Ako ušetriť peniaze na rodičovskom príspevku?
Ahojte, mam 5-mesacneho synceka, s jeho otcom sme sa rozisli pred porodom. Usudila som, ze to bude pre moje psychicke zdravie ta najlepsia volba. Manzel si nasiel milenku. Cakam na rozvodove konanie a urcenie vyzivneho.
Materska mi o chvilu konci, snazila som sa ju odlozit, nakupit nevyhnutne veci, aby som nemala potom vysoke vydaje. Mam nasporene aj nejake peniaze, ktore som chcela vlozit do prerabky kupelne. Ta vsak musi pockat.
Ak dobre pocitam, tak rodicak je 473 a pridavky 60, cca 533€ +- nejake centy.
Vydaje mam:
sipo 180€ + 40€ elektrina (vlastnim byt napoly s bratom, on je vsak mimo SR)
Interner a TV 25€
Plienky cca 40€- dojcim, takze neminam na umele mliecko.
Prestala som si kupovat hluposti ako drahe oblecenie, kremiky, topanky, kabelky. Zrusila som pausal,zivotnu poistku a mam len kredit, nikomu aj tak nevolam, iba cez msg.
Mam samozrejme poistku na auto a byt.
Na benzin miniem cca 15-20€, ked idem na navstevu, nakup.
Syncek nosi podedene oblecenie, viem nakupit aj v sekaci popripade za bazarove ceny.
Trochu ma vsak trapi ci to financne utiahnem z rodicaku. Manzel je zivnostnik, uz teraz sa mi vyhraza, ze mi prisudia najnizsie vyzivne a pri mojom stasti to este tak aj naozaj bude. Ziadam aj vyzivne pre seba+peniaze na vybavu pre maleho, kedze nemal vobec zaujem mi prispiet, na kocik ci postielku…
Ak mi teda prisudia nejaku smiesnu sumu, neviem ci budem vediet vyzit zo zvysnych penazi. Maleho zatial nechcem davat do jasli, mozno casom, ak to bude nevyhnutne.
Svokrovci drzia pri synovi, nespolieham sa na ziadnu pomoc, rodicov nemam, len brata, ktory ma svoju rodinu a na Slovensko chodi raz rocne.
Mamicky, samozivitelky ako ste to zvladli?
Ja toho uz vela nepotrebujem, navarim si na viac dni, nejake jednoduche lacne jedla, prinajhorsom prezijem aj na instantnej polievke ako na vyske, len nechcem aby nieco chybalo malemu. A pri tych cenach v obchode, jedna taska a 50€ fuc. Manzel ma teraz hlavu v oblakoch, alebo nohaviciach a maleho videl asi 5x. Vsetci mi hovorili, ze este olutuje ale on vyzera stastny, ma bezstsrostny zivot, milenku, ziadne problemy, starosti. Malemu kupil raz plienky, aj to inu velkost. Strasne sa ho dotklo, ze som ho nechala ist a neplakala za nim. Takze mi robi problemy, resp. neprispieva ani cent a da mi vraj peniaze az ked mu ich prisudia.
Dakujem za rady, aj ked asi som ziadnu konkretnu otazku nepolozila. 🙂
Snad si tu nenajdem narazky, ze som si nemala s takym volom robit dieta, on ho chcel viac nez ja a tesil sa na neho. Mala som rizikove tehotenstvo, vela casu som bola v nemocnici a on doma sam… nejako sa mi odcudzil, zacal mat psycho reci, spomenul parkrat aj potrat, ze dieta mu znicilo manzelstvo.
@sendy1977 vždy je to tak,že dopláca od podania návrhu :/
Ak je pravda čo píšeš, napíš mi adresu, mám nejakú kozmetiku pre teba, sú to nové veci, ja mám toho veľa .. aspoň takto viem pomôcť
Ale mladej sa to vrati, ked je raz xuj, tak bude furt xuj😒 drzim ti palce, zvladnes to a bude to vsetko nakoniec dobre 🙂
A nezabudni podať I návrh na zverenie dieťaťa do svojej opatery.
Dá sa z toho vyžiť, len si budeš musieť utiahnuť opasok. Pár mesiacov to zvládneš, potom odporúčam dat dieťa do jaslí alebo nájsť nejaké možnosti kolektívneho opatrovníctva. Sú Maminy a bývalé učiteľky, ktoré ponúkajú stráženie deti u seba doma. Majú aj viac detičiek na raz a pripomína to škôlku/jasle. Ty môžeš v pokoji pracovať alebo ak máš možnosť robiť z domu, hneď by som si hľadala nejaký bočak. A o maleho sa neboj, veď nové oblečenie sa dá nakúpiť za pár eur - sleduj výpredaje Pepco, Lidl, Sinsay. Nové veci kúpiš aj za 2-3-4 eurá. Dieťa nemá byť módnou ikonou, má sa cítiť pohodlne a má mu byť teplo 🙂 držím palce, nech to zvládneš…
@7lenka11 dakujem, mam aj nieco nasporene, nieco z dedictva po rodicoch, cca 6-7 tisic. Este, ze som ich nedala na spolocny ucet, inak by uz boli fuc. Cize nejako z toho vyzijem, maleho dam neskor do skolky. Kedysi som ucila na ZS, potom pracovala v inej sfere. Ale ucitelov je vraj nedostatok, tak by som sa mohla zamestnat v skolstve a pokryt prazdniny a volna. Alebo doucovat online, mam vystudovanu matematiku a fyziku, mozno by bol zaujem.
Doucovanie urcite ano, aj matika aj fyzika je velmi ziadana, este ako ucitelka top... to mozes aj pri malom z domu asi, ak ti to vyjde zo spankom...
Drzim palce aby si to zvladla. Mna neskutocne udivuje reakcia svokrovcov. Ja mam len svokru ktora bola tiez slobodna mamicka a viem ze keby ma muz necha tak svokra ho vydedi a adoptuje si mna so synom😃😃Inak teraz vidim komentar ohladom doucovania, ja doucujem anglictinu a prve mesiace som si to davala tak ked maly spal takze by som vedela doucovat aj keby nemam strazenie. Takze mozno skus zvazit aj to 🙂
@miroslava2710 dakujem, musim sa k tomu najprv dokopat, prestudovat co vlastne ziaci preberaju na zs/ss. Ucila som len po vysokej skole dva roky a 8rokov neucim. Nechcela som mat so skolstvom uz nic spolocne, ale kvoli malemu sa tam asi vratim

@sendy1977 podala som navrh kratko po sestonedeli.
@anjelicek26 Ved prave, este na mna minule pohrdavo vybliakla, ked som ich stretla v obchode a opytala sa muza, ci nam aspon nezaplati nakup. Ona len odvrkla: a ty co mas s nimi? On len odcupkal prec. Ale ved kazdemu sa vsetko raz vrati.