icon

Ako určiť, či je hodnota nehnuteľnosti prestrelená?

juniorj
8. máj 2025

Dobrý deň
kupili sme nehnuteľnost za 260tisic eur ale uvedomili sme si že je to predražené žiaľ neskoro. Posudok vybavovala druhá strana a v dvoch bankách nám schválili 90percentnu hypotéku akurát v jednej banke stiahli 3000 eur z ceny nehnuteľnosti v druhej ju uznali. Je nejako možné zistiť na základe tohoto o koľko v percentách je cena prestrelena? Napríklad max o 10percent alebo tak

Ďakujem 🙂

juniorj
autor
9. máj 2025
@dadis

@juniorj Le prosim ta, ziadnu chybu si nespravil...ak si mlady, o 5 rokov budes mat uplne inde plat (ja som mala pred 5 rokmi o 1200 eur nizsiu mzdu), mozno si byt kupite spolu s partnerkou, mozno to bude dom. Nenechaj sa odradit. Keby aj nie, 3i v starsom dome v spominanej dubravke kupis aj o 5 rokov. Ten tvoj znamy ta dobre zneistil :/ to su taki premudreli ludia, co sa tomu hovno rozumeju, ale budu mudrovat ako
@beata_k
Urcite si 30k na tom nepreplatil 🙄

@dadis nie ja som rád za kritickú spätnú väzbu a naozaj keď nad tým hlbšie uvažujem proste som to spravil zle. Padol som do toho že som veľmi chcel mať novostavbu lebo všade som počúval ako tie staré byty sa budú pomaly rozpadať a podobne. Samozrejme platy rásť by mali ale každý mesiac platiť hypotéku a vedieť že tie peniaze idú do vetra a mohlo to byť radšej auto dovolenka život zážitky to proste bolí. A najhoršie že som tlačil na priateľku aby sme do toho išli a kúpili konečne byt. Ale veď jasné život ide ďalej treba makať.

vevesh
9. máj 2025
@tilly

@vikisisi znova sa licituje. Teda aspoň malé byty, ktorých je málo.

@tilly v nemecku je to mozne, ze sa ti lisia ceny znalcov aj o 100.000k pri obycajnych objektoch. Neviem, ake su normy na sk, ci je to takto mozne....

beata_k
9. máj 2025
@juniorj

@beata_k áno nie som v tom zbehlý a spravil som drahú chybu. Chcel som potom nejaký novší trojizbak. Ale mal som si kúpiť starší trojizbak teraz namiesto tohoto úplne s vami súhlasím žiaľ bol slepý a hluchý. Teraz to vyzerá že keď ho predám za rovnakú cenu budem aj tak v strate cca 30 tisíc. Ak sa mi ho podarí predať za trochu viac tak zázrak.

@juniorj Tak zase uplne zivotna chyba to nebola. V takej strate asi az nebudes, ale teda nebude to ani terno. Si mlady, mas dost casu. A kto vie co bude o 5 rokov. Drzim prst, nech sa zadari dobre ho predat.

juniorj
autor
9. máj 2025
@beata_k

@juniorj Tak zase uplne zivotna chyba to nebola. V takej strate asi az nebudes, ale teda nebude to ani terno. Si mlady, mas dost casu. A kto vie co bude o 5 rokov. Drzim prst, nech sa zadari dobre ho predat.

@beata_k vážim si útechu. Hej musím makať na sebe aby som viac a viac zarábal a napravil túto chybu.

beata_k
9. máj 2025
@dadis

@juniorj Le prosim ta, ziadnu chybu si nespravil...ak si mlady, o 5 rokov budes mat uplne inde plat (ja som mala pred 5 rokmi o 1200 eur nizsiu mzdu), mozno si byt kupite spolu s partnerkou, mozno to bude dom. Nenechaj sa odradit. Keby aj nie, 3i v starsom dome v spominanej dubravke kupis aj o 5 rokov. Ten tvoj znamy ta dobre zneistil :/ to su taki premudreli ludia, co sa tomu hovno rozumeju, ale budu mudrovat ako
@beata_k
Urcite si 30k na tom nepreplatil 🙄

@dadis Ale prosim ta. Zase mas krv v ociach? Kde pisem, ze preplatil 30 tis? To pise on....

beata_k
9. máj 2025
@juniorj

@beata_k vážim si útechu. Hej musím makať na sebe aby som viac a viac zarábal a napravil túto chybu.

@juniorj Mozno to nakoniec ani chyba nebude, ale bude to vas krasny domov. A na parkovacich miestach sa vzdy dobre zaraba 😉 Mozes ho prenajimat

natalka13
9. máj 2025
@juniorj

@nelca84 pre lepší spánok ale chápem posudok môže byť hocijaký keď ho nikto nekúpi

@juniorj kolko m2 ma byt? Ktory projekt to je?

juniorj
autor
Autor odpoveď zmazal
juniorj
autor
Autor odpoveď zmazal
gab1sol
9. máj 2025
@juniorj

@dadis nie ja som rád za kritickú spätnú väzbu a naozaj keď nad tým hlbšie uvažujem proste som to spravil zle. Padol som do toho že som veľmi chcel mať novostavbu lebo všade som počúval ako tie staré byty sa budú pomaly rozpadať a podobne. Samozrejme platy rásť by mali ale každý mesiac platiť hypotéku a vedieť že tie peniaze idú do vetra a mohlo to byť radšej auto dovolenka život zážitky to proste bolí. A najhoršie že som tlačil na priateľku aby sme do toho išli a kúpili konečne byt. Ale veď jasné život ide ďalej treba makať.

@juniorj prosím ťa, vôbec si neurobil chybu. Opäť sa vrátim k tomu, teba môže niekoľko ľudí presviedčať, že je všetko v poriadku a stačí, že ťa jeden nalomí a už lamentuješ. A ako tu niekto písal, ešte ti aj ten tvoj byt zhnusia…
A o 5 rokov môžeš byť úplne niekde inde - o 5 rokov sa môžete s partnerkou (možno vtedy už aj s manželkou) ocitnúť niekde inde, kúpite si väčší byt, či dom a tento menší dáte do podnájmu. Alebo ho predáte.
Ono, 30 rokov sa zdá veľmi veľa, ale ten čas beží extrémne rýchlo a keď sa bude dariť, vieš robiť aj mimoriadne splátky, ak sa chceš úveru rýchlejšie zbaviť.
Každý má iné preferencie, iný pohľad na vec. A ver, že keď ty si chcel novostavbu, v starom paneláku by si určite nebol spokojný. Proste 100 ľudí, 100 chutí a ty sa nenechaj znechutiť inými, lebo oni by to tak neurobili. Ty si to tak urobil, lebo si to tak chcel.
A ešte raz k tej cene - nie je prestrelená, pán právnik nech sa radšej venuje právu a nech neohodnocuje byty svojim laickým okom.

dadis
9. máj 2025
@gab1sol

@juniorj prosím ťa, vôbec si neurobil chybu. Opäť sa vrátim k tomu, teba môže niekoľko ľudí presviedčať, že je všetko v poriadku a stačí, že ťa jeden nalomí a už lamentuješ. A ako tu niekto písal, ešte ti aj ten tvoj byt zhnusia…
A o 5 rokov môžeš byť úplne niekde inde - o 5 rokov sa môžete s partnerkou (možno vtedy už aj s manželkou) ocitnúť niekde inde, kúpite si väčší byt, či dom a tento menší dáte do podnájmu. Alebo ho predáte.
Ono, 30 rokov sa zdá veľmi veľa, ale ten čas beží extrémne rýchlo a keď sa bude dariť, vieš robiť aj mimoriadne splátky, ak sa chceš úveru rýchlejšie zbaviť.
Každý má iné preferencie, iný pohľad na vec. A ver, že keď ty si chcel novostavbu, v starom paneláku by si určite nebol spokojný. Proste 100 ľudí, 100 chutí a ty sa nenechaj znechutiť inými, lebo oni by to tak neurobili. Ty si to tak urobil, lebo si to tak chcel.
A ešte raz k tej cene - nie je prestrelená, pán právnik nech sa radšej venuje právu a nech neohodnocuje byty svojim laickým okom.

@gab1sol Uplny suhlas...

juniorj
autor
9. máj 2025
@dadis

@gab1sol Uplny suhlas...

@dadis @gab1sol Dík kočky 🙂

spongebob1
9. máj 2025
@dadis

@spongebob1 Ved pokojne rok pockaj u rodicov, alebo aj cely zivot

@dadis Dakujem, nemusim. Zostan ty

dadis
9. máj 2025
@spongebob1

@dadis Dakujem, nemusim. Zostan ty

@spongebob1 Dakujem, ja som z tych, co trh pokryvili tym, ze si vzali hypoteku

misanthropicdann
9. máj 2025
@tilly

@matttech znalci majú svoje tabuľky, ako sa môžu líšiť v 10000? Blbosť. Neverím ti ani slovo z tvojho príspevku. Robím reality 23 rokov, plus každý rok predám alebo kúpim niečo súkromne. Robím s aspoň 4- 5 znalcami, rozprávame sa pred obhliadkami. Neviem, prečo to robíš, či ti robí radosť niekoho zneistiť, ale píšeš bludy.

@tilly jasne ze sa znalci mozu líšit
My sme robili teraz vo februári 2 znalecké na ten istý byt.
1. znalec 165.000€
2. Znalec 195.000€

tilly
9. máj 2025
@vevesh

@tilly v nemecku je to mozne, ze sa ti lisia ceny znalcov aj o 100.000k pri obycajnych objektoch. Neviem, ake su normy na sk, ci je to takto mozne....

@vevesh čo ja viem, možno ma nejaký znalec opraví, ale na Slovensku sa každý posudok musí zapisovať do zoznamu, sú presné tabuľky na m2, stav a lokalitu. Vieš navýšiť posudok drobnosťami, ako vchod na čip, nové schránky apod, ale to nebude na desaťtisíce, znalkyna mi hovorila, že max dve tri tisícky, ale oni si to v banke aj tak kontrolujú a čo sa im nezdá, posielajú svojho znalca

gab1sol
9. máj 2025
@tilly

@vevesh čo ja viem, možno ma nejaký znalec opraví, ale na Slovensku sa každý posudok musí zapisovať do zoznamu, sú presné tabuľky na m2, stav a lokalitu. Vieš navýšiť posudok drobnosťami, ako vchod na čip, nové schránky apod, ale to nebude na desaťtisíce, znalkyna mi hovorila, že max dve tri tisícky, ale oni si to v banke aj tak kontrolujú a čo sa im nezdá, posielajú svojho znalca

@tilly ono, cena v ZP sa dá upraviť podľa pohľadu na nehnuteľnosť. Nám napríklad sám znalec znížil výrazne cenu, ale stačilo nám to, tak sme neriešili… Mali sme tam vstavané skrine, kuchynskú linku, krb - nič z toho nezapočítal do ceny, aj keď to bolo pevne spojené s domom. Povedal, že to si môžeme odmontovať a zobrať zo sebou (veci robené na mieru). Že krb síce máme (v tej dobe) za 5000, ale že sme si tam mohli dať aj krbovú vložku z Poľska za 500e, že to rátať nebude. Nebral do úvahy obklad kúpeľní, či vnútornú dlažbu (ohodnotil to na cenu najlacnejšieho obkladu z OBI). Takže cena sa môže líšiť aj viac, ale obvykle sa takto upravuje smerom nadol. A znalci robiaci posudok pre banky si dajú pozor, ako ohodnocujú, pretože pri opakovanom nadhodnotení ceny sa ľahko môže stať, že si daného znalca dajú na black list a veľmi rýchlo nebude mať robotu, lebo jeho posudky nebudú uznávané.

spongebob1
9. máj 2025
@tilly

@spongebob1 to máš odkiaľ, že developer má 50-100 tis na jeden byt? 🤦‍♀️ a ako si predstavuješ to, že sa rok nebude kupovať. To by zas najmy vystrelili do astronomických výšok. Ľudia potrebujú bývať. Ty tiež niekde bývaš, keď si kupovala, tiež si zvyšovala ceny...

@tilly Realitnym agentom moze byt ktokolvek ale ten, kto vidi, co sa deje za oponou, tych je par. Ty dostanes 3-5% hodnoty z nehnutelnosti, samozrejme, ze umele zvysovanie je aj v tvojich rukach.

dadis
9. máj 2025
@spongebob1

@tilly Realitnym agentom moze byt ktokolvek ale ten, kto vidi, co sa deje za oponou, tych je par. Ty dostanes 3-5% hodnoty z nehnutelnosti, samozrejme, ze umele zvysovanie je aj v tvojich rukach.

@spongebob1 Predat nehnutelnost za co najvyssiu cenu ma predovsetkym zaujem predavajuci, avsak cena tiez musi +- odzrkadlovat ceny na trhu. Tiez by som predala svoj byt za milion, ale kedze sa ceny takych bytov pohybuju okolo 250k, tak asi by mi ho nikto nekupil. Na problematiku sa snaz pozriet komplexne. Mas cervene sukno pred ocami a vobec pritom nevnimas suvislosti.

tilly
9. máj 2025
@spongebob1

@spongebob1 a čo by mi pomohlo navýšenie ceny? Že sa byt nepredá a ja nebudem mať províziu? Ja chcem predať a l nie predávať. Pre mňa je dôležité, aby to bolo predajné, nepotrebujem leziaky.
A nie, nemôže byť ktokoľvek realitným agentom.

spongebob1
9. máj 2025
@tilly

@spongebob1 a čo by mi pomohlo navýšenie ceny? Že sa byt nepredá a ja nebudem mať províziu? Ja chcem predať a l nie predávať. Pre mňa je dôležité, aby to bolo predajné, nepotrebujem leziaky.
A nie, nemôže byť ktokoľvek realitným agentom.

@tilly Vies mi vysvetlit rozdiel medzi dvojizbovym bytom, ktory pozostava z jednej izby a kuchyne s obyvackou (novodobe 2 izbove) a bytom, ktory ma kuchynu a dve izby (starsie byty). Dakujem

tilly
9. máj 2025
@spongebob1

@tilly Vies mi vysvetlit rozdiel medzi dvojizbovym bytom, ktory pozostava z jednej izby a kuchyne s obyvackou (novodobe 2 izbove) a bytom, ktory ma kuchynu a dve izby (starsie byty). Dakujem

@spongebob1 trošku mimo témy, ale ok. Developeri si začali takto zničiť byty podľa nemecka tuším. Inak to boli dvojgarsonky. Mne sa viac páči značenie, ako majú Španieli. Podľa spální. U nich je náš trojizbový byt dvojspalnovy. To je podľa mňa logickejšie. Česi značia 2 plus KK,1 plus KK apod, to má tiež logiku

spongebob1
10. máj 2025
@tilly

@spongebob1 trošku mimo témy, ale ok. Developeri si začali takto zničiť byty podľa nemecka tuším. Inak to boli dvojgarsonky. Mne sa viac páči značenie, ako majú Španieli. Podľa spální. U nich je náš trojizbový byt dvojspalnovy. To je podľa mňa logickejšie. Česi značia 2 plus KK,1 plus KK apod, to má tiež logiku

@tilly V USA je tiez pocet spalni. Mne je smiesne, ked sa mladi ludia vychvaluju, ze maju 2 izbovy byt (kupeny za nehorazne peniaze) a rea
lita je, ze vlastne 1izbovy.
Naozaj poznam ludi (developerov), ktori maju z maleho bungalovu v stave holidom, 100 tisic zisk. Takto ich stavaju, ludia kupuju...

tilly
10. máj 2025
@spongebob1

@tilly V USA je tiez pocet spalni. Mne je smiesne, ked sa mladi ludia vychvaluju, ze maju 2 izbovy byt (kupeny za nehorazne peniaze) a rea
lita je, ze vlastne 1izbovy.
Naozaj poznam ludi (developerov), ktori maju z maleho bungalovu v stave holidom, 100 tisic zisk. Takto ich stavaju, ludia kupuju...

@spongebob1 môj muž stavia domy 18 rokov, väčšinou bungalovy v satelitoch Bratislavy a teda stovku za jeden nemá, asi ich robí príliš kvalitne 🤷‍♀️, lebo áno, viem, že niektorí nedávajú ani železo do základov a všetko najlacnejšie, potom to tak vyzerá... ale aj tak neviem, či sa dá 100tis urobiť na jednom dome.

tundra
10. máj 2025
@tilly

@spongebob1 môj muž stavia domy 18 rokov, väčšinou bungalovy v satelitoch Bratislavy a teda stovku za jeden nemá, asi ich robí príliš kvalitne 🤷‍♀️, lebo áno, viem, že niektorí nedávajú ani železo do základov a všetko najlacnejšie, potom to tak vyzerá... ale aj tak neviem, či sa dá 100tis urobiť na jednom dome.

@tilly mozno myslel 100k korun

tilly
10. máj 2025
@tundra

@tilly mozno myslel 100k korun

@tundra to je zas málo 🤣. Keď nad tým tak rozmýšľam, tak možno to niekto aj urobí. Keď stavia vo veľkom a robí z lacných materiálov a nerobí kvalitne a prestrelí cenu a niekto to kúpi.

tundra
10. máj 2025
@tilly

@tundra to je zas málo 🤣. Keď nad tým tak rozmýšľam, tak možno to niekto aj urobí. Keď stavia vo veľkom a robí z lacných materiálov a nerobí kvalitne a prestrelí cenu a niekto to kúpi.

@tilly 😂😂😂

dadis
10. máj 2025
@tilly

@tilly Mal by to robit v ramci volneho casu ako dobrocinnost 😅😁 potom by bol chalan spokojny 😁

lienka.7
10. máj 2025

@juniorj znalec ti naceni byt na koľko chceš ty. Samozrejme zo 100k bytu 300k neurobí, ale v pohode z 220k ti urobí 260k. Pohra sa s koeficientom a je to. Pokial je šikovný, vie to urobiť tak, aby to aj cez banku prešlo. Plus banka má "svojich" znalcov, ktorým akceptuje takmer všetko.
Za mňa keby sa daň z nehnuteľnosti platila podľa trhovej ceny, neboj, hneď by to bolo iné ako teraz.

spongebob1
10. máj 2025
@tilly

@tilly Ver tomu, ze sa to da. Investor zadal stavebnej firme podmienky a ta to plni. Najlacnejsie materialy pocas hrubej stavby, dlazbu a obklady (makeup) davaju strednu triedu. Tak aka je cena domu, ked stavebna firma tiez musi zarobit? Kludne ti poslem do SS fotky domov.