icon

Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?

junova
23. máj 2015

Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?

junova
autor
23. máj 2015

@aristka
@zeriempizzu Keby sa mu niečo stalo ako vojakovi ja som zabezpečená, vyplatili by mi dosť peňazí. A čas spolu trávime iba s tým rozdielom že na Slovensku nie pri mori. Je pravda, že ja by som mala rada viac výletov, snáď nájdeme nejaky kompromis.

gabulka15
23. máj 2015

prepac , ale nemyslim si že hypoteku ma v dnesnej dobe kazdy 🤐

junova
autor
23. máj 2015

@gabulka15 No ved to, že aj ja mám kamosky, čo hypotéku nemajú. Aj nám by dali vysokú hypotéku, lebo manžel dobre zarába ale nechceme sa priveľmi zadlzovat.

janinah
23. máj 2015

@junova treba výletovať čo najviac,kým nie sú deti veľké...keď začneš platiť školu,krúžky,cestovné,školské potreby,športové potreby,bicykle,korčule......tak môžeš na more fakt zabudnúť 😉

aristka
23. máj 2015

@junova je to len o dialogu ,treba mu povedať svoje pocity ...

abbey1
23. máj 2015

@junova Ďalšia vec je, že teraz vás more letecky bude stáť podstatne menej, ako keď deti vyrastú a budete už za ne platiť plnú sumu. Ja by som neváhala, ak ťa more láka, treba si pohovoriť s manželom. Hypotéka neutečie, ale roky s deťmi veľmi veľmi rýchlo.

horana
23. máj 2015

Nejde o tom ci ma pravdu manzel alebo svagor.Kazdy ma svoju strategiu podla toho ako su vnutorne nastavene ich priority. Kazdy je rovnako spravny, resp. nespravny, je rovnako opravneny. Autorka vaha ku ktoremu modelu sa priklonit.
Zjavne nie uplne jej vyhovuje len setriaci model, ale zaroven by nechcela ani rozhadzovacny svagrov, ale najskor nieco medzi - ak som dobre pochopila.
Manzel vsak nie je ochotny ustupit ani za nic, ziadne kompromisy v podobe lacnejsieho mora, co je zvlastne ked na jednom mieste sa pise ze chce len ALL za 3000 ale pritom lezanie na plazi nie je nic prenho. Toto vnimam ako zvlastny rozpor, lebo ALL za 3000 je prave len o nazierani a lezani na plazi. Keby chcel iny koncept dovce, da sa vybavit aj za tretinovu cenu. Akoby to cele bola len zasterka na dalsie a dalsie setrenie. Co poznam takto setrnych ludi, tak sa neuvolnia obvykle ani ked im ich ciel vyjde, bude dalsia hypo, teraz prezentovana ako mensia, ale...na dom sa vzdy minie viac ako boli plany, a ked je typ cloveka co si na to potrpi...kolko ma clovek dovci s detmi za zivot povedzme od ich 2 rokov do 15 rokov? Nieco malo nad 10 takych ze fakt. Spoliehat sa na stare kolena, to je tak, ako clovek zije predtym, do toho saobvykle zabetonuje a na starobu sa uz nemeni. Stavat si dom je podla toho aky, na dlhsie...treba si zratat kolko dovoleniek vobec este zostane...
Asi by som s nim hodila otvorenu rec, aj zena ma pravo do toho hovorit. Dovca na Sk je ozaj podobna lacnejsiemu moru, ked raz za par rokov autorka taku chce, absolutne nevidim dovod preco by sa manzel nemohol prisposobit? Za to ze on uz videl more velkarat? Ale jeho zena az tak nie a ani deti? Bude mysliet len na seba? Asi by som nejaky kompromis pozadovala. Je pekne ist si za svojim snom a drzat svoju liniu, ale v manzelstve je to prave o kompromisoch, ked neustale ustupuje iba jedna strana, po case to omrzi a vyusti do problemov. Neexistuje aby sa niektore temy nedali nacat. Spravny chlap by mal obcas zene jej tuzby aspon zcasti vyplnit, aby ukazal ze si ju vazi, aj keby ho to kapku zdrzalo od jeho snov. A aj sa obcas - mensinovo - vzdat svojho sposobu travenia dovce, len aby urobil radost manzelke, a to samotne ze jej robi radost by mu malo priniest vacsie uspokojenie nez to ze sice chce to najlepsie pre rodinu, ale len podla seba.
Maly rozumny kompromis nemoze ublizit. Slovensko vobec nie je podradne co sa tyka dovoleniek, nie som rozdhone z tych snobov co si to myslia, ale raz za napr. 3 roky ho vystriedat za aj keby za lacnejsie more, v tej istej cene ako SK, da sa najist aj take, kde by nebolo len to lezanie na plazi ale aj moznost sportovnejsieho vyzitia - ak ide muzovi o toto. To by som asi chcela ja byt na takom mieste. Lebo aj more ma co do seba.

junova
autor
23. máj 2015

@horana No ved to, ze neviem na ktory model si vybrat. Ci ten setriaci, ci ten rozhadzovacny. Snad manzela prehovorim aj na more. Jeho nebavi lezanie pri mori, chce chodit na fakultativne vylety. Taktiez nema rad dovolenky a la Chorvatsko ist tam autom a este si tam aj varit. Ked uz dovolenku, tak poriadnu.

horana
23. máj 2015

@junova Fakultativne vylety ale vacsinou nebavia deti, az to dost vysokeho veku, takze to by sa nacakal...
Zato prave deti bavi clapkat sa v mori.
Mozno by stalo za to ist nanho cez deti a ich potencionalny porfit a spokojnost, ved predsa rodicom ide najma o to...mozno vybrat nejake mestecko s historickym pozadim a pamiatkami, kde uz korzovanie sa po nom uspokoji aj trochu ten tuzby poznavat + blizke hory, kde by si mohol pripadne aj sam vyrazit na pozicanom biku trebars a trochu "nie len lezat", kym ty by si bola destky dozor na plazi.
Pokial ide o nie uplnu poriadnost dovolenky v Chorv. predpokladam ze by ju tvorili len atributy vlastne varenie a doprava vlastnym autom, alebo aj samotny fakt dlzky cesty? Lebo dovolenka busom napr. do grecka je sice dlha cesta, ale nemusel by sa starat o soferovanie a da sa najist aj taka so stravou, v laste sa tento typ da chytit zrovantelny cenou s SK dovolenkou. Alebo naopak, pokial mu vadi prave ta dlzka cesty, da sa ist cez nizkonakladove letecke spolocnosti, ale potom by ozaj bolo treba si varit, aby sa to vyrovnalo dovolenke na SK. Cize akoby v jednej z tych veci by asi musel zlavit, bud strava alebo dlzka cesty, a potom by to slo.
Lebo nielen ALL je poriadna dovolenka, je kopa ludi, ktorych prave taka nudi, nakolko ten staly prisun jedla zvazuje na jedno miesto. Poriadna dovolenka - co sa tyka sily zazitkov - sa da vykuzlit paradoxne
aj za menej penazi, nez len samoucelny luxus.

leeenka26
23. máj 2015

@horana velmi dobre napisane

junova
autor
23. máj 2015

@horana Jemu vadí najmä to, že by si tam musel odsoferovat a variť si tam. O dĺžku cesty mu nejde. Snáď sa mi ho podarí prehovoriť aspoň na autobusovú dopravu. Ja nemôžem povedať, že na nás šetrí. Dopraje nám. Aj s nami chodí na menšie výlety, ktoré vymyslim. Napríklad Zoo, akcie na deň detí, koncert spievankovo, týždeň na Liptove. Ale má zásadu, že jedna týždňova dovolenka na Slovensku a dosť. Keď chcem ísť na nejaký predĺžený víkend mimo leta nehrozí. Povie, ze šetríme.

malabiba
23. máj 2015

@junova ja už neviem, čo by si chcela viac, na dovolenku idete, aj keď iba na Svk, na ostatnom dopraje a šetrí na dom, riskuje na misiách, nechce aby ste sa príliš zadlžili........a nie je domček- domov, po ktorom túžite dôležitejší....deti sú ešte malé, keď budú väčšie užijú si to viac, dnes sú zľavy aj pre deti do 15 rokov....sú ľudia, ktorí sa k moru ani nedostanú a žijú v podnájmoch....mám pocit, že ľuďom chýba skromnosť a pokora...a krédo života dnes čoraz častejšie býva "užívať si a naháňať sa za zážitkami"

sense
23. máj 2015

neprecitala som si tie 4 strany ale poviem ti dievca dievca, ty nemas ine starosti...radsej dovolenku na Slovvensku a nebyt zaviazany bankam cely zivot ozaj len par rokov......ako ist k moru a mat cely zivot na krku hypoteku s tym ze si nikdy nemozes byt isty cci ju nakoniec nebudu splacat este vase deti v horsom pripade vam strechu nad hlavou vezme banka....ked o pat rokov budete mat dom bez hypoteky a potom bude muz nadalej skreckovat tak by som si polozila otazku ci je moj muz lakomy...ale teraz rozhodne nie...uprimne ja nie som lakoma ale tiez nema rada hypoteky a pozicky a radsej sa uskromnim a danu vec kupim za hotove...

ivkadracova
23. máj 2015

Najprv som chcela napisat ze Tvoj manzel je mudry, ale obaja, aj svagor aj manzel robia veci, ktore by sa dali vylepsit, ano svagor je na tom horsie.. svagor preplati hypoteku (tresnem) o 60%, vy iba o 15%..
Tvoj manzel za tak kratku dobu hypoteky nevie pri investovani nic zarobit, takze su vlastne predcasne splatky vporiadku. Svagor ale tym ze si uziva, straca.. tie peniaze keby sa trochu uskromnil mohol radsej investovat a kompenzovat si ku koncu splatnotsi hypoteky to vysoke preplatenie - jednoducho by to preplatenie ciastocne alebo nasetril a urokmi zarobil.
Taktiez vo Vasom pripade omnoho skor bude byt iba Vas, a mate nehnutelnost ktorou viete rucit, alebo v pripade nudze predat. More Vam neutecie. Slovensko je krasne. Vzdy sa da nieco paradne najst co ste este nevideli. (more by bol dobry argument kebyze mate astmatika alebo alergika.. ale aj to sa da urobit v cene dovolenky na Slovensku, ked sa velmi chce)

junova
autor
23. máj 2015

@malabiba No veď toto. Ja som vďačná za všetko, čo pre nás manžel robí. Občas asi podľahnem tým rečiam, že treba si užívať tu a teraz a mať veľa zážitkov. Chváliť sa kde všade človek bol, čo videl, zažil. More počká, toto leto plánujeme týždeň na Liptove v penzióne, čo tiež nie je lacné. A bude nám tam úplne fantasticky. Už sa veľmi teším.

malabiba
23. máj 2015

@junova tak vidíš 🙂 ...inak môj mm je tiež vojak a riskuje....veľa služobne precestoval - od USA, cez EU až po blízky východ, zažil u ľudí luxus aj úplnú biedu a beznádej...má úplne iný pohľad na svet

abbey1
23. máj 2015

@junova Vieš, ale ono to nie je vždy o rečiach a chválením sa, kde som bol a čo som videl. Život má byť o tom, čo nám robí radosť. Ak je niekto šťastný pod stanom, je to jeho voľba a má si ísť za ňou. Ak chce niekto cestovať, má sa snažiť nájsť spôsob, ako si to dopriať. Ak ti teda táto manželova voľba vyhovuje, je to Ok pre celú vašu rodinu. Ak to však cítiš inak, mal by byť priestor na diskusiu. To je celé.

junova
autor
23. máj 2015

@sense
@ivkadracova Áno, asi som to prehnala. Veď mať 3 izbový, prerobený byt bez hypotéky je šťastie. Asi som sa dala ovplyvniť svagrovymi rečami. Keď som mu oponovala, že keď sa mu niečo stane alebo stratí prácu povie, že veď má dom poistený pre prípad neschopnosti splácania a má zivotnu poistku. Pritom už má okolo 35 rokov a do 65 bude splácať hypotéku.Keď som povedala, že ju radšej predčasne splatime a uskromnime sa v dovolenkách povedal, že robíme chybu, že zo života nič nemáme. Tak nad tým premýšľam.

sense
23. máj 2015

@junova apropo my chodime zasadne len na dovolenku na Slovensku, nie je tam sice more ale dolezite je ze si oddychnem....a hlavne nemusim, prat, zehlit , varit , upratovat atd....a dcerke je to jedno ci je to more al. liptovska mara (chodime na liptov, kvoli babke),hlavne ze ma ihrisko, ma kam kamienky hadzat a kde sa kupat....

junova
autor
23. máj 2015

@malabiba Aj môj muž ma iný pohľad na svet. On hovorí, že treba premýšľať a nielen sa zadlzovat a dávať na Fb foto, kde všade som bol.

junova
autor
23. máj 2015

@abbey1 Mne to v podstate vyhovuje až na to, že by som rada šla aspoň každých 5 rokov k moru 🙂

junova
autor
23. máj 2015

Ja si v podstate uvedomujem, že máme šťastie, že sme zdravý, máme sa radi, chodíme na dovolenky, ročne ušetríme veľa euracov na predčasné splácanie hypotéky. Len viac ľudí sa čuduje, že tie peniaze si neuzivame vo veľkom ale splacame predčasne hypotéku.

sisaka
23. máj 2015

@malabiba treba pochopiť, ze ľudia majú rôzne priority. Ja som napr. človek, ktorý si nezakladá na materiálne. Nepotrebujem sa niekde hnať za majetkami, väčším domom, drahším autom, ja potrebujem žiť nie mat. Túžim spoznávať nové krajiny, nádhernú prírodu, robí ma to šťastnou a obohacuje to neskutočne môj život, chcem, aby moje deti boli pri tom, toto je moja priorita a nie je mi ľúto žiadneho centu "výhodeneho" na dovolenku. Su ľudia, ktorí chcú len mat a ukazovať, čo nazhrnali, život im preteká pomedzi prsty, nemajú "čas" žiť a všetko odkladajú do budúcnosti. Ale deti vyrastú a nebudú chcieť chodiť s rodičmi, príde staroba a s ňou rôzne obmedzenia. možné choroby, predčasná smrť, o čom bol taký život? Treba žiť tu a teraz, samozrejme nie na doraz, treba mat aj nejakú finančnú rezervu, ale nestat sa otrokom majetku a peňazí. robiť z núdze cnosť mi príde tiež od veci, miesto snahy popracovať na zvýšení životnej úrovne to zahalim do pokory a skromnosti, aby som sa sama pred sebou ospravednila, ci dokonca vzbudila pocit viny u ľudí, ktorí niečo majú, ci si užívajú život...
@junova pre mna je tvoj manžel extrém a nebola by som schopná s takým fungovať, kde jeden chce mat a druhý žiť. Môj manžel napr. tiež celkom dobre zarába, mohla by som byt doma a starať sa o deti a domácnosť, ale ja radšej idem do práce, aby sme si mohli dovoliť viac dovoleniek, nemohla by si si aj ty nejak privyrobiť a potom za tieto extra peniaze ísť na vytúženú dovolenku? Mimochodom, chodíme aj na dovolenky, ktoré nie su AI, buď si prenajmeme apartmán, kde si môžeme pripraviť raňajky, ci iné rýchle občerstvenie, obed si kúpime nejaký nenáročný a večera v restike, alebo spíme po hoteloch a stravujeme sa v restauraciach všetky jedla. Nikde nie je napísane, ze ked nie ne AI treba trčať na izbe a vyvarat, vo vyspelých krajinách je uplna škoda vôbec byt v AI krásne sa dá prestavovať v miestnych restikach....

nikawero12
23. máj 2015

@junova ja s tvojím švagrom v podstate súhlasím, že si treba v živote aj dopriať, aby mal človek v starobe na čo spomínať. Ono je to pekné, ked má človek byt alebo dom a nemá zbytočne žiadne dlhy, ale život by nemal byť len o hromadení majetkov, ale aj o plnení si svojich snov a túžob. A treba si aj uvedomiť, že tie sny a túžby si netreba stále nechávať na potom, ale ak je možnosť, tak ich realizovať teraz, kým je človek mladý a zdravý, lebo na "staré kolená" mu to už nemusí výjsť....Takže ja by som ti odporučila, aby si sa porozprávala s manželom ohľadne toho mora, ved raz sa môže v rodine splniť aj tvoja túžba, nielen manželova.

zuzka0903
23. máj 2015

Ahoj,
myslim, ak Tvoj manzel je casto prec na misiach nema potrebu "znovu" cestovat napr. na dovolenku. MM ma cestovania dost v ramci prace a staci mu SVK. U nas doma, za moje peniaze z vyplaty by mi mm nemohol povedat ze nejdem k moru. Jednoducho odchadzam k moru za vlastne ides? Nie? Ok pekny tyzden my ideme 😒

ivkadracova
23. máj 2015

@zuzka0903 no to je sice pekne a prakticke, ale nie velmi rodine.. ja by som to takto napr. nechcela, ale proti gustu ziadne disputat : )

zuzka0903
23. máj 2015

Chodit po svete nie je chvalenie. Je to spoznavanie sveta a v neposlednom rade seba sameho co zvladnem alebo ako sa mam dobre, ci ako sa mam zmenit aby mi bolo lepsie..... Zvladanie cestovania s detmi po svete da vela sebavedomia a zaroven pokory na co mam a co je moja hranica..... S hypo to vela spojitosti nema pri fin. Situacii ktoru opisujes

zuzka0903
23. máj 2015

My chodime na dovolenky vzdy spolu ivkadravcova 😀 😀

zeriempizzu
23. máj 2015

@malabiba lebo pchat do ponozky lebo treba mat dom stoj co stoj pokorne je? Dom moze zhoriet, spadnut pri zemetraseni, niekto zvandalizuje... zazitky ti nikto nikdy nevezme.
@sense jedna dovolenka pri mori za tri roky neznamena hypo na krku na cely zivot, najma ak sa bavime o 20 tisicoch o ktorych tu pise.
@sisaka krasne si to napisala

dugyna
23. máj 2015

Je uplne jedno ci idea k moru alebo na SK..ceny Su skoro rovnake.zavisi Len od Toho co od dovolenky cakas..my chodime na SK aj to sme chodili rodine na chatu inak PRI hypo a leasingu by sme ASI nesli nikam alevo Len na kratko.
Dovolenka PRI Mori napr mna moc s malymi detmi nelaka. A hotelivy tip nie som..
Cize AK chces moru chorvatsko Ta vyjde ako dovolenka v tatrach..
My skor setrime na chatu.