Ako sa osamostatniť od manžela a získať hypotéku?
Dobry den, najskôr by som rada poprosila o slušne vyjadrenie názoru bez urážok, domyslania si scenárov. Pokúsim sa zhrnúť dôležité fakty, aby ste sa mohli vyjadriť.
Som mama dvoch deti, este nie su v skolke. Mam 30 rokov. S manzelom to dost pokulhava. Bývame v prenajme a doteraz nam to vyhovovalo, lebo mame lacný nájom. Lenže kvoli detom aj sebe by som chcela nejake zabezpečenie do budúcna. S manzelom sme si chceli vziať hypotéku spoločne, lenže urobil iste veci, ktoré mi ublížili a nastrbili uz nie ideálnu dôveru medzi nami. Vzal si menší uver na nie velmi prosperujúce podnikanie a urobil finančnú investíciu 5tisic, o ktorej mi nepovedal, a este sa aj povedal, ze to nebolo klamstvo. Do kontextu uvádzam, ze menší úver mi sľúbil, ze okrem tej sumy co potreboval tak hned ako zarobí ju tam vrati a uz sa tych peňazí nebude chytať a ostane nam to ako 10-20% k hypotéke. No a to sa nestalo(zatial). Aj ked sľubuje, ako tam tie peniaze da, ked sa mu vrátia. On stale pracuje a aj tak nema peniaze. Teda zaplatí všetky poplatky ktorých je dost ale nevie zarobiť tak, aby sme si mohli odložiť alebo aby si nepotreboval požičiavať na väčšie veci. Negambluje ani nemíňa inde, teda aspon nie tak, aby som to videla vo výpise uctu a pohyboch. Inú prácu ani brigadu nechce.
Ja si uvedomujem, ze s dvoma detmi na krku a nie vysoko platenou prácou sama hypotéku nedostanem ale neviem, ci to ma s manzelom budúcnosť. Ak si teraz zúžim bsm na jeho “dlhy” spoločnú hypotéku uz nedostaneme. V našom vzťahu nefunguje viacero veci, to by bolo nadlho. Moj plat v hrubom po návrate po rd by mohol byt okolo 1600€ v hrubom. Ak bude treba mozem sa samozrejme vratit do práce aj skor.
Je tu nejaka žena, ktorá sa osamostatnila od muža, dali jej hypotéku a zvládla sama platit byt? Žijem vo väčšom meste a hypo su dost drahé aj na hednoizbaky. Keďže muž podniká môže voziť deti do škôlky aj zo školy, ja by som len prisla o všetok vzácny cas keďže by som makala ako fretka od rana do večera aby som nas uživila. Preto si to musim premyslieť. Ja v tomto momente neviem, ci je to manželská kríza, nezodpovedný muž klamár, unavena matka co ma skreslene vnímanie reality alebo co.
Najlepsie by boli osobne skúsenosti a minimum ustipacnych vysmievacich reči, ze naco mi boli deti. Dakujem
@anonym_autor prečo nepožiadala o úver cez SFRaB? Do 35 rokov je 1% úrok a dávajú až 180 tisíc. Kamarátka cez nich kúpila dom a má tri deti
@modrykolibrik nepocula som o tom doteraz. Akurat som citala: “ Prečo tento úver nevyužíva veľa ľudí?
Hoci na prvý pohľad ide o mimoriadne výhodnú ponuku, prax ukazuje, že využívať ju nie je také jednoduché. Hlavným dôvodom je zdĺhavý proces schvaľovania.
Kým v banke viete hypotéku vybaviť často v priebehu niekoľkých týždňov, v prípade ŠFRB môže celý proces trvať aj niekoľko mesiacov. A to je problém – väčšina predávajúcich nechce čakať tak dlhú dobu, preto často uprednostnia kupujúceho, ktorý má financovanie z banky rýchlo pripravené.
Najvýhodnejšie je preto tento typ úveru využiť medzi rodinnými príslušníkmi alebo v prípadoch, keď sa s predávajúcim viete dohodnúť na dlhšom čase čakania.”
Cize by som požiadala o úver a oni by mi vyhoveli dajme tomu za pol roka by mi schválili napr 150tisic a dali by mi krátku lehotu na nájdenie bytu? Akoze keby to bolo takto tak by to bolo fajn lebo budem spĺňať stale podmienku nízkeho veku aj ked uz budem zabehnuta v robote. Pozriem si o tom viac
Nahodou nevies, ci ta kamarátka kupovala dom od známych, co jej ho podržali kym jej ten úver schválili?
@anonym_autor prečo nepožiadala o úver cez SFRaB? Do 35 rokov je 1% úrok a dávajú až 180 tisíc. Kamarátka cez nich kúpila dom a má tri deti
@modrykolibrik pozerala som teraz ich kalkulačku. V aktuálnom stave co som teraz : Nedostatočný čistý mesačný príjem za posledný kvartál po odpočítaní 1,3-násobku životného minima, splátky a iných záväzkov. Úver nemožno schváliť.
Ak dam údaje kde mozem byt o cca rok a pol : Na základe vyplnených údajov spĺňate podmienky pre poskytnutie podpory.
Odhadovaná mesačná splátka: 474.64 €
Požadovaný 5-násobok životného minima: 2718.05 €
Požadované minimum 1,3-násobok životného minima: 706.69 €
Výpočet je len orientačný, nie je záväzný. Žiadosť je potrebné overiť komplexne.
@modrykolibrik pozerala som teraz ich kalkulačku. V aktuálnom stave co som teraz : Nedostatočný čistý mesačný príjem za posledný kvartál po odpočítaní 1,3-násobku životného minima, splátky a iných záväzkov. Úver nemožno schváliť.
Ak dam údaje kde mozem byt o cca rok a pol : Na základe vyplnených údajov spĺňate podmienky pre poskytnutie podpory.
Odhadovaná mesačná splátka: 474.64 €
Požadovaný 5-násobok životného minima: 2718.05 €
Požadované minimum 1,3-násobok životného minima: 706.69 €
Výpočet je len orientačný, nie je záväzný. Žiadosť je potrebné overiť komplexne.
@anonym_autor tak skúste nájomný byt od mesta po rokoch dávajú na predaj za zostatkovu cenu
@anonym_6a21d3 neviem čo to vadí, keby to brat /partner/manžel toľko vyviedol ako on asi na neho nenajdeš dobré slovo. Momentálne má z troch vzťahov 4 deti, a nespočetné dlžoby
Na rozdiel od neho ja sa so švagrinou a deťmi stretávam pravidelne
@anonym_802628 super, ona si zasluzi slusne zaobchadzanie aspon od svagrinej👍
Máš 2 deti, ak sa aj vrátiš do prace a oni pôjdu do jasli/škôlky, prve mesiace môžu byt choré atď. Nevieš aká bude situácia ak odídeš od muža, či bude stále taky ochotný starať sa o ne, muži rozne reagujú na rozvod a pod. Nerob unahlene rozhodnutia. Bohužiaľ tvoja financia situácia nie je ideálna, 1600 v hrubom je síce super na začiatok ale máš vyzivovaciu povinnosť na 2 deti, po odratani všetkého ti vela neostane na splácanie a takto to vyhodnotí aj banka . Robia aj stress test ..obzvlášť pri týchto vysokých úrokoch.
Ja by som ti možno ponúkla alternatívu ze skus peniaze zainvwstovat do vzťahu, nájdite si párového terapeuta, skúste par sedení, nech aj muž chápe co teba vedie k takým úvahám a zároveň máš toho terapeuta ako takého mediátora. Možno sa da vzťah este zachrániť. Ak nie, povieš si aspoň ze si pre tp urobila všetko, predsa len mate 2 deti. Ono jasne ze je veľa príkladov ze to ženy zvládli samé ale byt slobodná matka nie je nič co by človek dobrovoľne chcel, a deti tiež nie. Budeš si musieť vela veľa odtrhavat od ust sebe aj deťom (nemyslím doslovne jedlo ale iné pôžitky života výlety darčeky atd). ;)
Drz sa
@anonym_autor vrátiť sa domov a pomoc rodiny nie je možné? Alebo s nejakou kamoškou.
Teraz ti zial nič normálne nevyjde, navyše, nemáš asi 20%. Plus kým nie si rozvedena, muziva polka je automaticky.

@anonym_802628 dobreeee, nabryzgat na brata a vyzdvihnut svagrinu, aspon sa s nou a synovcami druzis? Bracho by si deti poznal pri nahodnom stretnuti😅
@anonym_6a21d3 neviem čo to vadí, keby to brat /partner/manžel toľko vyviedol ako on asi na neho nenajdeš dobré slovo. Momentálne má z troch vzťahov 4 deti, a nespočetné dlžoby
Na rozdiel od neho ja sa so švagrinou a deťmi stretávam pravidelne