icon

Ako spravodlivo rozdeliť spoločné financie po nasťahovaní?

17. máj 2026

Čaute, s priateľkou sme sa po dvoch rokoch nasťahovali spolu a riešime, ako deliť výdavky. Ja zarábam asi 1 900 eur, ona 1 250 eur, nájom máme 720 eur plus energie. Mne príde fér percentuálne podľa príjmu, ona chce všetko pol na pol, aby sa necítila dlžná. Ako to máte nastavené doma, aby z toho neboli tiché výčitky? Vďaka

Strana
z2
anonym_e3b143
17. máj 2026

@anonym_autor ja zarábam viac a frajer menej. Kým byval on u mňa ja som platila hypo a on energie a internet a spoločne sme robili nákupy. Potom sme si kúpili spoločnú nehnuteľnosť a rovnakým dielom priespievame do domácnosti. Zatiaľ nemáme deti tak nám to tak vyhovuje. Obaja prenajímame svoje nehnuteľnosti (každý ma vlastnú)

anonym_37bb36
17. máj 2026

@anonym_autor ahoj, aj ja by som volila pol na pol
A keby prišla rodičovská materská dovolenka , platby by prevzal manžel/partner a môj rodičak , materská by bola k dispozícii všetkým

anonym_72c653
17. máj 2026

Na percenta je to fajn, ale ak chce ist ona pol na pol, tal ok. Len si vydiskutujte, ako to bude v buducnosti, ak bude nejaka pn, strata zamestnania, pripadne materska/rodicovska dovolenka. Ak chcete byt partneri a nie len spolubyvajuci s vyhodami, musite sa v tychto situaciach podrzat a mat v tom jasno uz teraz.

billy_jean
17. máj 2026

Keď máte nepomer príjmov, išla by som modelom ty 60%, ona 40%.

anonym_db889b
17. máj 2026

@anonym_autor chodte pol na pol ked ona chce s tym, ze dovolenky (alebo setrenie na zaklad hypoteky) budes riesit ty, kedze mas voci jej prijmu cca 600 euro navyse.

anonym_1b2057
17. máj 2026

Pol na pol
Tiež nevidím dôvod prečo by si mal platiť viac momentálne len za to, že zarobis o kúsok viac
V iných situáciách to bude iné ako baby spomínajú dieťa,strata zamestnania a pod

anonym_465052
17. máj 2026

Mám manžela 20rokov. Zarábam 3x menej, ako on. Keď som zarábala 3x viac ja, postavili sme si dom, kúpili auta, zabezpečili sme sa. Teraz ťahá on sám domácnosť. Ja odkladam. 🤷‍♀️ necítil sa trápne, ja sa necítim trápne. Sme manželia, financie sú síce na dvoch účtoch, ale patria nám obom.

huxy
17. máj 2026

Mňa by zaujímalo, či aj vsetko okolo domácnosti, riadenie, pranie, varenie a vsetko budete robiť pol na pol. Ak nie, tak mi to nepríde fér. O 650€ zarobí chlap viac a ešte bude čakať navarené, upratené, postarané. Ako žena ktorá vždy spraví doma viac, by som do toho nešla. A ako chlap by som sa asi necítila chlapom, keby to tak mám.

anonym_6ecb4d
17. máj 2026

Náklady na bývanie pol na pol, nákupy jedla viac platil muž, nie len preto že viac zarobil, ale aj viac zjedol, takisto viac pozýval vonku a väčšinou platil benzín, drogériu som viac riešila ja, dovolenky každý za seba... postupne sme prešli do spoločných financií

sisska96
17. máj 2026

Nedelíme. Ja energie, on hypo a ostatné ako vyjde

martinkatinka
17. máj 2026

To je na vas ako si to dohodnete. Ak by zena ostala na materskej/rodicaku, pripadne sa vezmete a budete mat hypo, potom to zasa prehodnotite.

kocuris
17. máj 2026

Pragmaticky treba. 1 účet naň obe výplaty a platiť z toho všetko. Toto delenie za mňa osobne nie. Percentá, polovice... Vzťah je o inom, nie o halieroch, podieloch a percentách.

anonym_1f1a0f
17. máj 2026

Pol na pol aj strava bude? Zje a vypije tolko co chlap?

anonym_99c84e
17. máj 2026

@anonym_autor Nuz..mozno ma asi pravdu, ze pol na pol. My sme toto neriesili, kedze sme sa stahovali do bytu tyzden pred porodom a teda hned bolo vsetko spolocne, neriesili sme nic, odvtedy aj hypo na druhy byt je tak, ze neriesime. Kym sme mali financie, snazili sme sa znizit vysku hypo, tam to slo pol na pol, cize rovnaku ciastku sme dali, ale ostatne sme uz nedelili pol.na pol. Uz to bolo spolocne, aj ked nie sme zobrati.

anonym_558ebf
17. máj 2026

My máme s manželkou jeden spoločný účet a idú tam všetky prijmy. Ja zarábam viac, ona menej ale nikto to nedelí nejako 50:50, proste sa z toho platí čo treba. Ja ešte čast z penazí investujem inde (EFT, Dlhopisy, akcie, zlato atd) , ale na spoločnom bežnom účte že vždy pár tisíc eur ktoré použiva každý podľa potreby.
Keď toto niekomu hovorím, pripadám si ako z Marsu, lebo pomaly všetci čo poznáme na mňa pozerajú, že a to si nedelíte 50:50? A to nemáte každy vlastný účet? Nie, u nás sa všetko platí zo spoločného.
Ano, mame výhodu že s manželkou sme zhruba finančno-mentálne rovnako nastavení, že nikto veľa nemína na zbytočnosti alebo nejako šialene nergrloší. Plus minus rovnako vieme vždy viac ušetriť ako minúť. 🙂

terezia74
17. máj 2026

Aj by som bola chlap a zarábala by som viac, asi by som sa cítila trápne že všetko 50:50 hlavne sa vopred dohodnúť, ako to bude v prípade rodičaku

anonym_69dd83
17. máj 2026

@anonym_autor logiku dáva pohľad oboch. Na jednej strane, prečo máš ty znášať vyšší nájom, lebo zarobíš viac ako ona (to nie je tvoja chyba), na druhej strane, nie ste len spolubývajúci ale partneri a vyrátavať vo vzťahu každé euro je divné. Nie je univerzálna pravda. Čo by som robila asi ja na vašom mieste je deliť nájom 50/50 ale ty zaplatíš častejšie nákup. Zvyšné výdavky by som už tým pádom nevyrátavala a nedelila na polovicu ani na percentá ale normálne podľa zdravého úsudku.
Mimochodom vy čo tu píšete ako manželia, nebodaj ešte žena na rodičovskej tak to je úplne iná situácia. Tam sú peniaze raz spoločné a hotovo. Môj manžel platí takmer všetko lebo som doma s našim dieťaťom, to neznamená že si z neho má brať autor v súčasnosti príklad, do budúcna áno.

kocuris
17. máj 2026

Aj keď nie sú manželia, môžu sa nastaviť na moje+tvoje=naše. A keď si neveria v tomto, nebude ani manželstvo zárukou, že to bude OK. Treba sa otvorene porozprávať a dohodnúť model fungovania.

anonym_baf11d
17. máj 2026

najom energie na polovicu a zriadit si spolocnu penazenku kde budete kazdy mesiac rovnako prispievat z ktorej budete platit veci do domacnosti, stravu

anonym_918f9d
17. máj 2026
@anonym_baf11d

najom energie na polovicu a zriadit si spolocnu penazenku kde budete kazdy mesiac rovnako prispievat z ktorej budete platit veci do domacnosti, stravu

@anonym_baf11d vieš, aby to bolo úplne spravodlivé, tak by chlap mal na tú stravu viac prispievať. Nepoznám ženu, čo zje toľko ako muž. Čiže podstatne menej, keď už sa tu všetko delí "spravodlivo", mal by chlap na stravu platiť viac. Nehovoriac o domácich prácach, tiež predpokladám, že pôjdu fifty-fifty. Či???

slavomira236
17. máj 2026

@anonym_autor pokial nieje dieta ste len priatelia tak ubytovanie najom a veci s tym pol na pol. Ty robit vetsie nakupy jedla lebo chlap zje toho ovela viac a zvycajne chce maso casto.

anonym_693716
17. máj 2026

@anonym_autor ano, pri nerovnosti prijmov je velmi fajn percentualny pomer...

anonym_080be2
17. máj 2026

@anonym_autor Moj priatel zaraba o nieco viac nez ja. Najom si delime na polovicu rovnym dielom, jedlo zvycajne nakupujeme kazdy pre seba. Na vacsie spolocne vydavky sa skladame rovnym dielom.

anonym_080be2
17. máj 2026
@huxy

Mňa by zaujímalo, či aj vsetko okolo domácnosti, riadenie, pranie, varenie a vsetko budete robiť pol na pol. Ak nie, tak mi to nepríde fér. O 650€ zarobí chlap viac a ešte bude čakať navarené, upratené, postarané. Ako žena ktorá vždy spraví doma viac, by som do toho nešla. A ako chlap by som sa asi necítila chlapom, keby to tak mám.

@huxy Mna by zaujimalo odkial je tento narativ, ze zena urobi v domacnosti viac. Toto podla mna patri skor na dedinu na dalekom vychode Slovenska. Ja som snad dobre dva roky neumyla kupelnu, nevynasam smetie, vysavac ani netusim kde mame a jedlo si pripravuje kazdy pre seba. Takto nejako to ma vacsina mladych bezdetnych parov v mojom okolo.

anonym_ae3ad0
17. máj 2026
@anonym_918f9d

@anonym_baf11d vieš, aby to bolo úplne spravodlivé, tak by chlap mal na tú stravu viac prispievať. Nepoznám ženu, čo zje toľko ako muž. Čiže podstatne menej, keď už sa tu všetko delí "spravodlivo", mal by chlap na stravu platiť viac. Nehovoriac o domácich prácach, tiež predpokladám, že pôjdu fifty-fifty. Či???

@anonym_918f9d Žena možno nezje objemovo viac, ale zvyčajne jedáva drahšie potraviny. Vidím to na deťoch, dcéra zje len určite jogurty a aj to z tých najdrahších, syn zje akýkoľvek, aj z Tesca za euro, ale musí byť ten najväčší kelimok. O pečive, šunke, syroch, ovocí platí to isté. Chlap proste potrebuje mať plné brucho a to niekoľkokrát denne, žena vyberá, skúša a zobe celý deň. Vo finále však neplatí, že na strave pre ženu ušetrite.

marsmykkok
17. máj 2026

Kľudne nájom 50 na 50, ale jedlo nech platíš viac ty lebo zješ viac...

huxy
17. máj 2026
@anonym_080be2

@huxy Mna by zaujimalo odkial je tento narativ, ze zena urobi v domacnosti viac. Toto podla mna patri skor na dedinu na dalekom vychode Slovenska. Ja som snad dobre dva roky neumyla kupelnu, nevynasam smetie, vysavac ani netusim kde mame a jedlo si pripravuje kazdy pre seba. Takto nejako to ma vacsina mladych bezdetnych parov v mojom okolo.

@anonym_080be2 na dedinu na východe? Si robíš srandu? Tak to je smutné, že kúpelku neumývaš, vysávač nevieš kde máš. V bežných rodinách je urcite žena tá, čo toho spraví buď viac, alebo lepšie. A jedlo si pripravujete každý sám pre seba? Zvláštne.

marsmykkok
17. máj 2026
@anonym_ae3ad0

@anonym_918f9d Žena možno nezje objemovo viac, ale zvyčajne jedáva drahšie potraviny. Vidím to na deťoch, dcéra zje len určite jogurty a aj to z tých najdrahších, syn zje akýkoľvek, aj z Tesca za euro, ale musí byť ten najväčší kelimok. O pečive, šunke, syroch, ovocí platí to isté. Chlap proste potrebuje mať plné brucho a to niekoľkokrát denne, žena vyberá, skúša a zobe celý deň. Vo finále však neplatí, že na strave pre ženu ušetrite.

@anonym_ae3ad0 No neviem, aj kvalitnejšie sa dá kúpiť v akcii. A teda je rozdiel ak sa robí praženica napríklad na raňajky a žena zje z dvoch vajec a 1 rožok a chlap zo 6 a 3 rožky, rovnako pečivo, ak žena zje z makovníka ku káve ráno 2 kúsky a muž zje ostatok... A nehovorím o tom, že žena dá viac na starostlivosť o seba, mužovi stačí holič raz za čas za 10 eur, žena potrebuje kaderníčku kde nechá 50 eur minimálne, nejaká kozmetička 20 eur mesačne, plus lepšie krémy a tak ak chce vyzerať nejako. Na muža sú tie nároky oveľa nižšie, stačí že sa umyje.

anonym_918f9d
17. máj 2026
@anonym_ae3ad0

@anonym_ae3ad0 nie každý chlap zje hocičo. Napr.môj priateľ jedáva zdravšie veci a omnoho drahšie ako ja. A teda aj zje toho viac, dojedá aj po mne, keď nevládzem. Nedá.sa zovšeobecňovať.

anonym_080be2
17. máj 2026
@huxy

@anonym_080be2 na dedinu na východe? Si robíš srandu? Tak to je smutné, že kúpelku neumývaš, vysávač nevieš kde máš. V bežných rodinách je urcite žena tá, čo toho spraví buď viac, alebo lepšie. A jedlo si pripravujete každý sám pre seba? Zvláštne.

@huxy Co je na tom smutne? Ja rozhodnem nesmutim. Tieto prace robi moj partner, ja vesiam a skladam pradlo a prezliekam postelnu bielizen, je to uplne normalne a fakt nemam v svojom okolo nikoho kto by fungoval ako popisujes. Co je to za blud, ze zena by mala robit viac len preto, ze je zena😀

Strana
z2