Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:
Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).
Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.
Ďakujem a budem vďačná za každú radu.
@veronikaszabova keby to nebolo podložené a dokladovateľné tak by som to neriešila, toho sa báť nemusíte.
@savannah28 bonitný klient s 800 eurovým príjmom? a so splátkou 900 eur mesačne😀
@alex49 bola som pri tom.
No mna by strašne zaujimalo, aké obraty na tom úcte mal, keď dostal taký úver a má osobitného bankára. Ja by som dala ruku do ohňa, že slo o podvody. Buď ich robil úmyselne a klame, alebo je sprosty jak bagandza. Autorka sklamem tá, mame VUB a aj úver v nej a vôbec to nefunguje tak ako ti tu rozpráva tvoj známy. A to muž má solídny príjem. Brali sme časť peňazí z predschválených a samozrejme sa všetko overovalo. Nikto nám nedal peniaze na zlatej tácke len tak.
@sasa1310 áno, neviem už či sa mám na tom smiať alebo plakať ale naozaj to tak je 😆
@lucia147852 na osobného bankára nestačia obraty, ale samotný príjem overiteľný v sociálnej poisťovni. Mám vyššiu sumu na sporiacom v banke a osobného bankára som dostala až keď som mala príjem nad 1800 eur mesačne. Až vtedy si ma zobral.
@lucia147852 áno, tak by to malo po správnosti fungovať ako píšete.
@savannah28 jasne aj úver dostal 20 000 eur na základe brigády 200 eur. Jasne, zabudla som, dnes je 1. apríl
@sasa1310 ja viem že mi píšete fakty a ja sa tiež v tejto oblasti vyznam preto ma zaráža ako sa niečo takéto mohlo stať.
@savannah28 aká banka
@savannah28 a ty ako laik v tejto oblasti co s tym ako chces dosiahnut resp aky je ciel tvojich aktivit
banka dlh neodpusti
babka nepochybila (max bola uvedena do omylu)
@savannah28 prosím ťa, píšeš hlúposti. Pracovala som v banke, mám osobného bankára s mužom takže tieto rozprávky píš niekomu kto tomu uverí.
@sasa1310 pisala VUB
Ešte aj novo založený nick na koníku. Škoda ďalších slov.
@veronikaszabova takže nárok na osobného bankára vo VUB je príjem nad 1800 eur a min. 30 000 eur na účte. Takže @savannah28 FAKT NEKLAM
VUB
Často kladené otázky
Aké sú kritériá na to, aby som sa stal nadštandardným klientom?
Pravidelný mesačný príjem minimálne 1 800 € v čistom a aspoň 30 000 € v depozitách banky. Splnené by mali byť obe kritériá, no nie je to bezvýhradnou podmienkou.
Čo sa deje v prípade, že tieto podmienky ako klient spĺňam?
Ak ste nadštandardný klient, máte prideleného osobného bankára. Osobný bankár sa s vami skontaktuje a dohodne si úvodné stretnutie. Cieľom tohto stretnutia je nastavenie vzájomného vzťahu, spôsobu komunikácie, očakávaní a cieľov. Okrem toho sa vám zmení bielo-oranžový internetbanking na bielo-modrý a príde vám mail, ktorý vás medzi nadštandardnými klientmi banky privíta.
@bosorkabb vcera tu chcela dat screen vypisu no nedala tak moze byt ze sa niekto len zabava, prip daky uverovy podvod
@klementinka58 proste klame.
Nebudem sa hádať ani argumentovať v tom že hovorím pravdu.. Viem že hovorím pravdu a to že vy máte len dobré skúsenosti a všetko máte tak ako by malo byt - to je dobré, presne tak by to malo byť. No tu naozaj k pochybeniu došlo, už aj vieme ako - len ten predošlý zatiaľ nevieme. Ďakujem všetkým ktorí napísali niečo zmysluplné a užitočné. Vrelo mi neodporúčali registrovať sa na modrom koníku.. Už aj tuším prečo 😄
@klementinka58 chcete ho?
@savannah28 a ako teda doslo k pochybeniu ked viete uz pricinu? aby sa aj ini vyvarovali
Posledné k čomu sa vyjadrím... Neberte to v zlom no táto situácia je už bez tak náročná a zbytočný negativizmus k tomu neprispieva.
@sasa1310 aby bol osobný bankár, neoverujú príjem v SP, to posudzujú na základe obratov na účte, teda aké sumy a od koho prichádzajú. Na overenie príjmu musí klient podpísať súhlas s dopytom (ten sa podpisuje pri žiadosti o úver). Alebo teda, potom tam musí byť depozitná úložka v istej sume.
@savannah28 píšeš, že sa v tejto oblasti vyznáš. A ja ti píšem, že som pracovala v bankách od pozície na pobočke, kde som riešila s klientmi úvery/hypoteky, cez schvaľovanie úverov, až po vymáhanie úverov. A samozrejme, aj ako fraud analytik. A toto, čo tu ty píšeš, tak to neexistuje, aby sa stalo tak, ako píšeš, resp. ako ti to ten tvoj známy narozprával. Klame až sa z hory práši.
@savannah28 ty pochop jedno. Vieš na čo slúži NBS (národná banka SR)? národná banka zadáva podmienky pre všetky banky tak, aby ani jedna neskrachovala a aby každej jedenej banke ušetrili ich financie. A preto NBS nariadila všetkým bankám (robí sa to opatreniami NBS), že nesmú dať žiadny úver bez preverenia príjmu cez sociálnu poisťovnu poprípade cez danove priznanie či cez personálne oddelenie zamestnávateľa
@klementinka58 ťažko posúdiť či pochybenie zo strany banky, či sa nestal 'nejaký omyl alebo čo... Pokúsim sa stručne napísať :
Druhý veľký čerpaný úver bol poskytnutý pri plate cca 700€. Nie, nikto mu nič fiktívne neodvadzal do sociálnej poisťovne. Bol poskytnutý minulý rok na základe toho, že mu v určitom mesiaci prišli preplatky na daniach, tým pádom bol väčší obrat za ten mesiac a hneď na konci mesiaca bolo vygenerované na konci výpisu z účtu, že si môže čerpať buď úver v takej veľkej výške, kreditnú kartu do výšky pár tisíc alebo flexidebet tiež do slušnej výšky. Názov to nesie odmena za vernosť. Áno, on na čerpal ten úver, no moja otázka znie : Naozaj stačí konkrétnej banke vyšší obrat na účte na to, aby hneď začala poskytovať také obrovské sumy ako odmenu za vernosť? Tieto ponuky nie sú len predschvalene, oni sú už schválené len si ich treba zadať v bankingu. Peniaze mal vtedy na druhý deň na účte ( mal by v ten deň, no žiadal to vtedy až večer). V poriadku, nech dá banka odmenu za vernosť, je to milé, ale 20 000€? Podľa mňa nenormálne a to som zažila už rôzne veci v živote.
A to prvé čerpanie veľkej sumy pri tom nízkom príjme.. To sa bude preverovať... No výsledok nech bude akýkoľvek tak ma už neprekvapí :D V riešení sme nepokročili ( pochopiteľne keďže sú sviatky).
Ja sa len snažím prísť na to ako mu to mohli dať, oboznámiť banku s jeho situáciou a nejak mu upraviť dobu splácania alebo vyšku splátok. Nikto 'nechce nikomu zle my len chceme vedieť ako mu to mohli dat pri takých slabých príjmoch pretože on naozaj neklame.
@savannah28 ešte raz. Žiadna banka nedá úver na základe obratov na účte. Každá jedna banka dáva úver len na základe príjmu a platenia daní štátu. T. j. zisťuje si cez sociálnu poisťovnu alebo danové priznanie niekto predkladá.
@savannah28 odmenu na vernosť banka nedáva poskytnutie úveru bez overenia príjmu ale napr. poskytovanie účtu zadarmo, poprípade nižšie úroky v prípade potreby úveru.
debet Ta pusti tak 1500 e ale nie 20 000
@sasa1310 áno ja to viem. Preto chcem zistiť že ako mu to mohli dať pretože tomu nerozumiem

upokoj sa, nie je to tvoj problém.
Zajtra zober svojho známeho a chodte spolu do banky. Povedať ti môže hocičo. Nemá osobného bankára, ale len človeka s ktorým niečo vybavoval. Osobný bankár by si nedovolil nedvihnúť telefon a vykašlať sa na svojho klienta. Má z neho bonusy.