Ako určiť, či je hodnota nehnuteľnosti prestrelená?
Dobrý deň
kupili sme nehnuteľnost za 260tisic eur ale uvedomili sme si že je to predražené žiaľ neskoro. Posudok vybavovala druhá strana a v dvoch bankách nám schválili 90percentnu hypotéku akurát v jednej banke stiahli 3000 eur z ceny nehnuteľnosti v druhej ju uznali. Je nejako možné zistiť na základe tohoto o koľko v percentách je cena prestrelena? Napríklad max o 10percent alebo tak
Ďakujem 🙂
Sorry, citam, ze uz ste ju kupili. No uz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom..
Áno je neskoro dáme aj druhý posudok len ma zaujímalo či je nejaké pravidlo koľko banka nemôže prestreliť
Uz radsej n8c nezistujte a teste sa z byvania. Inac kludne sa moze stat, ze 2 posudky sa budu proste lisit. Znalec sa moze pohrat s udajmi. A ako uz bolo spomenute, kupno-predajna cena sa nemusi rovnat cene podla znaleckeho posudku. Kupno-predajna cena sa odvija od dopytu a ponuky, nie podla tabuliek.
@juniorj banky si na to dávajú riadny pozor aby cena nebola prestrelena. Lebo keby ste nesplacali, banka by prišla o peniaze. Takže je dosť nepravdepodobné že ak máte posudok z banky, a schválili vám 90% žeby hodnota bola nižšia než tých 90% ceny. Skôr naopak.
@juniorj banky si na to dávajú riadny pozor aby cena nebola prestrelena. Lebo keby ste nesplacali, banka by prišla o peniaze. Takže je dosť nepravdepodobné že ak máte posudok z banky, a schválili vám 90% žeby hodnota bola nižšia než tých 90% ceny. Skôr naopak.
@lenkakravcova posudok máme od predávajúcich nejaká ich známa ho vybavila
@lenkakravcova posudok máme od predávajúcich nejaká ich známa ho vybavila
@juniorj Posudok nie je kus papiera, robia ho zapisani znalci..pokojne ste si posudok mohli dat spravit vy.. tiez by ste len znalca oslovili
@juniorj Posudok nie je kus papiera, robia ho zapisani znalci..pokojne ste si posudok mohli dat spravit vy.. tiez by ste len znalca oslovili
@dadis áno mohli len ma zaujímalo že keď sme dostali dve 90hypoteky či cena môže byť prestrelena aj napríklad o 20 percent ale to zistím asi len druhým posudkom a následne keď ho budem niekedy predávať
@juniorj kľudne môžeš mať desať posudkov a desiatimi cenami. Pfmože ti to nejak do budúcnosti? Ak áno tak si ho zaplať. Videli ste dom pred kúpou? Asi áno, ale ak sa do toho nevyznám beriem si so sebou niekoho kto sa vyzná, ako aj pri kúpe jazdeného auta. Keď sa nájdu chyby buď zjednávať ale odstúpiť.
Nabudúce budeš asi opatrnejší....
Inak keď sme kupovali dom, predajca mal tiež znalecký posudok, ale na prvý pohľad bolo jasné že hoc sa tu za rohom buduje termálne kúpalisko a ceny sú premrštené dom takú hodnotu nemá. Predavali cca už a 80%ceny a kúpila som za cca 70% ceny uvedenej v posudku.
No nič nabudúce budeme hádam múdrejší ďakujem
@dadis áno mohli len ma zaujímalo že keď sme dostali dve 90hypoteky či cena môže byť prestrelena aj napríklad o 20 percent ale to zistím asi len druhým posudkom a následne keď ho budem niekedy predávať
@juniorj pochybujem, ze by bola cena prestrelena o 20%.. voci comu? Ved na konci znaleckeho posudku mas ponuky podobnych nehnutelnosti..pozri si ceny tych..ano, pri predaji mohli dat zlavu alebo su to leziaky,.ale pochybujem, ze o 50k by sa banka preratala 😁.. a cdny na trhu sa tiez dost hybu, ked sa zvysili uroky v bankach ceny klesli, to vsak beznamena ze ti, co kupovali pred zvysenim sadzieb nakupili predrazene nehnutelnosti (isteze ako predrazene tie ceny vsetci vnimame, ale v tej dobe bol benchmark iny)
No nič nabudúce budeme hádam múdrejší ďakujem
@juniorj však môžeš hodiť fotky nehnuteľnosti a lokalitu približnú a aj tu tí ľudia napíšu koľko by za to dali (potom zmažeš)
@juniorj Nie, urcite ten byt dnes nema cenu 210k 😁, ved si pozri inzeraty https://www.nehnutelnosti.sk/vysledky/2-izbove-...
@juniorj Nie, urcite ten byt dnes nema cenu 210k 😁, ved si pozri inzeraty https://www.nehnutelnosti.sk/vysledky/2-izbove-...
@dadis byt stál 240 parkovanie 20. Ako si myslela že nemá cenu 210 má viac či menej?
@dadis byt stál 240 parkovanie 20. Ako si myslela že nemá cenu 210 má viac či menej?
@juniorj 260k * 0,8 som ratala, ked si pisal, ze je o 20% predrazena... tu kuk na tento byt, porovnaval si s tymto? alebo s novostabami, ktore sa budu len kolaudovat? teda budes mat xy nakladov na dokoncenie bytu? https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JuB0zipzs0U...
@nelca84 ide o to že jeden známy mi teraz povedal že je to predražené asi o 60 tisíc že to je strašné zlá kúpa
@juniorj Znamy nevie, ved mas vlastny rozum, pozri pp com sa predavaju take byty. Za 200k taky byt zdlaeka nekupis v tejto lokalite a kvalite. Mohol si kupit za 220k novostavu,, ktoru prevezmes buduci rok, urcite s meskanim, budes tam este dorabat kuchynu, skrine, nejaky nabytok a si na tom istim cca
@nelca84 ide o to že jeden známy mi teraz povedal že je to predražené asi o 60 tisíc že to je strašné zlá kúpa
@juniorj a ten znamy je znalec? Ked sa vyjadruje k hodnote nehnutelnosti? Co spravis, ked druhy posudok bude nizsi a co spravis, ked druhy posudok bude vyssi? To ma fakt zaujima. Akoze uplne zbytocne to riesis, lepsi spanok budes mat, ked sa prestanes zamyslat nad nazorom kazdeho znameho.
@gab1sol pravnik
@juniorj právnik. Takže nevie posúdiť použité materiály, opotrebenie bytu… Bol to čisto len jeho laický odhad? A ten považuješ za správny? Ako právnik by mal vedieť, že znalci podľa niečoho pri určovaní ceny postupujú. A banky si tiež nemôžu hala-bála určovať ceny záložných nehnuteľností…
@juniorj právnik. Takže nevie posúdiť použité materiály, opotrebenie bytu… Bol to čisto len jeho laický odhad? A ten považuješ za správny? Ako právnik by mal vedieť, že znalci podľa niečoho pri určovaní ceny postupujú. A banky si tiež nemôžu hala-bála určovať ceny záložných nehnuteľností…
@gab1sol veď áno ale trochu to so mnou zahadzalo

@juniorj Druhy znalecky posudok.. a co vlastne chcete riesit? Chcete odstupit od rezervacie? Ved to mozete, samozrejme zalohu si nechaju. Cena, na ktoru ste pristupili je trhova, moze byt aj dvojnasobna ako posudok, s tym si nepomozete. Vopred ste si mali posudok dat spravit, ak sa v tom neorientujete