Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?
Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?
@zeriempizzu no aj mesačna pladba by bola ina ,kedže by bol moc rizikovy ,veď papiere na poistku ,čo sa všetko pytaju je ako pre detektivov a na čo ,veď vojaci to maju všetko dobre ošetrene ,od pn až po pripadnu smrt a nehovoriac o misii...prečo ma platit a živiť sukromnu inštituciu ,ta mesačna splatka by nebla mala...
@zeriempizzu svokor ma pravdu a manzel je cudny? Ty mas trochu popletene priority. Preto ma vacsina slovakov len dlhy a holu rit. Ved dotycna nehovori,ze nikam nechodia. A ano da sa aj chorvatsko za maly peniaz, co oni odmietaju. Tak hore ruka ide sa na zurku,dovcu...,ved zijeme len raz. Preco sem potom na fora vypisuju mamicky,ze nemaju z coho splavat hypo a nemaju co dat zrat vlastnym detom? Lebo ved ziju len raz,tak asi si uzivali. Treba trochu aj rozmyslat. Ja nehovorim,ze treba sedet na riti doma,ale treba si utriedit priority.
@stanulienkat a ked splatia hypoteku, svagor bude dzubat "no vy nemate hypo, vy ste milionari.." 😀
ale no..pritul sa knemu... hod take tie "oči" z kocura v cizmach 😀 ... a daj mu lakavu ponuku... na niečo sa chyti...
Pozri, ja som muza dostala prvkyrat nadovolenku k moru minuly rok (ano, kupali sme sa dve hodiny z celejj dovolenky - ale to mne uplne staci)... a este pred odletom mi po x rozhovoroch so mnou povedal "este som tam nebol a uz by som tam siel rad znova" 😀
@junova ja to veľmi dobre poznam a peto viem o čom hovorim a veľmi dobre vie čo robí a neobanuješ ,treba vydržať a budeš spokojna a bude aj riadna dovča ,po finančnej stranke dom je omnho naročnejši a ak t zvladnete s malu hypo ,ktoru si už rozložite aj na 20rokov a splatky budu male a z bytu dorobite alebo dofinancujete kupu alebo stavbu ,fakt mate vyhrate ....a ešte vam budu zavidieť ,ti čo ťa teraz hučkaju ....
Ja more tiez nemusim, tiez mam hypo ako svet, ale riesim to (rodinny rozpocet) ovela (podla mna) rozumnejsie ako manzel autorky. Po plateni uctov a splatky hypo a beznych vydavkov nieco miniem na zveladovanie nehnutelnosti, nieco na zveladovanie nasho psychickeho i fyzickeho zdravia, i na bok usetrim a stale sa najde nieco na preplatenie hypoteky raz rocne, co na urokoch usetri.
co z toho ze byt / dom splateny ked si moja rodina neuzije spolocny cas? Ked tu raz nebudeme, uz sa ten cas co sme mali nikdy nevrati.
@aristka wow teda neviem co povedat, ze preco by mal "zivit" poistovnu... NUz aby ked tu nebude mal kto zivit jeho rodinu. Ci myslis ze sirotske a vdovske par sto eur mesacne od statu bude stacit?
@stanulienkat kde pisem o zurke teraz a potom nemat na splatku? Pisem o rozumnom rozdeleni zdrojov aby bol kazdy v rodine spokojny. Tento manzelik tu je extra extremista ale cez svoje ego to nevidi. Ked mu manzelku o mesiac zrazi auto a jej tu viac nebude, splateny byt mu ju nevrati a bude este horko plakat ako by ju rad zobral 3 krat do roka k moru - ale to uz nebude mozne.
Niekto ma ako prioritu stastie svojej rodiny, niekomu od paranoje sibe. Kazdy nejako no...
@aristka o akej vyhre to pises? Zivot nie je hra o vytazoch ci skorovani bodov ale o nieco inom.
Dnes ťa dovolenka niekde v Bulharsku či Chorvátsku vyjde menej ako na Slovensku....... My sme tiez uz niekoľko rokov neboli, nakoľko tiez hypotéka a dokončujeme stale nieco okolo domu....... Pokial to mate na 5 rokov a chodíte na menšie vylety, je to podla mna v pohode..... Ale keby to bolo aj na 20, raz za cas si dovolenku treba dopriať......
@junova nečítala som príspevky vyššie, ale dovolím si nesúhlasiť s tvojim švagrom. Na Slovensku su krásne, úžasne miesta stvorené na dovolenky aj s deťmi. Nemyslím si, ze OZAjSTNA DOVOLENKA znamená dovolenku pri mori. Užívať si život... aj o tom by sa dalo polemizovať, ale myslim si, ze dolezite je to, co my rodičia vieme dať a hlavne dobre podať svojim deťom. Tak sa napr. aj dovolenka pod stanom moze stať neskutočným zážitkom...
@junova mamina mi umrela ked mala 56 rokov, viem co vsetko si planovala a co sa uz nestane....ak mate sny, treba si ich plnit a necakat, lebo nikdy nevies co bude...
Ohladom dovoleniek, aj my mame hypo ale boli sme 4krat pri mori a nelutujem to, aj ked sme ziadne mimoriadne splatky nevlozili....he to vec pristupu, kazdy uprednostnuje nieco ine.....
@bubula_007 z mojich skusenosti co sme pochodili SR , CR, aj zahranicie, jednoznacne ak by som si dopriala na sr dovcu all inclusive, so sluzbami ako v zahranici, bez varenia - lebo to pre mna nie je dovca stat u sporaku - tak SR je omnoho drahsie
@zeriempizzu vojaci su veľmi dobre zabezpečeni ak sa im niečo stane ,zjavne o tom nevieš a pri jeho praci by poistka mesačne dosť vyšla a nehovoriac ak keď je moc rizikovy ,aka je šanca ,že sa mu niečo stane a neviem možno sa zaoberaš poistkami a preto ju tak preferuješ ,ale v jeho pripade to nema vyznam ,plus neviem prečo ho furt pochovavaš a vyhra ,mať dom ,byť zabezpečena ,mať malú splatku hypo tj hypo a isť aspoň raz za tok na dovču je v tejto dobe vyhra ,ak si predstavim ,že ľudia tru biedou aj keď pracuju a o dovče nehovoriac ....
@bubula_007 aj hocikedy na večeru si opekať na dvore alebo namiesto obeda grilovať je pre deti a rodinu užasne ,len treba ten dvor mať a to nehovrim o bazene a čvachatani sa hocikedy v ňom aj o 9tej večer....dom je dom

@aristka Ano, on nechce navysovay hypoteku. Ale predcasne splatit tuto a potom zobrat novu, mensiu. Preto setri na dovolenkach. Mozno sa len porovnavam, neviem, ci mu nakoniec este nebudem vdacna.