Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?
Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???
@elienka my sme vo vub platili uverove ucty, co mame hypo a spotrebny, to bolo po nejake 3,20e +/- nechcem prehanat (kazdy uver), lebo tu sumu si uz fakt nepamatam, plus sme platili za flexiucet, neviem uz ci to boli tie 2e ako ty alebo viac a potom vlastne za vybery a platby a prevody. mesacne nas to vychadzalo dost. potom po konzultaci nam to spravili na 7e mesacne a v tom mame vsetko, aj tie platby za uverove ucty, vybery, platby a prevody. vybery su tusim obmedzene na nejaky pocet. tiez mame tych 6% ako vy. ale mame k flexi uctu sporiaci a z kazdej platby sa nam zaokruhluje na cele euro na hor a odchadza tam. aspon nejake drobne tam idu a snazim sa tam na zaciatku mesiaca co najviac previest. lebo u nas to bohuzial funguje tak, co nevidime neminieme, co vidime minieme 😒 no stale vsetko platime s mbank. tam to je zadarmo.
hotovost tiez moc nevyberame, lebo u nas to je presne naopak ako u vas. hned ako sa rozmeni 10e,20e,50e uz nie je. z tej penazenky to leti ani nevieme ako a potom nemame prehlad. preto vyberame len raz za cas vacsiu sumu a vacsinou ju mam bud ja pri sebe alebo ju odlozim niekde doma a muz si vacsinou vypyta ked mu dojdu drobne. a v hotovosti platime len tam kde sa neda kartou.inak na karte mame vzdy. nechcem, ze by to niekto pochopil tak, ze muza obmedzujem, ale sme tak zvyknutí. on sam si je vedomi, ze ak ma pri sebe minie a na to prisiel sam, aj ked som musela par krat do neho podpichnut 😉 , ale potom ked vybral, nechal si co potreboval a zvysok my dal s poznamkou - vies, ze to miniem ak si to necham 😀
@elienka my pouzivame MBank a Zuno. Vedenie uctu 0E, platby kartami 0E, karty 0E, zadarmo su nejake vybery v zahranici, cize nemusis menit peniaze, trvale prikazy a inkasa 0E, sms notifikacie 0E, blokovanie karty pri kradezi 0E, mesacny vypis 0E....
Z oboch bank vyuzivame to, co ma ktora specificke.
a este ma napadlo, ze napr peniaze na hypo mame odlozene mesiac do predu. mne zvycajne pride vyplata hned prvych par dni v mesiaci, hypo nam strhaju vzdy 5. v mesiaci (nedajboze ak to padne na vikend este skor), predtym sme vzdy cakali na moju vyplatu. no stane sa, ze pride az 4.-5. a potom to preposlat z mbank na vub dalsi den. mala som plne zuby toho modlenia sa na zaciatku mesiaca aby sme to stihli. nastastie sa nam podarilo a zvykli sme si to robit do predu. teraz tam peniazky cakaju z minulej vyplaty a ked pride dalsia tak bude cakat uz na decembrovu splatku. a je to ovela kludnejsie. a ani jeden z nas sa neopovazi tie peniaze minut. akoby tam neboli.
@elienka
@kata13
@viera27
juuuuuuj babule ste zlate, ze ste sa o tych bankach tak rozpisali. Ja sice nemam konto na SK a ani ho tam nepotrebujem ale studovala som mamin vypis z uctu a skoro mi oci vyskocili z jamok kolko poplatkov a za co vsetko si pytaju. Tak musim nieco vyspekulovat aby sme to nejak zmenili. Lebo to je nehoraznost, tak banky ziju z nasich prachov co mame na uctoch, kedze peniaze su stale v obehu a banka ich "pouziva" a este si daju za kazdu hovadinu platit. nestaci im, ze sa plati za vedenie ustu? preco este aj za vyber, za kazdy trvaly prikaz, za kazdy pohyb na ucte. A to tito starsi ludia v tom nevedia tak chodit a banka ti samozrejme sama od seba taketo nieco neponukne aj ked to ma ako service. Ved by boli sprosti nie, ked su taki co platia. 🙄
na margo toho požičiavania, ma zaskočilo pár názorov. že ako si môžte požičiať, ved ked nemáte tak nemáte. to je trochu divné vyjadrenie od žien ktoré už majú zabehnutú domácnosť x rokov 😉 ale hej, dá sa to. my sme "vhupli" do života bez všetkého. naše rodiny nikdy nemali peniaze, aj pre bábätko sme sa rozhodli že podme do toho kým sme mladý... a ked máme už len svoj rozpočet tak dosť zaskočí ked ste nestihli za ten krátky čas nič nasporiť a zrazu vám z ničoho nič odíde plynová nádrž na aute za 250€, z ničoho nič sa roztriešti sklo na aute 50€ so všetkým, manžel ostane v nemocnici pre blbú infekciu na nohe a teda sa to dosť prejavilo na plate.... to sú také maličkosti ktoré nezaskočia vás, ktoré už máte nasporené ale nie nás ktorí sme vyšli zo školy a dobrovolne mali dieťa (prosím bez blbých rečí že na čo sme si spravili decko ked sme nemali nasporené)...ale vedeli sme že máme mamu ktorá nám požičia a teda hej, požičali sme si 😉
@jaroe kupujeme mydla v bio obchodoch, su drahe, ale pouzitelne dlho a na vsetko, takze v konecnom dosledku su velmi lacne
ahojte, trochu to tu zmĺklo a mna by zaujímalo ako to zakladatelke @evatko ide 😉 ja osobne som si tu našla vela dobrých rád. a aj sa snažím s tým niečo robiť. za týžden je výplata a mne chýba len kvôli "chorobe" nakupovania a z možnosti vypadnúť medzi ludi. ale inak sme na tom lepšie ako po iné mesiace. že by sa začíname stavať riadne na nohy?
mozem sa prosim opytat, kolko mesacne vas stoja uvery za byvanie?
môžem sa spýtať kolko máte vyčlenené na mesiac približne na jedlo? ked v tejto téme sú spomínané práve výdavky za stravu?
Ahojte no po prečítaní tejto témy som sa rozhodla aj ja tento mesiac písať si výdavky, lebo ma to nikdy nenapadlo zrátať to. Ale hypo máme 250eur. No ale je vela iných vysokých súm ktoré mesačne platíme napr. životné poistky-sú to neskutočné sumy.
@li_la nuz bez hypo sa zije velmi dobre to verim🙂my len na byvanie dame 550...ono myslim, ze kazdy pokial nemusi mat hypoteku nema asi problem vyzit....a mas aj stastie asi na chlapa, moj raz tyzdenne cestoviny zvladne ale potom by mu asi chybalo uz ozajstne jedlo🙂
@evatko ahoj, my tiez kopec penazi miname na jedlo, ako tu uz baby pisali, su aj kvalitne lacnejsie nahrady potravin .....nemam nejaky osvedceny system hospodarenia, ale pomohlo mi toto - chodime na vacsi nakup len raz do tyzdna - do tesca, Lidl mam od ruky, prisne sa drzim zoznamu, lebo "oci jedia". vymyslim si, co budem cely tyzden varit ...a cez tyzden kupujem v jednote len rozky, polku chleba, sunku a nejake jogurty ....Vkarim vacsinou na 2 dni. Oblecenie kupujem malo, a hlavne na nete, na jednejs uper stranke, ak chces, napisem ti do IP adresu. Podla mna by si si mala spravit taky "skusobny tyzden" - kolko minies na stravu a ine za tyzden a podla toho by som nejako skusila skresat. Vies, ja ta chapem, ze chces detom dopriat kvalitnu stravu, oblecenie, skratka vsetko co potrebuju ..a k tym darcekom v rodine - mozno to bude zniet divne alebo smiesne, ale dnes je opat v mode "rucna praca, od srdca" ....je to originalne 🙂 Dufam, ze najdes sposob aby ste boli cela rodinka spokojna 🙂
@evatko
My nezijeme az tak zle, no ani nie prepychovo 🙂 Tiez mame nemalu hypoteku. Na manazment financii pouzivame excel. Uz niekolko rokov si vytrvalo odkladame a do excelu priebezne zapisujeme kazdy jeden blocez z nakupu a zadelujeme ho do kategorie napr. potraviny, drogeria, obuv, lieky, byvanie, rezie, restauracia, hracky, zabava a pod... a potom zistime kde a kolko sa nam rozflakalo penazi a tiez, kde je priestor na setrenie. Uz sme museli obmedzit restauracie a zabavu. Taktiez zbytocne potraviny nekupujeme. Dala som nam napr. limit 10eur na sladkosti na mesiac - co a ake drahe si kupime, a kedy ich zjeme je na nas. Skus detom vysvetlit, ze "zakryvat sa mozu len takou perinou na aku maju", podobne ako mne vysvetluje manzel, ked si staviam vzdusne zamky, co vsetko by som si chcela kupit. Taktiez zavedenie vreckoveho detom by im mohlo pomoct pochopit sposob hospodarenia s peniazkami -> opat ta "perina"...
Standardne zhruba 2/3 az 3/4 mesacnych prijmov nasej rodiny idu na byvanie (hypoteka, energie a rezie) a jedlo. Ostatok ako kedy, bud usetrime, alebo minieme na ine polozky. Teraz ked som na MD, tak mozno aj viac...
@amouramour No vidíš, taký príjem nemáme dokopy, ako vy dáte na bývanie! 😀 Aj keď tá materská to nie je žiadna výhra... A čo sa týka muža, máš pravdu. Obľubuje omáčky, prívarky, zeleninové, bez mäsa, ryžový nákyp, granadír, a cestoviny, tie zbožňuje! Samozrejme, aj mäso musí byť! 🙂
trosku som bola off. Dakujem za povzbudenia i za zaujem. Tento mesiac je kriticky, nechapem, co sa stalo (este nespisujem, cakam na "cely mesiac" od rodicaku, ten pride prv ako vyplata, do rodicaku) Viem, ze napr navstevy k mojmu gynekologovi su tiez polozka(25 E za dopravu za dve poradne), potom som bola u sestry na navsteve, a kupila si botasky v zlave. No 17 dni pred rodicovkym prispevkom som mala zostatok 20 E, este musim zaplatit stravne v MS, uz sme vypisani na dverach 😒 . Nebudem rozoberat stravu, varim presne , co Vy vsetci, ale to som zopakovala milion krat tu. Alebo vypisem, aby niekto zase nepovedal, ze co som neuvarila cestovinu 😲
Pamatam si len od soboty:karfiol, nedela: karfiol, pondelok: neviem, utorok hovadzie na hriboch(maso i hriby z mrazaku), streda cestoviny, stvrtok: lievance. stav nasej chladnicky k dnesnemu dnu: otvorena smotana, dva dzemy, kusok masla, par vajec a uz mesiac otvorene gnochci(su stale ok), jedna uhorka. Tot vse.
Takze zachvilu idem do obchodu, beriem si peniaze, tie , co som spominala , ze si poziciavam(je to 50 E z fondu, kt spravujem a do centu vzdy samoska vratim) a idem na nakup. Posledne dva nakupy robil manzel z penazi, kt necakane dostal a chcel si kupit topanky...A vlastne sme z nich kupili aj plienky, bo uz dosli. Taka je nasa momentalna situacia. Len neviem, ci vyjdem do 15teho s 50 E, lebo treba kupit aj praci prach.
Od 15 teho si asi vyclenim presnu sumu na den, ako to tu niekto spominal a spisem si vydavky.
Co sa tyka internetoveho oblecenia, detom som kupila z jedneho outletu k sviatkom, ked som dostala peniaze od rodicov pre nich, inak skusenosti nemam. Az teraz som si kupila pre seba tehu gate tu z MK, no a namiesto gati z obrazku mi prisiel praprababickin zaves, nieco, co by som si na seba neobliekla ani v sestdesiatke
😲 , a druhe, kt boli tiez vychvalene, ze super stav, no super na nich boli akurat tak tie zmolky. Vyhodenych 19 E(to bolo min mesiac). To som si mohla kupit jedny a poriadne.
Ahojte kocky, ak chcete nejake sablony na evidovanie mesacneho rodinneho rozpoctu, zadarmo sa daju stiahnut excelovske sablony aj v cestine alebo slovencine priamo z http://office.microsoft.com/sk-sk/.
konkretne linky na CZ:
http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/mes...
na SK:
https://excel.officeapps.live.com/x/_layouts/xl...
Su tam aj ine rozpocty, od sluzobnej cesty po nakupovanie darcekov, staci si vybrat 🙂
@evatko Nečetla jsem celou diskusi, ale jak jsem došla k příspěvku ve kterém padlo slovo Jednota, začala jsem se opravdu hodně smát 😀 Nemyslím zle, ale fakt jsem se pobavil...
Aby ti bylo jasné proč, máme dvě děti manžel na týždňovkách, bydlíme v zakopané vesničce (a snad v jako každé slovenské vesničce je tu Jednota), nemám auto, tedy ani řidičák a do města cca 15 minut autobusem, jenže se dvěma dětma je i cesta na otočku horor, natož táhnout jednoho v šátku (nevejdeme se s kočárkem do autobusu...), batoh a tašky s nákupem a druhého co vždy v autobuse domu usne, dá se říct dost nereálná možnost... Tedy když něco potřebuji, musím do Jednoty a už asi třetí den řešíme se sousedkou, jak je možné že když jdem nakoupit sem, tak koupíme úplné ho... a vždy tam zahučíme min za 20-30€ a to z toho nákupu neuvaříš ani jedno kompletní jídlo... Takže jsem to tak počítala a když si napíšu obrovský nákup - na celej měsíc dojedu do města do nějakého většího obchodu, nakoupím vše co lze nakoupit a uskladnit delší dobu a z obchodu si vezmu taxík (stojí cca do 15€) tak mě to pořád bude stát méně než nakupovat v Jednotě... Takže má rada do jednoty tak akorát pro chleba, jináč není možnost ušetřit 😅 Navíc čím méně musíš chodit do obchodu, tím méně utratíš za věci nad rámec, u kterých si řekneš "mohlo by se hodit" 😉 Držím palce já jedu na první "taxíkovej" nákup jen co přijde výplata 😎
@mataharyy no u nás by som bola vdačná aj za tú jednotu,máme len súkromníka a ten má ceny neskutočné ☹
hlavne tie základné potraviny ako múka, olej, ocot, vanilkový cukor, mlieko a podobne sú často skoro 100 percent drahšie ako v hyper alebo supermarketoch.
mám možnosť ísť pár krát mesačne na väčší nákup do mesta autom, ale ak niečo vypadne, tak človeku je až do plaču koľko vyhodí napríklad za múku, tatársku omáčku alebo nejaký mäsový výrobok.
ešte k tomu môjmu predchádzajúcemu príspevku, dobre si to vymyslela, je pravda, že aj jednota je dosť drahá. ale stále lepšie ako súkromník.
u mňa je tiež možné, že to auto nebudem mať k dispozícii vždy a ked som to počítala, tak tiež by som to tak riešila, lebo ten obchod u nás je neskutočne drahý a ak by som sa mala skoro každý deň teperiť s taškami po autobusoch, tiež by to stálo viac ako ten taxík.
@dada1212 Ono v té jednotě to máš taky solidě napálené v cenách a hlavně se nedá ani nic vybrat, žiju tu skoro dva roky a za tu dobu jsem tu maso (nemyslím mražené, nevěřím jim) třikrát... Vše kloudné je tu "podpultovej tovar" musíš si ho nechat schovat a ne každému se schovává... Takže já děvče z Práglu tu jsem fááákt na bedu 😀 Ale jo jsem ráda že alespoň ten chleba se tu dá koupit 😅 Ale opravdu za jedno nenakoupíš na to aby jsi uvařila a za druhé je to vždy strašně drahý... Takhle ve městě oběhnu řeznictví, zeleninu, tesco nebo něco podobného, doma naházím do lednice/mrazáku a mám to v paži a utratím polovinu toho co v Jednotě... Až tu budou ťamani s nějakou večerkou budu skákat metr dvacet 😅

@yanni
@kata13 my máme zrovna vubku, tá má podmienku aby ti na účet prišlo aspoň cca500e mesačne a ak áno a ak urobíš aspoň 12 pohybov tak ti dajú 6%pa zo zostatku max 600 e. Tak to je 2,5e už po zdanení. Účet som si nastavila tak, aby som mala všetko čo potrebujem a stál čo najmenej - pre nás to znamená internetbanking a 2embosované karty (na platby cez internet. Toto ma stojí 2e mesačne, ale platím napr. za výber z bankomatu 20c - toto riešim tak, že vyberám len raz mesačne väčšiu sumu, aj tak sa mi lepšie hospodári s tým čo mám v peňaženke než s elektronickými peniazmi. Platba kartou 15c- jednoducho neplatím kartou a zasa platí, že lepšie sa hospodári s peniazmi v peňaženke, inkaso - 15c žiadne nemám, nechávam si posielať šeky, ktoré však platím cez IB zadarmo a takto mi nerobí problém zmeniť banku hocikedy, všetko som si v IB prednastavila a takto je to pre mňa "jeden klik", a kto vám dá dnes za jeden klik 15c že? Takto mi to vychádza, že mesačne ma účet stojí cca toľko čo dostaneme na úroku, takže skoro nič, tých 15e je max ročne. predtým sme dali bankám za to isté skoro 190e ročne (mali sme 2 účty) a tomu už poviem úspora.
Inak aj v ostatných veciach sa snažím chovať racionáln a nútim to aj manžela aj keď je niekedy proti. Ak viem, že hovor bude z môjho telefónu lacnejší, lebo mám nejaký balíček, kážem aj mužovi volať z môjho našim kamarátom, ak viem, že z jeho to bude lacnejšie, tak ja volám z jeho telefónu, veď aj tak platba ide z nášho spoločného rozpočtu.
Inak založila som si pokladničku a ak dostanem nejaké extra peniaze (zrovna som predala kožky zo zajacov, dostala som 1,2e a podobne), alebo nájdemi si v kapse nejaké drobné, šupnem to tam, minule som tam narátala 40e - príjemné prekvapenie.
Máme plynový bojler, lebo som si vypočítala, že sa to oplatí, takýchto vecí je veľa, často je to len o tom prekonať vlastnú lenivosť a riadne sa nad všetkým zamyslieť.
Kým sme zarábaliobaja, tak som to naozaj neriešila, potom som ja z práce odišla a môj príjem úplne vypadol, tak to bol čas sa zamyslieť. A teraz som rada.