Ako šetríte?

25. okt 2021

Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.

alzbeta311
25. okt 2021

.

irusa
25. okt 2021

no v dnešnej dobe pol obyvateľstva z výplaty do výplaty

autor
25. okt 2021

@irusa A tu čítam diskusiu, kde ženy píšu, že majú peňazí, že rok nemusia robiť. Nechápte ma zle, nezávidím, ale kde do kelu robím chybu?

elenka.k
25. okt 2021

nikde, aj ja si poviem, že musím niečo ušetriť a nikdy mi to nevyjde, zakaždým mi musí dodať peniaze manžel, ak mi chýbajú k výplate UPS, pri tom nenakupujem kade to a už vôbec žiadne zbytočnosti - skoro nič mimo základu .... To sa proste nedá, všetko drahé a výplaty malé, síce išli hore, ale aj odvody a ceny - a mi to vlastne nepociťujeme.

autor
25. okt 2021

@elenka.k Ja tiež pokupim čo treba, nájom, potraviny, benzín, mobil, atď.. niečo dám bokom, ale prídu výdavky. A peniaze fuč. Cítim sa nemožná.

katkaseiner
25. okt 2021

zakladna otazka je asi kolko zarabas (necakam ze mi to sem napises) lebo ak zarabas 1200E v cistom a nevies usetrit tak problem je v tebe... ale ak zarabas 500E v cistom tak tam je problem... z mala je tazke este odkrojit a odlozit...

marpel
25. okt 2021

Záleží od toho aké máš príjmy a výdavky. Ťažko ušetríš z príjmu 650€, keď mesačne minieš na fungovanie 600€. 🤷🏻‍♀️
Napis si nevyhnutne mesačne náklady, ktoré určite musíš zaplatiť (bývanie, paušál a pod.).., Zo zvyšnej sumy si odlož aspoň 10-20% a zo zvyšku funguj - strava, oblečenie, drogeria a pod.

hederamonstera
25. okt 2021

ak nemas ovela vyssiu vyplatu ako su tvoje vydavky, tak velmi neusetris. Lebo vzdy treba nieco neocakavane kupovat.
Alebo naozaj vsetko preratat a premysliet, ci sa aj s povinnymi polozkami neda nieco spravit, ci NAOZAJ neminas na hluposti, ci zbytocne vela neminas na jedlo, ktore sa aj tak nezje alebo plnis spajzu a pod.

mable123
25. okt 2021

Diskusia je jedna vec a skutočnosť je druhá vec :D keď Ti rodičia kúpia byt, alebo si podedila, tak sa trošku inak šetrí... Všetky múdre sú tu riaditeľky neviem čoho... 5x krát do roka idú na dovolenku a neviem aké dristy ešte... Jedná vec je, že človek inak šetrí keď ma 20 inak 30 a inak 40 a 50 ročná :D Ži tak ako vieš a ako sa Ti dá CARPE DIEM... Šetriace praktiky niektorých sú tu na zaplakanie a radšej ušetrím menej ako byť sebecká a lakomá 🙂...

nezabudka3391
25. okt 2021

podla mna zalezi kde clovek byva v akom kraji, aky ma prijem, ake naroky atd....ja vacsinou z kazdej vyplaty usetrim....ak viem ze tento mesiac potrebujem nkupit detom oblecenie na zimu tak vtedy moc neodlozim alebo odlozim menej nez zvycajne

irusa
25. okt 2021

no tiež neviem..no net znesie toho veľa..pozri koľko šťastných manželstiev tu bolo...iluzia a potom bum status už sa idú rozvádzať, lebo manžel ju týra...čiže klávesnica veľa znesie, potom sú šikovní, že fakt majú, alebo kopu úverov a pôžičiek no prezentuje sa na nete ako bohatá kráľovná, čo nič nemusí

maximilie
25. okt 2021

Čítala som dávnejšie jeden skvelý rozhovor s autorkou, ktorá písala knihu na túto tému. Ani za svet si nespomeniem, bolo by super , keby niekto vedel co mam na mysli. Ona tak perfektne vysvetľovala, ako ľahko sa naše peniaze rozkotulaju a na akých banalitach dokážeme šetriť. Je fakt, že rodiny, ktoré nemajú peniaze na zvys, kupujú totálne somariny. Napríklad tašky v obchode, každé CD ktoré nám ponúknu v MS, jedlo ktore konci v záchode...
Môj muž je strašný škrob. Pri nom som sa naučila šetriť a potom to miniem tam, kde to ma zmysel - kvalitné cizmy ci bundu. Ta autorka to tam naozaj krásne opísala a určite by si si vedela z toho niečo vybrať. Škoda, že si neviem spomenúť.

deti95060810
25. okt 2021

1. šetrenie musíš mať v krvi
2. šetriť musíš mať z čoho - musí byť dostatočne veľká mzda aby si mohla dať čo to aj bokom... z minima to ide omnoho ťažšie...
3.keď vidím v hypermarketoch tie plné voziská čo poniektorí tisnú k autám tak mám pocit je e ja dostatok... 😉

kiwi3
25. okt 2021

mozo to ne je tvoj pripad, ale ja sa cudujem ludom, co si kupia bundu za 200, topanky za 150, takto kazdy rok a potom sa divia, ze nic neusetria...

vero96
25. okt 2021

1. najprv zaplatíme hypoteku, leasing, telefony, poplatky
2. na jedlo mame stravne karty
3. máme sporiace účty -niekoľko ( nie v bankách, v banke máme len nutnú rezervu) kde odchádzajú každý mesiac peniaze a to čo je na bežnom účte po zaplatení všetkého je na míňanie. Máme sa dobre, obaja ale máme dobrú prácu, muž pracuje s investíciami (šetrenie a podobné veci má v krvi). Obaja ale vieme, že musíme makať a rozmýšľať čo s peniazmi aby nám to vydržalo, takže keď si chcem kupiť drahšiu kabelku niekoľko dní, týždňov o tom diskutujeme 😀

maximilie
25. okt 2021

Pamätám si, ako hovorila, že si kúpila perfektnú kabelku za 3 eura vo výpredaji a chválila sa tyk na obede pred kolegami. Jedna kolegyňa ju potom upozornila, že to by nemala robiť, ze vyzerala ako chudera. Hovorí, že toto je taka hlúposť, hlavne u nás na Slovensku. Že nie je hanba kupovať vo vypredajoch, ani v second handoch a bohatí ľudia nakupujú práve takto. V zľavách. Tiež že je taký trend, kúpiť si najnovšie BMW aby sme sa ukázali, splácame ho, a žijeme v 2i byte. Ale mať BMW je frajerina...

elenka.k
25. okt 2021

ta to urob tak ako ja vypýtaj si od manžela, - keď raz nevychádza, tak nevychádza!!

katkaseiner
25. okt 2021

@elenka.k a od manzela sa to pocita ako usetrene? Ved ci je to v jednej ruke alebo v druhej ruke tak je to v tej istej domacnosti, nie?

liz_lemon
25. okt 2021

@katkaseiner mozno myslela jej manzela😂

elenka.k
25. okt 2021

@katkaseiner 😝 nebuď zlá, jasné, že sa to nepočíta, ale chcela som trošku rozosmiať autorku, aby nebola smutná a aby vedela, že nie je jediná, ktorá nevie ušetriť - tým som chcela naznačiť, že ani ja neviem.
Manžel práveže vie ušetriť aj za mňa

nikyball
25. okt 2021

Napíš príjem a výdavky. Inak je ťažko radiť.

elenka.k
25. okt 2021

@liz_lemon nieeee, 😀 čosi?

evita_g
25. okt 2021

v prvom rade nekupovať to, čo naozaj nepotrebuješ. spísať si skutočne každý výdavok a kriticky zhodnotiť, čo boli vyhodené peniaze a kde by sa dalo ušetriť. väčšina žien v mojom okolí by napr. kozmetiku/drogériu min. rok nemusela kupovať , vyžili by zo zásob 🙂

dzina007
25. okt 2021

Ja napriklad nekupujem bundy pred sezonou ale na konci sezony. a tak bunda co stoji 40e ma v januari vyjde cca15€. a pocka do dalsej zimy.
vacsinou oblecenie nakupujem vtedy ked je vypredaj a zlavy. - to je co sa tyka oblecenia napriklad

buberova
25. okt 2021

Nám sa osvedčilo mať "fond auto" a "fond oblečenie".. sú to sporiace pod účety v banke, každý mesiac si tam pošleme nejakú menšiu sumu... Postupne sa to nazbiera a potom nás neprekvapí keď kúpime nejaké zimné veci alebo väčší servis auta..

elenka.k
25. okt 2021

@dzina007 zľavy - akurát včera sme kúpili dcére vetrovku " v zľave " odlepila som zľavnenú cenu 49,99 - pôvodná bola 39,99 - no netrafí Ťa šľak - vybabranci jední.

prispievatel
25. okt 2021

Ja som tiež tak že zarábam skoro minimálku ale zase som starý mládenec tak toho veľa k životu nepotrebujem. Skôr než dám tipy sa spýtam čo všetko platíš okrem toho čo musíš. Tým musíš myslím bývanie a energie ktoré sú nevyhnutné k životu aby sa dalo oprať, osprchovať, uvriť si... Okrem tohoto myslím každý detail t.j. máš domáce zviera? Fajčíš? Oblečenie používaš až kým sa neroztrhá? Mobil na paušál? Internet? Káblovku (tv cez operátora)? ... Ak máš deti tak je to v keli (kto na to nemá, nech si ich nerobí lebo toto veľa ľudí robí chybu). Ak nemáš tak ideme na to:

- Oblečenie sa nemá kupovať štýlom že mám zimnú bundu a obuv a kúpim si zas lebo vyšiel nový model alebo zíde sa. Nie! Používať až kým sa to neroztrhne nepoškodí až tak aby bolo treba vyemeniť.

- Robím vo veľkej fabrike tam je kantína, mám tam dotovaný obed celé menu polievka, druhé jedlo, šalát, čo strhnú z výplaty zanedbateľnú sumu takže tam sa lacno najem za takú sumu za čo by som nekúpil ani suroviny.

- V robote sa aj osprchujem a tým pádom idem domov už svieži a nemíňam teplú vodu doma. Dama sa sprchujem len keď sa nedá inde alebo sa spotím a tak. Ale pri veľa dňoch to spraví svoje.

- Keďže som sám tak kúrim iba v jednej miestnosti. Načo vykurovať časti bytu kde nikto neni. Aj vracajú každý rok za kúrenie.

- Predpokladám že nemáš auto. Ak nebývaš niekde na lazoch kam nechodí spoj, tak auto nepotrebuješ. Žijem v okresnom meste takže všetky úrady, lekárov, a kadečo vybavovačkové mám v rámci mesta takže sa všade dostanem na bicykli, nemám potrebu nikam cestovať ďalej.

- Internet, televízia, mobil. Televízia má aj vysielanie cez anténu zadarmo. Ak si neni nejaký TV maniak čo potrubuje športové či rozprávkové programy tak načo platiť za niečo čo je zadarmo? Mobil sa dá mať aj na kredit a netreba vyvolávať či na sociálnych sieťach byť. Mať ho len skutočne na to ak by volali z práce alebo tak. Internet ceľkovo ak nemáš nejaké home office zamestnanie tak je to úplná zbytočnosť a netreba ho k životu. V banke si raz nastavím trvalé príkazy a už to ide samo a netreba sa v tom brúzdať. Ak náhodou treba dačo zmeniť na tú chvíľku sa pripojím na verejnú wifinu hocikde. U mňa je e-mail zbytočnosť lebo chodia mi tam len reklamy. Raz za uhorský rok ho využijem keď nejaký zamestnávateľ potrebuje poslať žiadosť životopis ale to sa ozaj stáva zriedka takže nepotrebujem tam nazrieť každú chvíľu.

- Prestať fajčiť. Nemať domáce zviera. Také výlevy že samota bolí, samota zabíja, sú trápne výhovorky. Alebo že pes ma aspon donúti chodiť von. Nie. Zle. Ja som sám roky rokúce a nemám potrebu ani zvieraťa ani vzťahu.

Proste úplne sa zminimalizovať a platiť fakt len za to čo nevyhnutne potrebujeme k životu. Fakt len nevyhbutne. Aby ste neboli v omyle že napr. facebook je nevyhbutbosť. Nieje.

evita_g
25. okt 2021

@prispievatel Asi som prišla na to, prečo si starý mládenec 😉

loginexistuje
25. okt 2021

@prispievatel to vazne ? namiesto zvysenia prijmu radsej zivorit ? nemam nic proti skromnosti ale toto je prezivanie nie zivot

marpel
25. okt 2021

@prispievatel darí sa ti týmto spôsobom života urobit si finančnú rezervu? Alebo ideš s financiami nadoraz?