Ako si viete urobiť pekné Vianoce aj z menej peňazí?
Ahojte, nezakladám túto diskusiu na rozdúchanie vášni, moja otázka je pre ľudí tu na MK ako si viete urobiť pekné Vianoce aj z menej peňazí? Tento rok nám finančne neprial, ja aj manžel sme boli dlhodobo PN čo sa odrazilo aj na rodinnom rozpočte, dosť sme čerpali aj z rezervy no a aj teraz cez Vianoce to bude také chudobnejšie. Sú tu ludkovia čo tiež nemajú veľa peňazí a vedia si užiť pekne sviatky? Ďakujem za odpovede.
Ja som s dcérou sama, boli sme na zapáleni prvej adv. sviečky a osadení stromčeka v meste, odniesli sme jednu ozdobu ako každý, teraz sme sa boli prejsť na trhoch, atmosféra a dostala jednu maličkosť, darčeky mám pre ňu 4-5 ks, čo prispeli aj moji rodičia, a sestra, ona má tiež dve deti takže aj z mojej strany dostane každý jeden niečo menšie, nič nepečiem, nič nevarim sme iba dce, všetko by som vyhodila… koláčové niesme, sme pozvané k rodičom, kúpim pred sviatkami čo treba, minerálku, colu, ovocie, a potraviny, na stromčeku mi nevysia ani kolekcie, úprimne? Zjedli by sa skor ako by začali vianoce, samozrejme máme poriadené, stromček stoji, ozdoby sú, filmy idú, keď je sneh sanky taháme, snehuliaka staviame… mamina rozdá čo napečie … my máme chudobné vianoce,čo sa týka materiálnych vecí, ani to neriešim.., podstatné je že sme spolu ako rodina..
Myslim, ze aj za nenej penazi sa da urobit oekne vianoce. Kazdemu symbolicky darcek. Predsa upecenie kolacikov nie je draha záležitosť. Ked upecies medovniky a linecke, tak ta to vyjde okolo 10 eur a kolacov bude kopa. Kapustnica, file, salat, oplatky... Da sa vela usetrit na drobnostiach.
My si davame napr. Dost darcekov, ale kupujeme veci, ktore by sme si aj tak kupili a uz dlhsie ich chceme. Ale vsetko je to pravda podla rozpoctu.
Chudobné vianoce sú tie kde nie je rodina, nemáš čo jesť.
Nejaké darčeky nie sú dôležité.
Aspoň pre mňa nie.
Aj my máme,,chudobné,, Vianoce.....deti po 1 hračke, my s mužom ponožky a drogeriu.....naplnené ešte nemam- a ak budem piecť, max sušienky....na Trhoch sme neboli. Jedine co chcem, aby sme boli zdraví.....už mám po krk ten kolotoč chorôb.....
@katarinka89 ani nehovor🙏
Pustite si doma vianocne pesnicky, kuknite rozpravky, uvar si vinko, kolac ja robim vzdy iba 1 druh (daco posle mama daco svokra). My mame dobrovolnu skromnost, nie z fin. nudze. Dieta neriesi ci je darcek novy, moj syn dostal ako maly ojazdene elektr. auticko. Darceky vies pekne zabalit. A ak ti ide o pocet, zabal tam aj drobnosti. Moju dcerku isto potesia tetovacky, vyskrabovacie obrazky a pod. To kupis do 2e
Podla tvojho opisu mam ja kazdy rok skromné vianoce. Neminam na vianocnych trhoch,nevypekam 10 deuhov zakuskov,nekupujemw si niekolko drahych darov. Vianoce su u nas miestom pohody a pokoja,rodinnej atmosfery. Mne uplne staci k stastiu vysvieteny stromcek a nohy pod dekou 🤣 boze ludia neblaznite s tymi Vianocami. Oplieskat niekolko mesacne platy len preto,ze su Vianoce? Chcem si uzit po cely rok a tak sa nezbesniem len preto,ze su sviatky.
Peniaze mam no napriek tomu ich neminiem na Vianoce .radšej výlet a aj setrim na letnú dovolenku
Ale veď vianoce nie sú o konzumnom spôsobe života. My na trhy chodíme, raz sme si kúpili vianočné oblátky, druhý krát punč.. nič na zruinovanie. Darčeky len maličkosť pre radosť. Hlavne je, že budeme spolu, bude pohoda, ten spolu trávení čas a zdravie sú tie najdôležitejšie veci.
My sme tento rok boli vynimocne na predvianocnej dovolenke, takze sme sli aj na trjy, inak nechodime vobec. Hnusne jedlo a drahy punc, vsade miliarda ludi, to nie je nic pre mna. A ten zvysok je taky standard aj u nas, a vibec to nie je o peniazoch
podla toho co pre Teba su “ pekne sviatky “ lebo pre mna sa to nemera tym co na sviatky kupime ale ze sme spolu ako rodina - cize typicke klise, najlepsie veci za peniaze nekupis. 10 druhov kolacov nam netreba, aby sme sa zbytocne objedali … stacia 2 druhy, k tomu ovocie, salat, rybka a darceky pre deti … vlastne nechapem k comu je ten stres a pocit ze vsetkeho musi byt vela a musi to byt drahe …. vobec nemusi 🙂
Ako nechcem byť zlá, ale toto sú pre teba chudobné Vianoce??🤦🏼♀️ Že namiesto 10 druhov koláčov bude len 5, že na vianočných trhoch si nedáš cigánsku v žemli za 10eur a vianočný punč za 4, že pod stromčekom nebudete mať každý po 5 darčekov??To fakt? Evidentne nevieš čo je chudoba. A buď za to rada, a váž si čo máš a teš sa z toho.
Máte rodinu .strechu nad hlavou..ste zdraví.. niektorí ľudia toľko nemajú..neboj nič budete mať dosť bohaté Vianoce ;) aj tak to nie je o darčekoch alebo jedle..
My sa tiez na Vianoce nerozhadzujeme zo zasady.neznasam ten gycovy vianocny hluk.takze,peciem sama,mam 4 deti,plny uvazok v robote, elku domacnost na udrzbu,ale aj tak nevidim dovod dat si na zakazku piect,dceram to robi radost,7 rocna spravila 80%vianocneho pecenia pod mojou taktovkou,stihli sme vsetko a bavilo ju to nenormalne.darceky zacinam uz na zac.oktobra cez rozne zahranicne online weby,pre porovnanie (sada Bayala ma vysla 7,40 vratane posty,hladana ako ihla v kope sena ale na porovnanie ta ista zostava v obchode by stala 30 eur;tutu sukna znamej znacky s postou 13 oproti 30 v obchode,atd,atd),trhy iba popozeram kvoli atmosfere posledne roky ,stromcek 1,9m v PL vysiel 10 eur...tesim sa na Vianoce a neminuli sme majland,ale chce to trochu planovania
My sme boli na trhoch 1x,dali sme si medovinu, deťom "bublipunc" to bol nejaký čaj s ovocím, tam sme minuli 10 eur. Potom nákup v hypermarkete, uz také na Vianoce potraviny (mrazené file, kapusta, veci na šalát a podobne) tam do 100 eur sa minulo, pretože aj hygiena,bežné potraviny ako šunka, syry, olej, maslo atď. No a darčeky pre všetkých to tirz cca do 100 eur sme sa vošli, my už dlho len také symbolicke to máme.
Čiže podľa toho my vždy mame "chudobné Vianoce" 😊😊🎄
Čím sme starší, tým viac si s manželom vieme užiť prítomný okamih, maličkosti, ročnú dcérku pri stromčeku, viančocnu besiedku škôlkara, koncert, stretnutie s priateľmi, dokonca sme sa prvýkrát v živote rozhodli hostit širšiu rodinu na Vianoce, lebo chceme. S vekom si človek uvedomuje kolobeh života viac a vidí hodnou prítomnej chvíle inak. Asi starneme 🙂.
Podľa tvojho meradla mám chudobné Vianoce celý život 😂 "sto" rokov ten istý umelý stromček, tie isté ozdoby, každému 1 symbolický darček do 20 eur, nič extra nevaríme, koláče 1-2 druhy, vianočné trhy nechápem
autorka,
sice svojou temou nechces strhat vasne u ludí, ale ani si to neuvedomujes, ako mnohych ludí mozes takouto témou zraniť.
Pises o chudobnych vianociach a nemás sajn, čo je realna chudoba, ked realne zvazujes, ake jedno jedlo navarit na sviatky na tri dni aby to bolo co najlacnejsie. Ked ides dietatu kupit hracku do 5 eur a ano je to smejd. Ked musís kazde euro kalkulovat aby si si zaplatila najomne, energie. Ked kupujes ovocie max na kus pre kazdeho, lebo na viac nemás.
Máš velmi divné vnímanie a aj hodnoty v zivote.
Plný stedrovečerný stol, kopec darcekov, vianocné trhy atd... nie sú zakladom vianoc. Vianoce sú absolutne o niecom inom.
Vianoce nie sú o darčekoch a peniazoch, ste zdraví a mate co jest.... A ze nebude trdelnik a punc na trhoch tak nebude, môžete sa len prejsť a punc si dat doma, alebo neísť na trh a ísť do. Prírody. A takisto nemusíte vypekat 10druhov koláčov, moja mama nie je síce na tom finančne zle ale spravila len linecké a medovu strudlu a vybavene....
Vieš to co popisujes nie sú chudobné vianoce.
Mate bežne Vianoce na trhy zbytočne ani my nechodím načo zbytočná drahota. Vianoce mame aj my také klasické nevarím veľa a pečiem tiež nie veľa. Mate klasické Vianoce. Ako píše prispievateľka domka222 že budete mať ledva na základ a čo píšeš mate klasické Vianoce .Nemám rada darčeky že veľa konzumný čas. Odkedy nám zomrela dcéra tak už ani Vianoce tak nevnímame. Skôr sú u nás také spomienkové na zážitky. Ja vždy vravím že chcela by som jediný darček ak by sa dalo zavolať do neba a vidieť aspoň dcérku. Sú ľudia ako my čo Vianoce preplačeme a ani sa tak nevieme tešiť. Toto TI nič nenahradí. Hlavne aby ste boli zdravý.
My máme takéto "chudobné " Vianoce celých mojich 36 rokov,naši to nejak nikdy neprezivali, že musí byť 300 darčekov,tona koláčov... A nemať syna,ja osobne Vianoce vôbec neriešim,čo potrebujeme a chceme si kúpime a uvaríme kedykoľvek počas roka
My mame tiez asi chudobne Vianoce, nam to staci...pre dcerku mam 3 darceky, a my s muzom po 1 darceku...ziadne megalomanstvo..
My tento rok tiez len jeden kolac, viac sa aj tak nepoje, nemame inu velkost zaludku tie 3 dni, tak, naco prehanat. A to este nechcem vidiet, co nam podonasaju, lebo, napecu a nepojedia.
A k darcekom, dospeli si naozaj kupujeme len pozornost do 20 eur max a detom, uz tiez s rozumom, netreba 20 darcekov, 1-2, take, ci si praje a hotovo, hlavne, nech sme zdravi.
tak ja pečiem 1-2 druhy suché koláče, polovičné dávky a potom 2 druhy takých ,,plnkových,,. Aj to všetko polovičné dávky. Darčeky, pár vecí a na vianočné trhy už ani nechodím, lebo u nás teda o ničom. Pár stánkov a samé jedlo a ešte aj drahé. Ja sa tam nepotrebujem nadláviť - takže atmosféra 0 bodov. Kapor bude, polievka tiež a čo také človek iné potrebuje? Kvantum druhov ovocia, koláčov? Nie. Len v poslednej dobe má človek pocit, keď vidí na nete tie všetky fotky, kto čo upiekol a potom tie haldy darčekov, tak má pocit, akoby bol najchudobnejší. Treba si nastaviť svoje hranice a neprežívať Vianoce komerčne.
@alickapusinka tak to mi je veľmi ľúto. Normálne sa mi tisnú slzy do očí. Ja už by som Vianoce úplne zrušila, pre mňa by prestalo veľa vecí existovať a stratilo by zmysel. Veľa sily Ti želám, lebo toto je najhoršie, čo môže človeka stretnúť v živote.
To, čo opisuješ sú normálne Vianoce.
@stanulienkat ľudia už pomaly nevedia, čo je normálne a kedy je dosť.
@ibatanecnica dakujem nič neurobíme. Mame malý stromček malé niečo si kúpime ale nič viac. Ani veľa nepečiem nemám už ani radosť .
@owecka načo ved netreba hlavne že je zdravie a pohoda.

A ako ste to mali po minulé roky? ja pečiem iba medovníky a linecké, mamka mi dá z medového, svokra z kokosového 🙃 viac ani nepojeme. Práve som ozdobila stromček, niektoré ozdoby majú aj 15 rokov 🤷🏻♀️ a čo? stále sú pekné. Večeru predsa mávame aj po iné dni, nie iba na Vianoce. Darčekov stačí pár - deťom knihu, lego, nejaké oblečenie - kupujem priebežne od septembra/ októbra. Na trhy nechodíme, resp. ideme sa len prejsť a poobzerať výzdobu, dáme jeden punč a hotovo. Myslela som, že nemáte čo do úst a pritom píšeš o Vianociach aké my máme každý rok 👨👩👧👦 Vianoce nie sú o blahobyte 😉