icon

Ako šetríte?

25. okt 2021

Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.

21oktober
25. okt 2021

@monykam hej , ja som to zle pochopila, sme si to aj vysvetlili .

monykam
25. okt 2021

@21oktober áno potom som si všimla dolu, zaujala ma celkom táto téma, preto som sa aj tak nechtiac privtrela 🙂

simsalabim
25. okt 2021

@bluka2 Asi mas stastie, ze zijes v malom meste usposobenom na jazdu na bicykli. V BA by som do prace na nom nesla ani keby mi za to platili, nerada by som prisla o zivot, nehovoriac o tom, ze slapat na nom na jesen ci v zime o tristrvrte na sest rano a trebars v dazdi tiez nie je moja salka kavy. Urcite dalsim dolezitym faktorom je aj velkost mesta a vzdialenost, na ktoru sa musis presunut - u mna 25min autom a 10 pesi. O kolko skor by som na tom bicykli musela vyrazit? Emisie su padny dovod, ano - ale ak mi ma cesta do prace trvat MHD hodinu a 20min namiesto 35min, kaslem na emisie. Tvoje deti su este male, neviem, ci chodis do prace a ci ich vozis na kruzky (ja uz deti nevozim), ale mne to neuveritelne usetrilo cas - v hodinach. Nakup sa da aj doviezt, suhlasim - v BA to ide, no na mnohych miestach v SR este nie. No a posledna vec - ak mi ma cesta za otcom napriec BA trvat MHD hodinu namiesto 20min (plus dalsia hodina spat), je to opat pre mna uspora. Ak ma clovek stastie na dobre byvanie a vsetko v dostupnosti pesi, auto ozaj nepotrebuje. To ale nie je moj pripad. Len taka cesta na detske Kramare znamena pre mna 2x prestupovat a ked som dieta musela vratit do skoly a ist naspat do prace... no asi by som prisla pri velkom stasti hodinu pred koncom pracovnej doby. Moj zamestnavatel by sa nepotesil. Tvoj ano?

fiffinkaa
Autor odpoveď zmazal
marsmykkok
25. okt 2021

Komu bundu a topánky? Ak deťom tak vlaňajšie predať. Ak sebe tak nechápem. Ja budem mať bundu do mesta už piaty rok a je ako nová, na turistiku 4 rok. Topánky som kúpila vlani a predošlé ešte nosím okolo domu a tiež som ich mala 5 rokov. Ak kupuješ sebe každý rok tak buď rozmar že stále musíš mať nové, vyberáš šmejdy alebo to nesprávne perieš a ošetruješ.

marsmykkok
25. okt 2021

A ešte píšeš výlety. Ja mám tiež rada turistiku, ale snažím sa striedať vzdialenejšie miesta s vysokým účtom za benzín a vysokým parkovným s lokalitami ktoré mám blízko, je tam zadarmo parkovné a vyjde ma to na 5 alebo 10 eur. Ak ideš na 6 hodín alebo 8 najesť sa nie je nutnosť, nenechám za každý výlet 30 eur v reštike. Najem sa doma, zoberiem ovocie, keks, pitie a pohoda. Alebo si ešte po ceste kúpime na pumpe zadarmo niečo za body na benzín. Alebo nejaká bageta za 2 eurá. Najesť do reštiky po výlete sa ideme tak 2 alebo 3 krát ročne.

akbara77
25. okt 2021

@prispievatel ja by som len na margo tvojho prispevku: treba zmininalizovat svoje potreby na malu a veľkú a ušetris este viac.Carpe diem😁

monka105
25. okt 2021

Na strave. Varím si. Do práce si beriem ako obed jedlo z domu, veľakrát mi takto navarené vydrží aj tri-štyri dni. Na raňajky a večeru si robím len niečo ľahké/rýchle. Za cenu jedného obedového menu mám tak štyri obedy. Varenie prispôsobujem momentálnym zásobám, ktoré máme doma, aby som minula na nákup čo najmenej. Ale samozrejme, keď mám chuť raz za čas aj na reštauračné jedlo, tak si doprajem.

prispievatel
25. okt 2021

Nečakal som taký ohlas na príspevok. Samozrejme ten sparťanský život sa nedá aplikovať v každom prípade. Konkrétne na tomto fóre sú rodinne založení ľudia čo majú obvykle manžeov (t.j. ďalší príjem) a deti ktoré treba nosiť k lekárom, na krúžky, starajú sa o rodičov...
Ako sa už aj spomenulo niesom v situácii kde sa treba starať o chorých rodičov alebo o deti. Preto som sa aj pýtal že v akej je ona situácii.
Sparťanský život neni zlý len na to treba mať podmienky. Samozrejme ak už niekto platí alimenty, má dieťa atď. Už je neskoro. Ale ono to je aj o tom že ak viem že som človek s nízkou kvalifikáciou, tak logické že nezaložím rodinu, nebudem riešiť vzťahy ale budem žiť sparťansky lebo to je jediné riešenie ako nemať problémy.

Ale boli aj pozitívne ohlasy typu páči sa mi to atď. Veď človek s príjmom 650€ aby ušetril ročne 1200€ je dobrý výkon. Mnohí to nedokážu ani z väčších príjmov. A nikde som nenapísal že je to nudný život. Je kopa záľub čo nič nestoja. Aké je dobré že sa kľudne môžen vyspať, nikam sa nemusím ponáhlať... Ľudia čo sú otrokmi sociálnych sietí, platených tv, domácich zvierať musia vstávať, nevyspia sa atď. Ja milujem ten bezstarostný život.

ciernabrigita
25. okt 2021

@bluka2 tak my by sme bez dvoch áut boli stratení. Manžel robí na zmeny, máme dve deti, každé má škôlku inde, ja kanceláriu na opačnom konci mesta. Bývame na dedine, obchod nemáme, aj na malé nákupy (keď niečo pochyba) musíme ísť autom. Donáška potravín v oblastiach, kde skapal pes, je len sen 😂. Autom mi trvá ráno hodinu, kým odveziem deti do škôlok a seba do práce. O doktoroch ani nevravím, bez auta nemožné absolvovať vyšetrenia, hlavne máš dieťa sledované v nejakej ambulancii. Nie všetko je len čierne alebo biele.

17alexis
25. okt 2021

@prispievatel mne sa paci tvoj styl zivota. My nemame deti a sice si doprajeme, nie sme nuteni setrit, ale vela veci odmietame a pre okolie sme zgrlosi. 😄😄 Len tak fungujeme z presvedcenia, nie kvoli setreniu penazi.

danusa63
25. okt 2021

@17alexis no skús dať príklad čo odmietate ? Možno sa inšpirujem 🙂

ciernabrigita
25. okt 2021

Drogéria, lekáreň 400 je veľa aj na našu 4 člennu rodinu a to teda si kúpim, čo chcem. Skús si pozrieť za niekoľko posledných mesiacov, na čo všetko ste míňali a či by sa nedalo niečo skresať.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
ariesi
25. okt 2021

@derdia v tom prípade tvojprvý príspevok k téme bol riadne zavádzajúci. Vyznelo to, akoby ti stačila len uvedená suma na všetko a pritom vlastne všetko platí manžel, ty len oblecko deťom. Autorka chcela vedieť celkove výdavky domácnosti, aj keď tiež až postupne špecifikovať príjmy aj výdavky

17alexis
25. okt 2021

@danusa63 nakupovanie oblecenia - tocime dookola zopar kusov doslova, mam jednu kabelku, nemame pausaly, nemame televiziu, mobil si kupi muz a ja dedim po nom lebo telefon vyuzivam len na volanie a net. Nenakupujeme dekoracie a ine blbosti, nejedavame fast-food, cvicime doma, nechodime do posilky, nedovolenkujeme cez cestovky a odmietame aj dalsie veci, ale tie uz suvisia viac so zero-waste. 😉

maminkadeticiek
25. okt 2021

@prispievatel Jezis ty si dobry ulet!🤣🤣

nicicka
25. okt 2021

@maximilie jaaj 🤣 to si aj pamätám. Bola som na doktorandskom štúdiu a moje kolegyne učiteľky na VŠ mi hovoria aký mám parádny sveter, že to je z Orsay že? A ja že nie, z ciňaku 😁...vôbec ma netrápilo čo si myslia 😜

cubo2
25. okt 2021

@patus_2 ahoj áno máš pravdu.. ospravedlňujem sa.. ja som to nejak v rýchlosti zle vydelil. Ale aj tých 55 km denne nie je že úplne málo..

autor
26. okt 2021

@ciernabrigita Ale tých 400€ nie je len drogéria a lekáreň, ale potraviny a v tom je aj drogéria, lekáreň, prípade hodím nejaké ponožky do košíka a tak.

bluka2
26. okt 2021

@rubinka Dobre, 5 malych deti, resp. velka rodina to je ale vynimocna situacia. To uplne chapem a tiez by som mala jedno. Priemer na zenu je vsak v dnesnej dobe 1,5 dietata, ale aut maju stale ludia aj tak kopec. Pises to, ako keby vacsina ludi mala tolko deti, pricom moj priklad s 2 je viac taky genericky.

Ja minam na jedlo kopec penazi, ale zas kupujem vsetko bio, nic s pridanym cukrom, ziadne palmove oleje, ... a snazim sa o obmenu. Muku nepouzivam skoro nikdy, takze proste nie najlacenjsia kuchyna, ale skor taka nutricna. A myslim, ze aj to prispieva k zdraviu, ze clovek nekonzumuje vselijake skodlive chemikalie a sajrajty ako postreky atd. K doktorom chodime skor len na preventivne prehliadky a nie z dovodov chorob. Vsetko spolu suvisi a ja by som teda na jedle nesetrila nikdy, lebo potom minie clovek skor ci neskor na zdravi a aj tie navstevy Kramarov...a potom je to o tom co pisala ta predomnou, o case, zavazkoch k zamestnavatelovi, zrazu treba auto. Chapem, ze su aj vrodene choroby a viem, ze s tym vela ludi nesuhlasi, ale aj tak myslim, ze nase zdravie je z velkej casti v nasich rukach a suvisi velmi so zivotnym stylom.

Co sa tyka infrastruktury, aj keby som mala auto, je mi z toho uz len tazko, ked si predstavim sa kazdy den trepat x krat cez cele mesto. Treba si to trochu aj zariadit - byt mam tak, ze vedla skoly (1-2min. peso), vedla skolky (5-10 minut peso), do roboty kludne aj mesiac nejdem (homeoffice), podla chuti tam niekedy zajdem (napriklad kvoli jedalni, ked sa mi nechce varit) a to mam bud pol hodinu bicyklom alebo rychlejsie vlakom. Za tyzden iba 1 kruzok, co je dalej, inak maju deti kazdy den nieco v sportovom centre 2 minuty peso z bytu. Jasne, mohla som si vybrat byvat aj niekde mimo, ale naco, ked toto dost skvalitni zivot, ze sa clovek nemusi nahanat a trcat niekde v zapchach, hladat parkovanie, riesit stale nieco s autom (mala som, poznam to).

ciernabrigita
26. okt 2021

uz vidím, že si to písala vyššie, asi som prehliadla...

sashabb
26. okt 2021

@prispievatel mňa tak napadlo, že čo robíš s tými ušetrenými peniazmi? Na výlety nepotrebuješ chodiť, nič si v podstate nedopraješ, rodinu a deti nemáš aby si ich napr. darčekom potešil.
V podstate ich nemá po tebe ani kto zdediť 🙄

diusqa761
26. okt 2021

Dobre, jednoduchá matematika. Napísala si že zarobiš 900 €, priateľ medzi 800 - 900€. Takže príjem máte 1700€/1800€. Nieje to bohviečo ale dať sa dá z toho žiť . Ďalej si písala nájom 500€, potraviny plus drogéria 400€, (čo je za 2 veľa) , benzín 150€, výživné 150€, internet 20€, mobily 60€. To vychádza že podľa mesiaca by 420/520€ ti malo po odčítaní všetkých platieb/strava/drogéria/ benzín ostať každý mesiac , aspoň podľa tvojho popisu. To každý mesiac miniete 400€ alebo 500€ na výlety , reštaurácie a handre keď hovoríš že nič ti neostáva ? Lebo keď ti po zaplatení veci , stravy atď ostane 400/500€ tak ročne minimálne 5000€ máš ušetrené. Ako je možné že dvaja rozflágate 400/500€ za reštaurácie , handre a výlety mesačne ? To je váš problém, nikde inde.

alenkaalena
26. okt 2021

Tak mi napríklad mame vysoké výdavky čo sú aj zahrnutá hypotéka ..chlap zarobí 1300€ z toho všetko platí a ešte odkladá 100€ ja mám rodičovský 300€ odkladam 100€ každý mesiac 200€ EUR mám na stravu dieťa domácnosti ešte chlap dáva keď mám malo …je to take no nič moc dovoliť si fakt dovolíme raz za čas ale nezaťažujem sa keď sa vieš uskromnit a proste nepotrebuješ stále nákupy alebo plnú chladničku každý deň Dása ale chcela by som aspoň na vykend ísť niekam do roboty aspoň medzi ľudí ísť a zase aspoň niečo si prilepšiť a kúpiť si niečo väčšie drahšie ….. a za tie odložené peniaze kúpime vždy niečo veľké do bytu napríklad koberce chcem teraz …jeden mesiac druhý mesiac neviem darčeky som kupovala každý mesiac po troche uz mám všetko a teraz šetriť len na Bicikel pre Syna ..ale tiež je to že fakt na konci mesiaca proste čakám a to ešte mame odložené a nvm co len tiež treba šetriť na horšie časy ledva chlap tiež 900€ len výdavky každý mesiac no 😫😫😫😀

sivana09
26. okt 2021

@anonym, ak teda nevies nic urobit so svojim platom, mozes si zacat privyrabat pomimo - pisanim clankov, nejakymi grafickymi upravami, jednoducho nejakym skillom, ktory bud mas, alebo sa naucis. Ak na to nemas cas, tak treba teda viac setrit. Neviem, ake mas stravovacie navyky, ale kupuj zakladne potraviny a ingrediencie, nie cele produkty, ktore su predrazene. Nakupis maso, vajcia, obilniny, cestoviny, ryzu, strukoviny a cerstve ovocie a zeleninu, pripadne ak jete mliecne vyrobky tak nemusis kupovat tie vselijake jogurty a dezerty, ochutene mlieka a blbosti, kup si kyblik tvarohu, biely jogurt a sama si doma namiesaj s dzemom alebo cim chces. Z drogerie co okrem samponu, klasickeho mydla, zubnej pasty potrebujes? Cistit v domacnosti sa lahko a ekologicky setrnejsie, este k tomu aj lacno sa octom a sodou bikarbonou. Pripadne prat sa da v mydlovych orechoch - toto ale nie kazdemu vyhovuje - jedno vrecko stoji 12eur, vydrzi rok.. tak to su moje tipy, ktore robim bezne, nie preto, ze musim, ale preto ze chcem. Este mi napadlo, ja nepijem sice kavu, ale urcite nechodit nikam na predrazene kavy, robit si ju doma. Caj napriklad tiez, kupujeme sypany, ktory vyjde lacnejsie - obycajne aj ekologickejsie ako vreckovy porcovany. Nemusis kupovat papierove utierky, pouzivat bavlnene..

annamalaga
26. okt 2021

Tak keď je opatrovateľka , stačí sa naučiť nemčinu a môže ísť za hranice. Mladá baba, nemá žiadne záväzky , priateľ jej ma , to je ale jeho problém , nie jej. Byt si môže aj sama kúpiť. Proste šetrenie treba mat v krvi! To sa nedá naučiť .

rubinka
26. okt 2021

@bluka2 - Aj keby som mala deti len 2 skrátka na výlety sa nedostanem bez auta, veľké nákupy nenavlacim a x iných veci sa proste nedá bez auta.

Strašná strata času všetky tie presuny, nechcela by som to ani keby sme boli s mužom sami proste trčať len doma žiadna dovolenka žiadne cestovanie po Slovensku nič...

autor
26. okt 2021

@prispievatel Trošku zvláštne tvrdiť, že ľudia s nízkou kvalifikáciou by nemali mať deti.

autor
26. okt 2021

@sivana09 Písaním článkov? Tomu nerozumiem. Ja myslím, že žiadny talent nemám.