedol pravdivú informáciu, že je len dohodár s 200e príjmom, tak ten úver by bol okamžite zamietnutý. Však to mu ani životné minimum nevychádza. Nie banka je na vine a pochybujem, že VÚB by takto rozdávala úvery. Bola si osobne pri tom, ako mu tie úvery boli poskytnuté? Ak nie, tak mu never ani slovo.
@matullienka ja sa vám nečudujem že tomu 'neveríte, ani ja som tomu veriť nechcela 😆
@savannah28 najlepšie spraví, teda aspoň podľa mňa, že pôjde do banky osobne. Lebo ako tu čítaš tak každá jedna tu píše že banky si dávajú sakramentsky pozor a ako tu niekto písal napr na hypotéku treba aj "toaletný papier" doložiť.
@savannah28 koľkokrát si s ním bola kvôli tomu teraz v banke to riešiť?

este ma napadlo ci nerobil rucitela a teraz splaca cudzie dlhy