icon

Ako určiť podiel na dome po vyplatení hypotéky?

12. aug 2025

Baby ak som kúpila dom za 150k treba doplatiť hypo 96k,má momentálne hodnotu 320k , a môj budúci manžel by vyplatil tých 96k ,aký podiel na dome by mal? Časť z kúpnej hodnoty či trhovej? Ďakujem

Strana
z2
autor
12. aug 2025
@anonym_20e173

@som_realistka že prečo má časť dať manželovi? Tak napr preto že manžel tam inak nemusí chcieť ísť bývať. Hypo sa ďalej bude splácať zo spoločných penazi. Ok v prípade rozvodu by mal nárok na polovicu zaplatených splátok. Ale mužské roboty okolo domu bude treba robiť, meniť časom zariadenie, opravovať rôzne veci. To si ma teraz manžel odkladať na 30rokov všetky bločky doklady aby mu to potom preplatila lebo bude v podstate vrazat do majetku niekoho iného. Neviem. Bude ťahať za kratší koniec

@anonym_20e173 my tam nebyvame,sme v zahraničí momentálne ,ani neviem či za 7 rokov tam pôjdeme,momentálne dom prenajímam.

misanthropicdann
12. aug 2025

@anonym_autor nevidím význam vyplacat hypo ani prepisovat podiel na priateľa.
Pre vás oboch je to nevýhodný a zlý nápad.

anonym_e1ab89
12. aug 2025

Dala by som podiel 50:50, ked ste manzelia. Ja som mala dom s hypo, muz tiez investoval po svadbe a teraz sme kazdy polovicny vlastnici. Vobec by ma nenapadlo mu davat 1/3 ci 1/4 a prepocitavat kto do toho kolko dal. Sme mazelia, co je moje to je tvoje a dom na polovicu.
Ale niekto by to tak nespravil.

michelle567
12. aug 2025

Hypoteticky teoreticky. Predaj dom a máš 224000, on má 96000. Kúpite spoločne dom tvojich bude 70%, muzovych 30%. V realite- tento dom už máte,.ste s ním spokojní. Netreba nič vybavovať, všetko už je. Nesplácate už žiadnu hypo. Ostanú vám celé vyplaty. Z takéhoto pohľadu je 1/3 pre neho ok. Samozrejme je na vás ako sa dohodnete

michelle567
12. aug 2025

Teraz si doplnila že máš podnajomnikov ktorí ti splácajú hypo. Nevidím zmysel čokoľvek prepisovať na priateľa keď dom sa ti splaca sam

lienka.7
12. aug 2025

@anonym_autor vies si asi aj sama urobiť hrubý prepočet ako ti to finančne vychádza. Ale osobne si myslím, ze výhodné to pre teba nebude.
A pokiaľ tam mas nájomníkov, tak tobôž. Ono 7 rokov je dlhá doba, veľmi dlhá. Dovtedy môžeš byť pokojne aj rozvedená a budeš vyplácať ex z trhovej hodnoty domu. A nehnutelmosti pôjdu stále hore. Cize zarobí na tom tak ci tak.

sisska96
12. aug 2025

Však z kúpnej nie?

luccija
12. aug 2025

Načo by ste to tak robili?on nech si kúpi svoje a budete mať ďalšiu nehnuteľnosť.Ty doplat svoje budú to splácať nájomníci.Ked sa rozvediete každý zostane vo svojom nestane sa, že budeš musieť predať strechu nad hlavou a hádať sa kto čo platil.
Mať peniaze a nekúpiť byť, pozemok, ale splatiť hypo, ktorú spláca niekto iny je hlúpost.Ten byt, pozemok čo by ste kúpili zase bude stúpať na hodnote a raz bude pre deti
Ak by ste sa teoreticky išli rozviesť za 15 r máte vyšší vek a budes musieť predať dom kto vie aké budú vtedy ceny a koľko vyrátajú hypo atď...

michelle567
12. aug 2025

A už vôbec sa ti to neoplatí prepisovať keď píšeš že ešte ste sa len začali rozprávať o svadbe...to môže byť aj niekoľko rokov do svadby.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
autor
12. aug 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete on aj investuje,ma prachy aj v krypto,to zas nie je dilino, len ma vysoký príjem a nejak mi to tam rastie

autor
12. aug 2025
@michelle567

A už vôbec sa ti to neoplatí prepisovať keď píšeš že ešte ste sa len začali rozprávať o svadbe...to môže byť aj niekoľko rokov do svadby.

@michelle567 my sme už 5 rokov spolu, nie je to čerstvé a sme 40 nici takže ak by sme sa rozhodli tak to dáme ,bolo by to formálne, a hlavne z ekonomických dôvodov, každopádne rôzne názory, čo je fajn, aspoň mi to otvorilo myseľ.

michelle567
12. aug 2025

No za mňa ako je napísané aj vyššie - neoplatí sa to ani jednému z vás

olimuc
12. aug 2025

Nezobrala by som od neho nic a nech investuje do svojho … Teraz je vsetko ruzove, ale za 5 rokov mozno nebude. Potom sa budete natahovat (nic zle nikomu neprajem … nech vam to vydrzi na stalo) … len ked sa nieco stane, tak si povies aku sprostost si urobila … daj si otazku … je tvoj buduci vychcany alebo financne negramotny pokial drzi cash na ucte … skor sa priklanam k vychcanosti a ty budes ta boba na konci ,… on by mal 2/3… pri predaji domu v pripade problemov on z 2/3 trhovej ceny nove byvanie kupi aj ked male. Ale Ty maximalne nie kde v hornej dolnej …. Napr v BA max volne stojacu garaz … prvy obchod si urobila dobry a Teraz si to kvoli “hormonom” pokasles. Skus rozmyslat iba ekonomicky ako chlap

binarypete
Autor odpoveď zmazal
autor
12. aug 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete ako píšem krypto je jedna časť, ďalej má akcie a investičné fondy ale to nebolo predmetom mojej otázky😆 ďakujem za rady ,priemyslom si to.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
som_realistka
12. aug 2025
@anonym_20e173

@som_realistka že prečo má časť dať manželovi? Tak napr preto že manžel tam inak nemusí chcieť ísť bývať. Hypo sa ďalej bude splácať zo spoločných penazi. Ok v prípade rozvodu by mal nárok na polovicu zaplatených splátok. Ale mužské roboty okolo domu bude treba robiť, meniť časom zariadenie, opravovať rôzne veci. To si ma teraz manžel odkladať na 30rokov všetky bločky doklady aby mu to potom preplatila lebo bude v podstate vrazat do majetku niekoho iného. Neviem. Bude ťahať za kratší koniec

@anonym_20e173 veď píšem, že nech si niečo vezme aj on na hypo. Stále sú iba budúci manželia, a autorka píše, že má dobrý fix ešte 7 rokov. Však každý bude mať svoje, v jednom budú bývať a splácať a druhé sa bude v podstate splácať samé. Mužské roboty okolo domu, no chápala by som ak by mali hospodárstvo, ale ak majú menší dom s menšou záhradou, tak treba 2-3x do mesiaca pokosiť trávu a udržiavať dvor v poriadku a prvých 10 rokov iba objednávať revízie kotla a komína, a prestaviť na zimu okná, ak máš také čo nastavujú.

som_realistka
12. aug 2025
@anonym_autor

@binarypete on aj investuje,ma prachy aj v krypto,to zas nie je dilino, len ma vysoký príjem a nejak mi to tam rastie

@anonym_autor tak keď má vysoký príjem, tým skôr by som vo vašich podmienkach išla do ďalšej hypo, má dobrý základ a môže si pri svojom príjme zobrať vyššiu hypo a aj predčasne splácať, má ďalšiu investíciu.

anonym_4014d1
12. aug 2025

Pozri najlepšie by bolo keby si muž kúpi nieco svoje, nech si vezme hypoteku približne rovnaku ako máš ty, a da do prenajmu. V prípade rozvodu si poviete, že ste si každý platili svoju sam v rovnakej výške.

anonym_87a63b
12. aug 2025

V 55 r sa rozvediete a budes sa naťahovať?máte jeden z vás dvoch deti?on náhodou zomrie a ty budeš vyplácať jeho deti.To čo máte deti je veľmi podstatné či by som s ním išla do spoločného majetku.Doba je zlá každý by sa mal starať o svoje a nedať sa o....t

sense
12. aug 2025
@anonym_autor

@michelle567 my sme už 5 rokov spolu, nie je to čerstvé a sme 40 nici takže ak by sme sa rozhodli tak to dáme ,bolo by to formálne, a hlavne z ekonomických dôvodov, každopádne rôzne názory, čo je fajn, aspoň mi to otvorilo myseľ.

@anonym_autor tak potom hypo nech sa platí sama z najmu, ty si dom nechaj pre seba, nicneprepisuj . A potom si môžete kúpiť niečo spoločné kde vložíte obaja rovnako.

Strana
z2