Ako rozdeliť financie v manželstve pri spoločných deťoch?
Ahojte
Prosím vás ako vam najviac vyhovuje rozdelenie financii ak ste v manzelstve , obaja pracujuci a mate spolocne deti, ale hypoteka aj dom je pisane na muza
Ako by ste si to najrozumnejsie rozdelili? Alebo ak ste v rovnakej situacii ako to mate podelene?
Dakujem
@evita2222 tie starsie deti nie su jeho
@matkahelka prečítala som to až po napísani, preto som zmazala.
@bunny906 tato info dost podstatne meni situaciu. ak si ty nepracovala a mala 2 deti a na hypo by sa bral len jeho prijem, tak by mu mozno hypo ani neschvalili, po odpocitani zivot.minima na 4 ludi. preto to vyriesil tak ako vyriesil. a vyriesil to v tom case spravne. ty si z mojho pohladu dost nezodpovedna, ked si uz mala 2 deti, bez prace, bez nasetrenych penazi si urobit dalsie dieta a teraz riesit, co bude. hypo ti pri 3 detoch neda ziadna banka, takze svoje si uz nic nekupis. uz sa len spoliehat, ze spolu zostanete.
@bunny906 aj tak mi celkom nevychadzaju pocty... predsa pred siestimi rokmi malo stredne dieta 4 roky, teda ty si mala byt uz rok v praci a kludne si mohla byt na hypo s nim...najmladsie ma 3 a pol, takze aj do toho porodu si pracovat mohla...
Kde si bývala s deťmi, kým si sa s týmto manželom stretla?
@bunny906 vies co, do prepisu domu nechce ist, hypo platite spolu, kedze prijmy oboch manzelov su spolocne (je jedno kolko mu posielas, pokial sa hypo splaca so spolocnych prijimov, je irelevantne z akych penazi, ci jeho, ci tvojich) a zaroven mate spolu jedno vlastne, takze tazko povedat kolko by si mala prispievat. Radsej si sama pre seba vyclen, kolko by si si dokazal odkladat pre seba. Treba ale povedat, ze ci uz on a aj ty si budete odkladat osobitne peniaze, pri rozvode by na to sud pozeral ze su spolocne, ak ide o peniaze, ktore spadaju pod prijmy BSM, co je napriklad vyplata (jedine ze by sa o tych peniazoch nevedelo ...)
Kazdopadne ja som za to, ze muz ma byt muzom aj vo financiach, zena dava vela inych hodnot do domacnosti..
Sorry mne to pride maximalne nefer, doteraz vlastne vsetko tahal viac menej on - mate tri deti, bola si 3x na materskej/rodicovskej alebo dlhsi cas si bola ekonomicky neaktivna a zrazu mas pocit, ked si zacala zarabat, ze treba financovat spolu a este tu riesis akym dielom 🤷♀️ to mi zasa pride tak trosku vychcane z tvojej strany ale mozno len nepoznam detaily a vsetky komentare som necitala.
Ak zarabate porovnatelne davajte na spolocny ucet rovnako, ak zaraba jeden z vas podstatne viac, davajte pomerovo nejake percento z platu.
Už jedine sporenie pre deti má napádajú. Samozrejme, aby išli tebe.
No ťaháš za kratší koniec...keď ti ho prepísať nijako nenechá. Ono tu aj percentuálne je komplikované radiť keď ty máš živiť 3deti, on 1. Ty máš ešte výživné na staršie deti atď. On ti dom prepísať nechce. Spomína že keby sa niečo stalo, zdedí jeho dieťa. Čiže nechce aby tvoje staršie deti z domu niečo mali keďže nie sú jeho. Takto si to asi vysvetľujem ja. Keď si chceš nejako šetriť tak jedine bokom,.nič oficiálne. V prípade rozvodu má nárok na polovicu týchto našetrenych peňazí ako aj ty na polovicu tých čo šetrí on...
@bunny906 ale ved v poriadku ale pises to akoby si mala doma sorry za vyraz hajzla, pri ktorom sa treba poistit a pri tom on to financne tahal doteraz a nie rok, vdaka nemu byvate, tak bud fer aj ty
takze v tejto chvili si zriadte spolocny ucet domacnosti, prispievajte nan rovnako alebo pomerovo podla prijmu a so zvyskom prijmu si rob co chces, odkladaj ho do ponozky, aby si ho v pripade rozvodu nemusela priznat 🤷♀️ suhlasim s tym, ze treba mysliet na horsie casy ale zaroven treba byt fer voci obom stranam
@bunny906 nepisem, ze to urobil schvalne. pisem, ze to urobil rozumne. mozno si dal aj preratat, ci by mu hypo vysla, ak by ste uz boli manzelia. ty uz teraz vela moznosti nemas. on ma vyzivovaciu povinnost voci 1 dietatu, ty voci trom. on ma dom, ty nic. akoze fakt len dufat, ze ti to vyjde a zostanete spolu. a setrit pomimo, posielat € mame, ona nech setri na ucte pod svojim menom.
@bunny906 to je pekné že ľúbi, tešilo by ma to určite. Ale keď už povedal že dom dediť bude jeho dieťa,.myslí len to 1 spoločné. Podľa mňa ti dom nebude chcieť prepisovať 🙁 už len si to vezmi z pohľadu že ok prepísal by. Stane sa niečo tebe, dedia po tebe aj jeho nevlastné deti a keby sa niečo stalo aj im tak ich deti a keď nemajú tak v 2.linii sú súrodenci a rodičia. Ešte tvojmu ex by mohol vzniknúť nárok na podiel tým padom ..v dome tvojho manžela 😅
Teoreticky by ti mohol dať právo doživotného bývania a užívania. Ty by si mala istotu, že ťa nevyhodí z domu, on by mal istotu, že po tebe časť domu nezdedia jeho nevlastné deti. V prípade rozvodu by to však pre neho bola značná nevýhoda, takže ti to možno neodklepne.
@lonely66 dakujem za opravu. presne ako pises, neposielat €, davat na cash.a suhlasim aj so zvyskom. on na nu nikdy ziadnu ciastku domu neprepise, pretoze su tam cudzie deti a tym by obdaroval aj ich.
@bunny906 na matku by som si sporenie nezakladala. Lebo zas ak sa stane niečo jej tak tá ak má viacerých dedičov, dedili by všetci aj tieto tvoje peniaze

@bunny906 toto bola podľa mňa informácia ktorú trebalo napísať hneď 🙈