Ako ušetriť peniaze a znížiť hypotéku?
Ahojte, ako viete ušetrit co najviac peňazí? Chceme tento rok začať kupovať materiál na stavbu. Chceli by sme brat co najnižšiu potrebnú hypotéku. Ja som na rodičovskej. Nasetrenych mame 22tis. Pozemok mame svoj. Ja odložím mesačne cca 100-150€. Veci kupujem len z bazára a aj to len výhodné balíky. Potraviny len základné. Mäso a zeleninu mame domáce. Šampóny a drogéria nám vydrží celý rok co dostaneme na vianoce.
Pri vyrábam si niekedy ale nieje to bohviečo, mesačne tak cca 100€. Manžel platí lízing a úver 700€mesacne. Lízing by mal končiť do 2 rokov a úver až za 5. Bohužiaľ toto nevieme inak urobiť. Na com ešte viete šetriť? Nechodíme kade tade po výletoch a reštauráciách. Nekupujem zbytočnosti. Všetko čo doma zavadzia predávam. Ako viac ušetrit alebo viac zarobiť? Nemám možnosť deti odložiť preč.
@lakebabe áno super, takto nejak mala odpovedať každá z vás pravdepodobne 🙂
Paci sa mi ako postupne doplnas tie info, ktoré sa ti akurát hodia. Ale však držím palce, tak skoro bývať veru nebudete. 22tisic je nič na začiatok stavby
@stastnamanzelka samozrejme, jeden pán by ten pozemok s radosťou kúpil už 10 rokov. A ked tam bude rozostavaný dom bude ho chcieť ešte viac. Tu nieje o com. 🙂
A dobre vieš, že šetriť už nemáš veľmi kde. Nájdi si privyrobenie kde zarobíš viac ako 100 eur
@nelka93 snáď o pár rokov nájdem tento príspevok a pošlem vám fotku.
@nelka93 tiež ma to pobavilo,najprv býva s rodičmi v malickom domčeku a zrazu ma vlastný vchod a veľa izieb k dispozicii a nic ich netlaci sa odstahovat,oh wait😅🤣Nič idem robiť niečo zmysluplnnejsie🤣
Kľudne posli, ja ti ten dom doprajem aj keď reagujes naozaj prehnane. A o pár rokov? No snáď to bude skôr ako za 3-5
@anjelicek26 ze jo? Cim dalej zabavnejsie detaily😅😅😅
@anjelicek26 podobne 😅 tu už nie je o com
@nelka93 prečo by to malo byt skôr? Na to je nejaky dátum ze to musí trvať do 3r?
Ono stavať sa dá aj bez financií, len je to komplikovane, naši mladi susedia teraz tak postavili dom , pozemok mali svoj ,dali si urobiť znalecký posudok predbežná hodnota budúceho domu bola vyčíslená na necelých 400 tisíc, zdokladovali príjem ,schválili im hypo, ale museli mať cca 50 tisíc na účte ako svoju časť.
Požičali si to od rodiny, po schválení hypo peniaze vrátili, pustili im v banke prvých 50 tisíc postavili základy a keď bol myslím múr meter do výšky zdokladovali fotky a pustili im ďalšie peniaze , trvalo to cele vyše roka, ale už bývajú len bolo okolo toho veľmi veľa byrokracie vybavovania a nervov
Sama píšem, že tak skoro bývať nebudete, a par rokov rozhodne nie je 10. Treba čítať s porozumením
@lakebabe no vidíš, oni mohli a my už nie áno?
Však aj vy môžete, ak spĺňate príjem postavíte ,len to co mate nasporene odlož, lebo 100 percentne krytie ti nedajú budete potrebovať vyššiu sumu na účte na zdokladovanie , že máte financie.
Ahoj ja nebudem opletat či dokážete /nedokážete postaviť dom ale pôjdem k veci ako navýšiť vaš mesačný príjem aby ste odkladali viac peňazí. Ak je lízing vo väčšej sume tak by som auto predala , vyplatila/odstúpila leasing a kúpila niečo malé za pár tisíc z toho čo ostane z predaja nech sa zníži vaše mesačné inkaso. Ak je to malá suma netreba ale ak žijete u rodičov nebolo by možné aby boli s deťmi a ty na full time sa vrátiť do práce ? Aj príjem 1000€ keby si mala by vám pomohol . Ak nie by som pozrela nejakú prácu z domu ako telefonistka, tá pár stoviek zarobí. Ale najjednoduchšie by bolo predať aspoň 1 alebo dva pozemky. Píšeš že máš niekoľko väčších aj menších čiže rátam minimálne 4? Radšej by som teraz 1 alebo 2 predala , postavila dom a ak chceš deťom silou mocou pozemok dať dá sa za pár rokov kúpiť niekde
Absolutne sa nevies vyjadrovat a komunikovat s ludmi kt. Ti ponukaju pohlad aj z druhej strany. Momentalne mas ruzove okuliare na ociach, no ked nastane realita velmi rychlo pochopis ze mali pravdu. Proste mate malo financii uz len na zaciatok stavby domu. Neuvedomujes si, ze bude tvoj muz cely cas makat? Do roboty a po veceroch na stavbe? Pride nedajboze nejaka choroba PN a ste v p… ked uz tak silou mocou chcete dom tak pocaj kym nastupis do prace aby ste mali aspon istotu dvoch prijmov. Ale nie ty budes len stale na kazdeho utocit. Naco si potom pytas rady?
Ponizujes sa sama. Nukto ti tu do chudacok a slabsich vrstiev nenadava len ty sama. Popracuj na zdravom sebavedomi a sebaucte. Mozno potom nebudes tak zla aj k okoliu ked si budes viac vazit samu seba.
Verim, ze zut od vyplaty po vyplatu a setrit kde sa da ti asi nepridava. Prave preto by ste ten dom mali odlozit, kym pojdes do prace a zvysi sa vam prijem. Alebo chod do prace aj teraz.
Zit bez toho, ze by si clovek aj kusok uzil,mohol mat zaujmy aj nejake pozitky nie len so utahovat opasky je dlhodobo nezvladnutelne bez toho aby sa to podpisalo na vasom vztahu manzelskom a vztahu sameho k sebe.
Ani neviem, kde začať. Autorka, povedz odkiaľ si? Orava, alebo východ? Tipujem Oravu.
Momentálne dokončujem dom, takže viem cca, čo a ako. Aj s dnešnými cenami.
Ok, máš k dispo 22k, plus vlastný pozemok. Máš extrémne, ale extrémne ružové okuliare a takto to proste nejde. Stavať dom bez hypotéky je nemožné, nech by ti prišlo pomôcť bárs celé Zákamenné, alebo Zázrivá. Lebo ušetríš na robotníkoch, ale na materiáli nie. Možno by sa dalo, keby si v robote a nie na rodičáku, a zarábaš tých 2500-3000. Tak za 5 rokov. Neviem, či si niekde písala, či idete brať hypotéku, ale pre zdravie a pokoj rodiny verím, že idete. Bez nej nie je šanca.
Za jednu sobotu vykopať základy? Dúfam, že myslíš bager, kde berie bagrista 40Eur na hodinu, nie lopaty a rýle. Lebo s kamošmi a lopatami budeš kopať osem sobôt, nie jednu. Za ďalšiu zabetónovať, dúfam, že myslíš betónpumpu, čo jedna vezme 100 eur za prácu plus samotný betón. A to najprv zalievaš stojky a následne platňu. Ak myslíš tristo kamošov pri miešačke, gratulujem ti, len kým ich nakŕmiš, zaplatíš viac jak tie betónpumpy. No v skratke: Za 22k máš základy, múry a možno drevo na krov. Narezané a surové. Nič viac. Ani fň. A teda ok, môžeš potom začať ťahať z výplat.
A všeobecne: nechápem, čo je toto za finančná negramotnosť mladých ľudí, jak z 1970, len za žiadnu cenu nebrať hypotéku. A pritom s ňou sa dom postaví, a následne sa dá žiť a v kľude splácať. Tu a tam dať výnimočnú splátku, skrátiť dobu splácania a normálne fungovať.
@drahomirrra ja tiez nechapem mladych ludi pri takychto prijmoch, ktore vobec nie su stabilne + rodicak, stale len zit v dome, lebo ona nebude drzat deti za nohy cez okno aby sa hrali vonku. Chora doba toto zmyslanie. Ludia ziju na cinziakoch a spokojne, deti chodia sa hrat na ihrisko a nevysia z okien. Teda aspon u nas nie, ale mozno v tej zaxrivej ano🤣.
@benit Ja chápem každého, kto túži po dome. Sama som dieťa z domu a vždy som túžila po dome. Byt nie je pre každého. Ale dom je pre toho, kto má peniaze a dobre zarába. Inak to proste nejde. Bez hypotéky je nemožné ho postaviť, ak samozrejme nezarábaš 10k a vieš v pohode ušetriť tisíce.
Autorka ako setrit viac ako aktualne setrite povedat neviem. Ako zvysit prijem, jedine ze ty si najdes pracu na nejaky skrateny uvazok, to uz ale musis ty zhodnotit ako na tom si, ako s detmi.
Co sa tyka stavby domu s pomocou kamaratov, tak vam drzim palce, aby sa vam ich pomoc fakt vratila, ale vies ono plany a predstavy su jedna vec, realita dalsia. Ja mam skusenost s prerabanim domu a poviem ti, ze uz je to velmi dlho, co sa to taha, zo zaciatku sa veci prisposobovali financiam a tomu kolko ich bolo, potom sa napr cakalo kym popresycha beton aby sa slo dalej, muz chodil do prace, potom na dom, popri dorabani vonkajsku treba upravit aj dvor, zahradu, popri tom dieta male, s ktorym som bola vacsinou sama, on neustale unaveny, uz sa mu ani nechce do dokoncenia, malo casu spolu, lebo namiesto toho aby sme sli niekam treba urobit toto, tamto, muz mava sluzbu aj cez vikendy, frustracia na jednej aj druhej strane.
Pomohat vzdy pomozem, ale nenecham dieta pod 5 rokov behat po nie upravenom dvore, kde nie je iba rovna travicka a nic a nepojdem podavat dlazbu alebo pridrziavat sadrokarton.
Stavat nove je o dost jednoduchsie ako prerabat, ale netreba mat prilis ruzove okuliare, situaciu doma, s muzom, s pracou si poznas ty najlepsie, ale vacsinou ti tu napisali normalne komenty zalozene na skusenosti.
Ja velmi kvitujem ze nechcete ist do prilis vysokej hypo ale mozno uplne nevies odhadnut, ako zatazi svojpomocna stavba rodinu v roznych aspektoch a teda za mna ani byvat a dokoncovat nie je uplna jazda na duhe.
Mate projekt domu?
Odpovedas ako ti vyhovuje a z jednej izby je nakoniec cele poschodie hoci o dvoch ozbach. Tak odtial sa netreba ponahlat. Mnohe sme pochopili, ze nechces hypo leno si sa pytala kto kupil ci postavil bez nej... Sedis na pozemkoch, ktore mozno ano nevyuzijete, preco nenechas len tie najlepsie a tie male nepouzijete na vyplatenie lizingu?
Autorka, súhlasím s príspevkami predo mnou (tie, s ktorými nesúhlasíš ty 😅), takže sa nejdem opakovať. Moja rada sa teda nebude týkať stavby, ale toho, že tak jedovatú, hašterivú a urážlivú ženu ako ty som tu už dávno nevidela. Skús trochu uvoľniť napätie a dopriať si s mužom a s deťmi, prípadne aj bez detí, ak sa dá, nejaký relaxačný wellness,tých pár eur navyše vás už z biedy nevytrhne (tak sa to hovorí, tak to prosím necháp tak,že tu zase robí niekto z teba lúzu), spokojnosť a šťastie môžeš s manželom zažívať aj zadarmo pri iných činnostiach, ako je dril na stavbe, máte deti, tak snáď vieš 😉. Ide o to, že si oddýchnete, prídete na iné myšlienky a potom hurá späť do reality. To, že potrebuješ trochu uvoľniť paru, z teba len tak syčí (tentokrát doslova, nie obrazne), určite to bodne aj tvojmu chlapovi, aby sa náhodou nestalo to,že si ani nevšimneš a bude vaše manželstvo v troskách alebo manžel dostane infarkt, keď už tú stavbu rozbehnete naplno a z domu nakoniec nebude nič aj tak. Je fajn mať ambície a ciele, len nech ti popritom neuniká život sám o sebe, dom ti šťastie nezaručí. Inak len tak okrajovo- syn má 5 rokov, niekedy si nepamätá výlet, na ktorom sme boli minulý rok (napr.zoo), ale dnes má úplne odrovnal,keď mi povedal, že však v bludisku sme už boli, mali tam aj hračky a to vtedy mal len 2,5 roka. Takže predsa len si tie decká niečo pamätajú aj z útleho detstva. Nikto mu to ani nespomínal ani fotky nevidel.
Dodam este tak z druhej kolaji, dom je fajn, ale uprimne velmi dlho sme si dvor neuzili v style ze dieta sa tam islo vysantit do odpadnutia. Dlho bol dvor neuoraveny, zapratany kvadrami, tehlami, drevom, strkom, pieskom, burina, cize stale som bola v strehu, aby mala niekde nespadla, mozno moja chyba prilisnej uzkostlivosti. Na druhej strane byt v meste nejakom vacsom mozem prebehnut kazde detske ihrisko pred kazdym panelakom a nie vzdy musiest ist autom niekam lebo v dedine pozname kazdy kamen.
Chapem, vy chcete dom, ste takto nastaveni, je to fajn, ale nie ani bytovkove deti nemusia byt zatvorene doma alebo vystrcene z okna.
@taksomtu este ani nestavaju a uz je z toho na nervy. Ani snecudujem . Zit v takom napati a takymto stylom
@anjelicek26 toto mi pripada ako prispevok rozmaznaneho decka. A chcem a chcem a bude a dup dup nozickou
Môžte ísť napríklad vyberať z kontajnerov 🙂
Len aby nedopadol tak že kamaráti zrazu nebudú môcť..My staviame už 3 roky a muž chodí úplne sám,občas príde pomôcť svokor..a čo mu boli kamaráti spočíta na jednej ruke..ale každopádne doobeda v robote,poobede a víkendy na stavbe ale stále si nájde čas aj aby trávil s nami čas..občas už toho máme dosť.(teda asi skôr ja on to zvláda lepšie) ale už nám nechýba veľa.teraz čakáme druhé bábo tak toho sa trochu bojím že doobeda v robote do večera na stavbe a v noci sa moc nevyspí kvoli malému ale tak už niesme ďaleko od konca .