Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:
Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).
Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.
Ďakujem a budem vďačná za každú radu.
@sasa1310 tak nech mi to niekto vysvetli konečne.
čítaš poslednú vetu? Každý z týchto úverov získate po splnení podmienok stanovených bankou. To má banka reklamu pre všetkých. Ale treba splniť podmienky, aby si dostala. On tie úvery nedostal. On dostal len takú ponuku, že môže požiadať. To ale neznamená, že ich dostane alebo dostal. Reklama iba
@savannah28 odmena za vernosť neznamená, že to je odmena z dlhej chvíle. Ak už mal jeden úver a pravidelne ho splácal, k tomu dostatočnú výšku príjmu, tak banka vyhodnotila, že z daného príjmu s už existujúcou splátkou má priestor ešte na ďalší úver. A sú klienti, ktorí na to skočia ako na lep. A áno, môže s tým súhlasiť aj cez IB, nakoľko dopyt do registra a SP sa deje cez systémy a získať výpis trvá pár sekúnd. Takže milý pán ťa pekne zavádza a klame. Veď sa zamyslí, ak mal príjem z dohody 200e, ako asi by splácal úver, keď ako sama píšeš, doteraz to bez problémov platil? Teraz sa chce úverov zbaviť a proste hľadá obeť, pri ktorej to bude hrať na city a za všetko môže banka, on vlastne ani tie úvery nechcel, chudáčik.
to ma len ponuku, potom sa to este bude schvalovat, to neznamena ze mu hned daju
@sasa1310 ja viem čítať. On keď tých 20 000 zadal vtedy cez banking hneď mu, prešli. Bola som vtedy pri tom.
@savannah28 neexistuje. Neklam
Tak mi povedzte 'niekto ako je to možné.
tak potom ma vyssi prijem ako ti vravi
@sasa1310 čo by som a Toho mala keby som klamala? Hádať sa na tejto stránke? Mam lepšie veci na práci a iné starosti
@savannah28 no však daj foto z čerpania úveru a zostatku úveru. to má pekne v IB, stačí len urobiť printscreen, keď teda úver dostal ako vravíš
@klementinka58 na účet mu chodí v čistom mzda cca 800€
@sasa1310 dobre
Idem sa na to pozrieť
@savannah28 ako je to možné? Opäť píšem, klame ťa! Ty nám tu môžeš písať pravdu o celej situácii, tak ako ti bola opísaná, ale on klame. V momente, ako by odklikol žiadosť o tých 20k, tak systém začal pracovať, overil príjem v SP, urobil dopyt do RBUZ, z príjmu odpočítal životné minimum + plus existujúce splátky a až tak vyhodnotil, či úver môže byť poskytnutý. Plus musel splniť ostatné podmienky banky.
mozno ma ine prijmy o ktorych nevies
@savannah28 Ty si bola pritom ako to v IB odklikaval? Ach, jo 😅.
@gab1sol ja vám rozumiem.. No ja som bola pri tom. Generovanie 2 minúty a všetko schválené.
@savannah28 tak ma ine prijmy o ktorych nevies a kde
je potom problem bud nech peniaze vrati ak ich neminul alebo nech splaca
@savannah28 no však ukáž IB či načerpal
@dadis mne to vtedy doniesol ukázať pretože mu na skočila taka dlhšia čiara a písalo mu že to môže trvať niekoľko minút 🤣 tak 'nevedel čo preto som tam bola vtedy
no pri uvere 20 000 plat by mal mat v cistom okolo 1500e, vtedy dava podobne ponuky banka
@savannah28 no tak ťa oklamal svojim príjmom. Pretože na VUB pôžičku treba mať tiež určitý príjem https://www.vub.sk/ludia/pozicky/pozicka-na-cok...
@savannah28 keď som posudzovala úver, ktorý nebol predschválený, trvalo mi to presne pol minuty, kým som schválila žiadosť. A to bolo v roku 2013. Odvtedy sa systémy bank opäť zdokonalili.
A vidno že je aj modrý banking magnifica ako jedna pani písala vyššie že tí lepší klienti ho majú.
podla ma ti klame o prijme, ma zrejme aj ine ucty kde mu chodi aj iny prijem
@klementinka58 naozaj nemá taký príjem, v živote taky nemal.
Ja len proste chcem vedieť prečo mu to dala banka len tak.
@savannah28 banka by mu nedala len tak, musi mat este jeden ucet s prijmom o ktorom nevies.
@savannah28 výpis s ponukou je za apríl 2023, v ďalšom screene je čerpanie úveru apríl 2022. Už to pochop, že ťa klame.

@savannah28 no nedali mu. Ťa klame