icon

Ako šetríte?

25. okt 2021

Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.

malinovka333
28. okt 2021

@bluka2 super ja by som tak isto isla,kolkokrat naberiem baliky z posty,na šaraglu, dopredu do kosika,nakup na korman a ides, nehovorim ze stale tak chodi ale chodim, jednotu mam za rohom a niekedy idem len na par veci a zrazu mam plny kosik, a kolkokrat som vliekla aj balik pesi 2,25Lx6 v rukach, dalsia taska na plece a dalsia na ruke zavesena 😂 toto si dobre pamatam ked boli minuly rom hodiny pre seniorov tak este zo zaciatku a hned ako sa dalo ist som isla na nakup, ludia stali vonku v rade a nikto mi ani dvere neotvoril, vacsinou take vacsie nakupy chodime do mesta s muzom ale vtedy sme nikam nechodili tak len na dedine na nakup,

elenka.k
28. okt 2021

@malinovka333 prečo divné?? dá mi nejakých 500 - 600 € na mesiac - výdavky čisto potraviny, drogériu, prostriedky, paušál, ozaj a oblečenie, obuv platí kto kedy - väčšinou on. Iné všetko platí on - šeky, sipo, úver, šatstvo, obuv, poplatky, výdavky do áut. A nie nepýtam si, že doslova - daj mi .... Proste spomeniem medzi rečou, že už nemám a treba mi ešte na to a to, a proste mi dá, alebo mi povie - zober si. Ty manželovi nespomenieš, kde minieš peniaze - ak sa niečo vyskytne neočakávané, aby vedel, že nemá rátať s nejakými rezervami? / kúpou koberca, niečo iné do domácnosti ...., opravy atď... / Obe výplaty si spojíme a sa to rozdelí,- porozdeľuje - ako u každej druhej domácnosti.
On vie pekne šetriť peniažky, kebyže som mala všetku moju a aj jeho výplatu OCH to by dopadlo .... nič by mi asi neostalo 😝
A ešte malý dotaz, ja mám svoj účet. A on má náš 😉 mám kartičku aj od toho účtu.

17alexis
28. okt 2021

@prispievatel co sa tyka chudoby a bohatstva, je to vzdy prechodny stav. Rychlo sa moze ocitnut clovek tam aj tam. Ak si takto spokojny, je to uplne ok. Ja by som vsak predsa len hladala sposob ako si aspon trochu zvysit prijem lebo zas minimalizmus nie je o tom, ze clovek je alebo musi byt chudobny.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

Milá autorka, a co ti brani zvysit si kvalifikaciu a prijem?

dkethe
28. okt 2021

@zmrzlinka2021 ona zaraba 1400. Takymto ludom nepomoze ani 5k a vzdu budu od vyplaty do vyplaty nespokojni.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

@dkethe ja som citala ze 900 eur asi na druhej strane

prispievatel
28. okt 2021

No vidíte. Také sumy tu padajú že 900 a 1400 čo ja nezarobím aj keby som nadčasy ťahal a neviete z toho výjsť. Mne 650 stačí. Tak o čom to je? Suma je relatívna vec, a to že čo je chudoba a čo bohatstvo je tiez relatívna vec. Musíme sa všetci zmestiť do toho čo máme.

autor
28. okt 2021

@zmrzlinka2021 Neviem v čom si zvýšiť kvalifikáciu.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

@prispievatel staci? ved kvoli tomu sa bojis ozenit a mat rodinu, takze asi ani nie...

annamalaga
28. okt 2021

Prečo neodpovie , či nechcete ísť do zahraničia . Obydvaja. Zarobíte si viac.

prispievatel
28. okt 2021

Autorka dobre si na tom. Ja mať tých 900 tak by som ani nevedel čo s tolkými peniazmi.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

ake mas vzdelanie? ake su moznosti profesionalneho rastu u teba?
si este mladucka, mas kopec moznosti, treba sa len do toho zahryznut, zamakat si a ist dopredu, mozno aj odist do zahranicia, ak si teda zdravotnicka.
Mysli na seba!

autor
28. okt 2021

@zmrzlinka2021 Tak mám maturitu na Obchodnej akadémii. Pracujem ako opatrovateľka, takže vôbec nemám tušenia v čom zvýšiť kvalifikáciu. Ak by som chcela robiť niečo v zdravotníctve, na to nestačí kurz, už treba školu.

autor
28. okt 2021

@annamalaga Pretože nechceme ísť do zahraničia. Nemáme chuť zdieľať s ďalšími ľuďmi dom.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

sprav si vysoku skolu, zameraj sa na sektor, kde su pekne platy a aj by ta to bavilo, napr. IT, mas velmi vela moznosti, vyuzi ich.
Co ta limituje? Ak do seba teraz investujes a budes na sebe trvale makat, budes mat aj lepsi prijem.
Dnes sa firmy biju o sikovnych ludi!!! Ponuknes sikovnemu cloveku 1600 v cistom a nevezme job, lebo ma predstavu aspon o 2,5 tisicovom plate.

autor
28. okt 2021

@zmrzlinka2021 Tak to vôbec u mňa nepripadá do úvahy IT. Veď matika mi nikdy nešla, ja na IT nemám.

autor
28. okt 2021

@zmrzlinka2021 Ale teda pozerala som rôzne kurzy v oblasti IT, ale neviem, čo si o tých kurzoch myslieť. Je to vôbec k niečomu alebo len zaplatím kopu peňazí za nič? Veď ajtaci majú školy technického zamerania.

annamalaga
28. okt 2021

A čo tak jazyky? Nemčina , Angličtina aspoň B2 úroveň , potom môžeš si privyrobiť prekladaním článkov?

autor
28. okt 2021

@annamalaga Angličtina.. viem sa dohovoriť, porozprávať, ale viesť nejakú politickú debatu alebo ekonomickú poradu nie.

annamalaga
28. okt 2021

A kurz. Ja si chcem po korone urobiť Nemčinu B2 a zdokonaliť sa v Angličtine. Dúfam , že sa mi to podarí. 🙄 Lebo ak nie toto, tak už učiť sa Matiku, Fyziku, Chémiu a Biológiu bude ťažké. Ono zase veľa tých povolaní , kde sa da dobre zarobiť veľa nieje. A keď aj sú , častokrát treba veľa makať , aby sa človek dostal na lepšiu pozíciu. Tu skôr vidím tie jazyky. A partner čo robí , možno on by sa vedel dostať na lepšie miesto.

21oktober
28. okt 2021

čo takto podnikať? Máš ekonomickú strednú , môžeš ponúkať administratívu, dorobiť si kurzy na účto, urobiť si účtovníka experta, ja napríklad mám veľmi šikovnú asistentku z obchodnej akadémie. Vybaví , vytelefonuje aj nemožné .

21oktober
28. okt 2021

@annamalaga B2 na dobrý preklad článkov nestačí .

ciernabrigita
28. okt 2021

@annamalaga mám C1 z AJ a teda prekladať si netrúfam, kedže nemám na to riadnu špecializáciu

annamalaga
28. okt 2021

Tak už teda neviem. No každopádne jazyky sú plus pri každej práci , kto ich vie. Keby si urobila prekladatelstvo, tak možno by aj vedela niečo. Potom. Keď ma dobrú strednú , ešte dorobiť uctvovnictvo a tak. Iné ma už nič nenapadá, len šetriť z takého platu, aký ma.

annamalaga
28. okt 2021

@21oktober tak už neviem. Ešte možno doucovať jazyk a tak, to skôr.

annamalaga
28. okt 2021

@ciernabrigita sorry teda, tak to som jej moc nepomohla.😒

ciernabrigita
28. okt 2021

@annamalaga doučovať skôr, to áno. v prípade základov z OA by som si dorobila riadne dobré kurzy a školenia z účtovníctva a skúsila to ako junior účtovník. to je tiež dobrý príklad.

annamalaga
28. okt 2021

@ciernabrigita tiež dobrý nápad. Ale ak ju baví opatrovanie a práca okolo toho, tak Rakúsko je istá voľba. Tam aspoň trocha viac peniazkov pribudne. Ak si chce autorka kúpiť byt skôr.

21oktober
28. okt 2021

@ciernabrigita ja mám C2 RJ a ešte stále ma občas niečo zaskočí .

autor
29. okt 2021

@21oktober Ja už som sa tu kedysi na to pýtala, ale strašne ma tu zhodili, že snáď si nemyslím, že si urobím kurz a budem účtovník.