Ako rozdeliť financie v manželstve pri spoločných deťoch?
Ahojte
Prosím vás ako vam najviac vyhovuje rozdelenie financii ak ste v manzelstve , obaja pracujuci a mate spolocne deti, ale hypoteka aj dom je pisane na muza
Ako by ste si to najrozumnejsie rozdelili? Alebo ak ste v rovnakej situacii ako to mate podelene?
Dakujem
Ja by som to urobila takto.
Založila by som tretí účet, ku ktorému budú mať prístup obaja.
Vieš koľko mesačne ide na stravu, naftu a energie..?
Na účet by sme obaja posielali 50% (možno ak zarábaš viac, plus sú tam dve deti z druhého vzťahu, by bolo férovejšie 55/45). Zo spoločného by sa platili všetky tieto výdavky a zvyšok by ostával na súkromnom účte. On by zo svojho súkromného platil hypo a odkladal na akcie, ty si si mohla sporiť a míňať podľa seba. Časom by si si vedela zobrať hypo a kúpiť aj nejaký menší jedno,dvojizbak a vyňať ho z bsm..
inak mi príde celkom nefér, že celá výplata ide do kasy, z ktorej sa platí jeho hypo, on si šetrí do akcí, spláca dom a tebe ostane 0.
Zistila by som si ako toto funguje. Či sa dá niečo založiť pre deti na čo by nemal manžel ani ex dosah. No existujú aj účty pre deti. Keby aj neboli so sporiacim úrokom, tak aby si ich mala hlavne 'bokom od manzela' a zistiť si aký prístup by mal ex keď deti máš zverené ty a ty by si bola ako disponent no neviem vôbec ako toto funguje.
A pozrela by som si teda zmluvy tých sporení ktoré už máš. Ak si ich deťom založila v manželstve tak v prípade rozvodu polovica pôjde tvojmu manželovi a nie deťom, keďže sú na tvoje meno 🙄
No na počet osôb vychádza pomer 70:30. Autorka zarába viac plus má aj výživné a prídavky. Aj viac detí teda. Skúsila by som si to prepočítať koľko by ti to vychádzalo a či by si s tým bola spokojná. A tak to predložiť manželovi. Len teda rátaj s tým že on tam tiež bude chcieť započítať platby čo platí nájom elektrina tie mobily internet atď
Najprv som chcela napísať, že ak kúpil dom tesne pred svadbou tak to bola vychcanosť najvyššieho levelu, ale tým, že máš dve deti ktoré nie sú jeho, urobil to najlepšie ako mohol. Pre vás by bolo najlepšie zrušenie BSM a na nejaký tretí účet posielajte peniaze podľa dohody na mesačné fungovanie - energie, kozmetika, jedlo. Hypotéku nech manžel platí zo zvyšku a ty si svoj zvyšok odkladaj.
Nemôžem pochopiť niektoré reakcie. Veď toto sa vždy zvrhne len k rozvodu. Áno môže sa stať hocičo ale aj nemusí. Veď autorka nech si odkladá aspoň 100€ ( podľa možností)na výnosnom účte. Ostatné nech využívajú ako uznajú. A ak by sa aj niečo stalo ( čo tiež nemusí) bude mať aspoň niečo. A pri rozvode ( ak nedaj bože) sa môžu dohodnúť a nemusia ísť cez súd. Nie všetci sú vychcanci. Ja viem, že veľa ľudí má zlé skúsenosti, no tiež je to o ľuďoch.
Necitala som celu diskusiu, ale to, ze zobral hypo pred uzavretim manzelstva na seba nemusi byt silou mocou vychcane v tom, aby bol majetok iba jeho. Keby banka posudzovala jeho prijem plus fakt, ze ma zenu na rodicaku a tri malolete deti v domacnosti, tak by mu ani nemusela vyjst hypo v takej vyske ako potrebovali.
Poznám podobnú situáciu, kde manželka zarába viac a má založený účet cez brata, kde si peniaze odkladá…či to je fér či nie sa nestarám, len pri rozvode to má ošetrené a manžel o tom netuší..
Máš manžela s veľkým srdcom(vychováva 2 deti, ktoré nie sú jeho) a zbytočne na neho ho tlačiť, cez rodinu si peniaze odkladaj, keď príde k najhoršiemu..
ja som si odkladala do ,,pančuchy,, a bola som za to rada pri rozvode🙂 lebo vtedy sa nepozerá na nič, len ako toho druhého čo najviac ,,potrestať,,
Držím palce, nech to nemusíš nikdy riešiť..
Ja uz sa necudujem chlapom, ze nechcu zeny s detmi. Jeho pokladate za vychcanca len preto, ze rozmyslal a pred zalozenim rodiny sa zabezpecil bytom. Ona vychcana nebude, ked jej radite ulievat si peniaze?? A on ju prichylil aj s 2 detmi. To by ste radili aj chlapovi, aby si ulieval? Kde byvala autorka s 2 detmi a ako fungovala?? Ked mam 2 deti, uplne prve riesim byvanie a nie stahovanie k novemu chlapovi. Riesim vlastne byvanie a hypo a nespolieham sa na cudzie majetky. Ten chudak sa stara o rodinu, o 2 cudzie deti a plati hypo. A este je tu za lakomeho vychcanca.
@stanulienkat Tak, čo by si jej radila? Doteraz to pokašľala, to je pravda. Čo by stalo, ak by nedajbože prišlo k rozchodu? Len hypoteticky. Alebo nie k rozvodu, ale nedajbože by sa mu niečo stalo. Ten dom zdedí iba jeho dieťa, pretože takto jej to povedal, že čo stresuje, dom ostane ich potomkovi. No a kam sa autorka podeje, ostane jej ísť pod most? Na staré kolená? Len hypoteticky rozmýšľajme.
@gribka1 na to mala mysliet za slobodna. Maximalne po 1. rozvode. Trochu neskoro rozmyslat po 3 dietati. Len odkladat a kuoit mensi hyt a dat do prenajmu, nechbhej to oomoze so splatkami. Keby toto pisal chlap, tak ho tu zabiju zeny. Si zober, ze sa stara. O zabezpecenie byvania, o zenu, o svoje dieta a o 2 cudzie. Co viac po nom chciet?? Uz len pol domu, ze?🙄
Somarik otras sa. Ze zostane na ulici jej hadam hrozilo uz pri prvych dvoch detoch. Kde sa zatial posunula? K tretiemu dietatu. Ja by som pri 2 detoch a bez byvania riesila hlavne byvanie a nie chlapa a 3. dieta. Tym sa nechcem dotknut autorky. Urcite je dobra mama . Pisem, co by som robila ja.
Autorka, nečítala som celu diskusiu, ale po uzavretí manželstva sú prijímy oboch manželov súčasťou BSM. Je jedno, na akom sú účte, či sú v hotovosti, alebo kto čo platí. Všetko vždy ide zo spoločných peňazí. Nedá sa "odkladať bokom", lebo aj to je súčasťou BSM. Naše právo však pozná inštitút zuzenia BSM, prípadne zrušenia bsm, ak niekto z vás podnika.. Zúženie znamená, že nie všetky peniaze alebo nehnuteľnosti budú spadať do BSM, môžete si určite majetkové hodnoty vyňať: napr.nehnutelnosti, akcie, výnosy..
@stanulienkat Lenže ženy, ktoré to majú premyslené tu nepíšu. Verím, že je ich väčšina. Píšu sem ženy, ktoré robili chyby a teraz nevedia ako z toho von. My sa im snáď snažíme pomôcť a nie ich potopiť ešte viac. Teda, niektoré by si zaslúžili 😂. No a v ich prípade, aby bola čestná a neodkladala bokom, keďže tento muž je vlastne jej spasiteľ, by sa mohli dohodnú a spoločne kúpiť malý bytik, ako vravíš, do prenájmu. Lenže im to na hypotéku pravdepodobne nevyjde, takže ťažko tu radiť.
@lonely66 aj po malých čiastkach sa dá... My napríklad každý mesiac vyberáme cca 5 000,-Kč do obálky, ktorá je zaparkovaná v linke na také tie blbosti typu deťom na plávanie,na rohlíky, sladkosti, výlety... Proste táký emergency cash na blbosti. Manžel na to vždy obratom zabudne, takže keby som celých tých 5 tisíc každý mesiac stopila, ani by si nevšimol. Nehovoriac o tom, že nejakú tisícku alebo dve by vôbec neriešil. Takže dá sa... A našetríš aj z podstatne menších čiastok, pretože takéto šetrenie môže trvať roky, je len "keby náhodou", a to "keby náhodou" nemusí nikdy prísť.