Ako ušetriť na strave a výdavkoch pre samoživiteľky?
Ahojte, ak sú tu samoživiteľky s jedným dieťaťom (kľudne aj viac), koľko cca miniete mesačne na stravu? Ako a na čom šetrite,či už v strave,v domácnosti,životnom štýle apod. ?
@1fifinka1 všetko kupujem privátne značky reťazcov, aj jedlo,aj kozmetiku. Sirup kupujem,keď je v dobrej cene,kúpim viac kusov,teraz v zime pijem ovocné čaje bez cukru,su dosť sladké.
@slavka1988 ku kaderníkovi nechodím,podstrihujem sa sama už roky a farbim sa doma hennou. Ja si myslím,že žijem celkom skromne,asi už nič nové nevymyslim. Ale zas nič nám nechýba,ja som vždy uvedomele hospodárila a nakupovala
Ahoj, za mňa radšej uvariť skromnejšie jedlo zo základných surovín, ale nejaké ovocie vždy musí byť. Takto v zime kupujem len banány, jablká a pomaranč prípadne mandarínky. Vôbec nejdem do iných, dosť drahších exotických... Nekupujem ani paradajky, až keď bude normálna cena na nich, lebo španielske sú bez chuti, radšej počkám na slovenské.
Keď zostane pečivo, zamraziť a potom bude na večeru opečené vo vajíčku, prípadne aj na svačinu občas zostane.
Super je biely jogurt väčšie balenie, dieťa si dá občas s grankom (viem, nie je zdravé, ale to ani ochutené jogurty), prípadne s džemom, je to chutné.
Polievka sa dá spraviť aj zo zvyšnej zeleniny, rozumej jedna mrkva, zemiak a hrsť písmenkových cestovín, prípadne výborne sa mi osvedčila červená šošovica, som polievok ako stvorená. Základ je dať pod zeleninu kúsok masla, na tom nešetrím, chuť je po masle vynikajúca 🙂
Občas skočím do sekáča, nosím napríklad už dva roky nohavice za 3€, ktoré majú v reťazci za 30€, alebo trenčkot za 3€ detto. Treba však natrafiť. Topánky kupujem však kvalitné, nakoľko veľa chodím, nohy sú dôležité.
Nepraktizujem veľmi donášky jedla, možno raz za tri mesiace v priemere, čo je málo oproti ľuďom, ktorých poznám. Dva krát za rok zájdeme aj do McDonald's. Kde by som vedela ušetriť, je občas kávička vonku, občas k nej aj koláčik, ale momentálne nemusím až tak veľmi škrtiť a snáď ani nebudem musieť, lebo pre mňa je to forma aj chodenia medzi ľudí, aj relaxu a doma nemám kávovar, tak si ju doprajem vonku.
Čo sa týka 10 dg šunky, nie je problém, lebo dcéra má rada salámu, ktorú ja nie, tak viac sa neoplatí kúpiť 😅
Nechodím na nechty, pedikúru si spravím doma, ale zasa chodím ku kaderníčke na farbenie, zastávam názor, že doma by som si zničila vlasy neustálym dofarbovaním (blond). Zvažujem kozmetičku, tam som tiež ešte nebola 🤔
Zubné úkony, ktoré sa dajú, nechávam preplácať, dávam pozor, nech to neprešvihnem.
No a moja obrovská výhoda je, že chodím do práce pešo, takisto k lekárom, keďže bývam relatívne v centre mesta. Takže žiadne náklady na auto a keďže prejdem denne cca 45 minút pešo, ani žiadne náklady na fitka 🙂
@diamand2326 ďakujem,si super. Ten jogurt napr 1 kg sú? A to mi ako dlho vydrží v chladničke,keď už bude otvorený?
@diamand2326 peso chodím aj ja, salámy a šunky jem iba výnimočne,to jedáva len dcéra,kupujem vákuovo balené,aby sa to neskazilo. A keď ostane saláma,zvyknem urobiť hustú hrachovu polievku,do ktorej ju dám opraženú. To milujeme.
Vieš čo, ja kuujem max ten 400-500 g, pre dvoch stačí, ale kamoška kupuje ten 1kg, neviem isto, ale veľký je a v pohode vydrží otvorený, aj keď oni sú piati,zjedia rýchlo.
Napr teraz sa chystám robiť fašírky,vždy pridám aj vločky. Bude na dva dni,ak ešte zvýši,tak na tretí urobím zemiaky na kyslo a k tomu dojeme fasirky.
@diamand2326 ďakujem,kuknem ho v Kauflande.
Podľa mňa to robíš dobre, ja si myslím, že ešte je fajn, keď si človek povie, že sú ešte možnosti, kde sa dá ušetriť, ale nemusí momentálne, lebo aj také "zbytočnosti" a blbosti si treba občas dopriať, zasa byť sparťan v tomto, je to naprd. Keď som bola malá, žili sme tak, koláč nebol čo bol rok dlhý,len na Vianoce a to len kysnuté a ja som tak milovala plnkové 🤣 Ovocie sa nekupovalo, len jablká zo stromu a veľa by som vedela písať...A veru, možno ma to naučilo určitej skromnosti, alebo skôr schopnosti vynájsť sa v každej situácií, ale takú trpkú príchuť majú tie spomienky na detstvo, žiadna nostalgia ani radosť tam veru nie je. A také aj tie vzťahy v rodine zostali...
Ja napriklad moc tym velkym jogurtom neverim uz ked je otvoreny podla mna do 2 dni ho treba zjest. Skor mozno male biele, ci? Neviem.
Ak máš kde mraziť jedlo ja vsetko mrazim v podstate nic sa nevyhadzuje čo sa jedla týka vsetko sa doje. Ako tu už spomínali kúpim karfiol za 2,3e a mám z toho tri sacky dva fo mrazaku (polievka, zapeciem, s vajickom ala “mozoček”). To iste tekvica, Hokaidó napríklad mrazim aj rozmixovany cesnak potom len vyberám nic mi tým pádom nesplesnivie. Nerobím externe zásoby kupujem v akcii ale max dva kusy aby som nepresvihla záručnú dobu a neplytvala. Co sa nám extrémne oplatilo kúpiť bol jogurtovac cena cca 20e (nám taký lacný účel plní) sedem jogurtov mám za cca 1e (mlieko 70 centov + jeden biely jogurt 50centov oba kúpené v akciu). Moja rada teda je nenakupovať prehnane zásoby, robit týždenný nakup a menej počas týždňa dokupovať potom človek na lepší prehľad a nevyhadzovať, vsetko mraziť😉
@1fifinka1 Vieš čo, ten 400g sa dá... Na ňom je vidno za pár dní, ak sa pokazí. Ale tak za 3 dni ho zjedia 🙂
Ja mam z leta namrazene cernice, maliny, ribezle, cucoriedky, jahody, tie pouzivam casto na wafle, palacinky, alebo lievance. Je to skvely dezert. Ja teda nie som samozivitel, ale velmi sa snazim obmedzit naklady na stravu, hoci mame vela svojho. Uz som pisala, od masa, cez zeleninu, ovocie, vajicka, mlieko atd. Ale stale mam rezervy. A rada sa priucim. Na moj vkus, tiez vela este navyse miname, ale nase decka miluju tie nezdrave veci ako chipsy a podobne, a teda hladam ako to niecim inym nahradit. Vcera ale napriklad muz robil pagace, oskvarkove zabijali sme nedavno, ostali nam skvarky. Spravil 120 ks, z kila muky, su malicke, ale chutne. Je ich fakt vela, nieco zjeme a nieco asi zamrazim, neskor sa budu hodit. Ked vidim ceny za tie buchty, kolace, obcas rano vezmem dceru do jednoty, ked chcem aby mala zmenu na desiatu a som unavena piect, ze takmer 1€ lekvarnik, alebo nieco ine, je to sialene. Za 2€ napecies 20 ks. Mozno aj viac.
Ešte ma napadlo, robím si nákup cca na týždeň, taký základný, podľa toho, čo plánujem variť, takže zhruba si plánujem jedálniček. Potom cez týždeň už len dokupujem, čo treba. Tiež nerobím veľké zásoby.
Ale priznám sa, čipsy občas kúpim 😉
Nam sa este osvedcila susicka ovocia, velmi malej chutia susene jablka, v lete tam susim hriby, ale susime vlastne kadeco. Ja si susene jablka beriem aj do prace, namiesto zobkania kadecoho, chrumem susene jablka. Vyborne su ked su take kyselkave a take chrumkave. Mala ich vie zjest celkom dost. V lete nasusime nazberame hriby, a potom sa hodia v zime. Ked je viac priznam sa, ze predavam, mam takych ludi, co pytaju pravidelne kazdy rok. Privyrobim si dakou korunou navyse, lebo aj benzin nieco stoji, ked sa na tie hriby ide.
A este decka maju radi hrianky,toasty, wafle, osvedcili sa mi tie kuchynske spotrebice. Bala som sa ze to bude zapadat prachom, ale praveze sa to celkom vela vyuziva, potom to jedlo neposobi tak fadne a ze stale to iste. Pritom je to skoro to iste, chlieb sunka syr zelenina, ale v inej podobe. Hrianky s maslom a dzemom su ovela chutnejsie ako klasicky chlieb s maslom a dzemom. Aspon pre nas.
@diamand2326 ani,veď chodíme s dcérou na výlety, v piatok zvykneme úst do cukrárne,zas chcem aby mala aj spomienky,zážitky. Preto rozmýšľam,kde sa dá ušetriť,aby zas inde sme si mohli dovoliť
@zeldia to s tým mrazenim zeleniny som začala robiť aj ja. Tiež si to takto predpripravim,lebo predtym som ju aj vyhadzovala,rýchlo sa to kazi
@1fifinka1
@diamand2326 baby ja chipsy výnimočne,skôr sladké,tiež zbytočne peniaze a kalórie 😡
@1fifinka1 tie hrianky su dobry tip,diky,veru človek aby nejedol stále to iste
Ked som bola sama s malym a chcela som usetrit, tak v prvom rade som si spravila finančný rozpočet. Mesačne vydavky co museli odist, na byt, kruzky, oblecenie, benzin, vylet, telefon, internet. Ked som vsetko spocitala ostal mi balik penazi, ktory som rozdelila na tyzdne, napr. vyslo mi, ze mi ostane 150€ na tyzden, z tej sumy som si povedala, kolko chcem usetrit, cize som si povedala, napr. ze 65€ na tyzden na stravu. A podla rozpočtu som varila. Ovocie som kupovala podla toho ake bolo v akcii, maly ovocie ľúbil, Cize to som šetrila iba na akciovom ovocí a zelenine. Ale spravidla mi vyslo, ze viem uvariť veceru do tych 5€, niekedy menej, napr. Vajíčkovy chleba so zeleninou. Ak prisli nepredvídateľne vydavky ako zubar, lieky, tak vzdy som nala rezervu a nebola v strese. Vydali nam aj dovolenky k moru a sem tam vylet. Ale to samozrejme zalezi od prijmu a s akym balíkom pracujes. Teraz to robim tak isto a sme 4, jediny kto nedodržuje rozpočet je muz, ked ide nakupit on a teda on nevie setrit. Ucim ho to uz 7 rokov a vidim pokroky ale nic velke. Nastastie je setrenie iba ako moj zvyk a nie nutnosť. Ale nemam rada, ked sa vyhadzujú peniaze, takze niekedy si pohundrem.
Ak máte rady jogurty naozaj popremyslaj o jogurtovaci. Ja mrazim aj hotové jedlo v krabickach (o tyzden ako by sa našlo) nemrazim na mesiace len na tyzden dva (nevarim veľa, vy ste len dve osoby ale ja jednoducho nic nevyhadzujem). Rozhodne nechodím na ziadne kávy a kolace v auparku kava 3e kolac takmer 5e no isto za to zaplatím… Kava sa dá dať aj v mini sidliskovej kaviarni za 1,20 a kolac mi netreba aj tak som tucna 😉
@1fifinka1 ak u Vás na dedine krájajú, ako u nás tak sa ani nečudujem..😶 muž už začal tiež pýtať syr na "kolieska" lebo strašne hrubo krájajú a keď pýta 15dg odkroji tri hrubé,nechutné faláty..a k tým salámam ju tiež chápem, rýchlo sa kazia a majú vyhadzovať, kúpia každý deň čerstvé...a začnem asi aj salámy u nás na koliecka kupovať,lebo človek pýta 15dg a navalí 30dg.. môžeš ju upozorňovať koľko chceš, muž im tam už sem tam zvyšok aj nechal🙃
@miskakyska tak pre predavačky pokiaľ krajaju je si myslím výhodné krájať na počet koliesok. Ved aspoň nepresvihne. Iné je v tescu v kaufe, kde majú nakrájané, kto bude rátať. Ale povieš 20deka hodí 25 a povie môže byť? Ani nepočká co povieš, zabali a hodí na pult. Veľa krát som povedala, 20, nie 25. Oduli sa akoby si im vrátila kilo mäsa. Zas ako logiku to ma. Keď si vyrata ja si dávam dve kolieska, deckám po dve, presne vieš koľko potrebuješ a zješ. Len v dedine tu susedu každý pozná len ako "tu, co kupuje salámu na kolieska".
@1fifinka1 z reťazcov nemám rada salámy/syry ..dlho nakrájané, tiež nahrubo,.. máme radi na teňúúčko, že dovodíš cez ten plátok ďaleko 😆
Trvanlive potraviny(muka, cukor, cestoviny, strukoviny) je dobre nakupit do zasoby, ked su v akci. Niektora zelenina a ovocie sa da kupit v sezone, ked su lacne a zamrazit. Maso kupit tiez ked je lacnejsie, naporcovat a zamrazit(nemraz v celku, lebo zbytocne po rozmrazeni spotrebujes viac, ako naozaj treba)Varit na viac dni. Nekupuj zbytocne polotovary. A vyuzivaj aj "starsie"potraviny, napr. chlieb na hrianky, rozky na zemlovku, ak mam "prejdeny " jogurt tak z neho urobim kolac a podobne.

Žijem sama a mám dve deti a veru na týždeň pre nás ide na stravu prec 100€ niekedy žiaľ aj viac a na čím šetrím ? Keďže deťom chcem dávať aj zeleninu a lepšie ovocie cez stravu to nepojde ,nemám možnosť dopestovať lebo bývam na byte takze skôr oblečenie Kadernik a tak mne nič nehovorí takze jedine na sebe ;)