icon

Ako sa financuje Slovenské národné divadlo?

6. mar 2024

vcera sme boli na hre KOCURKOVO v SND v polovici sme sa zdvihli a odisli, za 30 rokov navstev divadiel som neodisla z divadla uprostred hry. Citim sa podvedena, oklamana, urazena ale najviac ma hneva ak toto financuje stat z mojich dani. Az potom doma som si nasla clanok v 4 novinach na tento zvlastny paskvil, za ktory by sa Samo Chalupka obracal v hrobe, s deisaitkami nahnevanych nazorov podvedenych divakov, neviem ci bol reziser zhuleny zdrogovany...sme VS vzdelani ludia snazili sme sa pochopit, vzdali sme to....ked som odchazdala spytala som sa uvadzacky ci k tomu nerozdavaju marihuanu, lebo iba zhuleny clovek by to mohl pochopit...Videli ste niekto tuto hru?

raffaella
6. mar 2024

Na Kocurkove sme s manželom v SND boli minulý týždeň a trpela som od prvej do poslednej minúty. Píšeš, že tvojmu manželovi veľmi záleží na dodržiavaní spoločenského správania - hm, odísť z predstavenia a dať pocítiť hercom že sú nahovno je všetko iné len nie spoločenské správanie. Je to obrovské faux pas.
Ale ku tej hre - herecké výkony boli veľmi dobré, herci nemôžu sa scenár či dramaturgiu a réžiu, oni išli na 100%. Počula som somranie ľudí pri odchode, takže tie negatívne zážitky sme mali viacerí. My však nenadavame na divadlo, skôr je to asi o vkuse a nám toto nesadlo ničím. Pôvodne sme mali lístky na Macbeth, ktorý sa kvôli hospitalizácii P. Vajdovej nahradil Kocurkovom.
Začiatkom februára sme boli v SND na balete Popoluška a z toho mám zimomriavky doteraz, aj dcéra.

lucilaines
6. mar 2024

Nabuduce ked pojdem do kina a nebude sa mi pacit film, tak budem hned pisat riaditelovi kina a rovno aj reziserovi, co si to dovoluje, vytvorit dielo, ktore sa MNE , Zuze z Trnavy, nepaci a nechapem ho. Odteraz vyzadujem, aby sa vo vsetkych instituciach hrali iba diela podla mojho vkusu. Preboha zena, neviem ci vies, ale okolo teba sa svet netoci. Isla si do divadla, nepozrela recenziu, nepacilo sa ti predstavenie, ok, si dospela, move on. Napis recenziu na prislusne fora a uzavri tento traumaticky zazitok. Ale pisat riaditelovi a zavzdusnovat sa tu nad financovanim, lebo sa mi netrafili do vkusu…

katka700
6. mar 2024

Autorka nedivím sa ti že si z predstavenia odišla. Nedávno som v SND videla Karmen bez toho aby som si prečítala recenzie. Veľká chyba! Do**rvit Bizeta je najnovšie považované za "umenie" 😂

autor
6. mar 2024

@dadis ALE NO 🙂 este daj trochu

autor
6. mar 2024

@raffaella Vies co bolo faux pas, priznam sa, ze sa na seba hnevam, ze som neodisla skor, ja hlupa som citila uctu voci hercom a cakala...chcela som ist po 20 minutach, sla som po 60.....potom som pochopila, ze oni ako dusevne pricetni ludia sa "zapredali" takejto fraske a a servirovali nam to ako uzasne umenie a vtedy som pochopila, ze nie som povinna tam ostavat, ergo som ziadne faux pas nemusela podstupovat, v danej situacii to bolo bezpredmetne...poznas vyraz KRAL JE NAHY...ti co ste somrali a ostali zo slusnosti ste presne Kocurkovcania..Len aby sa nepovedalo😘

autor
6. mar 2024

@katka700 ???? Chcela som na to ist....to si uz mam citat recenzie aj Carmen???

autor
6. mar 2024

@raffaella tieto modrokonikovske kazania.... Faux pas literally means "false step" in French, and that's a great description of what you do when you make a faux pas. It's a matter of stepping in the wrong direction, or saying exactly the wrong thing. A faux pas can offend people sometimes, but more often it's just embarrassing for everyone involved.....Ergo faux pas bolo cele KOCURKOVO

katka700
6. mar 2024

Radšej áno. Kostýmy akoby nabehli do sekaca keď je kus za euro a vybrali najhnusnejšie veci.

Choď radšej na Bonvivana na novú scénu, to je krásne predstavenie.

raffaella
6. mar 2024

Vieš, prídeš sem hrdinsky ako anonym a pod týmto rúškom domnelej anonymity sa snažíš uraziť ostatných, ktorí majú iný pohľad na to. Ale veď ok, ak sa preto cítiš dobre a na koni - budiž 👍

namornicka
6. mar 2024

@barbora0308 vidíš a mne sa práve ten Macbeth nepáčil. Miestami som strácala “niť”, že o čom točia 😄 Ja chodím rada do DPOH, teraz tam funguje aj Arena, tak neviem presne čo je koho.

namornicka
6. mar 2024

@barbora0308 a Astorku mám tiež rada, Revízor je moje obľúbené dielo.

petrahl
6. mar 2024

U mňa tento príspevok končí vetou "sme VŠ vzdelaní ľudia..." 😄. Hej, lebo VŠ je garanciou toho, že človek sa rozumie všetkému, aj divadlu 😋.
Hru som nevidela, ale po tejto diskusnej téme mám chuť zohnať hneď a zaraz lístky do prvého radu.

h2
6. mar 2024

Nečítala som komentáre, ale ako sa môžeš pýtať, že kto to financuje? Ty si si nekúpila vstupenku? Nezaplatila si za ňu?

barbora0308
6. mar 2024

@namornicka Vazne? My sme boli s manzelom uplne mimo, tak sa nam to pacilo. Nehovoriac o tom bubenikovi 😱. Ale tak samozrejme sto ludi, sto chuti 😉 kazdy si najde svoje.
A ano, Revizor je super! Moje oblubene je Na koho to slovo padne, uz sme boli 2x 🫣😅.

mondolina
6. mar 2024

@petrahl
že? 🤣

gab1sol
6. mar 2024

Nie každému sa musí dielo páčiť, to ti dávam za pravdu, však každý má iný vkus a každý má právo urobiť si na to svoj názor. Ale to ako sa tu prezentuješ, to je podľa mňa horšie ako to samotné dielo - ty máš VŠ vzdelanie, ty si asi niečo viac, to ako tu prskáš, ak niekto s tebou nesúhlasí, to je tak prízemné, to ako sa svet má točiť len okolo teba. Toľko negatívnej energie a arogancie z teba ide.

annm81
6. mar 2024

Faux pas, alebo v slovenčine aj ekvivalent významu trápnosť, je napr. pasovať sa do role vzdelaného človeka a pritom sa pohoršovať nad dielom, ktoré prisúdim nesprávnemu autorovi. Jednoducho toto zjavne nebola tvoja šálka kávy, ale ťahať do toho pohoršovanie sa, kto financuje národné divadlo? Ja napr. nechápem, ako môže byť Fontána pre Zuzanu populárnejší slovenský film ako Záhrada, alebo čo ktokoľvek vidí na trápnych českých komédiách a pre mňa nahlúplych rozprávkach, keď ja radšej filmy ako Stalker alebo 2001: Vesmírna odysea. Proste sa zmier s tým, že rôzne umenie má rôzneho diváka.

knieza_pribina
6. mar 2024

@tramtada31 pani ministerka, to ste vy?

mondolina
6. mar 2024

@gab1sol
a ešte sa strápniť pred uvádzačkou tou zmienku o mariške. lebo VŠ pani niečo nepochopila 🙈

julish
6. mar 2024

Podľa mna je to jedna z najlepších veci v SND za posledné roky, kritická, s obsahom…

ropucha6
6. mar 2024

Z mojich dani sa teda financuju ovela horsie veci ako nejaka hra, ktorej spracovanie je vzdy otazka vkusu. Ok nelubilo sa vam, odisli ste, napisali recenziu. Ten zaver s uvadzackou musel byt ale dost trapas 🙂

hefo
6. mar 2024

@h2 Lebo vstupenky sú hlavným zdrojom financovania SND, že? Ono keby sa tam všetci trochu uskromnili, tak sa tá inštitúcia uživí aj kompletne bez divákov, len by to vyzeralo trochu blbo...

tramtada31
7. mar 2024

@anonym asi cely svet je teraz zameraný na to, aby vyvolával senzácie, polarizoval spoločnosť, tak v tomto duchu sa uberá aj umenie. Divadelné umenie malo volakedy za cieľ vyvolat v divákovi umelecký zážitok na základe úžasných hereckých výkonov, teraz tie herecké výkony nie sú v popredí, ale emócie sa vzbudzujú skôr pobúrením publika nezmyselným poňatím diela. Ale už sme si na to mohli zvyknúť, že odpad z reality show, kde sa stretne lesba, sadista, preoperovaný človek, mafián, playmate sa proste premiestnili na divadelné dosky.

tramtada31
7. mar 2024

@knieza_pribina mna skôr ako tvoj vtip pobavilo to, že si si neprečítala, keď si išla do kina, že film nie je v pôvodnom v znení s titulkami, ale je nadabovaný, a preto si odisla z kina 😀 to už kto si toto nevšimne a ešte sa aj nad tým pozastavuje🤣🤣🤣

dadis
7. mar 2024

@hefo Nie, nie su. Pozri sa, aku ma dotaciu divadlo. 10eur na obcana/rok? Cinohra, balet, opera? Ake su platy v SND? Nemyslim si, ze zrusenie dotovania kultury nam pomoze. Prave naopak. Ano, naucit sa aj kriticky pozriet na dielo, je pre spolocnost prinos. Pozri ako dopadli volby. Sme hlupy a nevzdelany narod.

dadis
7. mar 2024

@tramtada31 Neodpovedala si. O ake predstavenie islo? Alebo zase si si to cele vymyslela, ze?

knieza_pribina
7. mar 2024

@tramtada31 Popravde, mňa skôr prekvapilo, že film v pôvodnom znení po anglicky určený pre diváka dispelého potrebuje dabing. Že ľudia nevedia po anglicky 🤷🏻‍♀️

h2
7. mar 2024

@hefo Neboj sa, veľmi dobre viem, ako funguje financovanie SND (možno najlepšie zo všetkých v tejto diskusii). Napriek tomu ma zaráža, že osoba, ktorá si dobrovoľne kúpi vstupenku na predstavenie, sa rozhorčuje, že sa to platí z jej daní. 🙃 No tak v prvom rade na to prispela zo svojho zárobku! Ide na predstavenie, o ktorom si nič nezistí dopredu, hoci následne, keď už jej to nič nepomôže, zrazu nájde kopu recenzií! To si ich nemohla nájsť predtým?
A ešte k tomu nezmyslu, čo si napísal, že keby sa tam všetci trochu uskromnili... Kto "všetci", prosím ťa? Vieš o tom, že SND má viac administratívnych a technických zamestnancov, než umeleckých? Máš tušenie, za aký smiešny plat tam tí ľudia pracujú?

ddaassuullaa
7. mar 2024

@h2 okrem vsetkych faktov, ktore si dala, fakt ma najviac zaraza prskajuca autorka, ktora kupi "nejake" listky na nieco, o com si nenacita dostupne recenzie a potom: robi curbes, ze ONA to plati z jej dani, ide 3 hod tam a dalsie 3 spat evidentne do nepricetna vytocena a upozornujuc na vysokolske vzdelanie a vlastnu kultivovanost nezvladne za minutu si tuto info dohladat na webe, prizna ako rusivo odchadzali zo saly a sama tu hodnoti nazory ostatnych divakov v sale na zaklade coho?🤷‍♀️ (dojmu, pojmu, prujmu?) a este sa prizna, ze sa chovali ako burani aj pred satnarkou🤷‍♀️. Co dodat?

tramtada31
7. mar 2024

@dadis prečo by som si pre Boha niečo vymyslela?? A ešte napíšeš slovo ZASE??