Ako sa rieši nedoplatok za zálohové platby?
Dobrý deň dnes má kontaktovala majiteľka bytu v ktorom.som.z dcérou v podnájme sme dve volala my stým ze jej prišiel nedoplatok 900eur a ze to chce odomna ....majiteľka platila zalohove platby za byt ako.keby v ňom nebýval platila 134 eur mesačne pričom sa jej navýšila mesačná platba za byt a iná naďalej platila.len tu sumu 134 eur je to normálne ze iná to chce teraz odomna aby som jej to zaplatila ???
@blue_horse_1 tak takyto vyklad zakona som este nepocula, ale nemas pravdu, musi to byt rozdelene, ak sa teda bavime o zakone o kratkodobom najme bytu
@lucialucka33 Je maximálne divné že ťa o nedoplatku neinformovala keď prišlo vyúčtovanie čo zvyčajne chodí v máji/júni a robí to až teraz.
Videla si to vyúčtovanie alebo ti len oznámila kolko jej máš dat?
Otazka 1:
Preco vam poslala nedoplatok v 11/2024 ked vyuctovanie je cca 05/2024 za rok 2023
Od kedy tam byvate? Ja som to teraz riesil.
900€ je dost. Ale napr 134€ je uplne normla zalohova platba ktoru mam v bytoch ( novostabach) 2 izbak.
Napr pre zaujimavost len 1 m3 teplej vody stoji cca 16€.
Treba si vypytat doklad na zaklade coho pozaduje 900€
( Odpisat teplu a studenu) a vypocitat rozdiel.
@misinka0611 presne tak.nechapem ako jej tu radia,ze vo vlastnom zaujme si mala pytat zvysenie najmu. My sme byvali v podnajme cca10 rokov a vzdy majitel bytu preratal zalohove platby a navysil najom tak aby sme nemali vysoke nedoplatky.
ja by som si vypytala vyuctovanie, odkontrolovala by som to, a porovnala s podmienkami najomnej zmuvy
@lucialucka33 normalne je vsetko co mas uvedene v zmluve, takze ak tam je uvedene ze vyska najpmneho je taka a taka a z toho x su zalohove platby a vvpripade nedoplatku ho uhradza najomca, tak ano je to normalne. Len nechapem, preco vyuctovanie riesi v novembri, ved chodi na jar.
Ak ziada od teba nedoplatok, mala by ti aj ukazat vyuctovanie
@klarissa25 550 eur
@lucialucka33 takže na zmluve máš uvedené že budeš platiť spolu 550€ a z toho pôjde 134€ na náklady s užívaním bytu a 416€ nájomné pre majiteľku?
@maranco ano
@lucialucka33 a máš foto vyúčtovania, na ktorých položkách máš nedoplatok koľko?

@lucialucka33 podla mna majitelka spravila chybu, ze ta neinformovala a bolo by fer sa dohodnut. Nie je normalne, ze zodvihnu poplatky a ona to nezohladni v mesacnom najme a potom chce taku vysoku sumu. A pozri poriadne zmluvu a ak v nej nemas rozpisane platby, tak by som trvala na tom, aby sa to pekne rozpisalo, ze za co platis a kolko, aby to bolo jasne aj tebe, aj majitelke, aj pri pripadnych nedoplatkoch a pod.