icon

Ako rozdeliť výdavky v domácnosti so snúbencom?

13. mar 2025

Ahojte idem sa poradiť. Ďakujem
So snúbencom ideme spoločne bývať,deti ešte nemáme. Plánujeme bývať u snúbenca v domčeku. Rozprávali sme sa o platení a pod. a teda výdavky čo sú mesačné ohľadom domčeka,chce ísť na polovicu, daň z nehnuteľnosti, elektrina, plyn, sipo atď
Ale teraz nad tým premýšľam, že z domu nebudem mať na nič nárok lebo je jeho,ale i tak chce polovicu chodu domácnosti. V budúcnosti neplánuje kúpu spoločnej nehnuteľnosti skrz ceny, on už jednu nehnuteľnosť má,tak to povedal.
Išli by ste do toho? Resp. ako by to bolo najvhodnejšie? Jeho príjem je 2300€ v čistom a môj 950 v čistom

Strana
z2
alan1234
13. mar 2025

nedokazala by som takto zit. ste snubenci takze sa idete zobrat. manzelstvo je o tom ze vsetko je spolocne. my od prveho dna nasho manzelstva mame spolocne peniaze. Nehnutelnoat sme nadobudli spolu a aj vsetky uspory a vsetko mame spolocne. Jasne ze manzel zaraba viac ako ja a navyse som uz dlho na RD. Podla mna to platenir 50/50 je blbost v manzelstve. Je mi jasne ze rozviest sa da aj v manzelstve ale clovek by nemal byt taka svina aby chcel manzela/ku obrat o nieco co nie je jeho. Nech ma nehnutelnoat napisanu na seba ….ma na to pravo ale v manzelstve by ste mali mat spolocne peniaze. V pripade rozvodu by mal mat tolko sudnosti a tebe a detom zabezpecit byvanie.

stejko
16. mar 2025

Nechod do toho, chod radsej byvat do podnajmu a plat okrem polovici vydavkov na chod domacnosti aj polovicu najmu... 🙂

0silvia0
16. mar 2025

On od teba chce platit aj stravu na polovicu? To si v uvodnom prispevku nepisala. Tak to uz je nefer

zltalienka
16. mar 2025

Autorka: kde si doteraz byvala? Tam si neplatila elektrinu, plyn, vodu?
A este 1 otazka: to vazne sa idete brat a neviete sa rozumne porozpravat ohladom financii?

gab1sol
16. mar 2025

Keď sme spolu chodili, bývali sme v “mojom” byte (byt mojich rodičov) - neplatili sme nájom majiteľovi, len náklady na byt (teda správa, energie a daň). To som platila ja, auto mal muž, vozil ma, využívali sme ho spoločne, to platil on. Za účelom šetrenia sme si vyčlenili spoločne peniaze na stravu - on 150e, ja 100e mesačne (ja zjem menej). Takto nám to prišlo vhodné a spravodlivé. Ale keď sme už boli snúbenci, mali sme pred svadbou (tú sme mali 1,5 roka od zásnub), peniaze sme už považovali za spoločné. A po svadbe sme začali riešiť spoločné bývanie. Ja som rada, že sme sa vyhli tomuto, moja nehnuteľnosť, tvoja nehnuteľnosť, moje peniaze, tvoje peniaze. My sme sa nastavili, že nepotrebujeme mať svoju nehnuteľnosť, skôr šetriť a potom kúpiť spoločnú/väčšiu. A spoločne ju zveľaďovať.

misanthropicdann
18. mar 2025

Je to fér, prakticky si u neho v podnájme a teda ak chce len polovicu z energií, a dane z nehnuteľností tak prakticky bývaš len za náklady takže sa ani nedá povedať ze by si bola v najme lebo okrem nákladov od teba nechce nič.
To ze zarábate nepomerne je druhá vec, tu je len problém ci on nebude generovať nepomerne vysoké náklady (strava, vybavenie atď) ktoré by si mala tiež 50% financovať.

Takže aktuálny jeho návrh je fér, problém je ze ty nemáš žiaden majetok a teda v prípade rozvodu by si odišla s 0.
Odporucam ti pred manželstvom si kúpiť menšiu gazonku a hneď ju dat na prenájom. Keďže on nechce spoločnú nehnuteľnosť rieš si ty svoju pre prípad rozvodu.

misanthropicdann
18. mar 2025

@darkswan sak vacsinou ten manžel platí uslu časť príjmu vo forme platenia nákladov ktoré manželka nepotiahne kvôli svojmu nízkemu príjmu.

tiezjedna
18. mar 2025

Nikdy by som nič neplatila 50:50, to je najväčšie peklo a pre ženu, ktorá do budúcna uvažuje o materskej už úplná hovadina. Spočítajte mesačné výdaje a potom na jeden účet hoďte každý napríklad 50 % svojho príjmu (proste aby vyšlo na pokrytie tých výdavkov). Ale nikdy nie fifty fifty.

veroniq85
18. mar 2025

Ja vo vseobecnosti nemam nic proti prispievaniu na domacnost (nemyslim platit hypoteku niekomu inemu) - voda, elektrina, plyn a strava ALE mala by byt zohladnena k platu (cize nie ze muz zaraba minimalne 2x viac a tiez aj zeny vo vacsine pripadou zjedia vyrazne menej ako muzi), cize pol na pol mi urcite nepride spravodlive a teda pokial ste uz nedaj boze snubenci ci manzelia.

darkswan
18. mar 2025

@misanthropicdann nie kazda zena ma nizky prijem a ona vacsinou taha domacnost a starostlivost o deti, aj to je praca…

hlubik
18. mar 2025

nie neišla

Strana
z2