Ako správne spravovať peniaze v domácnosti?
Ahojte len ma tak napadlo ako to mate doma s peniazmi/účtami? Máte prístup aj k manzelovmu účtu pokial máte účty oddelené? Mám totiž takú situáciu že manžel je na mna naštvaný kvôli robote(našla som si po materskej) ja neviem či čakal že budem dokonca života doma alebo čo😒, ale teda nechápe, že ja nemám s čoho žiť lebo účty máme oddelené a peniaze mi nedá žiadne. Čo samozrejme ani nepýtam dokážem si zarobiť. Ale aj tak ma to trápi, od kamarátok počúvam ako to má byť samozrejmosť a my takto.
Samozrejme zd mam prístup k manželovi peniazom...beriem sj koľko potrebujem
My mame od zaciatku co spolu byvame spolocne peniaze. Mali sme kazdy svoj ucet, ale zili sme z jedneho a druhy sme mali ako sporenie a z toho sme platili vacsie sumy ako auto, dovolenka, atd. Zarabali sme zhruba rovnako.
Nikd sme neriesili co kto kupil, nerobili sme tajnosti. Teraz uz mame len jeden ucet kde idu vsetky peniaze. Ked nieco potrebujem, len mu poviem a opacne tiez. Aj tak to vidi na vypise.
Inak on plati vsetky ucty, stravu a dava ti vreckove ked podla neho nepotrebujes vlastne financie?
@mamina7070 ano bsm v pripade rozvodu, sedenie po smrti, ale Co bezny zivot, ked je raz ucet na jedneho z manzelov, druhy nemoze Ani vybrat Ani disponovat pokial nie je disponent.. Dokonca v okamihu ked nebodaj jeden zomrie, nesmies robit ziadne pohyby Ani vybrat az do dedicskeho konania, takze bsm ti je platne v pripade rozvodu, aj to si moze previest na neznamy ucet alebo vytiahnut a mibut😊
@riyadh bsm pre nas znamena ze mam pristup obaja ku vsetkemu ci uctom alebo k majetku
My máme oddelené účty ale keď potrebujem nemá problém mi dat. Normálne mu povedz ,že keď nemáš peniaze nech ti dá, sak je tvoj manžel. Financie ste mali riešiť hneď na začiatku. Moj ex mi tiež nedal a schovaval predom nou peniaze ,nedoprial ani dcere. Tak som to zmenila 😀 už 8 r žijem sam
@mamina7070 bsm ano spolocny majetok uzivat "napoly", ucty az po smrti po dedicskom. Raz ked manzel nie je disponent k mojmu uctu a ja k jeho "za ziva" sa k mojmu uctu nedostane, Ani ja k jeho😊
@riyadh ale ved som pisal, ze ma svoj z dvoch dôvodov😉 a tento jeden som tam uviedol. Nechodi naň vyplata. Ale keby sa mi nieco stalo,vtedy si len prehlasi v praci učet ( nemusi vybavovat, ako ju poznam bola by v strese, smutok a cez mobil by sa to bala robit a riesila by osobne banku) . A ak by sa stalo to, ze plat jej nabehne a ja umriem- (ze by musela cakat zo 3 tyzdne na novu)tak si z Finaxu stiahne par euracikov. Ma tam dost, hadam 23000 neminie do vyplaty😄
Máme každý svoj účet. Muž platí nákupy do domácnosti, benzín, ja platím výdaje ohľadom bývania a detí.. okrem toho máme úspory, ktoré sú spoločné, neriešime, kto koľko odloží, a keď treba, z týchto peňazí platíme extra výdaje ...
My mame oddelene ucty, aj ma kazdy nastavene rozne investovania a sporenia, potom mame este aj spolocny ucet, ktory je tiez viac-menej uz len dalsie sporenie. Ak muzovi poviem, kupi co treba a nepyta si peniaze naspat. Nikdy to nespravil, ani len poznamky na to nikdy nemal. Ale tvoj bude nejaky vadny kus ked je nasraty za to ze chces zarabat sama.
Kde chodíte na takých kretenov? To dieťa je tvoje či vaše?
toto som nepochopila,peniaze ti nedá ale do roboty ťa nepustí🙄
My mame kazdy ucet svoj ale po svadbe sme si dali dispozične prava a jeden ucet je spolocny a tam posielame kazdy nejaku sumu a mame dve karty, Cize vsetko ide so spoločného. Nam na nasich účtoch ostava “vreckové” na kazdeho osobne potreby, záľuby. Za mna je to takto super.
Kedze som pracovala v banke - jeden spoločný ucet je blbost (ak nie ste spolumajitelia, co ma Mbank a neviem, ci este niekto). Ak je majiteľ a druhy len disponent, ucet sa po smrti majiteľa uctu zablokuje a nikoho nezaujíma, ze z toho účtu idu napríklad splatky hypoteky, najom, prichadza tam prijem disponenta (rodicak, materská, mzda).... Dokazovanie preukázania príjmu trvá mesiace, co banka nerieši ako neschopnosť splácať.
My mame kazdy zvlášť účet, pocas MD som platila polovicu hypoteky, poistku, škôlku. Ked som bola na druhom rodicaku, vacsinu vydavkov platil partner.
Teraz si maximálne uzivam, ze mam prijem, platim polovicu nakladov na hypoteku, nákupy (platíme kto ide na nakup), naklady na skolku, poistky a este mi nieco ostane.
Okrem MD by som nechcela byt finančne závisla na chlapovi...
Raz tu jedna mamicka napisala,ze kluce od miesacky mas ty😁.Tak posuvam dalej😂.
Vecer mu to pripomen😉
Ja mám prístup k účtu môjho bývalého 🫣 s ktorým nie som už niekoľko rokov...ale žili sme spolu 11 rokov a on si ani po rozchode nezmenil IB prihlasovacie údaje a je s tým úplne OK 🫣
@liv1 ale musím sa priznať, že jeho účet občas použijem na nákup v zahraničí (je cudzinec a žije v zahraničí), teda keď kupujem pre dcéru oblečenie, hračky a aj pre seba...tak zaplatím cez jeho účet a samozrejme to potom odrátam z výživnéhom... a to už skoro 5 rokov nie sme spolu...ale tak ja zase keď príde on na Slovensko, tak sa o neho postarám, dám mu izbu, dám mu najesť atď.
My máme peniaze spoločné a máme tzv. tandem účet v jednej banke....teda, že každý má svoj účet a zároveň má prístup k tomu druhému účtu. Keď potrebujem previesť peniaze z jedného na druhý, tak to do pár minút mám cez aplikáciu banky. Upozornenia chodia obidvom pri každom pohybe na hociktorom účte nad 5€....(dá sa to nastaviť aj na inú sumu.) Peniaze, ktoré máme nasporené máme rozdelené a niečo je na mňa a niečo na manžela z praktických dôvodov. ..ak by sa niečo jednému nedajbože prihodilo, tak aby mal ten druhý prístup k peniazom.
Každý kto vstupuje do manželstva by mal mať takéto veci okolo financií poriešené už pred svadbou.
Myslím, že nie je až tak dôležité či majú manželia jeden či dva či viac účtov, ako je dôležité vedomie toho, že peniaze sú spoločné....(Veď v podstate ....už nie sú dvaja ale jedno.)
Urcite sa treba dohodnut pred svadbou, ako budete fungovat. My mame kazdy svoj ucet, ale ja mam kartu aj od manzelovho uctu. Mozem ju pouzit, ked uznam za vhodne. Je s tym uplne v pohode.
Vzdy sme mali vlastne ucty, nezmenili sme to ani po svadbe, ale nikdy sme sa o peniaze nenatahovali. Na matersku som isla s tym, ze na ucte som mala dostatocne uspory. Z mojho uctu isli aj pocas dvoch materskych + rodicovskych vsetky vydavky za byt, lebo tak som mala platby nastavene uz pred detmi. Na druhu stranu mi niekedy v priebehu rodicakov manzel zacal posielat mesacne isty obnos na ucet plus v tom obdobi bola vzdy pritomna doma aj hotovost - ked sa minula, tak vybral dalsiu (bez blbych komentarov). V konecnom dosledku je to uplne jedno co kto plati, peniaze vnimame ako spolocne a samozrejme nerobime to, ze by si jeden z nas svoj bezny ucet uplne vybrakoval na ukor celej rodiny. Sme spolu 17 rokov.
Máme spoločný účet. Všetky peniaze idú tam či moja alebo jeho výplata. Mám k účtu kartu aj prístup. Manžel rovnako.
Kazdy mame svoj ucet, kazdy ma k svojmu kartu, ale sme disponentom na ucte toho druhého. Platime ako kedy, raz jeden, raz druhy, nijako to nesledujeme. Mame jeden druheho, vsetko co mame je naše. Peniaze sme nikdy neriesili, ked sme zacinali, bolo ich len-len, zakryli sme sa takou perinou aku sme mali a o peniaze sme sa nikdy nevadili. Naozaj ma boli, keď citam coho su niektorí ludia schopni. Zelam ti, aby ste nasli riesenie a mohli spokojne zit.
My máme 2 účty, ale prístup mame navzájom, ale mi sme s mužom nastavený, v pripade ak by sa niekomu nieco stalo, tak neostane ten druhý bez penazi. používajú sa obe účty, s oboch platíme povinné platby. Základ je komunikovať. Spolu bývame, spolu mame deti a tým pádom spolu riešime financie. Tvoj muž by sa mal nad sebou zamyslieť.
Nuz tak toto je presne zivy priklad tyrania, - financneho, on zarobi, ty si mas zarobit, neda ti, ..ani do prace ist nemas. 🤔🤔🤔
@mamina7070 joj, toto je taká otrepaná fráza až to bolí. Že sú manželia a majú BSM by sa riešilo až v prípade, že by to jedna strana podala na súd, že... V bežnom živote pokiaľ sa vzájomne nedohodnú, čo v prípade autorky zjavne neprebehlo, je toto zaklínadlo na dve veci...
Prístup máme obaja ku všetkým účtom, investíciám, aj hotovosti v trezore. Nikdy by som nevedela fungovať inak a manžel tiež nie. Toho tvojho by som hnala vidlami aj s jeho chorým prístupom

ak ste manzelia mate bsm bez ohladu na pocet uctov
tym je povedane vsetko