Ako rozdeliť výdavky v domácnosti so snúbencom?
Ahojte idem sa poradiť. Ďakujem
So snúbencom ideme spoločne bývať,deti ešte nemáme. Plánujeme bývať u snúbenca v domčeku. Rozprávali sme sa o platení a pod. a teda výdavky čo sú mesačné ohľadom domčeka,chce ísť na polovicu, daň z nehnuteľnosti, elektrina, plyn, sipo atď
Ale teraz nad tým premýšľam, že z domu nebudem mať na nič nárok lebo je jeho,ale i tak chce polovicu chodu domácnosti. V budúcnosti neplánuje kúpu spoločnej nehnuteľnosti skrz ceny, on už jednu nehnuteľnosť má,tak to povedal.
Išli by ste do toho? Resp. ako by to bolo najvhodnejšie? Jeho príjem je 2300€ v čistom a môj 950 v čistom
@ismarela a do domácnosti zaraďuješ i daň z nehnuteľnosti?
túto diskusiu si prečítaj, aby si si o pár rokov netrieskala hlavu ako autorka. Možno by bolo fajn si zadovážiť ešte pred manželstvom niečo svoje a potom ísť do manželstva, keďže tvoj snúbenec nechce riešiť spoločné bývanie. Ak by chcel riešiť spoločné bývanie, bolo by to iné:
@0silvia0 už čítam, pána beka,to je sila
nikdy by som takto nešla bývať ... aby si potom neostala na ulici s igelitkou v ruke.
nehnutelsnot je jeho alebo splaca aj hypo? ak splaca hypoteku tak idealne by bolo aby si mala aj ty nieco za co splacas hypo.
To ze pyta peniaze za energie sipo dan to je normalne, este nieste ani manzelia a vyuzivas to. otazne je ako si prerozdelite platby v manzelstve, ked budes mat deti lebo fifty fity pri takom rozdielnom plate je dost o nicom.
Ale je jasne ze nemozes ocakavat ze pri rozvode ti pribudne polovica z domu ktory uz bol zaplateny pred manzelstvom ake teda je bez hypo a v jeho vlastnictve.
tiez je otazne v akom stave je ten dom a ci budete davat spolocne peniaze do prerabky, ak ano mozno by som si aspon zadovazila papiere aku hodnotu mal dom pred manzelstvom a aku po prerabkach ak vas nejake cakaju uz zo spolocnych penazi.
Autorka,
A ty si ochotná ísť do manželstva a deti bez vlastnej nehnuteľnosti, resp podielu?
To ti explicitne povedal ze mu mas dať polku z dane za nehnuteľnosť? 😂
Aha tak to nie. To neviem prečo od teba chce. Treba si to vykomunikovat
prečo pol na pol platiť? ty zarábaš oveľa menej - dajte si to pomerom, ak už tak
mna toto vydeľovanie na polovicu vždy zaráža
ostaneš na PNke nebodaj a čo si vezmeš pôžičku?
je rozdiel platit 300 eur z 900 a rozdiel 300 eur z 2000 ako priklad
Dan z nehnutelnosti nie. Nabytok trebars ano.
Ale najdolezitejsie je ci si on uvedomuje, ze zarabas menej, ci dovolenku pojdete len na taku na ktoru si usetris
Ja som stará škola. Mne vždy bliká kontrolka, keď sa takto výrazne riešia financie. Áno, logicky by pol na pol bolo spravodlivé. Lenže. Plat rovnaký nemáte, nehnuteľnosť je jeho. Keď raz prídu deti, gro bude na tebe a stále budete finančne fungovať 50:50?
My sme doma toto nikdy neriešili, Ani moji rodičia. Žijeme spolu, financie sú spoločné.
Mne príde šialené riešiť nákup na polovicu, pýtať si a posielať si peniaze. Väčšinou vždy jeden v manželstve zarába menej. A Š dovolenkou čo? Láskavo ma partner pozve? Alebo pôjdeme len na jazero za domom, lebo ja budem mať nasetrenych len x a partner 100x?
a ešte doplnim, ze teda ak on vobec neberie do uvahy tieto tvoje obavy a mozne buduce scenare, tak je to bud hlupak /ze nevie a nerozmysla/ alebo sebecke hovado /je mu to jedno/
Este si pohovorte ako budete fungovat na materskej, rodicovskej, ako budete financovat deti a kam pojdu usetrene peniaze z jeho platu, lebo on si z platu odlozi ovela viac a ty pravdepodobne budes v minuse.
Opet znova aj tu napisem,ak budes mat dieta dostanes rodicak 470eur,30eur pridavky.Tvoj muz aj tak bude chciet od teba,aby ste aj vtomto pripade robili tak ako dovtedy.Lebo prave toto zitie na divoko,bez deti je taka skuska ako budete fungovat aj potom.Ked uz vidis vychcanost tak bude aj pri dietati.Ked vidis,ze muz je normalny tak bude aj potom.
Ale tak tebe to teraz bude vyhovovat ale aj jemu ked budes na rodicaku a tebe zostanu len oci pre plac.
Hlavne pri tomto nepomere finančnom sa dohodnite ako to bude ,keď prídu deti. A financovanie v manželstve.
A keď už si delite výdavky, tak aj starostlivosť o domacnost
a toto je skoro rovnaka tema
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-riesite-financovanie-domacnosti-pocas-materskej/
Nikdy by som si nezobrala chlapa, ktory zarába 2300 a ja 950€ a on by odo mňa pýtal 150€ na bývanie. Je to smiešne. Ešte ste neriešili náklady na stravu. Ak teda, tak aspoň pomerom príjmu. To znamená, naše náklady budú ja neviem 300€ dom + 600€ strava, to je 900€ spolu mesačne. Každý dá 30% príjmu do spoločnej kasy, to je 690€ on a 285€ ja, to je 975€ spolu na spoločný účet mesačne. Ešte aj našetríte na dovolenku letnú spolu. Lebo si zober, že budeš mať materskú na neviem 450€ (len príklad) a ty budeš dávať polovicu na všetky výdavky??? Veď ti z tej materskej nič neostane aj pôjdete pol na pol. To sa potom už ťažko mení systém, ak je chlap zgrlavý. Jeden spoločný účet, kde každý budete posielať danú sumu peňazí a z toho účtu pôjde strava (dve karty) a všetky poplatky aby ste obaja mali prehľad koľko mínate penazí. My s mužom od kedy žijeme spolu, tak platíme síce polovicu ale máme rovnaký príjem, spoločné deti nemáme. U vás je to dosť veľký nepomer v príjme.
Este spolu ani nezacali zit a tu uz sa riesi "co ked deti, co ked materska, co ked PN" 🤦♀️ Normalnemu muzovi je predsa jasne, ze v tychto pripadoch sa stara on. @autorka na tvojom mieste by som pravdepodobne ako prve riesila zvysenie prijmu lebo chciet od frajera(ako dlho ste vobec spolu?) aby zatiahol vacsinu byvania je fakt divne.
@bludna väčšinu bývania? Veď to doteraz platil sám keďže býval sám
Nie nesla by, som do toho, ty mu budes platit naklady a budes mat z toho h.o,keby to predal a usli by ste byvat spolu tak ano
No ved platil to sam lebo byval sam 🤷♀️
Neviem v com furt vidite problem. Ak by ste byvali v podnajme idete 50%na 50%. Niektori rodicia pytaju od deti ked uz pracuju a byvaju u nich najomne. Takze ja osobne nevidim ziaden problem. Vy si kupte vlastny byt ktory budete prenajimat ( ako tu vela pisu aby ste neostali s holou ...) Pritelovi budete prispievat xy € podla dohody.
Páči sa mi ako v podobných diskusiách, kde je majiteľkou bytu/domu žena, tak jej má chlap platiť nielen polovicu nákladov, ale aj niečo naviac, lebo veď opotrebenie, lebo veď keby býva v komerčnom nájme platí určite viac ako 150 a pod...
Netvrdím, že jeden alebo druhý postoj je správny, len ma baví ten dvojitý meter.
Osobne mi príde normálne platiť za energie polovicu, veď ich reálne spotrebujem. Tá daň je kus odveci. V manželstve budú vaše peniaze spoločné, takže kto koľko čoho zaplatí, bude v konečnom dôsledku jedno.
Skôr by som sa pobavila o fungovaní s prípadným dieťaťom.
Ale uz sam nebyva, byvate spolu a stale ti pride divne ze mas prispievat smiesnu sumu na byvanie. Samozrejme ked pride pn, deti atd tak vacsiu zodpovednost prebera manzel ale mne pride uplne normalne ze mas platit naklady na dom kde byvas. Okrem tej dane. Moj muz tak platil mne ked sme byvali v mojom. Do domu samozrejme nic neinvestovat pripadne len veci ktore si vies zobrat alebo mas riadne zdokladovane ze si ich platila TY zo svojho. Pri dnesnych cenach nehnutelnosti je naozaj blbost aby svoj dom predal a kupovali ste novy. Obzvlast ak ho kupoval davno a ma dobry urok na hypo. Skusila by som poriesit vlastnu nehnutelnost ale pri tom plate to nevidim realne. Nebudem klamat je to taka nahovno situacia lebo ano ostanes v pripade rozvodu s holou ritou. Ale teda to ze chce polovicu nakladov co bola tvoja otazka je uplne normalne. Dokonca viem ze ked tu boli diskusie opacne kde muz byval u zeny tak drviva vacsina zien pisala ako ma vhlap platit aj cast hypoteky😃
Ako spomina @kristiii tak ten dvojaky meter tu funguje velmi dobre....
Ak by si sla do podnajmu tak si myslis, ze prenajimatel nema zahrnutu dan z nehnutelnosti do ceny najmu? Zoberme, ze teda dan z nehnutelnosti vynechame, to, co od teba pozaduje su uplne racionalne veci. Snad nechces byvat v zime, tme a sprchovat sa pod holym nebom ked zaprsi. On od teba neziada aby si mu platila hypoteku tak kde je problem.
Nerozumiem kde je problem, ze on zarobi 2300 a autorka 950. Ano, je to nepomer, ale preco ma byt trestany za vlastnu huzevnatost? Ako sa tu uz viackrat ukazalo tak ked bolo opacne garde tak zeny tu autorkam radili aby si nasli chlapov co viac zarabaju a nie neschopakov co maju menej na vyplatnej paske nez ony same.
Ja osobne si myslim, ze tvoj snubenec je uplne racionalny clovek. Ma dobry prijem, zabezpecil si vlastne byvanie, nema nudzu o dalsie byvanie pretoze nechcce zarabat len na faktury, ale v zivote si zrejme aj uzit.
Vies kolko ludi zaraba okolo tisicky a tahaju sami hypoteky, ucty za energie a vsetko okolo toho? Praveze pri tvojom priatelovi mas vyhodu, ze ti skor daju hypo aby si si sama mohla zabezpecit vlastne byvanie ktore mozes prenajimat.
Dvom sa predsa taha lepsie. Je irelevantne ci dobre zaraba alebo nie. Ziaden rozumny chlap nehlada domov freeloadera. To sa na mna moze hnevat kto chce, ale tak to je....
@bu_bu_bubak oki ale potom je este fer ked chlap plati zene uslu cast prijmu ked sa stara o dieta…nech sme uplne fer;)lebo aj to by sa malo tak rozpocitavat, ja by som si pripadala ako chrapun pytat presnu polku od partnera, co zaraba viac ako 1/2 menej…naj fer su percenta ako niekto popisal vyssie
@bu_bu_bubak ja toľko nezožeriem,potom je strava nepomer
Chces ist byvat do jeho domu, dufam ze nejde o rodicovsky dom?

No a? Ved od teba nechce aby si mu splácala hypo. Len výdavky na domácnosť. Asi nepoznáš rozdiel medzi pojmom dom a domácnosť.