Ako si mladí ľudia kupujú dom?
Ako si mladi ludia kupujete dom ked stoja 350k+? Na tolko vam vyhde hypoteka ? A nebojite sa ako to budete splacat pocas materskej (rodicovsky prispevok)?
Ja len otázku do pléna.
To je fakt na Slovensku taký vysoký štandard, že sa považuje za úplne štandardné, aby mladý človek vlastnil dom za 350 tis eur?
@zmrzlinka2021 nie, to len mladez si mysli, ze na to vsetko ma pravo len tym, ze sa narodili (trochu som pichla do osieho hniezda), domy za 300 000 si ledva dovoli 50-tnik, co pomaly nadobudal majetok, najskor byt, nejaky pozemok atd...pokial sa jedna o cloveka, co to dava z platu. Samozrejme nieco ine je uspesny podnikatel.
Inak vybtu stále spomínate nejakú " hladovu dolinu". Môžete to definovať ? Pretože investorov ubúda vďaka našej vláde a žiadny nechcú prísť , diaľnice tiež nemáme...takže mne to vychádza ,že ak si odmyslíme Trnavu, Bratislavu prip. Žilinu a Košice tak je 80% Slovenska vlastne hladova dolina..
@anonym_d4f7cb 👌👌 top komentár. Je až nechutne ako niektorí ľudia rozmýšľajú. Áno, humanitné odbory sú žiaľ otrasne platené, ale bez nich by spoločnosť nefungovala a treba byť vďačný,že niekto má takú mieru empatie,že sa na to aj za ten príjem dá.
@barbie2023 pravda je ale to, ze ten, co pracuje v takomto odvetvi si dovoli maximalne ten byt, ano, su ucitelia co maju domy, ale musia byt sikovni, popri praci podnikat, alebo manzel atd...
Inak vybtu stále spomínate nejakú " hladovu dolinu". Môžete to definovať ? Pretože investorov ubúda vďaka našej vláde a žiadny nechcú prísť , diaľnice tiež nemáme...takže mne to vychádza ,že ak si odmyslíme Trnavu, Bratislavu prip. Žilinu a Košice tak je 80% Slovenska vlastne hladova dolina..
@barbie2023 ja mam dve kamaratky co sa rozhodli ist zit do Lucenca. kupili lacno dom, kedze tam je velka nezamestnanost a teda, pracuju ako IT na Homeoffice z domu.
Ludia chcu pekne byvat, v domoch s vyssim standardom, ziadne prerobene haraburdy, najlepsie domy za 300 000-400 000 eur a volime si vladu aku mame? Ved tato vlada potrebuje poddanych a nie majetnych ludi, ktori sa maju dobre. Ved musia byt zavisli na ich davkach a ruky a nohy im bozkavat. Nie sa mat dobre. Pozrite si dokumenty o zivote na dedinach v Rusku, Uzbekistane - to je ich ciel. Nejaka kadibudka uprostred nicoho, chodit na drevo do lesa a takto treba zit Slovakom. prosocialna vlada vam uz nepostavi byty ako za socializmu, prosicialna vlada vam da davky, aby ste nezahynuli od hladu.
@barbie2023 pravda je ale to, ze ten, co pracuje v takomto odvetvi si dovoli maximalne ten byt, ano, su ucitelia co maju domy, ale musia byt sikovni, popri praci podnikat, alebo manzel atd...
@zuzana76 ja som tá učiteľka , ktorá si kúpila s manželom dom a manžel teda nie je žiadny lekár ani podnikateľ. Chodí do priemerne platenej práce a máme 3 deti. Susedia sú dvaja lekári a majú tiež 3 deti, majú úplne rovnaký dom , rovnako ho prerábajú postupne sami lebo tiež nemôžu za všetko platiť firme. Trošku tu majú niektoré skreslené predstavy o príjmoch a štandardoch. Dnes realitu ukazujú dokonale domy mladých influenserov,ktorým ja ozaj neviem kto dal peniaze na nové byty / domy...ale realita je trochu inde. Buď máš šťastie a aj podedis alebo si proste musíš všetko kúpiť sama. 🤷 Druhý sused je "obyčajný" robotník a manželka jeho predavačka a majú najnovší dom v celej ulici pretože zdedili. Proste každý to má inak.
Ludia chcu pekne byvat, v domoch s vyssim standardom, ziadne prerobene haraburdy, najlepsie domy za 300 000-400 000 eur a volime si vladu aku mame? Ved tato vlada potrebuje poddanych a nie majetnych ludi, ktori sa maju dobre. Ved musia byt zavisli na ich davkach a ruky a nohy im bozkavat. Nie sa mat dobre. Pozrite si dokumenty o zivote na dedinach v Rusku, Uzbekistane - to je ich ciel. Nejaka kadibudka uprostred nicoho, chodit na drevo do lesa a takto treba zit Slovakom. prosocialna vlada vam uz nepostavi byty ako za socializmu, prosicialna vlada vam da davky, aby ste nezahynuli od hladu.
@zuzana76 ale tie davky su nie bezodna slamka. kazdy na to v konecom dosledku sa skladame. a ano, hlavne takym co nikdy riadne nerobili
@zuzana76 ja som tá učiteľka , ktorá si kúpila s manželom dom a manžel teda nie je žiadny lekár ani podnikateľ. Chodí do priemerne platenej práce a máme 3 deti. Susedia sú dvaja lekári a majú tiež 3 deti, majú úplne rovnaký dom , rovnako ho prerábajú postupne sami lebo tiež nemôžu za všetko platiť firme. Trošku tu majú niektoré skreslené predstavy o príjmoch a štandardoch. Dnes realitu ukazujú dokonale domy mladých influenserov,ktorým ja ozaj neviem kto dal peniaze na nové byty / domy...ale realita je trochu inde. Buď máš šťastie a aj podedis alebo si proste musíš všetko kúpiť sama. 🤷 Druhý sused je "obyčajný" robotník a manželka jeho predavačka a majú najnovší dom v celej ulici pretože zdedili. Proste každý to má inak.
@barbie2023 ved aj ja som uz byvala ucitelka a tiez mam, ale teda ide aj o nasu sikovnost. Keby sme nemali ekonomicke citenie a keby bol muz lavy na technicke veci, tak by sme mali byt.
@anonym_autor robí sa to tak ze do hypotéky sa ako sppludlznik pridá súrodenec alebo rodičia a potom taku hypo dostanú. Odkiaľ potom majú na splátky je druhá debata. Ale ľudia s 1000€ platmi si nekupuju domy za 350k€
Rusi podporuju putina ako u nas fica, nevedia, ze su chudobni, lebo nezazili nic ine, jeden jediny clovek s cistou dusou sa nasiel medzi nimi
Nehnutelnost ak si zabezpečili 10 rokov dozadu, tak to je ideal. Pomer cena pozemku-stavby a hypotéky. Teraz je to náročné ak má človek priemerný plat. Väčšinou vidím, ze ľahšie idú domy takým co podnikajú, resp majú rodičov podnikateľov. Nie každý môže byt lekár ci programátor. Mnohé pozície nie sú spravodlivo ohodnotené.
Keby nemame u nas zavod,tak hladova dolina by bol cely stred slovenska.Mame dokonca muzov az z Kosic.A preto tento zavod zdviha ten pomysleny priemerny plat stale na hor,lebo sa tam kazdym rokom zdviha plat.Tie ostatne nepridaju ani euro navyse.
Takú vysokú hypo fuuuh,, sme dvaja s priemernymi platmi, a bral som hypo na 110K na holobyt. Zvysok sme dali vlastne aj zariadujeme vlastnymi. Neviem si ani predstavit, zeby som mal zobrat hypo na 200K, ved to uz by som bol cely zivot otrokom. A este k tomu pocitat do buducna naklady na deti, resp.nove auto.
Nehnutelnost ak si zabezpečili 10 rokov dozadu, tak to je ideal. Pomer cena pozemku-stavby a hypotéky. Teraz je to náročné ak má človek priemerný plat. Väčšinou vidím, ze ľahšie idú domy takým co podnikajú, resp majú rodičov podnikateľov. Nie každý môže byt lekár ci programátor. Mnohé pozície nie sú spravodlivo ohodnotené.
@cecilia29 uplne suhlasim
Neviem čo máte všetci s tým, že dom za 350k je nadštandard? Veď 3 izbový byt v krajskom meste novostavba stojí 350k. Domy (nie bungalov 100m2 s pasikom trávy, to si rovno môžem kúpiť byt) idu od 400k vyššie a aj to nebude bohviečo za vilu. Druhá vec je, že každý chce hneď bývať v novom, luxusne zariadenom, ale nemá na to. Ľudia si berú nezmyselné hypotéky, ktoré nemôžu utiahnuť, narobia 2-3 deti, kúpia ešte 2 autá na lízing a potom plačú ako je všetko drahé a ťažko sa tu žije. Nuž, ako si spravíš, tak máš…
Mám 31 rokov, dom v hodnote min.200 000. pozemok sme mali, sme na dedine a skoro všetko svojpomocne. Pred 6 rokmi. Hypotéka ostáva ešte 23 000, kebyže chceme, splatime hneď z úspor. Takže dá sa. Som na RD a stále niečo ušetríme.
Neviem čo máte všetci s tým, že dom za 350k je nadštandard? Veď 3 izbový byt v krajskom meste novostavba stojí 350k. Domy (nie bungalov 100m2 s pasikom trávy, to si rovno môžem kúpiť byt) idu od 400k vyššie a aj to nebude bohviečo za vilu. Druhá vec je, že každý chce hneď bývať v novom, luxusne zariadenom, ale nemá na to. Ľudia si berú nezmyselné hypotéky, ktoré nemôžu utiahnuť, narobia 2-3 deti, kúpia ešte 2 autá na lízing a potom plačú ako je všetko drahé a ťažko sa tu žije. Nuž, ako si spravíš, tak máš…
@anonym_ce9930 nie, nie je to nadstandard, ale ani nieco, na co by hned mal mat mlady clovek, co pracuje rok - dva - tri. Vacsina obyvatelov Slovenska byva v starsich domoch, resp postavia dom na dedine do 200 000 maximalne a vtedy tych 400 000 je uz ako nedosiahnutelný milnik.
Vždy keď sa tu rieši ako je pre mladých nedostupné bývanie tak hneď sa uvádzajú bratislavské a košické ceny. Bývanie sme si dovolili asi tak, že sme kupovali maličký dom ani v jednom z týchto miest. Mladí ľudia žijú aj inde než v Bratislave a Košiciach a nejdu hneď stavat velky dom. Najprv niečo menšie a časom snáď našetríme na niečo väčšie. Keby si nedovolíme dom, tak idem do malého bytu.
V 35 manzel nasporenych 80000(robí od 18tky /19rokov)
Pozemok sme dostali darom. Parádny,hodnota tak 90 tisíc teraz vtedy 60000
50000 hypo na 30 rokov (fix 10 rokov, splatime za 10 rokov mame to vypočítané.-odkladame viac, robíme extravklady každý rok)
50000 od rodičov (požičané - vraciame, + dosť z toho darované)
A stále sa dačo behom 5 rokov kupovane z platu.
A plat mame dokopy 2500 ak vôbec....
Ale mame krasny dom, na krásnom mieste, s krásnym pozemkom. nič nám nechýba. Pokora a pokoj v srdci a viera v Boha je to co je pre nás na prvom mieste.
Nechodíme na 6000 dovolenky- ale na lacnejšie. Chodíme aj lyzovat ale za lacno. Mame jedno lepšie auto, a druhe horšie (to je moje🤣) ale nie 40000 na lízing.
Kupujeme len to co zjeme, a aj si užijeme. Ale nenakupujeme každý mesiac kraviny, nechodíme po kávičkach.... A to mame ešte 20000 už ďalších našetrene.
My žijeme každý deň vdaka Bohu krasny zivot. Ale všetko máme z Božej milosti.
Pretoze bez viery by sme mohli mať čokoľvek ale naše srdcia by tak ci tak boli prázdne...
Zaklad je prikryvat sa takou perinou na akú máš...
@anonym_ce9930
Taku hypo ti ani nedajú.... Mozno s platom 5000 eur...ti co to maju len tak bud podnikajú, alebo získané podvodmi, alebo darované od rodičov, ktori majú firmy...
Velka výhoda je pozemok.
Alebo potom obaja skvele platy 4000 vtedy sa dá všetko ked mas príjem 8000 v rodine každý mesiac...
Nuz ja ked som mal 28 bral som hypo na 1 izbak v Ziline v 2008, hypokriza predo dvermi a triasol som sa pri hypo 40000€ , jasne, vtedy ku nizsim platom to bola velka suma. Ale nemyslel som vôbec nad domom s bazenom pre mňa sameho za vtedy mozno 150 k co teraz 350 k? Moje uvazovanie bolo, ak si najdem priatelku, 1 i. staci, ak to bude na manzelstvo bud poriesime potom spolu ( 1 i by sa predal a ruesil väcsi, ci dom) alebo ona bude mozno byvat v dome a bude sa dat vrch prerabat...a tak aj bolo skoncil som v tom vrchu a prerobili sme ho. 🤷Preto ja nechapem ( ak nezdedili prachy, ci byty) naco medzi 20- 28 kupovat dom s pozemkom za 350 k a zadlzit sa ak som sam( ine je, ak uz to je poriesene, praca, manzelka) a viazat sa na miesto, ked este ani neviem kde skoncim pracovne, ci bude HO, ci skôr budem cestovat v mojej praci, jde spoznam manzelku a ci nebude ona chciet inde byvat. Velky dom sa aj tazsie predava ak sa zmeni situacia ako mensi zaciatocny byt, hlavne ak byt nie je v satelitoch ale priamo v krajskom, ci hlavnom meste, pripadne vo velkych vyznamnejsich okresnych mestach.
Pre človek v rôznej faze zivota su efektivnejsie aj ekonomickejsie ine veci ( ale je to tazsie realizovatelne, na starobu zas riesit ine byvanie). Na starobu vo dvojici si viem predstavit maly bungalov na 500 m² pozemku, 60 m² s malou zahradkou a terasou na posedenie, s pristreskom na auto. A nie ako teraz prizemie plus 2 podlazia kazde cez 100 m² a ešte povala na veci, altanok, stodola, zahrada a skalka na pozemku cca 1400 m². 🙂 Kazdopadne drzim palce kazdemu, nech dosiahne co chce.😉
Nuz ja ked som mal 28 bral som hypo na 1 izbak v Ziline v 2008, hypokriza predo dvermi a triasol som sa pri hypo 40000€ , jasne, vtedy ku nizsim platom to bola velka suma. Ale nemyslel som vôbec nad domom s bazenom pre mňa sameho za vtedy mozno 150 k co teraz 350 k? Moje uvazovanie bolo, ak si najdem priatelku, 1 i. staci, ak to bude na manzelstvo bud poriesime potom spolu ( 1 i by sa predal a ruesil väcsi, ci dom) alebo ona bude mozno byvat v dome a bude sa dat vrch prerabat...a tak aj bolo skoncil som v tom vrchu a prerobili sme ho. 🤷Preto ja nechapem ( ak nezdedili prachy, ci byty) naco medzi 20- 28 kupovat dom s pozemkom za 350 k a zadlzit sa ak som sam( ine je, ak uz to je poriesene, praca, manzelka) a viazat sa na miesto, ked este ani neviem kde skoncim pracovne, ci bude HO, ci skôr budem cestovat v mojej praci, jde spoznam manzelku a ci nebude ona chciet inde byvat. Velky dom sa aj tazsie predava ak sa zmeni situacia ako mensi zaciatocny byt, hlavne ak byt nie je v satelitoch ale priamo v krajskom, ci hlavnom meste, pripadne vo velkych vyznamnejsich okresnych mestach.
Pre človek v rôznej faze zivota su efektivnejsie aj ekonomickejsie ine veci ( ale je to tazsie realizovatelne, na starobu zas riesit ine byvanie). Na starobu vo dvojici si viem predstavit maly bungalov na 500 m² pozemku, 60 m² s malou zahradkou a terasou na posedenie, s pristreskom na auto. A nie ako teraz prizemie plus 2 podlazia kazde cez 100 m² a ešte povala na veci, altanok, stodola, zahrada a skalka na pozemku cca 1400 m². 🙂 Kazdopadne drzim palce kazdemu, nech dosiahne co chce.😉
@hellwant presne
@koniarova presneee, milujem tieto halucinácie o tom co bolo pred 20, 30 rokmi pri téme bývanie/hypoteka 🫠
Zaklad je prikryvat sa takou perinou na akú máš...
@anonym_ce9930
@zuzana76
@anonym_d22696 presne tak, nemiešať hrušky s jablkami a nemýliť si pojmy a dojmy. Nedá sa mať všetko hneď a taktiež nemôžu mať všetci všetko.
50000 hypo na 30 rokov (fix 10 rokov, splatime za 10 rokov mame to vypočítané.-odkladame viac, robíme extravklady každý rok)
Ale mame krasny dom, na krásnom mieste, s krásnym pozemkom. nič nám nechýba. Pokora a pokoj v srdci a viera v Boha je to co je pre nás na prvom mieste.
Nechodíme na 6000 dovolenky- ale na lacnejšie. Chodíme aj lyzovat ale za lacno. Mame jedno lepšie auto, a druhe horšie (to je moje🤣) ale nie 40000 na lízing.
Kupujeme len to co zjeme, a aj si užijeme. Ale nenakupujeme každý mesiac kraviny, nechodíme po kávičkach.... A to mame ešte 20000 už ďalších našetrene.
Pretoze bez viery by sme mohli mať čokoľvek ale naše srdcia by tak ci tak boli prázdne...
@anonym_d22696 no pises v dalsom prispevku aj prikryvat sa takou perinou na aku mas, ale keby kazdy mal na zaciatku ten pozemok a pozicanych 50 k od rodicov z ktorych cast je darovana, tiez by to kazdy pisal. Vies ako trochu ironicky to vyznieva- aj ked viem, ze si to tak nemyslela- pri tej pomoci pisat prikryvaj sa nato, naco mas? Vy ste sa totiz neprikryli iba tym co mate vy ( tych 80 k,tvoje ak si mala a hypo- ktoru dokazete splacat) Vam dali rodicia navyse, boli to peniaze a pozemok vykupeny ich zivotom- casom prace a zarobkov, ktory sa neda mlademu ziskat vlastnou silou. Cize- od oka - ak by ste mali 25 r. dostali ste nieco za 50 a viac rokov - ak pozemky isli od starych rodicov. To nedokaze mlady mat, sorry, to nie je IBA vlastna perina. Ja som tiez nemal iba vlastnu perinu, mama ked umrela- otec ked som mal rok- mala nasetrene a za jej smrt som mal myslim cca necelych 300000 SK. Pomohlo to, ale nemal som na tom zasluhu.
@anonym_d22696 tak ty ozaj mozes dakovat Bohu za to, ze si sa k tomu dostala ako slepa ku zrnu..ako mozes ku materialnu spominat Boha? prosim ta, ..? malo kto sa dobre vyda ci dostane pozemok, sa spamataj....80 000 tiez nema hocikto hned nasetrene, aj ked robi od 18 rokov ....vela ludi studuje aj na Vysokych skolach, je ine ked od 18 makas a je ine ked od 18 rokov studujes do 24-25 na vyske...na brigadach si naozaj 80 000 nezarobis

@anonym_5bbbe8 tvoje deti by nemali chodit do skolky ani do skoly,lebo ucitelia su podla teba nerozumni ludia ked vystudovali ucitelstvo. Ani by si nemala chodi nakupovat,mala by si sa v zivote zaobist bez nerozumnych predavaciek. Ked raz budes stara a nevladna,staraj sa o seba sama,lebo socialni pracovnici su tiez v skupine nerozumnych.
@anonym_d4f7cb 👌👌 top komentár. Je až nechutne ako niektorí ľudia rozmýšľajú. Áno, humanitné odbory sú žiaľ otrasne platené, ale bez nich by spoločnosť nefungovala a treba byť vďačný,že niekto má takú mieru empatie,že sa na to aj za ten príjem dá.