icon

Ako ušetriť a prežiť s 100 eur?

4. okt 2024

Čaute výplatu mám okolo 15steho dajte typ čo a.ako kúpiť a jesť aby som vyzila zo 100e..

milanemila
7. okt 2024

@kavasmliekom ok ja si neviem predstavit za 100e prestravovat 2 dospelych ludi na 11 dni (teraz vidim, ze autorka pisala 4.10.) 🙈 ked to niekto dokaze a este aj kazdy den mat v jedalnicku maso, tak to u mna hranici so zazrakom.

hiro
7. okt 2024

@milanemila Ked si das 9€ na den tak napriklad kurca mas po 2,50-3,50/kg + ryza, rozna zelenina za 5€ spravis aj polievku aj druhe a za zvysne 4€ si mozes kupit sladkosti.

1fifinka1
7. okt 2024

Bože ženy, ste ale hnusne. Ak manuálne pracuje, a nosí výplatu, nech sa aj naje. Určite zje aj iné ako mäso, ale bez mäsa to je hladné proste. Môj muž má ledva 80kg a s prepáčením zožerie už aj mňa. Robíme spolu v jednej práci, aj ja manuálne ťažko pracujem a teda keď máme obed, zje svoj a ja keď nedojem, zje aj moje, ale nie preto, že mne vezme, ale ja už nevládzem. Nemám pocit, žeby bol menej cenný, alebo sebec. Normálny chlap. Už to tu ozaj hrotite niekedy. Aj ja mam na stravu 115€ týždenne a v pohode vyjdeme a mame aj mäso, aj zeleninu aj ovocie. Ale zas je pravda, že my v práci mame obedy zadarmo s mužom, dcéra má obedy v škole a syn sa stravuje doma, co uvarím. Ale dá sa to. Pretože viete, niektoré musia. A takych ľudí bude čoraz viac. Tu nie je miesto na urážky a osočovanie. Niekedy ozaj žasnem nad príspevkami.

milanemila
7. okt 2024

@hiro Za 9e na den si neviem jednoducho predstavit prestravovat 2 ludi 🤷🏼‍♀️ ja normalne mam chut to skusit 😂 teda aspon navarit to pecene kura s ryzou aj polievku za 5e 🙈
Maju napriklad v kauflande teraz zlavu kurca 2,79/kg ale teda maju tie kurata 1,9kg, tak uz by bol rozpocet 5e prekroceny a este nemam tu zeleninu ani ryzu.
Ale tak ok predpokladam, ze nejaku ryzu, cestoviny, strukoviny maju doma, ze tych 100e nie je ze uplne na vsetko.

hiro
7. okt 2024

@milanemila No hej - tak to 2kg kurca dajme ze vydrzi 2 dni 🙂

kristiii
7. okt 2024

@milanemila nevieš si predstaviť? Ale väčšina Slovenska tak žije. Cez víkend som kúpila v Tescu kuracie štvrte po cca dve eurá, máme so synom - puberťákom na dva dni. K tomu kaša a zavárané uhorky, aj raňajky a večere sa v pohode zmestia.

thunderdome
11. okt 2024

Ahoj. Sme dvaja. Ja mám tiež 15-ho výplatu čo ma dosť štve lebo všetci známi majú skôr a potom si musím od nich požiciavať. Vifonky, tresky, cestoviny, ryže a take. Ja ešte chodím zbierať zálohované fľaše/plechovky a kovošrot čo viem speňažiť. Pred výplatou je to vždy také.

Už sa nevládzem dočkať utorka a ešte čo ma štve že zamestnávatel má inú banku ako ja, tal z toho bude aj 16, 17 kým peniaze dorazia. Kedysi som robil tak že som si vždy dal úcet v rovnakej banke ako zamestnávateľ ale už to nerobím lebo v iných bankách sa platí za vedenie účtu a v mojej nie. Tak musím vydržať tých pár dní prevodu. Keď padne 15 na piatok, tak som víkend bez peňazí.

david1202
12. okt 2024

@ukulela tak ,nemá žiadne riešenie,len výhovorky,tak nech sa vyhovára ďalej ,ja zjem za 250€ a to som sám s tiež nejem ako prasa ..

thunderdome
12. okt 2024

Úplne jednoduché: Kolko máme peňazi, z tolkých žijem. Keď raz nestačí tak hladovka. Človek prežije 40 až 60 dní bez jedla, stačí piť vodu a vybavené. Tým že napíšem do diskusie že žijem z eura na deň, mi nepribudnú peniaze. Tak chytím svoj nákladný kočík a obchádzam kontajnery a smeriaky. Nájdem kovošrot, zálohované flaše/plechovky, na vifonku si spravím peniaze. Inák sa nedá. Pri brigádach vždy treba čakať na mzdu. Semtam sa prihodia fušky ísť pomáhať na čierno a hneď po práci dajú peniaze ale to neni vždy. A kebyže len tak na blint aj nabehnem do obchodu že chcem vykladať tovar, povedia teraz nemáme volný flek, príďte o týždeň a tak. Na to neni čas. Treba ísť zbierať speňažitelný odpad, vždy sa niečo nájde a mám pár eur hneď na počkanie. Raz v práci prišiel za mnou vedúci že na deň keď som mal mať voľno či neprídem na nadčas, ja som práve nemal peniaze, tak som mu povedal že neprídem (lebo som mal na pláne ísť odovzdať kovošrot) a on ma ešte prehováral že na tom nadčase si ako dobre zarobím lebo príplatky… Ale chápete, ja keď som hladný dnes, tak mi ako pomôže nadčas keď tie privyrobené peniaze dostanem až niekedy o dva týždne so mzdou? Tak som radšej zarobil lebo 10€ ale mal som ich hneď. Toto je údel chudobných ludí. Ešte je taká možnosť že keď viem že mám nejaký príjem že mi 15-ho príde mzda tak si zobrať od úžerníka lebo viem že to viem vrátiť keď príde výplata.

thunderdome
12. okt 2024

My sme si napríklad s kamošom (obaja sme zamestnaní) požičali od úžerníka lebo výplata je až 15.10. nepomôžeme si je to až 15-ho tak čo narobíme. Do vtedy sa pôjdeme pásť? Bohužial my to neovplyvníme ale keby sa mzda vyplácala týždenne ako v holandsku a anglicku, viac by to pasovalo, alebo by agentúry dávali zálohy ale nedávajú v poslednej dobe. Kedysi bola možnosť každý utorok a štvrtok ísť pre zálohu, a tak sme v pohode vyšli s peniazmi. Nemuseli sme si požičiavat. Ale neviem prečo to zrušili, tak len nahrávajú úžerníkom. Chalani čo majú peniaze, to pekne využijú, že požičiavajú polovici ubytovni za úroky. Davajú si veci do záložne, na výplatu vytiahnú. Keby boli zálohy alebo mzda na dennej či týždennej báze, tak by záložne a úzerníci skrachovali. Veď na stavbe to tak bolo že odrobili sme deň a na fajront sme dostali peniaze. Prečo to tak nemôže byť všade.

barka2003
12. okt 2024

@thunderdome a rodičia ti nijako nepomôžu ? To ťa nechajú len tak ísť po žobrani a nemáš ani čo jesť ?

kavasmliekom
13. okt 2024

@1fifinka1 lenže ona píše, že 100e na 11 dní, nie týždeň. A manžel jej zje 4x denne varené jedlo, ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, je to sebec. Lebo keď sa raz nedá, tak sa nedá.
Dnes máme napríklad bravčové pliecko (kg za 6e) na šampiňónoch, k tomu kolienka. Manžel, ja, 3 deti, plus pridu manželove deti a určite budú chcieť jest. Ale aj tak nám zostane aj na zajtra. Neviem, ako vari autorka, ale bud nerobí na šťave, alebo jej muž potrebuje na porciu 500g masa, čo je 2kg denne 🙄
Neexistuje, že takým štýlom minú len 500e na mesiac na stravu.

kavasmliekom
13. okt 2024

@thunderdome tak tu nie je problém s výplatou, ale tým, že si nevieš zadeliť financie. Ani my nemáme každý týždeň výplaty, ani zálohy. Ale príde výplata na účet, poplatim co treba, ideme na nákup. Zvyšok rozdelíme co na šetrenie, čo na výlety a zvyšok na nejakú rezervu, keď sa niečo poserie.

bonboniera
13. okt 2024

@1fifinka1 ja žasnem nad tým ze ďalšia múdra dôjde rozprávať jak prestravuje rodinu za sto eur ALE obedy, ktoré sú najväčšie a najdrahšie jedlo dna ma zadarmo 🤦‍♀️ zas úplne zbytočný príspevok. A najesť nech sa naje keď sú na to peniaze a nie vymýšľať ked peniaze nie sú. Nikto nehovorí ze je menej cenný ale nech sa prispôsobí situácii alebo nevh zarobi, veľmi jednoduchá matematika.

thunderdome
13. okt 2024

@barka2003 ale pomôžu tak autorka môže to isté urobiť. Ísť vyžierat rodičov, príbuzných atď. Napríklad jedna kamoška (chudobná) robila to že chodila po návštevách v dedine lebo na návšteve obvykle ponúknu kávu a nejakú maličkosť na zahryznutie. Keď som jej dvoril neraz ma ťahala že poď ideme ku kamoške na návštevu aspon niečo dostaneme. Chudoba je o tom že neustále špekulovať. Ale my čo žijeme v chudobe celý život sme už zvyknutí a je to pre nás samozrejmosť. Autorka je asi nováčik na scéne.

thunderdome
13. okt 2024

@kavasmliekom však tak. A keď výplatu rozdelíš presne takto ako vravíš na milión strán tak zistíš že suma čo ti zostane, deleno 31 dní, a vyjde ti nejaké euro na deň. Najlacnejšie párky.

maminkadeticiek
13. okt 2024

Neviem si predstavit vo je to za chlapa,ze malo zarobi ale bude ohrnat nosom ze zje iba maso?No hrozne!Moj muz pracuje velmi vela tazko gyzicky,ale zje co je doma navarene.

kavasmliekom
13. okt 2024

@thunderdome čiže ti zostane 30e na stravu hej? Tak potom treba hľadať bud lacnejšie bývanie, alebo lepsie platenú prácu a nie živiť uzernikov

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1fifinka1
13. okt 2024

@bonboniera doma ale varím ty múdra, ak čítaš všetko, keďže mam syna 19 ročného a ten sa stravuje doma. A muž tiež ešte je, lebo v práci jeme o 11. A vyžijem, som šikovná. Aj múdra. Aj pekná!! Lebo viem správne hospodáriť.

bonboniera
13. okt 2024

@1fifinka1 uprimne a naozaj v dobrom ma pobavilo ako sa sama pochvális ✌️ peknú nedeľu želám

thunderdome
14. okt 2024

@1ryba lebo na lepšie platenú nemám. Som manták typu čo chytí to pokazí. Takže len pomocné práce za veľmi bízku mzdu, ktorú nikto nechce robiť a tak tam strpia aj mamľasa nešikovného lebo sú radi že majú zamestnancov. Keby bol na tom trh práce lepšie a zamestnávatelia by si mohli vyberať, tak by som bol nonstop na úrade práce.
Veď tí bezdomovci okolo stanice či pre obchodmi aké majú zävazky, či zdravotné problémy že si nemôžu nájsť niečo lepšie platené? Keby to bolo také jednoduché tak by tam asi neboli.

thunderdome
14. okt 2024

Takže jedine vyžiť z toho čo je… Ani 100€ by som nepovedal. Schválne som zrátal celý svoj majetok. Ná účte mám 4 centy a toto je celá moja hotovosť.

thunderdome
14. okt 2024

A to ešte musím z toho kúpiť lístok na vlak za 2,50 aj sa do zajtra vystravovať. Presne tak chodí aj mne výplata ako autorke témy 15-ho. Takže pri najlepšom šťastí mi zajtra príde výplata. Ale mám čo platiť:
120€ režijné.
355€ dlžoby rodine.
80 dlh úžerníkovi.
50 nedoplatok zdravotnej poisťovni.

Takže mzda XY mínus 605 deleno 31 dní do ďalšej výplaty rovná sa XY:31 € na deň.

thunderdome
14. okt 2024

Obehnem agentúry na Opletalovej ulici, a keď bude práca a plat, tak sa povyprávame o tom ako výjst z výplaty. Naučíte ma ako lacno nakúpiť a pod. Bol som v samoške a kúpil som najlacnejšiu salámu ktorá tam bola.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
14. okt 2024

Tí čo neviete, to je ulica v Devínskej Novej Vsi a sú tam agentúry (mininálne o troch viem) aj obchod s potravinami. Treba sa v každej spýtať na robotu a že kedy sú výplaty a či dajú zálohy, a také. Treba nájsť takú čo skôr posiela. A spýtať sa ktorú banku používajú a byť v tej aby čo najskôr došla výplata. Lístek na MHD vychádza lacnejšie na mesiac ako na týždeň. Na rok vychádza najlacnejšie ale dovtedy ma vyhodia. Tak na 3 mesiace sa ešte dá, ale to je len troška lacnejšie. Ale 3 mesiace je skúšobná doba, to obvykle počkajú a vyhadzujú z roboty pár dní pred jej skončením. Týzdennik na vlak vychádza rovnako ako mesačník tak na tom sa ušetriť nedá, ale tým že kúpi sa týždenný a o 2 týždne vyhodia z roboty tak aspoň neprepadne polovica lístka zbytečne lebo aj to sú peňáze.

thunderdome
14. okt 2024

A hybaj do záložne.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená