Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?
Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?
fakt mozes byt rada ze ti mm dobre zaraba a namiesto hluposti vlozi na predcasne splatenie...my pracujeme obaja,teraz nie lebo o par dni k nam pribudne dalsie dieta,ale moj drahy vobec nema pojem o slove odlozit...ci uz mame vela alebo malo,vzdy sme na tom rovnako...v dnesnej dobe je lepsie nemat pozicky ani hypoteky,lebo nikdy nevies co sa stane,a o vsetko mozes prist..ale na druhej strane az tak odtrhat od ust si netreba.. 😀 😀 😀 ak vyslovene nemusis..
Ahoj baby, aj ja mam muza vojaka. Je pravda, ze je z prace dobre zabezpeceny v pripade urazu ci smrti, ALE to len v pripade, ak umrie v sluzbe, cize v robote. Ak sa mu to stane mimo prace, dostanem max. Vdovske a sirotske. Takze zivotna poistka ma vyznam (nechodi na misie). Navyse, ked sme brali hypo, banka si priam vyzadovala, aby mal zivotnu poistku min. Na vysku hypoteky, kedze jeho prijem je rozhodujuci.
@mima86 Keby sa tvojmu mužovi niečo stalo dostaneš aj obchodné ak má odsluzenych minimálne 15 rokov. Manžel nechce poistku, pretože keby sa mu niečo stalo na misii mňa odskodnia. Ale nechcem na to myslieť. Keď sme si brali hypotéku od manzela poistku nežiadali. A ešte ďalšia vec, to čo sme predtým platili poistku si mesačne šetríme keby niečo.
baby riešite tu hypotéky, nerozmýšľate niektorá nad tým, že to prefinancujete?
My mame hypo do roku 2037 😀 😝 a tiez odkladáme na mimoriadne splátky, ale my si zas nevieme predstaviť dovolenku pri mori a mojimi troma živlami, my len pekne krasne tu na Slovensku po aquaparkoch a je to dovolenka, lebo deti sa cely den zabavia a my relaxujeme, neviem si predstaviť co by cely den robili na plazí pri mori
to su fakt problemy..... bud rada,ze sa mate ,tak ako sa máte, alebo si občas pozri modré z neba.
@junova a aj my setrime popri este, ale ak si napriklad budes odkladat tu sumu za poistku pat rokov a manzel zomrie, mas tam len to, co si nasporila plus smiesny urok. No ak mas poistku a manzel o pol roka manzel umrie, dostanes celu tu velku sumu, aj ked si tam vlozila ovela menej
@junova nič v zlom ale ty k moru už nepojdes nikdy ☹
Až splatite byt a kúpite dom ešte len vtedy začnete skreckovat...plot,kosacka,tu dačo,tam dačo... keď si zratas slovenské dovolenky vyjde ti jedna morská... my sme boli pri mori aj keď sme mali holú rit,a máme krásne zážitky.nebol to all in letecky ale išli sme.Nie na to celý rok makam aby som sedela na Domaši.
Len pre info aktuálne by ta vyšla dovolenka v egypte,( nerieste oblasť) len pre info,15 dní letecky all in 1200e.toto je naozaj od muža sebecke najmä ak ty by si išla.
@marta1984 to je pravda, ale ked si to porovnam, vlozi tam za rok cca 600 eur, ale krytie ma 110000, takze urcite dostanem viac ako tam vlozim, ak aj nie vsetko. Samozrejme cim vacsieho veku sa dozije, tak sa ten pomer vyrovnava, ale aj tak. Ja by som bola financne na dne, keby sa mu nieco stane, mam velmi slabo platenu pracu.
@mima86 a ty sa vyznáš v jeho poistke? lebo stáva sa že ľudia si myslia že keby sa niečo stane, že sú dobre krytý poistkou teda rodina.... a opak môže byť pravdou..... a poistky sa nerobia len na dožitie 🙂 takže nie je pravda že sa pomer vyrovnáva 🙂 viem o čom píšem....
napríklad viem o poistke pri dopravnej nehode dvojnásobné plnenie a nemusí byť v aute....
@junova ahoj,,,napíšem ti to tak,,že mi máme dve splátky,,jednu hypo,,a jeden spotrebák,,,a vpohode vindeme,,síce teraz ideme prerábat dom,,takže dovolenky ee,,ale ani sa mi nežiada,,ja som v novej práci ani b y mi dovolenku nedali ale nebanujem,,cez víkendy beháme na nakupy,do zoo,, na navštevy,,vieme si to zadelit,,plus máme 3 auta,,síce jedno skoro stále stojí,,v garaži na jednom behám ja aj si ho sama financujem a na dalšom muž..da sa to,,podla mna ked sa chce 😉
@malabiba a máte dom? Na hypotéky? A manžela skreckosa? Pre mňa je pojem pár rokov naozaj len pár 🙂
A to máme hypotéky len na 11 r,vlastné za chvilu nám končí.v čase keď sme mali ten holý zadok bola naša hypo tak 45% z nášho platu.je to vec priority.ak by to bola rodina turistických fanatikov OK,ale ze ja chcem more a muž mi zakáže? Hkm asi by jedol len omastene rezanky,veď setrime
tak ja som bola pri mori naposledy este ako bezdetna asi v r. 2006 😀
nesuhlasim so svagrom, ze dovo na svk je o nicom, ak ma svagor komplexy, tak mu na to neskac.
😉 su to jeho komplexy, nie Tvoje.
mame 3 krasne zdrave deti, chodime s nimi kazdy vikend kam nas napadne, najcastejsie do okolia, cize SVK Cechy a Rakusko, k moru sa chystame tiez, az trosku podrastie najmladsia.
mame dom, 3 krasne deti a ziadne dlhy.
ale Tvojmu svagrovi to radsej nehovor 😀 😀 😀 uzivame si to vsetko aj bez mora.
zivot je otazka priorit, nech sa kazdy zariadi ako chce.
komu treba ku stastiu more, nech tam ide a kludne nech si na to vezme aj pozicku, ked mu to stoji za to.
moj pocit stastia a osobnej hodnoty nestoji ani na dome, ani na dovolenke.
@marta1984 tak zhruba ano, bola som pritomna. Aj ked on do tychto veci vidi viac a lepsie sa vyzna. Ma poistenu aj smrt urazom v nej. Navyse ja by som z nej nic nevidela, vsetko by slo na vyplatenie hypoteky. Tym vyrovnavanim som myslela, ze ked ju bude splacar 20 rokov a umrie, tak "zarobi" menej ako ked umrie po par rokoch, lebo tam viac da. Ono, my sme nepodpisovali prvy papier, co nam strcia pod nos, ale viedli sme diskusiu o poziadavkach. Ja som len chcela tym povredat, ze ani pre vojaka to nie je zbytocna vec podla mna.
@junova moja musis 😵 neboj bude dobre ..ved slovensko je tiez krasne 😵 a potom si budes uzivat more 😵 ja som len pisala na tu poznamku, ze nechces mat pri mori oduteho manzela.tak preto som to tak napisala v takom kontexte ..neboj , doplatite a uvidis bude aj more ..este kolko vam treba z uveru splatit?
baby a vy ake sumy davate na tie predcasne splatky? to raz za tri mesiace , alebo za pol roka ..ci ako ?
@zibi mimoriadna splatka sa da dat podla toho, co kate v zmluve. My mame max. 20 % z istiny raz rocne.

Máš super muža.................vie čo je dôležité bo na dovolenku môžeš ísť za 5 rokov ale ked to švagor nebude schopný po 28 rokoch splácať tak je v riti.........