icon

Ako šetríte?

25. okt 2021

Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.

cawes
25. okt 2021

@autorka
Mne pomohla tabulka Excel kde som si na zaciatku napisala vydavky plus mesacny prijem. Ucty som si rozdelila na ebanking na viac pod uctov. Pravidelne ked pride vyplata rozdelim peniaze na pod ucty. Jeden je auto, dalsi je dane, druzina, reserva. Kazdy mesiac tam poslem urcitu sumu ktoru som vypocitala z celeho roku a rozdelila 12. napriklad za druzinu a obed platim na tyzden zhruba 80€ ak ma mesiac 4tyzdne poslem sumu 4x80€ auto je zasa zlozene z poistky plus cva suma na rocny servis. Zvysok mam v tabulke kde mam najom a ostatne vydaje ktore sa kazdy mesiac opakuju. Tym padom ked mi pride vyplata a ja rozdelim vsetky peniaze na pod ucty plus zaplatim najom, elektrini atd viem kolko mi ostane do druhej vyplaty s tym ze uz som dala cast na setrenie. Den pred novou vyplatou dam zvysok penazi opät na ucet sporenie respektive ho mam nazvany Reserva odkial v pripade nudze viem kedykolvek vybrat.

jana_vaj
25. okt 2021

Z toho si nič nerob, u nás je to podobné, aj odkladám, ale zakaždým sa stane niečo a to odložené musím vytiahnuť. Buď auto začne haprovať a do opravy treba. Alebo doma nám niečo začne štrajkovať. Samozrejme deťom treba kúpiť aj oblečenie lebo rastú ako z vody. Po pravde ja si ani nepamätám kedy som si niečo sama na seba kúpila tak že z radosti, že by som neriešila ceny.

prispievatel
25. okt 2021

Až teraz som čítal že autorka spomenula "niečo na benzín" už to je chyba! Auto je prežitok azbytočný luxus. Keby som žil na lazoch ze sa ináč nedostanem na úrady k lekárovi ale v okresnom meste? Avšak stále nevieme kde žije autorka.

To nieje živorenie ale na čo by mi tie menované veci boli? Načo mi auto keď nemám kam jazdiť? Načo mi paušál keď nemám kam vyvolávať? Načo mi káblovka keď mi stačia tie programy ktoré si naladím cez anténu? Prečo by som sa nenajedol v robote keď mám takú možnosť? Prečo by som sa neosprchoval v robote keď mám takú možnosť? Prečo by som vykuroval časti bytu kde nikto neni? Načo by mi bol pes keď ho nepotrebujem? Načo by som fajčil keď mi to nechýba?

To nieje živorenie ale logické uvažovanie! Takto pekne vyžijem aj z príjmu 650€ a ešte aj odložím mesačne stovku na prípady že sa pokazí práčka atď.

elenka.k
25. okt 2021

@prispievatel FU, téééda, koľko ste ušetril? Ale dobre ste napísal, čo sa týka témy.
Nič v zlom, ale treba aj vedieť ŽIŤ!!!
Mali sme jedného zamestnanca - fakt dlhé roky rokúce u nás pracoval vkuse, stále po montážach ... platil si aj aby mal väčší dôchodok, nakoniec konečne začal dostávať ten dôchodok a bác po roku umrel.
Tým nechcem na nikoho útočiť, ale načo to všetko , ak z toho potom nič?

prispievatel
25. okt 2021

@marpel jasné. Obvykle stačí 300 a 100 odkladám napevno že furt, ostatné sa hromadí na účte a keď sa nič dlho nestane (pokazená práčka atď) tak presuniem aj tie na sorenie. Zamestnávateľ (každa velká hala to má) prispieva na tretí pilier napr. ja tam dám 30 zamestnávatel tiez tak mi tam chodí 60.

sslobodnamama777
25. okt 2021

@elenka.k to neni podnet na soi?

ndrag
25. okt 2021

@prispievatel nahodou, ja s tvojimi bodmi suhlasim. Dal si pekne tipy ako usetrit a autorka sa moze nimi inspirovat. Ja sama som mala obdobie, ked som zarabala zle a chcelo to vtedy velmi vela sebazaprenia nieco usetrit ;).

elenka.k
25. okt 2021
sslobodnamama777
25. okt 2021

@prispievatel auto neni prezitok z do prace autom 5 minut, inak minimalne 40 minut! a co ako potom deti zo skolky do skolky, to sa neda stihat inak ako bez auta. Alebo dá, ale 2,5 hodiny stratené navyse

patus_2
25. okt 2021

Milá autorka, tie väcšie a drahšie veci (napr. bundu na zimu) by som skusila kupovať bazare/second hande. Veľakrát (keď budeš dobre hľadať ) môžeš kúpiť veci aj za polovičnú cenu. Samozrejme nie úplne zodraté, ale aj zachovalé veci, ktoré sa dajú bez problémov ešte vynosiť. Čo sa týka šetrenia, tak študuj letáky, čo kde lacnejšie sa dá kúpiť, stále si povedz i nejakú vec reálne potrebuješ alebo nie. Skús sa zamyslieť i varíš zo základných surovín, alebo či kupuješ polotovary. Taktiež ak bývaš v meste a máš možnosť niektoré väčšie obchody majú tesne pred záverečnou zľavy, ovocie, zelenina, šunka, syr atď. Nepíšeš, či si sama, či si máš deti, manžela atď, tak ťažko radiť..

gabika128
25. okt 2021

Ja ťa úplne chápem, šetriť z mála sa dá naozaj ťažko. Jedine riešenie je vždy len bud niekde ubrať alebo zarobiť viac 🤷‍♀️. Keď má človek veľa peňazí, dokáže si kúpiť v akciách rôzne veci a zásoby, či už pre deti, pre seba alebo trvanlivé potraviny a veci domácej spotreby. My nemáme problém s peniazmi, no aj tak niektoré veci pozerám cez bazár a všetko čo už nepotrebujeme predávame ďalej. Je to aj ekologické a aj veľa ušetríme. Nie je to absolútne žiadna hanba, kúpiť si veci z bazáru alebo sekača. Hlavne keď sú kvalitné a za dobrú cenu. Oblečenie na zimu mám pre deti kúpené už na jar v akciách a opačne.

luci_ba
25. okt 2021

tu podľa mna je dôležité ci zarábas skutocne malo na to, aby si mohla pokryt všetky tvoje mesačne výdavky, alebo je tu druhý problém, že sice šetriť by si mala z čoho, ake kupuješ hlúposti -ak vieš ako to myslim. Ja som začala šetriť od svojej prvej výplaty a vzdy ked ma niečo zaujme, tak sa pýtam sama seba, či to skutočne potrebujem alebo je to len môj rozmar.
Musim ale povedat, že bývame dvaja a tak sa to určite lepšie ťahá.

luci_ba
25. okt 2021

@loginexistuje presne tak, kúriť v jednej miestnosti lebo však načo. No jasne keď susedia kúria tak má teplé steny, inteligent to je 🤣

autor
25. okt 2021

Zarobím 900 €. Priateľ ako kedy, ale medzi 800 - 900€. Platíme nájom 500€, za potraviny dáme 400€, za benzín 150€, priateľ ešte platí výživné 150€, za internet 20€, mobily 60€, chodíme často na výlety, takže výlet + jedlo tam, teraz už menej, ale v lete sme stále niekam chodili.

luci_ba
25. okt 2021

@prispievatel tak toto je uplne od veci! Že na čo internet? Keď sa vymkneš, kde nájdeš číslo na kľúčovú službu? Alebo ked ti zneužiju kartu, nieje jednoduchsie si bloknut kartu cez mobil miesto toho bicykla a ist do banky?
A vykurovanie len v jednej miestnosti - jasne ked susedia vas vykuria.
Nemať psa, lebo treba mu dávať jesť? 🙄 To si asi nikdy nezažil tu radosť a pohodu keď máš psika..
Takto by som vedela pokračovat dalej a dalej

loginexistuje
25. okt 2021

ako jasne to fajcenie jedlo v kantine ked robis je samozrejmost aj ze sa tam umyjes po robote

ale si uvedom ze ty zijes sam a nemas rodinu (deti a tak ) takze si to napr bez auta mozes dovolit a to ze nechces ani nemu tvar doma je tvoja volba ale pre inych to je clen rodiny preco by ho nemohli mat ?
nie kazdy chce zit osamely zivot ak uz nema manzelku tak nech kludne ma psa macku atd

ty si zi ako ti vyhovuje pre mna to napr nie je zivot ak coovek enma aspon zaluby a tak ked uz nema rodinu

hederamonstera
25. okt 2021

jedlo a mobily mate podla mna dost vysoke. Tvoj priatel zaraba velmi slabo na to, ze plati vyzivne. Ale aj tak vam ostava este cca 500eur mesacne po zaplateni vsetkeho.

loginexistuje
25. okt 2021

treba urobit kompromis vylety ano ale jedlo pitie si noste
z domu a znizte pausaly na mobiloch

ziarifka
25. okt 2021

Nakupujem z českých bazarov, hlavne z Prahy (modry koník.cz, FB skupiny Praha, marketplace hlavne). Ľudia sú tam zvyknutí darovať aj veľmi zachovalé veci, lebo sa ich chcú rýchlo zbaviť. Bazárové veci za oveľa nižšie ceny a v lepšom stave. Darované topánky v hodnote 75e iba za poštovné, takmer ako nové, zimné nohavice u nás v bazari 10e, tam 30kč... zasielkovna vychádza 85kč. Taktiež odtiaľ nakupujem hračky na vianoce.

autor
25. okt 2021

Tak to vychádza, že máme 500€ k dobru, 200€ sme pochodili výlety a 300€ odložili. No lenže mali sme výdaje, museli sme hľadať iný nájom, takže nájom plus depozit a už to bolo. Teraz sa nám pokazilo auto, takže oprava.

luci_ba
25. okt 2021

autorka: tie mobily su priserne drahe. Ja mam napríklad telku, internet a telefón mesačne za 45€ myslím. Skus popozerat čo ponukaju operátori, aspoň tu sa dá čo to ušetriť. 😊

bubinko1506
25. okt 2021

Zalezi dost od toho, aky mas prijem a ake vydavky. Ak mas nizsi prijem, tak sa setri tazsie, ale mozno aspon par eur sa da odlozit bokom. My s muzom setrime nasledovne: najprv vyplatime hypo, auta, bezne poplatky ako internet, elektrina, atd. Potom prevedieme peniaze na sporiace ucty, a to co ostane na ucte, mame na stravu, vylety a nejake dokupenie oblecenia a pod. Na konci mesiaca prevedieme zbytok penazi na setriaci ucet, aj ked ostane len mensia suma, po par mesiacoch sa nazbiera viac. Nam sa inak dost osvedcilo, robit nakup potravin na cely tyzden, a potom uz len dokupime pecivo alebo nieco, co chyba. Na vylety si vacsinou bravame z domu kolac, pecivo, ovocie, kedze restauracnu stravu velmi neoblubujeme. A ano, mame vysoku rezervu na ucte, ale nevytvorili sme ju za par mesiacov, ale trvalo to par rokov, kym sme to nasetrili, sj ked niekedy sme dali bokom len par eur, ked sa inak nedalo.

marpel
25. okt 2021

@prispievatel a nepríde ti malo odložiť ročne 1200€, keď žiješ este takto skromne? Malo v zmysle, že na to, čo všetko obetujes, by si pri lepšie platenej práci ušetril viac? Veď za tie peniaze ti sotva vyjde na slušnú rezervu, odhliadnuc od toho, že na dovolenky zrejme nechodíš. S kamarátmi sa asi tiež veľmi nestretávaš. Tiež som človek, ktorý rad šetrí a zopar z tvojich bodov uplatňujem aj ja, ale rozhodne sa o nič neukracujem. A ušetrím podstatne viac ako ty.

sslobodnamama777
Autor odpoveď zmazal
pictbridge
25. okt 2021

@katkaseiner no neviem. Ja zarábam 1600 v čistom manžel 1200 v čistom keďže podnikame výdavky mame 1400 tz že mám cca 1400 eur na stravu a ostatné veci. Nekupujem žiadne značky ani drahe veci taky priemer obliekam sa normálne nepotrpim si na drahej kozmetike nechodím na vlasy nechty ani kozmetiku a vyjdem len tak tak. Tak ja tiež neviem kde je chyba. Strava je brutálne drahá. Nedokažeme ušetriť ani euro.

rubinka
25. okt 2021

@pictbridge - z dvoch platov v tejto výške nedokážete nič ušetriť? Tak to nechapem.

annamalaga
25. okt 2021

No podnájom je drahý !!! Nechcete garzonku na začiatok radšej ? Tu vidím ušetrenie. Strava tiež moc: obmedziť nakupovanie, hľadať lacnejšie recepty na varenie, nechodiť po fastfoodoch, reštauráciách , pizzeriach atď. Internet sa da za 10€ tiež nie? A telefóny napr: mala radosť za koľko to je neviem 6€ či koľko by Vám nestačila ? Musíš tam dať 60€ Hm? Auto máte predpokladám staré ? Však ? Zial tam nenašetríš!! Staré auta sa stále kazia. Ak ste vo väčšom meste , treba viac MHD využívať!!! Ešte buď rada , že nemáte deti!!! Ak sa Vám to nepodarí , treba zahraničie . Môžete ísť obidvaja nie?

bagre
25. okt 2021

@sslobodnamama777 preňho je auto prežitok, má bicykel 🙂 a deti a vlastne vzťahy celkove nerieši...

pictbridge
25. okt 2021

@rubinka ani ja. A to som z toho už na nervy. Keby som aspoň videla alebo vedela kde to ide. Ale ani reštiky ani nič proste žijeme tak úplne priemerne.

katkaseiner
25. okt 2021

@pictbridge pri takom prijme sa nebojíte míňať...ako my máme super príjem ale vždy viem kam ide...a áno súhlasím, strava je mega drahá